pre odmora i putesestvija po Zlatiborskom okrugu bio sam kod majstora na pregledu auta pred put a ponajvise zbog povremenih vibracija i tupih udaraca kad god cimnem motor. Majstor sumlja na nosac motora kod posude sa antifrizom medjutim nije ga menjao jer vizuelno deluje dobro (guma nigde nije ispucala i tvrda je na dodir) vec ga je kako se on izrazio samo "nategao"

Posto sam i dalje na odmoru pa me ceka poseta majstora kad se vratim, napisao bi ovde simptome pa ako je neko iskusio iste da me uputi na nosac koji je problematican ili mozda uopste nije nosac u pitanju.
Prvi simptom sam vec objasnjavao u jednoj temi ovde gde smo optuzili luft u diferencijalu ali meni se cini da je nosac ipak krivac. Ukratko kad god se naglo da gas i pusti kvacilo u isto vreme pri saltanju iz 1 -> 2 i 2->3 cuje se jedno kratko "tup" iz sredine motornog prostora i posle toga je sve ok. Prilikom tog "tup" javlja se i vibracija ali nestaje sa zvukom, kao da nesto udari jedno od drugo negde po sredini motornog prostora. Ukoliko se kvacilo polaganije pusta tog zvuka gotovo da i nema (tj nebi ga skontao da ne obracas paznju a i tada jedva).
Drugi simptom. Gradska voznja, 3-ca brzina, 2000rpm, 50Km/h, sklonim nogu sa gasa u potpunsti, brzina opadne na 40-45km/h, pritisnem ponovo papucicu gasa i cuje se isto "tup" kao u prvom slucaju a auto normalno ubrzava (ovog puta nema nikakvog saltanja brzina ili odvajanja kvacila, samo rad sa papucicom gasa). Ako nastavim da otpustam i dodajem gas svaki put se cuje to "tup" sve dok ne ubrzam auto na >50km/h kad se to vise ne desava. Znaci kad god "cimnem" motor kad je u nizim obrtajim nego sto je optimalno za odredjenu brzinu. Isto se desava i u 4-toj brzini (ne znam tacno koliko brzo ide tad auto ali sam uspeo da ubodem) dok recimo u 5-toj kad to radim necuje se "tup" vec osetim kratkotrajnu slabiju vibraciju iz motornog prostora.
Zadnji siptom je nekako najvise povezan sa siptomima loseg nosaca a to je da ponekad kad palim auto, auto zna dobro da se zatrese. Ne desava se cesto ali kad se desi deluje kao da palim dizelasa sa losim zamajcem.
Da napomenem da sam pre nesto manje od dva meseca zamenio set kvacila (stavljen LUK) a pre nekih 2-godine je menjan nosac menjaca (ispod motora u sredini). Sve ovo se desavalo i pre promene tog nosaca a posle i seta kvacila tako da njihova zamena nije nista promenila.
Znima me vase misljenje sta bi moglo biti da ne menjam najskuplji nosac bezveze ako je mozda neki drugi stradao ili je nesto drugo problem.