Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus 2001 1.6 16V - nosaci motora

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

pegaz
Poruka: 475
Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 21:32h

Ford Focus 2001 1.6 16V - nosaci motora

Poruka od pegaz » subota, 19. avg. 2017. u 17:08h

Pozdrav svima,

pre odmora i putesestvija po Zlatiborskom okrugu bio sam kod majstora na pregledu auta pred put a ponajvise zbog povremenih vibracija i tupih udaraca kad god cimnem motor. Majstor sumlja na nosac motora kod posude sa antifrizom medjutim nije ga menjao jer vizuelno deluje dobro (guma nigde nije ispucala i tvrda je na dodir) vec ga je kako se on izrazio samo "nategao" :). Naravno problem se nije resio mada je veoma kratko (par desetina kilometara) bio drasticno redukovan ali se ubrzo vratilo na staro (ili se meni samo ucinilo :) ).

Posto sam i dalje na odmoru pa me ceka poseta majstora kad se vratim, napisao bi ovde simptome pa ako je neko iskusio iste da me uputi na nosac koji je problematican ili mozda uopste nije nosac u pitanju.

Prvi simptom sam vec objasnjavao u jednoj temi ovde gde smo optuzili luft u diferencijalu ali meni se cini da je nosac ipak krivac. Ukratko kad god se naglo da gas i pusti kvacilo u isto vreme pri saltanju iz 1 -> 2 i 2->3 cuje se jedno kratko "tup" iz sredine motornog prostora i posle toga je sve ok. Prilikom tog "tup" javlja se i vibracija ali nestaje sa zvukom, kao da nesto udari jedno od drugo negde po sredini motornog prostora. Ukoliko se kvacilo polaganije pusta tog zvuka gotovo da i nema (tj nebi ga skontao da ne obracas paznju a i tada jedva).

Drugi simptom. Gradska voznja, 3-ca brzina, 2000rpm, 50Km/h, sklonim nogu sa gasa u potpunsti, brzina opadne na 40-45km/h, pritisnem ponovo papucicu gasa i cuje se isto "tup" kao u prvom slucaju a auto normalno ubrzava (ovog puta nema nikakvog saltanja brzina ili odvajanja kvacila, samo rad sa papucicom gasa). Ako nastavim da otpustam i dodajem gas svaki put se cuje to "tup" sve dok ne ubrzam auto na >50km/h kad se to vise ne desava. Znaci kad god "cimnem" motor kad je u nizim obrtajim nego sto je optimalno za odredjenu brzinu. Isto se desava i u 4-toj brzini (ne znam tacno koliko brzo ide tad auto ali sam uspeo da ubodem) dok recimo u 5-toj kad to radim necuje se "tup" vec osetim kratkotrajnu slabiju vibraciju iz motornog prostora.

Zadnji siptom je nekako najvise povezan sa siptomima loseg nosaca a to je da ponekad kad palim auto, auto zna dobro da se zatrese. Ne desava se cesto ali kad se desi deluje kao da palim dizelasa sa losim zamajcem.

Da napomenem da sam pre nesto manje od dva meseca zamenio set kvacila (stavljen LUK) a pre nekih 2-godine je menjan nosac menjaca (ispod motora u sredini). Sve ovo se desavalo i pre promene tog nosaca a posle i seta kvacila tako da njihova zamena nije nista promenila.

Znima me vase misljenje sta bi moglo biti da ne menjam najskuplji nosac bezveze ako je mozda neki drugi stradao ili je nesto drugo problem.

pegaz

Re: Ford Focus 2001 1.6 16V - nosaci motora

Poruka od pegaz » subota, 19. avg. 2017. u 23:43h

Upravo sam nasao na netu da ukoliko prolupa nosac motora kod tecnosti za antifriz cuju se tupi udarci prilikom naglog davanja gasa i promena brzine sto je upravo kod mene slucaj.

Da li je neko imao slicne siptome kad a da mu je otisao ovaj nosac? U slucaju da moram da menjam ovaj nosac sem originala koje su prihvatljive zamene a koje da izbegavam (i jos ako znate cene otprilike za te zamenske :) )

jugota
Poruka: 148
Član foruma od: subota, 28. jun 2014. u 22:27h

Poruka od jugota » nedelja, 20. avg. 2017. u 00:36h

Ja sam ga promenio pre 2-3 meseca,ne secam se sta su stavili(obicno zapamtim),neka sredina,ali se secam da su hteli da stave Akron,nisam dao.
Simptomi nisu bas bili takvi,vec se osecalo kao da mi je busna grana napred,naravno vibracije,sve to dok je hladan motor,ko dizel skoro... kad se ugreje,dosta manje,ali se osecalo,ipak je prenosio vibracije na karoseriju.Stavljen nov,drugi auto... cena mi nije nesto ulivala poverenje,mislio sam da ce izdrzati mesec dana,ali zasad sve dobro.
To je hidro nosac i ako se dobro secam,ispod plasticnog poklopca je guma(naduvana),pa kad se izduva,tad je i nosac zreo za zamenu... plus sto je kod mene i guma na samom nosacu pocela da puca.

pegaz

Poruka od pegaz » nedelja, 20. avg. 2017. u 17:09h

Kod mene se jace vibracije javljaju samo kad ugusim motor (kreni/stani na pola kvacila a motor gotov da se ugasi), ponekad kad palim auto i u trenucma kad se jace da gas i cuje famozno "tup".

pegaz

Poruka od pegaz » ponedeljak, 21. avg. 2017. u 11:31h

Ima li neko ideju da li je ovo problem do nosaca ili je nesto drugo u pitanju. I nagadjanje je dobrodoslo cisto da znam sa majstorom da proverim kad se vratim sa godisnjeg :)

jugota

Poruka od jugota » utorak, 22. avg. 2017. u 10:18h

Ideja ti je ovo gore sto sam napisao,a i relativno skoro iskustvo. Taj donji nosac sto si stavio(zovu ga reket jer podseca oblikom) uopste ne treba otpisivati kao uzrok,jer dve godine eksploatacije za srednji kvalitet nije ni malo(naravno,bitno je kako i koliko se vozi),jos ako je stavljen Akron.... pregledaj ti i njega opet.

pegaz

Poruka od pegaz » utorak, 22. avg. 2017. u 11:02h

Svakako cu pregledati sve nosace mada promena tog donjeg nosaca nije nista promenila sto se tice problema jednostavno i nakon njegove promene potpuno je sve bilo isto tako da mislim da nije do tog nosaca.

Prvobitno mi je majstor rekao da taj tup udarac dolazi zbog lufta u diferencijalu pri nagloj promeni brzine/otpustanju kvacila (primeceno pre dve godine pre zamene donjeg nosaca), medjutim u skorije vreme su se pojavili novi simptomi koje sam naveo i majstor sad sumlja na hidraulicni nosac motora.

Zato najvise i pitam ovde na forumu da li je neko imao slicnih problema, da ne zamenim nosac a ono se ispostavi da je ipak zbog diferencijala (za koji je majstor rekao da nista ne diramo dok menjac ne pocne da zeza sa izbacivanjem iz brzina a onda ide ili polovan ili otvaranje menjaca i prepakivanje ) ili je nesto trece u pitanju.

jugota

Poruka od jugota » utorak, 22. avg. 2017. u 13:12h

Nasumicno pogadjanje resenja je,nazalost,postala praksa i standard,a ako mislis da ponekad neces morati menjati ispravan deo zbog neznanja ili lose procenje,onda bolje prodaj auto.... sve ovo pricam iz prakse,ne iz teorije... primer... poceo da mi trese volan na kocenju,reko,mozda su diskovi,odem,kazu jeste diskovi,4000+1000,kad opet trese,ajde i plocice,jos 4000,opet isto :doh: .... cuju se lezajevi napred,ajde sva tri po 3500+2000 za ruke,opet trese... da bi na kraju konstatovali da su glavcine problem. Ne secam se koliko su bile,ali su isli opet 2 lezaja po 3500. I kome da se zalim,a videli su da sam popizdio,pa mi ne naplatise ruke. Izracunaj koliko sam dao para zbog neazurnosti,iskreno meni se ne racuna,samo se iznerviram hahahaha .... a problem je sto je takvih previse,pa pola kvarova sam sam detektovao.
Naime,verovatno je taj hidro nosac,oce da se cuje to "tup" kad popusti,ali proverite sve nosace... ima im godina.

mbole
Poruka: 14997
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 22. avg. 2017. u 15:52h

jugota piše:
utorak, 22. avg. 2017. u 13:12h
... cuju se lezajevi napred,ajde sva tri ...
Ti to auto kupio u Pekamu ? :D
Djak pesak :)

jugota

Poruka od jugota » utorak, 22. avg. 2017. u 17:46h

Rilajant Robin napred ima jedan mrgreen ,to samo ford ima tri lol ... ma menjao i na poluosovini.

mbole
Poruka: 14997
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 23. avg. 2017. u 00:17h

Shvaio sam, al ... lepo je leglo :)
Djak pesak :)

jugota

Poruka od jugota » sreda, 23. avg. 2017. u 09:33h

Ma jasta,valja se i nasaliti :)

Dekishaaaa
Poruka: 850
Član foruma od: subota, 6. jun 2015. u 17:43h

Poruka od Dekishaaaa » sreda, 23. avg. 2017. u 19:48h

Taj tup udarac ja imam na focusu kad pustim malo jace/brze kvacilo.. Do duse u mene je fiksni zamajac ili mozda cak i od tddi nisam siguran.. Ponekad malko teze upada u 1 brz,pogotovu kad je hladan auto. Ali to mislim da su posledice po menjac,moje zustre voznje sa fiksnim zamajcem..

Sent from my iPhone using Tapatalk

pegaz

Poruka od pegaz » sreda, 23. avg. 2017. u 22:40h

To je moj prvi simptom koji sam naveo i primetio jos pre dve godine sad sam primetio da se isti zvuk javlja i kad nemenjam brzine vec otpustam i dajem malo jaci gas pri odredjeni brzinama.

Cek ti isto imas benzinca? Nisam znao da oni imaju ikakav zamajac.

jugota

Poruka od jugota » sreda, 23. avg. 2017. u 23:05h

Svi oni imaju zamajac :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21575
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 23. avg. 2017. u 23:23h

ma dekiša unosi pometnju... on vozi tdci i on fabrički ima plivajući zamajac a kod njega je neko zbudžio fiksni.

U suštini, njegov auto je irelevantan za ovu temu pošto dizel i zetec nemaju dve blage veze.

Benzinci svi u focusu mk1 (osim st170) imaju fiksni zamajac. (i kao što kaže jugota... svaki auto ima zamajac, samo je pitanje jel fiksni ili plivajući)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

jugota

Poruka od jugota » četvrtak, 24. avg. 2017. u 09:31h

Jedno banalno pitanje,mada verovatno nema veze.... obradiste li zamajac pre montaze kvacila?

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 24. avg. 2017. u 11:04h

О којим вибрацијама се прича , о вибрацијама мотора који се преносе на каросерију или о вибрацијама погонске групе које је повезана са вучом и брзином ? Имао сам и једно и друго на колима , ово друго има још mrgreen . Ако оде носач мотора , у њему се наслони метал на метал и све вибрације мотора се преносе на каросерију . За вибрације немају велику амплитуду и имају фреквенцију обртаја мотора , и сличан ефекат може да не направи ако се прислони упаљена ел. бушилица на каросерију негде . Подсећа на брзу вожњу по калдми или коцки .
Вибразије од вуче су повезане са погоном и зависе од брзине окретање точкова . Обично их праве склопови полусосвина -точак , а свака компонента која се налази на тим склоповима а има улогу преношења силе, ако довије луфт , само повећава амплитуду вибрација .

На старим фордовима мењач је био качен на 2 гумена носача и они су преузимали обртни момент , а мотор је само висио( више -мање ).
Сада доњи носач преузима момент од кретања , али и горња 2 ( на мотору и мењачу ) у мањој мери .

Dekishaaaa

Poruka od Dekishaaaa » četvrtak, 24. avg. 2017. u 18:51h

Precednice moj je tdci sa zetec vesanjem sivom tablom itd.. Ako si mislio na zetec motor "my bad bro" U svakom slucaju kad pustis i das gas na nekoj brzini u voznji u bude tup to je nosac 101%

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8318
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » četvrtak, 24. avg. 2017. u 18:58h

Nebitno koji je tvoje vešanje i boja table, ti umesto plivajućeg imaš fiksni zamajac i on sigurno pogoršava stvar što se tiče vibracija.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 24. avg. 2017. u 20:02h

@dekiša

jes, mislio sam na zetec kao motor ;)
Slika

Dekishaaaa

Poruka od Dekishaaaa » petak, 25. avg. 2017. u 16:02h

Za vibracije ne znam iskreno dosta su nestale,posle zamene hideaulicnog nosaca.. Ali udarac pri brzem pustanju kvacila to je ostalo..

pegaz

Poruka od pegaz » petak, 25. avg. 2017. u 16:49h

Kod mene se klasicne vibracije (trese se instrument tabla, volan u ruci i svi crci u vratim) se nakratko desava ponekad pri paljenju i kad ugusim motor sa malim gasom (u kreni/stani koloni na po kvacila).

"Tup" se desava pri promeni brzine = brzo otpustanje kvacila + brzo stiskanje papucice gasa i kad se gas otpusti pri nekoj brzini pa auto malo uspori pa se ponovo pritisni papucica gasa.

Prilikom tog "Tup" nema nikakavih klasicnih vibracija samo to tup i trzaj iz motornog prostora.

Moda je "Tup" od lufta u diferencijalu (kako se ovaj problem ispoljava?) a klasicne vibracije od nekog nosaca mada je auto bez vibracija u redovnoj voznji.
Сада доњи носач преузима момент од кретања , али и горња 2 ( на мотору и мењачу ) у мањој мери .
ovo bi moglo da znaci da je taj donji nosac koji sam menjao pre dve godine odsluzio svoje?

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » nedelja, 27. avg. 2017. u 10:15h

Ovako kod mene izgleda na 1.8 16v. Osjete se odredjene vibracije na volanu, narocito kad je hladan.

Slika

Neka preporuka od kojeg proizvodjaca da uzmem?
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 27. avg. 2017. u 10:58h

Corteco ti je fin kompromis cene i kvaliteta
Slika