Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus 1,6 gubi snagu

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Sajin
Poruka: 79
Član foruma od: nedelja, 18. okt. 2009. u 12:09h

Focus 1,6 gubi snagu

Poruka od Sajin » sreda, 22. apr. 2015. u 23:28h

Radi se o focusu 2002. god. ,benzinac. Primetio sam da u poslednje vreme nema snage kada mu stisnem gas. Ler gas i potrosnja su ok. Takodje sam primetio da kada drzima jednako gas ne obrtajima od 2000 do 3000 primeti se variranje- sam dodaje i oduzima gas nekih +-200 rpm. Posle toga ako ako ga stiskam preko 3000 variranja nema. Pokusao sam zamenuti sa komsijinog focusa bobinu, tps senzor i ventil pritiska goriva na magistrali. Nista se nije promenilo.Takodje sam primeti jak miris sumpora na izduvu. Da napomenem da nemam ugradjen gas i da je motor sto se tice potrosnje ulju u odlicnom stanju-ne trosi ulje. Ima li neko ideju sta sledece da probam zamenuti ?

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Re: Focus 1,6 gubi snagu

Poruka od oristic » četvrtak, 23. apr. 2015. u 11:58h

Ako nisu svecice i bobina pada mi na pamet katalizator!

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 23. apr. 2015. u 20:26h

Филтер за гориво и бензинска пумпа

Sajin

Poruka od Sajin » četvrtak, 23. apr. 2015. u 21:13h

Hvala na odgovorima. Filter je menjan odmah kada sam ga kupio , pre nekih 8000 km.Meni takodje lici na nedostatak pritiska goriva. Mogu li dizne praviti ovakav problem ? Mirno radi na leru i lepo pali. Majstor mi je predlozio ciscenje dizni. Da napomenem da uvek isto reaguje i kada je totalno hladan i vruc. Ponekad kada ubtzavam u cetvrtoj bolje povuce kada malo popustim gas. Nisam probao zamenuti kablove , probacu sutra i to.

savke25
Poruka: 43
Član foruma od: ponedeljak, 25. feb. 2013. u 19:48h

Poruka od savke25 » četvrtak, 23. apr. 2015. u 23:24h

Imas jedno malo crevo koje se nalazi izmedju usisnih grana i bloka motora izgleda kao slovo T!!! Kada ti se auto zagreje pusti ga da radi na leru i vidi da li je crevo spljosteno ili je okruglo pa javi pozdrav !!!

Sajin

Poruka od Sajin » petak, 24. apr. 2015. u 14:16h

Pozdrav. To crevo sam zamenuo pre nekoliko meseci . Sada je ok.

kvazarija
Poruka: 215
Član foruma od: utorak, 19. mar. 2013. u 23:01h

Poruka od kvazarija » petak, 24. apr. 2015. u 20:04h

Slicno mi se desava ovo sto je Sajin napisao , ako ne i potpuno isto. To sam primetio pre par dana. Znaci kad krenem, prva recimo 2500-2800 obrtaja, druga spusti obrtaje i kad tada dajem jaci gas onda trza auto a ako dajem polako gas onda ne trzne ali se vuce naravno. To se desava i u trecoj i u cetvrtoj ako su manji obrtaji na prenosu brzina, izmedju 2500-3000. Sad sam proveravao na leru, kad dajem lagani gas do 2000 obrtaja ok dize, a kad dodjem do recimo 2300 obrtaja i drzim kao da nesto varira, dize i spusta obrtaje za neke male vrednosti. I onda kad dajem jaci gas, ode dosta brzo na 2800-3000 i onda se gubi to variranje. Voltaza se ne menja, 14.1-14.2 sa upaljenim potrosacima. Akumulator pokazuje 12.3 v na kontakt. Vidim da je Sajin menjao filter goriva, ja sam presao 16-17 hiljada sa ovim mojim Knehtom. Kablovi su dobri, svecice nove. Moze neka pomoc ? :)
PS . Auto je 1.6 benzin, to crevo kod usisne grane mi je zamenjeno ali nije do toga ocigledno.

Sajin

Poruka od Sajin » petak, 24. apr. 2015. u 22:16h

Sutra ce ga majstor prikljuciti na dijagnostiku . Javljam ako sta pronadje. Sve vise mi lici na pumpu.

savke25

Poruka od savke25 » petak, 24. apr. 2015. u 22:26h

Onda` bato "hirurgija" pa redom, Kojim redom??? Svi vasi simptomi braco Fordisti ukazuji na tri stvari BOMBINA< KABLOVI<SVECICE, Samaranje kazaljki=KABLOVI, naglo potapanje gasa ako se javlja trzanje,seckanje=100% BOMBINA !!! Pre neki dan na zetovom Fokusu, covek `ladno vozio auto sa crknutom bombinom??? Vozi laganezi ne prelazi 80??? Ja uzeo auto do prodavnice i muke me uhvatile, kad mi zubi nisu ispali, trese, cima, prokine pa stucne katastrofa jedna!!! Epilog= Nove svecice NGK=3600din + BOMBINA motokraftova polovna 3000 i fokus k`o lutka!!! Prosle godine mu Kazaljke ludovale, pretezno od obrtaja nasao "majstora " rekao mu "decko lamela" elektricar hteo da menja celu instalaciju MA PISIJADA ZIVA i na kraju ispalo da su kablovi probili MENJAJ COVECE KABLOVE I TO JE TO!!!! Vazi za kvazarija!!!

Sajin

Poruka od Sajin » petak, 24. apr. 2015. u 23:47h

Ovaj auto je kod mene od jula prosle godine. Zato sa sigurnoscu mogu da tvrdim da ne trosi ulje.Dugo sam trazio focusa u takvom stanju.Bas zbog tih komentara sam pre njega kupio dizelasa tddi i brzo ga prodao. Sledeceg dizelasa cu kupiti samo kada budem imao para za novog. Auto je cuvan i redovno odrzavan u Nemackoj ,presao sigurno 150000. Svecice su menjane kada sam ga kupio. Kada ih odvrnem bele su na vrhovima. Auto ima izuzetno malu potrosnju. U medjuvremenu sam sa burazerovog focusa zamenuo i kablove -nije ni to. Hvala za savet.

savke25

Poruka od savke25 » subota, 25. apr. 2015. u 01:01h

Nesumnjam da su to odlicni auti, zet ga vozi 8 god. Stigao sa 117000 sada ima 226000 i uvek je trosio ulje!!! No to sada nije ni bitno, probaj ovo sto sam ti rekao tu ti definitivno nesto ne stima u smesi. Ono crevo koje sam pomenuo pre par dana treba staviti od jace gume, jer tu ti je visoka temperatura crevo omeksa i vakuum ga spljosti neverovatno koliko utice na voznju!!!

To sto ti kazes da ne trosi ulje samo se tesi, MOTOR 1.6 Z-TECH fabricki trosi ulje!!! Odvrni svecicu i ako je bela ne boj se, taj ce ti pre poderati karoseriju nego sto ces ga videti otvorenog.Cest problem su mu dihtunzi poklopca, procure i napune uljem deo izmedju btegastih u kom su i svecice! Po meni treba da ocistis dizne(preventivno) zatim skines Leptir sa creva za dotok vazduha i dobro ga ocistis(moguc problem).A onda kupis start sprej upalis auto i prskas usisnu granu sa svih strana ako ti dodje do promene rada motora onda ti negde vuce fals, dihtung usisa ili pukla usisna grana!!!! SVE OVO POD USLOVOM DA SU KABLOVI I SVECICE DOBRI!!! BOMBINU ne pominjem jer ti auto ne trza??? VAZI ZA SAJIN!!!

mbole
Poruka: 15003
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 25. apr. 2015. u 02:23h

Nema sanse da je boMbina negde uzrok.
Jes da je otrovna, al dovoljno je sarena da bi je cas primetio pod haubom.

Bobina bi vec mogla da bude
Djak pesak :)

savke25

Poruka od savke25 » subota, 25. apr. 2015. u 18:25h

Prevedi mi sta hoces da kazes, "kolektore" (mbole), pitaj sta te interesuje za Mk2, vozio ga bata 5god(Ghia i presao oko 200000)!!! A, ako kod ovih dva drugara ne bude ovo sto sam naveo pravim kod mene na rancu sac za sve FORDISTE BOBINOOOO!!!

I da se nesto razumemo, dizelas TDDI (90ks) je super izbor, i ima bolja medju ubrzanja nego Z-TECH!!!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21582
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 25. apr. 2015. u 18:34h

Držite se teme,tddi nema veze sa temom.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

savke25

Poruka od savke25 » subota, 25. apr. 2015. u 18:37h

Jos nesto gosn mbole, ti verovatno zivis u SERBIJ-I a ja u SRBIJI!!! Zato nemoj sa Engleskih (Vikipedija )citati bobina, vec po naski kako se pravilno i kaze BOMBINA!!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 25. apr. 2015. u 18:52h

Savke, bobina je kalem, u svim jezicima sveta koji su taj termin preuzeli iz italijanskog, pa tako i kod nas. Mbole je u pravu što ispravlja, ali ste se razumeli u svakom slučaju ko je šta hteo da kaže, tako da.. držite se teme.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

kvazarija

Poruka od kvazarija » subota, 25. apr. 2015. u 21:08h

Nema potrebe za frkom, javljam se u ponedeljak ili utorak , majstor ce mi zameniti kablove a po potrebi i bobinu za proveru, pa javljam za rezultate.Nadam se da je nesto od ta dva.
Sajin , ako moze javi i ti sta si uradio i sta je bio problem.

Sajin

Poruka od Sajin » subota, 25. apr. 2015. u 23:22h

Evo danas skidao klapnu i deteljno ocisto.Skinuo klemne da se izresetuje ecu. Bilo je nahvatano malo tvrde skorele masnoce oko leptira. Kada sam sastavo sve i upalio auto se malo mirnije ponasao,ali jos nije ok. Majstor naravno i danas ispalio sto se dijagnostike tice.
Jos jednom- drzim gas na nekigh 2300 rpm i obrtaji pocnu malo da padaju . Zatim milimetarski polako stiskam papucicu gasa i ne reaguje . Tek posle nekoliko milimetara obrtaji i motor se zavrti na nekih 2800-3000 rpm. Posle 3000 rpm tog kasnjenja nema ,ali fali snage u voznji. Ima li ko ideju sta dalje raditi ? Primetio sam da se cije malo oko klapne da sisti vazduh na leru,ali to se culo i kada je bilo sve ok. Pregledao sam sva crevca i ne pusta nigde.

kvazarija

Poruka od kvazarija » ponedeljak, 27. apr. 2015. u 20:38h

Menjali danas kablove , auto se skroz drugacije ponasa, povlaci u svakoj brzini ! Ja sam vozio do sada totalno usporeno a da nisam imao predstavu ! Nisam znao da kablovi mogu toliko da uticu. Kablovi koje smo skinuli su fizicki najnormalniji , bez ostecenja i slicno ali negde imaju problem ocigledno.
Sajin jel ima nekih promena u tvom slucaju ?

Sajin

Poruka od Sajin » sreda, 29. apr. 2015. u 11:02h

Pozdrav. Dobro je kada si resio kvar.
U medjuvremenu skinuo sam usisnu granu ocistio sve i pregledao dihtung gumice. Vratio pregledao sa start sprejem . Nema fals vazduha. Skidao dizne i magistralu. Ocisti u kucnoj varijanti. Majstor pregledao pumpu- dobar pritisak. Kada je prikljucio univerzalnu dijagnostiku svi parametri na senzorima su ok, ne prijavljuje greske. Skontali smo da kada pocne da zeza ugao paljenja se drasticno menja , ide iz krajnosti u krajnost. Kaze trebalo bi prikljuciti na bolju dijagnostiku kako bi blize odredili kvar. Ima li ko ideju sta moze praviti ovaj problem?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 29. apr. 2015. u 11:34h

Nisi rekao da li imaš katalizator ili jok.
Slika

Sajin

Poruka od Sajin » sreda, 29. apr. 2015. u 11:37h

Ima katalizator.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 29. apr. 2015. u 11:43h

Eliminiši ga (stavi cevku umesto katalizatora,nemoj samo da ga prazniš i ostavljaš "školjku" katalizatora) i montiraj lambda sleeve (distancer koji izdiže drugu l.sondu iza katalizatora,da ti ne bi izbacivao check engine zbog manjka katalizatora).

Slika

Ili još bolje na mesto katalizatora stavi neki mali lonac (u suštini se to zove rezonator) čisto da ne bi dobio zveckavi metalni zvuk u toku vožnje. (kao kečevi što se čuju na ubrzanju... doduše ne toliko drastično al sigurno će dobije barem malo taj zvuk bez katalizatora :) )
Slika

Sajin

Poruka od Sajin » sreda, 29. apr. 2015. u 11:53h

Hvala na savetu. Znaci skidanje katalizatora ? Ima li distancer negde da se kupi ili se pravi ? Dok je bio prikljucen na dijagnostiku vrednost l.sonde koja kontrolise katalizator je bila oko 0,9 v.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 29. apr. 2015. u 11:59h

Pravi se lambda sleeve.

sa kojom dijagnostikom ste pratili parametre ?
Slika

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“