Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa stop svjetlima Ford Mondeo Mk3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Problem sa stop svjetlima Ford Mondeo Mk3

Poruka od bojcistv » nedelja, 9. okt. 2016. u 17:41h

Imam cudan problem sa zadnjom lijevom stop lampom vec neko vrijeme i ne mogu to da rijesim pa ako neko bude imao ideju bio bih zahvalan.
U pitanju je Mondeo Mk3 2004. sa petim vratima. Kada se upali pozicija i tokom voznje pritisne kocnica lagano zasvijetli indikator zadnje maglenke na prekidacu za paljenje svjetala. Kada se ubaci u rikverc indikator zasvijetli jace i rikverc svjetlo na toj strani bude slabije sve dok ne pritisnem kocnicu. Tada rikverc svjetlo ponovo zasija normalno.
Ove stvari su obicno vezane za uzemljenje, pa sam danas malo mjerio otpore na masi, kako na samoj stop lampi tako i na konektorima i nisam nasao nesto cudno odnosno da je masa negdje u prekidu.
Medjutim kada sam izmjerio napon u par raznih situacija desava se da se on mijenja i to na slijedeci nacin:
1. kada je upaljena samo pozicija napon na one tri sijalice koje se po defaultu pale napon je 11.17V na svakoj.
2. kada je upaljena pozicija i ubacim u rikverc, na sijalici sa dve zarne niti P21W/4 obe zarne niti skoro pa skilje i na niti koja se pali kada se stisne kocnica napon je 2.2V, a pozicija je na 8.5V, napon na lampi za rikverc je 7.58 a na ostale dvije sijalice pozicije (R5W) je 8,68 V
3. kada je upaljena pozicija, rikverc i pritisnuta kocnica, situacija je slijedeca: na sijalici P21W/4, zarna nit pozicije je na 7.96V, nit kocnice je 9.03 V, rikverc svjetlo je na 7.95V i na ostale dvije sijalice pozicije (R5W) je 9.02V.
Nije mi nikako jasno kako to da se napon na sijalicima mijenja na taj nacin i da li tome uzrok moze biti uzemljenje? Vjerovatno cu na kraju otici elektricaru ali eto mozda neko ima neku ideju kako ovo rijesiti. U svakom slucaju cu ovdje javiti sta je i kako je bilo.
Napominjem da su sve sijalice Bosch i da nije do sijalica jer sam ih mijenjao i svaki je put isto.
Imam neke dijagrame ozicenja ali su na spanskom pa se tesko snalazi,m izmedju ostalog sto nisam bas vjest po pitanju elektronike i citanja tih shema. Evo link za dijagrame, https://drive.google.com/file/d/0BzJg0C ... sp=sharing, konektor je C540.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Lucky
Poruka: 1083
Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h

Re: Problem sa stop svjetlima Ford Mondeo Mk3

Poruka od Lucky » nedelja, 9. okt. 2016. u 19:41h

samo si gubio vreme merenjem napona sijalicu po sijalicu, treba samo da ocisistis masu ili dovuces novi kabal sa mase na konektor

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 9. okt. 2016. u 21:20h

Hm. Probaću i tu varijantu. Ne bi trebalo da bude neki veliki problem. Mada masa na konektoru nije u prekidu, i mali je otpor njoj pa sam zati pomislio da je sve u redu s njom.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Aca06

 
Poruka: 3151
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » nedelja, 9. okt. 2016. u 21:41h

Ja sam imao slican problem. Meni je masa na koektoru pravila prolem.Zamenio sam buksnu na minusu i problem resen.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 10. okt. 2016. u 08:41h

Zna li neko kako da pravilno rastavim taj konektor kako bih izvadio kabl s masom iz njega? Da ne bih nesto polomio ili uradio pogresno....

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“