Brzina serva
Moderator: Dragomir
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Brzina serva
Poz, imam jedno pitanje. Isao sam danas sa komsijom da kupimo Seata ibizu kraj 2008god. i na probnoj voznji primetio sam da je u odnosu na Mondea mk3 mnoooogo ostrija tj da mnogo brze i bolje reaguje i na najmanje pomeranje volana. E sad, interesuje me da li je i vas Mondeo blag pri laganijim skretanjima volana levo-desno. Ne mislim na luft, nema lufta nego kao da ibiza ima mnogo bolje upravljanje 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Brzina serva
To se zove lošije upravljanje... previše je izražen servo.
Za bolje upravljanje i generalno feedback u vožnji ne želiš previše osetljiv servo.
Za bolje upravljanje i generalno feedback u vožnji ne želiš previše osetljiv servo.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Mislim da Ibiza ima elektro servo , dalje zavisi od same letve koliki je prenos u njoj.
- Dalmatinac
- Kontakt:
Ima elektricni servo, i jednostavno mi nije jasno, skrece k'o struja 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Lakše jeste,preciznije... nije.
Posebno kad se vozi oštrije.
Posebno kad se vozi oštrije.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- acadimke
- Poruka: 1708
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
- Dalmatinac
- Kontakt:
Nisam toliko gledao dugmad, vise gledao mehaniku, i generalno stanje. Pogladacu ovih dana.
Ne znam, verovatno nije dobro ako slucajno cimnes volan ili tako nesto, ali generalno meni se jako svidelo. Utegnuta ibiza presla stvarnih 100 k kod nas kupljena i cela servisna istorija. Stvarno me odusevila, bukvalno nov auto i unutra i spolja. Jos mirise na novo, a to jako volim
Za drugi auto (gradski) pravi izbor!
Samo mi je bitno da moj mondisa opet nema neki bug
Probao sam od kolege i kod njega slicna situacija, samo sto je kod njega jos i spona otisla 
Ne znam, verovatno nije dobro ako slucajno cimnes volan ili tako nesto, ali generalno meni se jako svidelo. Utegnuta ibiza presla stvarnih 100 k kod nas kupljena i cela servisna istorija. Stvarno me odusevila, bukvalno nov auto i unutra i spolja. Jos mirise na novo, a to jako volim

Za drugi auto (gradski) pravi izbor!
Samo mi je bitno da moj mondisa opet nema neki bug

- acadimke
- Kontakt:
Jednom sa vozio auto sa servom koji brzo reaguje i bilo je zeznuto, u krivini su mi skripale gume a jedva sam i drzao pravac.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Na sve se čovek navikne.
El. servo asistencija nema veze toliko sa preciznošću koliko ceo upravljački mehanizam, trapovi i sama šasija. Prednost elektro serva kao i kod skupih hidro je da sa porastom brzine se smanjuje servo tj. dok vozilo se kreće sporo npr kod parkiranja tada je volan lagan dok sa porastom brzine (preko 60 km/h) se smanjuje.
Zanimljivo da svi novinari kritikuju el. servo a da sami nisu bili svesni šta voze kada su im dali dva BMW-a. Jedan je imao el. servo a drugi hidro.
El. servo asistencija nema veze toliko sa preciznošću koliko ceo upravljački mehanizam, trapovi i sama šasija. Prednost elektro serva kao i kod skupih hidro je da sa porastom brzine se smanjuje servo tj. dok vozilo se kreće sporo npr kod parkiranja tada je volan lagan dok sa porastom brzine (preko 60 km/h) se smanjuje.
Zanimljivo da svi novinari kritikuju el. servo a da sami nisu bili svesni šta voze kada su im dali dva BMW-a. Jedan je imao el. servo a drugi hidro.
- jelchica
- Poruka: 613
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Koliko sam ja informisana, Mondeo mk3 i mk4 imaju sportskiji, manje osetljiv volan, kome se pripisuje bolji ugođaj pri vožnji i preciznije (bolje?) upravljanje.
U nekim recenzijama novom Mondeu (mk5) zameraju što ima osetljiviji, manje sportski volan
(Poenta, nemaš kvar
)
U nekim recenzijama novom Mondeu (mk5) zameraju što ima osetljiviji, manje sportski volan

(Poenta, nemaš kvar

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ovo je snimak neki dan sto sam vozio ue-bela zemlja, auto je A6 2.0 tfsi+revo chip, elektro servo, na volanu se ne oseca ni jedna bora na putu a sto je gore, ne oseca se kad guma struze po asfaltu, samo se cuje skripa, znaci jedino tako znas kad je auto na granici, i jos kad auto krene da kliza ni to se ne oseca na volanu samo vidis da auto ne slusa i kontrole trepcu..uzasan osecaj..
- acadimke
- Kontakt:
- milan_gt
e jbg, drug snima njegovim tel, samo prijatelji mogu da vide, moram prebaciti na yt
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8309
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Pa prebaci, šta čekaš?
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- milan_gt
Ma kod druga je snimak, nije umene 

-
- Poruka: 68
- Član foruma od: sreda, 20. jun 2018. u 21:54h
Kod moje Fieste iz 2007-e recimo volan nema taj previše izražen servo pa u slučaju oštre krivine kada smotam pun volan u jednu stranu samo ga pustim i on se vrati bez problema u prvobitan položaj.
Kod Hyundai-a recimo kada vozim ne smem da ga potpuno ispustim iz ruke dok se vraća u prvobitan položaj već moram da ga pridržavam pomalo jer previše cima. Baš je izražen servo. Moram da ispratim da li je to samo na manjim brzinama primetno ili je takođe i kod većih izraženo.
Kod Hyundai-a recimo kada vozim ne smem da ga potpuno ispustim iz ruke dok se vraća u prvobitan položaj već moram da ga pridržavam pomalo jer previše cima. Baš je izražen servo. Moram da ispratim da li je to samo na manjim brzinama primetno ili je takođe i kod većih izraženo.
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Vracanje volana u pravac nema veze sa servom.
Zavisi od ugla zatura tockova.
Pri vracanju, sile deluju obrnuto: ne gura volan tockove, vec tockovi guraju volan.
Zavisi od ugla zatura tockova.
Pri vracanju, sile deluju obrnuto: ne gura volan tockove, vec tockovi guraju volan.
Djak pesak 

-
- Poruka: 68
- Član foruma od: sreda, 20. jun 2018. u 21:54h
Nije tu problem vracanje volana u pocetni polozaj, vise sto zbog te izrazenosti servo volana dodje do cimanja auta. Jer i maleni cim utice. Nekako zna da zanese auto malo kada se potpuno pusti volan i prepusti da se sam vrati u pocetni polozaj.
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ajde da ponovim...
Nema veze sa servom.
Ne vraca servo volan u pocetni polozaj, pa samim tim ne moze on da cimne auto prilikom vracanja.
Brze ili sporije vracanje u pocetni polozaj zavisi od ugla zatura tockova.
Servo moze da utice samo kada ti pomeras volan. Onog trenutka kada ga pustis, servo prestaje da radi.
Znam da je malo kontraintuitivno, al jednostavno tako funkcionise, i mora tako da funkcionise.
E sad...
Kod veceg zatura, potreban je "jaci" servo za istu silu na volanu, posto veci zatur se vise opire zakretanju tockova.
Ali taj jaci servo ima uticaja samo kada ti okreces volan, ne i kada je on slobodan.
Nema veze sa servom.
Ne vraca servo volan u pocetni polozaj, pa samim tim ne moze on da cimne auto prilikom vracanja.
Brze ili sporije vracanje u pocetni polozaj zavisi od ugla zatura tockova.
Servo moze da utice samo kada ti pomeras volan. Onog trenutka kada ga pustis, servo prestaje da radi.
Znam da je malo kontraintuitivno, al jednostavno tako funkcionise, i mora tako da funkcionise.
E sad...
Kod veceg zatura, potreban je "jaci" servo za istu silu na volanu, posto veci zatur se vise opire zakretanju tockova.
Ali taj jaci servo ima uticaja samo kada ti okreces volan, ne i kada je on slobodan.
Djak pesak 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Mondeo jeste sa nekako težim volanom, tromijim, takvi su generalno svi Fordovi u odnosu na druga (manja) vozila sa elektro servom volana.Dalmatinac piše: ↑petak, 6. feb. 2015. u 22:20hPoz, imam jedno pitanje. Isao sam danas sa komsijom da kupimo Seata ibizu kraj 2008god. i na probnoj voznji primetio sam da je u odnosu na Mondea mk3 mnoooogo ostrija tj da mnogo brze i bolje reaguje i na najmanje pomeranje volana. E sad, interesuje me da li je i vas Mondeo blag pri laganijim skretanjima volana levo-desno.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове