Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gubitak rashladne tecnosti kod Ford Fieste Mk4 1.25 Zetec

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Shuriken
Poruka: 43
Član foruma od: ponedeljak, 14. okt. 2013. u 12:42h

Gubitak rashladne tecnosti kod Ford Fieste Mk4 1.25 Zetec

Poruka od Shuriken » nedelja, 2. okt. 2016. u 19:23h

Auto sam zadnji put vozio proslog vikenda, na duzu relaciju (400 km u oba smera) i sve je bilo u redu. Od tad je stajao na parkingu. Danas sam primetio da je izgubio oko 1-1,5 litara rashladne tecnosti, a ispod auta nigde nije bilo mokro. Kad sam proveravao creva, bilo je malo mokro oko ona dva creva koja ulaze u ventilu grejanja. Stvari su se dodatno zakomplicirale kad se jedna od cevi na ventilu grejanja dezintegrisala i skroz smrvila nakon sto sam je samo takao. Sto se creva tice, cini mi se da su u redu.
Sutra moram da zamenim ventil grejanja, i onako je auto cesto grejao umesto da ladi. Sada, brine me da li to moze da bude uzrok gubitka rashladne tecnosti ili je nesto drugo?

Koji brend ventila grejanja da trazim? Znam da su ovi ventili problematicni kod Fieste ali da li je to samo prva ugradnja ili cesto crkava i kad se zameni?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21582
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Gubitak rashladne tecnosti kod Ford Fieste Mk4 1.25 Zete

Poruka od Markedjani » nedelja, 2. okt. 2016. u 23:02h

Baš to je problem gubitka rashladne tečnosti... pošto jelde kroz "mali hladnjak" koji greje kabinu protiče rashladna tečnost.

Što se tiče proizvođača... http://www.eraspares.com/

U kutiji tog proizvođača nalazi se original Ford deo po dosta manjoj ceni.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Shuriken

Poruka od Shuriken » nedelja, 2. okt. 2016. u 23:34h

Markedjani piše:Baš to je problem gubitka rashladne tečnosti... pošto jelde kroz "mali hladnjak" koji greje kabinu protiče rashladna tečnost.
Cudi me to sto je izgubio dosta rashladne tecnosti za kratko vreme, narocito za auto koji je stajao. Ako je u tome problem, trebalo bi da izbacuje rashladnu tecnost samo kad se auto vozi. Nisam siguran kad se javio ovaj problem, ali temperatura je uvek bila normalna u teku voznje. Najverovatnije sutra menjam taj ventil, pa javicu sta je bilo.
Markedjani piše:Što se tiče proizvođača... http://www.eraspares.com/

U kutiji tog proizvođača nalazi se original Ford deo po dosta manjoj ceni.
Hvala puno, to je korisna informacija. Koja je cena, otprilike?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 2. okt. 2016. u 23:39h

Apsolutno nemam pojma, ovi jeftini zamenski su oko 2-3k din a original je ja mislim oko 11k dinara, tako da cenim da je ovaj negde između.
Slika

Shuriken

Poruka od Shuriken » ponedeljak, 3. okt. 2016. u 23:14h

Raspitivao sam se danas po prodavnicama delova i skoro svi drze jeftine delove loseg kvaliteta (Topran, JP Group, neke nepoznate italijanske). Na kraju sam otisao u prodavnicu za Ford delove i uzeo JP Group, kao neki danski brend. Montirao sam taj ventil, probao auto u voznji, ali opet zeza kad ga vracas sa toplog na hladnog, t.e. najcesce zaglavljuje i nece da prebaci. Bio sam kod majstora, proverio da li je potenciometar za regulisanje temperaturu ispravan i bio je u redu. Majstori kazu da ovi jeftini ventili kratko traju, t.e. mozda ne izguraju ni jednu godinu.

U ovlascenom servisu taj ventil kosta oko 110 eura. Da li je samo originalni deo resenje?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 3. okt. 2016. u 23:15h

Da.
Slika

Shuriken

Poruka od Shuriken » ponedeljak, 3. okt. 2016. u 23:38h

Ma ovaj Fordov ovlasceni servis je preskup. Kad bi auto odrzavao kod njih, izaslo bi mi ko da vozim Rolls-Roycea, a ne mali gradski auto. Stvarno sam zbunjen, cinilo mi se da je ovaj auto dosta jeftiniji za odrzavanje.

Ako mora bas taj originalni deo, verovatno cu ga uzeti. Samo jos da odlucim koji bubreg mi ne treba, levi ili desni. :D

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » utorak, 4. okt. 2016. u 00:09h

Probaj u firmi euro07... oni uvoze ERA delove.
Slika

mbole
Poruka: 15003
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 4. okt. 2016. u 03:17h

Cekaj... deo koji traje 6 meseci i kosta 20-30 Eur je super (plus naravno ruke svakih 6 meseci), a onaj koji traje 10 i vise godina tj 20 puta duze i kosta oko 4 puta vise je dranje?
Cudna neka racunica :)
Djak pesak :)

Shuriken

Poruka od Shuriken » sreda, 5. okt. 2016. u 21:40h

Markedjani piše:Probaj u firmi euro07... oni uvoze ERA delove.
Upravo sam ih kontaktirao putem e-maila. Hvala jos jednom.
mbole piše:Cekaj... deo koji traje 6 meseci i kosta 20-30 Eur je super (plus naravno ruke svakih 6 meseci), a onaj koji traje 10 i vise godina tj 20 puta duze i kosta oko 4 puta vise je dranje?
Cudna neka racunica :)
Ma ne kazem ja da ovaj jeftiniji deo valja i da bi radije njega uzeo, ali 110 eura za relativno jednostavna stvar kako sto je ventil grejanja i to za 16 godina star, mali gradski auto je previse. Uporedi prosecnu vrednost ovih Fiesta sa cenom originalnih delova, pa vidi cija je racunica cudna. :D

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 6. okt. 2016. u 03:13h

Za deo je nebitno koliko je tebi auto star i koliko on kosta.
Deo je nov, a usta ces ti da ga ugradis...
Isti takav je i na dva puta vecem autu. Ne zavise cene delova od auta u koji se ugradjuju. Isti bocni migavac ide i u PUG partner, i u 407 coupe koji kosta jedno 5 puta vise, pa je cena migavca ista.

Sad dal se tebi isplati, to je vec druga stvar.

Al ako nameravas da ga zadrzis duze od godinu-dve, opet se isplati, posto ces promeniti jedno 3 ova "jeftina", plus jos po min 20-tak evrica za ruke, vec si presao cenu originala, plus zajebancija, i dolivanje antifriza.

A ti kostaju jeftino, zato sto su ... jeftino napravljeni, najverovatnije od "kinezijuma" (nedefinisani materijal od cega kinezi prave sve).

Shuriken

Poruka od Shuriken » četvrtak, 6. okt. 2016. u 16:06h

Shuriken piše:
Markedjani piše:Probaj u firmi euro07... oni uvoze ERA delove.
Upravo sam ih kontaktirao putem e-maila. Hvala jos jednom.
Imaju na lageru neki ventil grejanja koji kosta 2170 din. i da budem iskren sumnjam da je puno kvalitetniji od ovog danskog koji sam vratio. Nista, verovatno uzet cu taj original.
mbole piše:Za deo je nebitno koliko je tebi auto star i koliko on kosta.
Deo je nov, a usta ces ti da ga ugradis...
Isti takav je i na dva puta vecem autu. Ne zavise cene delova od auta u koji se ugradjuju. Isti bocni migavac ide i u PUG partner, i u 407 coupe koji kosta jedno 5 puta vise, pa je cena migavca ista.
Verovatno si u pravu, ali ja sam imao misljenje da su delovi za mali gradski auto jeftiniji nego za luksuznog sedana. Izgleda da sam ziveo u zabludi.
mbole piše:Sad dal se tebi isplati, to je vec druga stvar.

Al ako nameravas da ga zadrzis duze od godinu-dve, opet se isplati, posto ces promeniti jedno 3 ova "jeftina", plus jos po min 20-tak evrica za ruke, vec si presao cenu originala, plus zajebancija, i dolivanje antifriza.

A ti kostaju jeftino, zato sto su ... jeftino napravljeni, najverovatnije od "kinezijuma" (nedefinisani materijal od cega kinezi prave sve).
Tako sam i ja razmisljao. U planu mi je da zadrzim auto, tako da uz malo "stezanje kaisa" kupit cu ovaj originalni deo.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 6. okt. 2016. u 16:50h

Sve zavisi u sustini od kolicine u kojoj se dati deo pravi.
Ako se pravi u 1000000 komada, jeftin je. Ako se pravi u 10000 komada skup je (u odnosu na deo iste funkcije naravno).
Cesto skupi automobili imaju i ekskluzivne delove, koji se prave samo za njih, posto se tu isplati praviti deo koji ce ici u malu seriju. Naravno cene tih delova su "otrovne".
Npr, za isti taj 407 coupe, maltene za sta god da se drugo uhvatis, cifre su stravicne. Crevo od intercoolera je neka besmislena cifra, tipa preko 500 evra (ne secam se tacno, mozda je i jos vise tipa 800, pisao sam pre nekog vremena). Al taj motor (inace fordov, koji nikada nije ugradjen ni u jednog forda, ako ne racunamo australiju), pa i njegovi delovi su radjeni u jako malim serijama, posto ide u vozila koja se prodaju u malim kolicinama (range rover, jaguar, pug 607 i 407 coupe, par isto tako redjih citroena i ford teritory)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“