Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa ručnom kočnicom HITNO Focus TDDI 2001

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
tihiubica
Poruka: 18
Član foruma od: sreda, 11. feb. 2015. u 20:19h

Problem sa ručnom kočnicom HITNO Focus TDDI 2001

Poruka od tihiubica » petak, 5. jun 2015. u 21:20h

Pozdrav fordovci,

malopre sam zapazio jedan problem na mom Focus-u TDDI 2001. Ostavio sam auto u gradu i podigao ručnu, posle par sati upalio auto, krenuo kući i vidim nekako se vuče, slabo ubrzava i brzo uspori kada pustim gas. Srećom nisam dugo vozio i kada sam se parkirao video sam da se felna na zadnjem levom točku usijala, naravno i ceo točak. Verovatno je sajla za ručnu stara pa nije opustila kada sam spustio ručnu.

Problem je što sutra moram na put u BG i nemam vremena da servisiram auto pre puta pa mi treba vaš savet šta da radim. Kako da odblokiram točak i da budem siguran da neće blokirati u toku puta? Ujutru ću skinuti felnu da proverim sajlu ali bih voleo da čujem vaše mišljenje.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Re: Problem sa ručnom kočnicom HITNO Focus TDDI 2001

Poruka od M.M.L. » petak, 5. jun 2015. u 21:40h

Ako si siguran da ti blokira zbog rucne onda izudaraj dobose cekicem da otpusti paknove i nemoj da je dizes. Mislim da mozes sajli da pridjes spolja i da vidis sta se desava.

A moze da se desi da je blokirao cilindar i onda ce ti verovatno blokirati posle svakog kocenja sto moze da bude jako lose jer se kociona tecnost zagreje, pocne da isparava i onda se ponasa kao da imas vazduh u sistemu odnosno propada kocnica i ne mozes da stanes.

tihiubica

Poruka od tihiubica » petak, 5. jun 2015. u 22:05h

Sigurno je ručna problem. Nikad ne dižem ručnu kada parkiram auto ali sada je bila specifična situacija pa sam morao i odmah se pojavio problem. Izudaraću doboše kao što si predložio.

Šta je najgore što može da se desi ako skroz ne opusti sajla i doboš bude pod trenjem a ja budem na autoputu (120km/h)? Glupo pitanje ali moram da pitam...

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » subota, 6. jun 2015. u 00:07h

Da ne uspes da stanes kad budes zeleo, da se zapali guma itd.

Isprobaj u mestu da li blokiraju, trebali bi rukom da se okrecu. Digni auto, skini tocak i probaj da okreces dobos. Stisni noznu pa pusti pa probaj opet da li je sve ok.
Nisam ih jos rastavljao na fokusu pa nisam siguran u sam sistem unutra pa sve uzmi sa zadrskom

mbole
Poruka: 15006
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 6. jun 2015. u 03:01h

Zato sto nikada ne koristis rucnu je i blokirala sajla. Najcesce zardja unutar buzira upravo od neupotrebljavanja.
Djak pesak :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 6. jun 2015. u 03:20h

M.M.L. piše:... jer se kociona tecnost zagreje, pocne da isparava i onda se ponasa kao da imas vazduh u sistemu odnosno propada kocnica i ne mozes da stanes.
Mala digresija, ali pregrevanje kočione tečnosti je jedan od manjih problema odnosno više je posledica nego uzrok, uz to apsolutno je nemoguće da počne da isparava jer se nalazi u hermetički i mehanički potpuno zatvorenom sistemu.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

mbole

Poruka od mbole » subota, 6. jun 2015. u 03:32h

Ovaj... a sto je nemoguce da tecnost isparava u zatvorenom sistemu?
Voda isparava i u ekspres loncu, i u kotlu u toplani.
Nece ispariti u smislu da nestane, al ce stvoriti mehurice pare.

Pored toga, sistem kocnica nije potpuno hermeticki zatvoren. Kada kocnica nije pritisnuta, glavni kocioni cilindar i dalje prema cilindrima na tockovima je otvoren prema posudi za kociono ulje. To jest, ceo sistem je na atmosferskom pritisku. Tek kad pocnes da stiskas kocnicu zatvara se prolaz ka posudi i ceo sistem biva zatvoren, tj. u njemu moze da poraste pritisak.

Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 6. jun 2015. u 03:57h

Temperatura ulja u čeljusti je naravno ista kao i u posudi, a česti su slučajevi da su se plastične posude topile jer je ulje u njima bila na toj temperaturi kada se formiraju uljne pare?
Hvala na slici u vidu edukacije, pošto sam se, za razliku od teoretisanja, sa velikom kašikom dovoljno najeo nečega sa glavnim kočionim cilindrima, izmedju ostalog i do pre dva minuta.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

mbole

Poruka od mbole » subota, 6. jun 2015. u 04:33h

Znam taj ukus :) Ne zavidim ti.
A sto se tice "teoretisanja" bojim se da sam pojeo malo vise kocione tecnosti, i popio prilicno benzina dok sam se profesionalno bavio "praksom". Davno, al nece da se obrise.
I leba ti, batali te finte o teoriji i praksi. To obicno potezu neznalice, pa ti ne prilici.

Temperatura naravno da nije ista, posto imas metre bakarnih cevi kroz koje moze da se ohladi, ali pritisak jeste.
Napisao si da je nemoguce posto je sistem hermeticki zatvoren (sto je cak i nebitno).
Al nije zatvoren, i sad kreces da zamotavas unaokolo i da skreces na desete price.

A takve diskusije ne volem, pa nastavi da pricas sam sa sobom.

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » subota, 6. jun 2015. u 17:08h

911s [SK] piše:
M.M.L. piše:... jer se kociona tecnost zagreje, pocne da isparava i onda se ponasa kao da imas vazduh u sistemu odnosno propada kocnica i ne mozes da stanes.
Mala digresija, ali pregrevanje kočione tečnosti je jedan od manjih problema odnosno više je posledica nego uzrok, uz to apsolutno je nemoguće da počne da isparava jer se nalazi u hermetički i mehanički potpuno zatvorenom sistemu.
Isparava pa kljuca i bukvalno kao da imas vazduh u sistemu. Propadne kocnica i eto veselja. Ne bih pricao da mi se nije desilo na putu, sva sreca pa sam imao funkcionalnu rucnu pa sam uspeo da stanem.

I jos jedna mana duze voznje jeste sto ces spaliti paknove i moraces da ih menjas. Zaboravih gore to da navedem.

tihiubica

Poruka od tihiubica » ponedeljak, 8. jun 2015. u 15:39h

M.M.L. piše:Da ne uspes da stanes kad budes zeleo, da se zapali guma itd.

Isprobaj u mestu da li blokiraju, trebali bi rukom da se okrecu. Digni auto, skini tocak i probaj da okreces dobos. Stisni noznu pa pusti pa probaj opet da li je sve ok.
Nisam ih jos rastavljao na fokusu pa nisam siguran u sam sistem unutra pa sve uzmi sa zadrskom
Sajla je bila problem. Digo sam auto pre puta i primetio kad dignem ručnu pa je spustim da se sajla ne vrati do kraja na zadnjem levom točku i točak bude pod trenjem od ručne kočnice. Rukom sam je vratio do kraja da bih oslobodio točak, testirao da li se greje i video da je u redu. Zbog sajle se grejala felna i doboš.

Danas sam za svaki slučaj zamenio i levu i desnu sajlu i problema više nema. Hvala ti na savetu. redbullw

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 8. jun 2015. u 16:31h

Па користи ручну сваки дан , а не ретко .

Што се тиче кључања уља у кочницама , тешко да се то деси на точку када ауто има добоше ,али може да се деси када има дискове .
Мени се десило када сам пре 12 година се спустао ка мору изнад Петровца и возио као да сам у филму Посао у Италији . гомила серпентина на низбрдици . И у једном тренутку пропаде педала . Вратила се тек после пола сата , када се ауто добрано охладио . УК2 кочионо уље које кључа на мало већој температору него вода , невентилирајући дискови , константно успоравање низбрдо кочницама и ето ти белаја .

Није ни мало наивно

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 8. jun 2015. u 17:22h

Meni se desilo bas na dobosu, blokirao cilindar. Relacija Mali Mokri Lug - Crveni Krst sto je mozda desetak km ako i toliko.

acadimke
Poruka: 1711
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » ponedeljak, 8. jun 2015. u 20:36h

Ja koristim rucnu stalno osim zimi kada je bljuzgavica a uvece mraz, zbog moguce blokade sajle.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Ayrton
Poruka: 56
Član foruma od: petak, 12. sep. 2014. u 20:54h

Poruka od Ayrton » ponedeljak, 8. jun 2015. u 20:44h

Takoder isto, zimi rijetko potezem rucnu kad je baš temperatura niska, ali zato čim otopli to obavezno radim, iako ako je uredna zaštita na sajli ne bi smjelo biti problema, ali ne isplati se riskirati.
Ford Focus MK1 2001. 85kw 1.8 TDCI Zetec

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“