Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem: Recirkulacija vazduha u kabini

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Problem: Recirkulacija vazduha u kabini

Poruka od bane1967 » ponedeljak, 23. mar. 2015. u 23:03h

U poslednje vreme sam na mom fokusu Mk1 primetio da, kada uključim dugme za recirkulaciju vazduza unutar kabine, ipak pomalo ulazi i spoljašnji vazduh. Ovo sam zaključio po tome što i tada ulazi u kabinu i npr.smrad od izduvnih gasova, doduše ne baš onoliko kao kada je skroz uključen dovod spoljašnjeg vazduha, već nekih10-20% od toga. Mislim da bi sa recirkulacijom trebalo da to bude u potpunosti onemogućeno, a do pre par meseci je tako i bilo.

Proverio sam i ovo: kada je auto ugašem, a dam kontakt, čuje se zujanje motorčića i pomeranje klapne i to sve prestane posle 4-5 sekundi od stiskanja tastera (onog pored dugmeta za paljenje klime), bilo da se on uključi ili isključi. Napomilnjem da zelena lampica svetli kada se uključi, a i gasi se kada se isključi, tako da je verovatno problem u samoj klapni, odnsno pretpostavljam da ona ne "dihtuje" dobro ili negde kroz nju prolazi spoljašnji vazduh i kada je zatvorena.

Zanima me da li neko zna gde se kod fokusa tačno nalazi ta klapna koja zatvara dovod spoljapnjeg vazduha i kako ona izgleda, jer sam sličan problem imao na jednom starom golfu dvojci, kada je istrulela neka sunđerasta obloga takve klapne i ona zato nije imala više nikavu funkciju.

Značilo bi mi i ako neko nađe link sa slikama te klapne, odnosno šta se i kako rastura da se dođe do nje, a ako se ja ipak upustim u tu avanturu, svakako ću napraviti i svoje fotografije koje ću ovde postaviti kasnije...

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Re: Problem: Recirkulacija vazduha u kabini

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 23. mar. 2015. u 23:11h

Izvadi sve iz pregrade za rukavice i skini samu pregradu. Videces motor i onda stisni dugme za recirkulaciju i prati sta se desava.

Pregrada se vadi tako sto je na levoj i desnoj strani malo savijes, stisnes na unutra da prodju oni zubi. Ako imas amortizer lako ces ukapirati kako da ga odvojis a dole se drzi na tri srafa ako nemas dovoljno mesta tako.

bane1967

Poruka od bane1967 » ponedeljak, 23. mar. 2015. u 23:34h

Aha, pa ja u kaseti inače imam milion papira i svakakvih drugih stvarčica i sasvim je moguće da je neštp od toga ispalo iz te pregrade prema klapni i da joj ne "dozvoljava" da se skroz zatvori ! Sutra rasturam to! Hvala M.M.L!

bane1967

Poruka od bane1967 » utorak, 24. mar. 2015. u 14:29h

Nažalost, i kada sam otkačio kasetu i proverio da li je nešto upalo iza nje, nisam video ništa sumnjivo...ne vidim ni tu klapnu, tako da ću pokušati da je nađem odozgo, ispod ležišta tzv.polern filtera kabine, možda tu nešto nije u redu... Ako neko ima još neku ideju, čekam odgovor!

mbole
Poruka: 15008
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 24. mar. 2015. u 14:52h

Klapna je unutra u kucistu.
Nemam ovde TIS, poslacu sliku kad dodjem kuci veceras.

EDIT
Nadjoh tis na notebooku, ali na zalost nema detaljnog crteza.
Koliko uspevam da vidim, ta klapna bi trebalo da se vidi kada skines ventilator, posto je tik iza njega koliko uspevam da rastumacim sa crteza za demontazu..
Djak pesak :)

bane1967

Poruka od bane1967 » utorak, 24. mar. 2015. u 18:00h

našao sam konačno i klapnu i motorčić, bili ste u pravu da je to odmah iznad kasete, i koliko mogu da vidim, problem je što osovinica motorčića proklizava i ne pokreće klapnu uvek, tačnije kada je sa desne strane gurnem prema motorčetu koje je sa leve strane, ona počene da se pomera, to odradi nekoliko puta i onda kada se vrati za malkice u desno, onda više neće.
Sada razmišljam da nekom šajbnicom koju bih podbacio na osovinicu klapne sa desne strane, nju "poguram" prema motorčetu, pa dok traje - traje...Znam da je najbolje da se sve skine i detaljno pregleda, ali izgleda da je to veoma komplikovano, pa ću pokušati ovako, a i dalje očekujem neki savet ili predlog u vezi sa rešavanjem ovog problema.
Poslednja izmena: bane1967, na dan utorak, 24. mar. 2015. u 18:02h. Ukupno izmenjeno 1 put.

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » utorak, 24. mar. 2015. u 18:01h

Meni se cini da kad sam radio daljinsko zakljucavanje da sam video klapnu kako se pomera... sad ste me zbunili? Jel tako kako sam mislio ili je unutra, u motoru?

bane1967

Poruka od bane1967 » utorak, 24. mar. 2015. u 18:03h

Ne, ne nije u motoru za izduvavanje vazduha (on je skroz dole), nego je klapna iznad tog velikog motora, a sa leve strane klapne je mali motorčić koji pokreće samo nju! Znači ima dva motora: veliki koji usisava i izduvava vazduh ka kabini i drugo, malo "motorče" koje je spojeno sa klapnom.

bane1967

Poruka od bane1967 » utorak, 24. mar. 2015. u 20:45h

Dakle, uspeo sam da utvdim dijagnozu: Kada sam na jedvite jade nekako skinuo motorčić koji pokreće klapnu, utvrdio sam da je na samoj klapni oštećeno, tj. pojedeno plastično ležište u koje ulazi osovina motorčića (takođe plastična) i zato dolazi do proklizavanja.
Za probu sam na samoj osovinici namotao sloj izolir trake, vratio sve na svoje mesto i klapna je radila dobro 20-ak puta, ali je onda opet krenulo proklizavanje, pa sada moram da smislim kako ta to rešim dugoročno.
Skidanje klapne je nemoguće, jer bi izgleda morala da se skine cela konzola,a to je već mnogo posla. Razmišljam da pokušam da fiksiram spoj osovine i ležišta nekom tečnom plastikom ili neostik lepkom?!?
Ima još jedna mogućnost, a to je da taj spoj fiksiram nekim tankim šrafičem koji bi prošao i kroz j edan i kroz drugi deo na njihovom spoju, i to po sredini, ali je malo verovatno da mogu da priđem tome da bih ga ušrafio...

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » utorak, 24. mar. 2015. u 20:51h

Napravi neku sliku.

bane1967

Poruka od bane1967 » utorak, 24. mar. 2015. u 21:04h

Hoću svakako kada budem to ponovo rasturao po danu i lepom vremenu, jer me je danas uhvatio mrak, a sada tačno znam kako i šta treba raditii, bez mnogo lutanja...

mbole
Poruka: 15008
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 25. mar. 2015. u 00:43h

Koliko sam gledao, da skines klapnu treba malo vise od konzole da se iscupa napolje. Bas je "nako" zabodeno do j.

Neostik nemoj koristiti, posto em ume da rastvori plastiku, em je i on ko zvaka.
Ako ima mesta, mozda da malo raseces plastiku i stavis neku selnicu kojom bi je stegao oko osovine?
Djak pesak :)

bane1967

Poruka od bane1967 » četvrtak, 26. mar. 2015. u 18:11h

Ja sam iskoristio lepo vreme danas i ponovo rasturao ovaj sklop za recurkulaciju, pa pošto to sada već spada u deo foruma "uradi sam", evo linka gde sam opisao šta sam radio (ima i nekoliko fotografija):
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 58&t=22025

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“