Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Airbag lampica fiesta 5 2003

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
cor
Poruka: 150
Član foruma od: subota, 24. jan. 2015. u 15:36h

Airbag lampica fiesta 5 2003

Poruka od cor » ponedeljak, 26. jun 2017. u 21:23h

Pozz ljudi.. Istrosio mi se akumulator do kraja i posle pumjenja i startovanja auta pojavilo mi se zuto svetlo za airbag.. Kada dam kontakt airbag lampica pocne da blinka i to jednom pa dva puta i tako ukrug nekoliko puta i onda se upali i radi konstantno.... Ranije sam imao problema ali sam to resavao rekonektovanjem onog prikljucka ispod suvozacevog sedista a sada to ne pomaze.... Iscitao sam greske na nekoj dijagnostici i evo slike... Greske ne mogu da se obrisu bar ne na ovom modelu dijagnostike.. Sta ciniti Slika

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

mbole
Poruka: 15001
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Airbag lampica fiesta 5 2003

Poruka od mbole » ponedeljak, 26. jun 2017. u 23:54h

Naravno da ne mogu da se obrisu, posto imas prekid u suvozacevom bocnom airbagu i pirozatezacu ko sto lepo pise.
Najverovatnije isti taj konektor, samo sto je sad odradio svoje, ili se neka zicica otkinula.

Ako nisi siguran sta radis, bolje daj nekom elektricaru, da ne dobijes jastuk po licu.
Djak pesak :)

cor

Poruka od cor » utorak, 27. jun 2017. u 00:12h

Sta znaci bocni airbag.... Koliko ja znam fiesta ima napred i nazad u sedistima airbagove.. Ne znam za te bocne airbagove.. Gde je taj pirozatezac dali je to u stubu auta ili ono u sedistu?? Probao bih da ocistim zice i konektore.... Naravno sa iskopcanim akumulatorom. Takodje mi je malo nejasno tj nasao sam na internetu da kada blinkne jednom pa dva puta znaci da je problem u modulu.. Malo mi je cudno da se te zice otkace u istom teenutku kada mi se ispraznio akumulator.... Ja sam i ranije imao problema sa lampicom a problem je bio u konektoru ispod sedista i mislim da su neke od ovih gresaka ranije detektovane a nisu brisane... Dali je moguce da je taj glavni modul pobrljavio zbog slabe struje u akumulatoru...

mbole

Poruka od mbole » utorak, 27. jun 2017. u 00:26h

Pa taj u sedistu je bocni, posto je na boku sedista.
Pirozatezac je ispod kopce pojasa, skroz dole na dnu, dakle sa leve strane suvozackog sedista, do konzole.

Kad iskopcas aku, za svaki slucaj sacekaj jos bar 15-tak minuta (taman za ladno pivo :)). Air bag sistem ima kondenzatore koji napajaju celu pricu neko vreme, da se ne bi desilo da se pri sudaru otkine kabl do akumulatora, i onda ne rade airbagovi. Potrebno je neko vreme da se isprazne.
Pretpostavljam da ne treba da ti pominjem da merenje otpora i kontinuiteta unimerom nije nikako preporucljivo.

Sad malo gledam...
Kod 12 jeste defektan modul, ali ti imas i gresku da ti je napon prenizak.
Pada mi napamet da usled niskog napona, modul ne radi kako treba, a da onda ne moze ni da resetuje greske koje su ostale od ranije (te greske se resetuju same, ne moras da ih resetujes dijagnostikom).

cor

Poruka od cor » utorak, 27. jun 2017. u 08:41h

Proverio sam i akumulator ima 12,3 volti.. Nebih rekao da je nizak napon.... Otkacio sam kleme preko noci pa cu sada da probam

cor

Poruka od cor » utorak, 27. jun 2017. u 09:27h

Ma jok i dalje blinka 1 2 i tako u krug dakle izgleda da je modul odapeo ili je napravio neke greske... E sad dali ako kupim drugi polovan modul i nakacimga hoce li raditi ili mora da se reprogramira i taj posto nije sa mog auta... I gde to uraditi

mbole

Poruka od mbole » utorak, 27. jun 2017. u 10:36h

Dijagnostika kaze da jeste prenizak. Ona samo prikazuje ono sto su moduli u autu zakljucili, a posto je njima prenizak, za to mora da postoji neki razlog.
Moze da bude stvarno nizak napon aku, ali moze da bude i los kontakt recimo mase, klema...

Kod zaamene modula... ne znam, ali mislim da mora da se konfigurise.

cor

Poruka od cor » utorak, 27. jun 2017. u 12:50h

Bio sam u servisu i sa fordovom dijagnostikom modul ne komunicira.. Tj samo ispisuje te greske i nista vise.. Prilikom konfigurisanja ili pokusaja brisanja greske iz airbag modula pojavljuje gresku tako da su zakljucili da je neispravan... Iz nekih drugih uredjaja greska za nizak napon je obrisana uspesno i ne pojavljuje se vise.. Dakle ostaje mi da nadjem novi modul koliko vidim

mbole

Poruka od mbole » utorak, 27. jun 2017. u 12:58h

Aha... verovatno je ta za nizak napon ostala dok je bio stari aku.
ONda... sta da ti kazem, najverovatnije je taj modul zveknuo.

cor

Poruka od cor » utorak, 27. jun 2017. u 18:02h

Narucio sam vec e sad se nadam da ce raditi kad ga ubodem bez programiranja

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Poruka od Almighty.shO » utorak, 27. jun 2017. u 18:27h

Meni kad je ispalio pirotehnicki zatezac svetlila mi je air bag lampica. Mislio sam da ce zamena zatezaca resetovati gresku kad ono prc... i dalje svetli, potrebno je skinuti komplet modul pa ga resetovati (EEPROM flash).

mbole

Poruka od mbole » utorak, 27. jun 2017. u 21:00h

Kad ispali, modul mora da se resetuje, i to na mufte, posto je fabrika predvidela da se tada menja.
Kada se menja, a nije ispucan, zaista nisam siguran kakva je procedura.
Sad... nije bas uobicajeno da taj modul rikne sam od sebe. Proveri lepo tu instalaciju ispod sedista posto te je vec zezala, da nema nekih zicica koje se spajaju kako ne treba, pa da je to uzrokovalo njegovo crkavanje.

cor

Poruka od cor » sreda, 28. jun 2017. u 00:37h

Ne verujem da su zice... Mislim da ga je akumulator pregoreo jer jer sam zaboravio ukljucene pptrosace i akumulatorbse toliko ispraznio da ni centralna brava nije mogla da radi ni kontakt..... Odmah posle toga se pojavio problem

mbole

Poruka od mbole » sreda, 28. jun 2017. u 01:28h

Dobro... nemoj da proveravas.

cor

Poruka od cor » sreda, 28. jun 2017. u 08:11h

I da hocu nzm kako bih proverio.... Svaka zica deluje uredno i bez ostecenja... Meni se desavalo da na onom dzeku ispod sedista izgubi kontakt ali sam to resavao kontakt sprejom i onda radi po god dana pa opet se pojavi..

cor

Poruka od cor » sreda, 28. jun 2017. u 17:17h

Stavio drugu centralu i ne radi.. Tj lampica za air bag se upali samo i tako stoji.... Moja stara blinka 1 pa 2 puta i tako u krug a ova samo upali lampicu i stoji tako nema blinkanja...

cor

Poruka od cor » sreda, 28. jun 2017. u 19:35h

Na kraju sam uspeo nekako da osposobim modul i komunikaciju.. Bio je pun gresaka koje sam uspesno izbrisao e sad ostale su ove dve greske sa slike.... Izgleda da novi modul nije kompaktibilan sa nekim delovima.. Dali se ovo moze nekako ispeglati da radiSlika

mbole

Poruka od mbole » sreda, 28. jun 2017. u 23:35h

Uporedi kataloske brojeve na modulima.

cor

Poruka od cor » četvrtak, 29. jun 2017. u 06:41h

Prvi je moj a drugi je taj koji sam kupio.... Ne znam sta je ovde taj broj posto ih ima mnogo.. Uglavnom ako je to taj najduzi broj razlikuje se za jedno slovo... Na zalost nema nigde kao moje.... Dali se moze ova koju sam kupio nekako programirati dabradi ili da je vratim da ne kupujem za dzabaSlikaSlika

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 29. jun 2017. u 09:47h

Jeste, taj veliki broj bez pocetnog V (koje i nije V nego naopaki trougao) je fordov kataloski broj.

Za "malo" devojka trudna :)
Salim se, u ovom slucaju ta dva modula bi trebalo da budu identicna, to jest jedan je direktna zamena za drugi

Kada se instalira novi modul, on mora da se konfigurise. Da li je to "trajna" konfiguracija, ili moze da se menja, vec ne znam.
Ako je trajna, onda bi morao da ga nosis nekom elektronicaru da ga vrati u fabricko stanje, a ako nije dovoljno je da se iskonfigurise dijagnostikom.
Ford naravno nije predvideo da ubacujes polovan, pa ne pise nista po tom pitanju.

cor

Poruka od cor » četvrtak, 29. jun 2017. u 10:15h

Nije u pitanju v slovo nego zadnje slovo na oznaci.... Evo greske koje izbacuje nova

Bar po meni tu je problem nekompaktibilnostibsa senzorimaSlika

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 29. jun 2017. u 10:32h

:) Povrsno citas poruke.
Naravno da nije V slovo, to sam napisao samo da znas da taj trouglic ne spada u kataloski broj.

Ajde da ponovim.
Tvoj broj (sa EN na kraju) je fabricki zamenio modul koji si uzeo (sa EK na kraju). Oba su sa bocnim jastucima (modeli koji zavrsavaju sa B i jos jedno slovo su bez njih).
Plus, senzori (vozaca i suvaozaca za koje se buni) su isti od pocetka do kraja proizvodnje te fieste.
Tako da ne bi smelo da bude "nekompatibilnosti".

Kako god, cak i da kupis potpuno nov, ne moze da radi "iz cuga", vec mora da se konfigurise.
Ono sto ne znam je dal kada je jednom konfigurisan mora prvo da se "resetuje", pa onda da se ponovo konfigurise, ili moze samo da se konfigurise.

cor

Poruka od cor » subota, 1. jul 2017. u 07:59h

Well bio sam kod ozbiljnijeg majstora koji ima svu tu opremu.... Rekao mi je da ek nema teoretske sanse da radi na mom autu jer ima dva senzora vise koji ne postoje na mom autu popravio mi je moju centralu.... Tj ona se zakljucala od niskog napona i resetovao je... Tako da je resen problem

cor

Poruka od cor » subota, 1. jul 2017. u 08:00h

U svakom slucaju hvala ti na odgovorima dosta sam naucio o airbagu iz tvojih postova

mbole

Poruka od mbole » subota, 1. jul 2017. u 11:32h

Dva senzora vise (za bocne airbagove) imaju svi koji se zavrsavaju na E*, J* i L*.
S tim sto su ovi na J* i L* za neko posebno trziste, tako da oni ne mogu da se menjaju sa E* modelima a imaju i drugacija pocetna 4 karaktera.
Tako da nije tacno da EK ima dva senzora vise od EN. Svi koji zavrsavaju na E* su one for one replacement (osim ako ford nema pojma sta su njegovi rezervni delovi, a majstor u srbiji to zna bolje od njih).

Oni koji se zavrsavaju na B*, H* i K* (opet su H* i K* za drugo trziste) nemaju ta dva senzora, i nih zaista nije moguce ugraditi.

No... glavno je da si resio problem.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“