Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

scorpio 2.0 1987.

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
rokki
Poruka: 188
Član foruma od: nedelja, 2. avg. 2009. u 18:02h

scorpio 2.0 1987.

Poruka od rokki » ponedeljak, 29. sep. 2014. u 07:16h

pozdrav svima, nedavno sam kupio scorpia 2.0 koji ima ugrađen plin, i pri kupovini sam primijetio da ima problema, ali sam ih zanemario, kao , srediću to dok dođem kući. vožnja od nekih 250 km prošla je skoro bez problema, malo trzanja tu i tamo, čak je i potrošnja bila ok. svaki put palio je na pola ključa. sutradan je već počeo da zeza, neće da pali, vergla do besvijesti, i kad upali trokira pa proradi, pa stalno tako...par puta sam ga vozio bez problema, pa ponovo neće... e sad, protokomjer je bio rastavljen i zalijepljen, ja sam stavio drugi, 100% ispravan, ali ni on ne reaguje svaki put kad ga iskopčam, kao da ga nema...(stavljao sam i sa svog auta koje vozim i bilo je isto). ako neko zna otprilike na šta da obratim pažnju, molim da se javi...pozdrav!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: scorpio 2.0 1987.

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 29. sep. 2014. u 10:34h

Za pocetak neces se lepo navozati sa obicnim plinom kom je mesac montiran iza protokomera... uvek ce da detonira i da raznese protokomer.

Nisi napomenuo da li se auto vozi na plin ili benzin,da li se problemi desavaju na oba goriva ili samo na jedno gorivo,da li palis auto na benzin ili plin,u kakvom je stanju struja,kakve su membrane isparivaca i tako dalje i tako dalje...

Problema tu ima koliko hoces... samo treba jedno po jedno elimisati a prvo sto bi trebalo eliminisati jeste plin,da pravilno funkcionise na oba goriva sa vakuumskim plinom apsolutno ne postoji sansa.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

rokki

Poruka od rokki » ponedeljak, 29. sep. 2014. u 21:06h

kao prvo, hvala za odgovor!
eh sad, nisam ranije imao iskustva sa plinom pa ne znam šta da navedem; kad sam ga kupio, to je bilo u petak, do kuće sam vozio 250km i to na plinu, malo jest trzao, ali na nižim obrtajima, svaki put je palio odmah, bez verglanja, mislim da pali na benzin pa kad dodam gas prebaci na plin...vozio sam dok nije nestalo plina i onda prebacio na benzin, još nekih 50 km, takođe bez nekih problema, samo je puno više trzao. sutradan je odmah upalio, i od tad stalno trokira i neravnomjerno radi i na plinu i na benzinu, kad dodam gas kao da radi na tri, ali na većoj turi reže, ali nije mi jasno zašto ne reaguje kad iskopčam protokomjer?????...struja mi djeluje sasvim ok jer auto je prilično dobro očuvan, ovaj dio za plin ispod haube? je sasvim sjajan kao da je juče ugrađen, pa mislim da nije davno stavljen, tako da stanje membrana vjerovatno nije loše...znači, ne može se naštimat da radi dobro i na plin i na benzin?? kako da isključim plin privremeno da probam samo na benzin, kako da izbjegnem onaj prekidač koji prebacuje plin-benzin tako da budem siguran da struja koju koristi ne ide preko njega?? mislim, ako plin pravi takve probleme, izvadiću ga, ili da ugradim neku bolju verziju?? HELP, PLIZ...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 29. sep. 2014. u 22:35h

Raskači samo taj mešač od plina tj skroz ga eliminiši da ne pravi suženje usisa... prebaci prekidač na benzin i biće to ok.

I onda polako dovodi benzin u red,ja bih prvo krenuo sa jednim ultrazvučnim čišćenjem dizni i onda polako proveravaj ostale komponente... al' najverovatnije su dizne zrele za čišćenje a možda čak i menjanje.

Trokiranje treba utvrditi da li je zbog struje ili goriva ali ako trokira i na plin i na benzin... cenim da je loša struja.

Treba proveriti i kompresiju... da nije možda neki ventil sagoreo pa auto trokira.

Protokomer kad raskačiš ni ne treba burno da reaguje... samo se aktivira "limp" iliti "safe" mode i ECU sam stavi neku srednju vrednost da bi mogao da se vozi auto,tj da te auto ne ostavi na sred puta kad crkne protokomer.

Nuspojava tog "safe" moda je slabije performanse i drastično uvećana potrošnja.
Slika

rokki

Poruka od rokki » utorak, 30. sep. 2014. u 12:14h

ok, hvala!
jest da sam ga uzeo najviše radi potrošnje misleći da nema problema sa plinom, ali eto...nema veze, voziću ga na benzin jer je puno ispravniji i zdraviji od ovog auta kojeg sad vozim...ali, da li postoji neka druga verzija plinskog sistema s kojim nema problema?? jer, nećete vjerovati, ali prešao sam 200 km sa 20 maraka plina, nešto oko 16 litara, tako da bih rado nastavio da se vozim za male pare.... :D

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 30. sep. 2014. u 12:18h

ako napraviš na benzin da radi 100% ispravno... sa sequent uređajem ima da radi odlično.
Slika

rokki

Poruka od rokki » utorak, 30. sep. 2014. u 12:50h

mislim da mogu napravit da radi na benzin, ovaj što trenutno vozim, kod mene je 17 godina, tako da sam ga prostudirao potpuno, ali sa plinom nemam ama baš nikakvog iskustva...a kako se doprema plin u motor sa sekventom, jel ugrade dizne, ili ??? pretpostavljam da je i skuplji??

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 30. sep. 2014. u 12:51h

jeste,ima svoje dizne i ecu i ne zahteva suženje usisa kao vakuumski plin.

Jeste,skuplji je.
Slika

rokki

Poruka od rokki » utorak, 30. sep. 2014. u 13:06h

ok, danas ću pokušat da sredim rad na benzinu, počupat ovaj plin i čim smognem koji dinar, ugrađujem sekvent...javim kako je prošlo sa benzinom! još ako uspijem utopit ovaj plin, ili kompenzovat za taj skuplji, valjaće...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 30. sep. 2014. u 13:33h

ako bude trošio previše benzina,verovatno ti je lambda sonda mrtva... valjalo bi i nju zameniti ako hoćeš da imaš normalnu potrošnju na benzin i na sequent plin.
Slika

rokki

Poruka od rokki » utorak, 30. sep. 2014. u 23:09h

mislim da je niti nema, ako bude i bude pokvarena, imam rezervnu...nisam danas ništa uradio samo sam promijenio dihtunge na izduvnoj grani i na deklu ventila, oprao blok jer je plutani bio sav ispucan pa je curilo ulje na sve strane...potrudiću se sutra da to pokušam riješit jer sad i mene zanima šta će da bude! thumbsuph staviću slike za dan dva da vidiš kakav je...

rokki

Poruka od rokki » sreda, 1. okt. 2014. u 22:27h

rokki piše:mislim da je niti nema, ako bude i bude pokvarena, imam rezervnu...nisam danas ništa uradio samo sam promijenio dihtunge na izduvnoj grani i na deklu ventila, oprao blok jer je plutani bio sav ispucan pa je curilo ulje na sve strane...potrudiću se sutra da to pokušam riješit jer sad i mene zanima šta će da bude! thumbsuph staviću slike za dan dva da vidiš kakav je...
e ovako, brate markedjani,

iskopčam plin danas, probam, sve isto, skidam kablove i svjećice, sve ih izmijenim, ništa, stalno mi radi na tri, i to treći cilindar neće...pogledam razvodnik, zaokrenut za 180, tako da je utikač naslonjen na blok i nema hoda nimalo, vjerovatno je neko ranije i to pokušavao pa ga zaokrenuo, izvadim razvodnik i fino ga ubacim da ima hoda...naštimam paljenje, isto sve...ostaje mi još dizne da promijenim, krenem da skidam usisnu granu, otkačim gas, skinem crijevo od vakuma sa grane, kad iz njega poteče benzin...to je crijevo koje ide na regulator povrata benzina, ili kako se već zove, i još na neki električni dio, postavljen gore do ventilatora grijanja, ali sa strane mašine...skinem crijevo sa regulatora, kad i iz njega poteče benzin, znam da ne smije, znači pukla membrana, tako da je cijelo vrijeme uvlačio benzin direkt u usisnu granu i to tačno u usisnu cijev trećeg cilindra...srećom, imao sam drugi regulator, promijenim, prekrstim se, upalim, ajd reko ako bude trokiranja u početku, to je dok ne potroši gorivo koje je navuklo ranije, stvarno tako je i bilo, desetak sekundi trokiranja i poslije takav rad da nisam mogao ni poželjeti bolje...sutra idem da mi na mototesteru kolega naštima razvodnik i protokomjer 100%...e sad, šta predlažeš, da li da probam ponovo plin spojit, jer, očigledno da nije on bio uzrok problema???

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 1. okt. 2014. u 23:37h

čisto iskustvo nalaže da ćeš na običnom plinu jako brzo i taj ispravan protokomer da pošalješ u nebesa.

Ja ne bih vraćao običan plin posebno kad auto odlično radi na benzin.
Slika

rokki

Poruka od rokki » četvrtak, 2. okt. 2014. u 05:58h

ok, razumijem i neću ga ponovo postavljat.
a zašto se onda uopšte ugrađuje ta vrsta plina ako ne valja??

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 2. okt. 2014. u 10:13h

Zato sto je jeftin(iji od sequenta).
Fiesta!!

rokki

Poruka od rokki » četvrtak, 2. okt. 2014. u 12:31h

ok, sve jasno!
evo šta mi je stvaralo probleme
http://www.photobox.co.uk/my/photo/full ... 8317807251

na priključku za vakum izlazio je benzin i motor ga usisavao...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 2. okt. 2014. u 12:39h

extra,jeftino si prošao thumbsuph
Slika

rokki

Poruka od rokki » četvrtak, 2. okt. 2014. u 20:33h

Daniel
Poruka: 6091
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » četvrtak, 2. okt. 2014. u 22:04h

Nijednu sliku nece da mi otvori. Svi vode na neki "cudan" sajt :)
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8319
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » petak, 3. okt. 2014. u 00:51h

Takodje ne vidim slike.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

rokki

Poruka od rokki » petak, 3. okt. 2014. u 07:20h

evo ponovo slike; a na ovoj prvoj, na ovom priključku za vakum je usisavao benzin i gušio se...

Slika
Slika
Slika
Slika

Sv 87a
Poruka: 290
Član foruma od: sreda, 20. nov. 2013. u 18:22h
Kontakt:

Poruka od Sv 87a » četvrtak, 9. okt. 2014. u 14:25h

Ako vise nemas problema na benzinu, mogao bih da aktiviras plinski sistem kojeg imas. Mesac plina treba da je postavljen izmedju protokomera i filtera za vazduh.
Namesavanje plina nebi trebao podesavati bez analizatora gasova. Vazno je da imas pravilnu smesu vazduha i plina u svim rezimima rada motora. Dolazile su mi musterije sa crnim svecicama, a celo vreme voze na plin.
Eh, sto volim ovaj svet! :jeeej:

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 9. okt. 2014. u 14:33h

NE MOŽE da radi vakumski plin na oba goriva na Pinto EFI motoru... da bi vakumski plin radio 100% ispravno mešač mora da bude kod leptira gasa kao kod većine automobila sa ubrizgavanjem ali onda mora da se zaglavi klapna protokomera da se ne zatvara da ne bi zatvorio dotok vazduha al onda ne radi auto na benzin.

Sa mešačem kod protokomera predugačak je put plina i detonira dok si reko keks... što se lako da videti kod 100% Sierri ili Scorpia sa pinto EFI motorom sa vakumskim plinom,nijedan nema čitav protokomer,imaju veći letački staž ti protokomeri od detonacija nego naša vojna avijacija.
Slika

rokki

Poruka od rokki » četvrtak, 9. okt. 2014. u 18:04h

instalacija plina je skinuta već isti dan kad sam riješio problem trokiranja...i da, bio je postavljen između filtera i protoka, a protok koji je došao na njemu je već bio raznesen, tako da me više ova vrsta plina ne interesuje...zbog same ugradnje, kad sam vidio kako je postavljeno, mi je drago što sam ga skinuo, jer onakav fušeraj nisam dugo vidio...relej u komadima sastavljan papirnom trakom, naravno gubi spoj, pod nosače boce podbacivani komadi špere, iz kutije osigurača vađene pozicije i spajano nešto divlje, masa labava, itd, itd... ako nekog zanima iz moje okoline ko je ugradio plin, na naljepnici je pisalo DARKOM...

Tourliner
Poruka: 5
Član foruma od: utorak, 14. okt. 2014. u 16:22h

Poruka od Tourliner » nedelja, 19. okt. 2014. u 10:30h

I ja imam problema sa Scorpiom 2.0 . Ubacio sam novi isparivac i motor se gusio, gasio i tesko palio. Ustanovili smo da je crijevo od usisa puklo i da uvlaci fals vazduh. Ubacio sam drugo crijevo i protokomjer te je.motor radio kao preporđen. Ler gas je bio miran, nije varirao nit se gusio.

No primjetio sam ozbiljan problem. Kad sam otjerao auto plinadziji, bilo je oko 30 l plina u boci. Auto je lezao danima i kad sam ga preuzeo, malo provozao i vidim da nema plina ! Majstor ga je testirao samo par km i nije mogao potrositi toliko. Naspem ja 5 l da to provjerim. Provozam 5-6 km po gradu, dođem kući i parkiram. Navece da krenem, nedaleko od kuce auto se utusi i nestade plina! Imao sam par litara benzina jer na njega palim, i ukljucim benzin da se vratim, no i on je ubrzo izlapio.

Boca je stara kao i bakarna cijev. Ubijeđen sam isparava tu negdje, uzeo sam povoljno gotovo novu bocu i cijev. Ako i nakon toga bude ovoliko pio fakat ne znam sta cu. Sto se tice benzina, garant je l.sonda crkla ali ona nema funkciju na plinu. Mjenjac je automatski ali smatram da to ne moze drasticno dizati potrosnju.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“