Focus dimi kao lud, smrdljiv beo dim
Moderator: Dragomir
- Buda01
- Poruka: 22
- Član foruma od: četvrtak, 22. mar. 2012. u 19:57h
- Kontakt:
Focus dimi kao lud, smrdljiv beo dim
Auto je focus 1.8 tdci 85kw, 2001-o godiste
Otkazala turbina (dobila luft na osovini) i motor je povukao ulje, vrtio se kratko na full obrtajima. Nakon toga je i dalje palio normalno
Ostavljen kod majstora, stavljena druga polovna turbina, ukraden katalizator (saznao sam tek nakon dva meseca). Auto normalno pali, bez ikakvih problema, fino radi, fino vuce, ali kad se malo zagrije (5 minuta voznje) pocne dimiti toliko gust i smrdljiv dim da svi drze odstojanje preko 50m (a ni vidljivost nije nista bolja od tog dima). Ako ga ostavim da radi u mestu, problem nije tako izrazen ni nakon pola sata rada. Samo pri jacem gasu izbaci malo vise belog dima, ali nije smrdljiv. Rekli su mi da katalizator pravi problem pa sam ga otisao skinuti, kad ono nema.
Ulje ne trosi, mozda par kapi jer vidim da su interkuler i creva malo zamasceni (i nakon sto ih ocistim), ali ne primecujem manjak ulja u motoru
Vodu/antifriz nisam siguran da li trosi, jer se nekad povuce do minimuma, nekad se vrati do maksimuma, ali cak i da trosi, nista drasticno. Ni ulje ni antifriz nemaju znake mesanja.
Na dijagnostici nema gresaka (osim jedne vezane za diznu, nesto "out of range", ali to je tako vec godinama). Pokazuje prelive na diznama osim cetvrte (za nju pokazuje 0), ali ako skinem konektor sa nje, nece da upali uopste
Ne menja se nista ni iskljucivanjem protokomera (valjda bi trebalo biti bolje ili gore ako je do njega)
Jos da napomenem, auto je presao oko 500km nakon zamene turbine, nista se ne menja
Da li je moguce da je problem zbog skinutog katalizatora? Ili zadnji lonac ima previse ulja? Motor nije cvrcnuo jer pali na pola kljuca i dalje, rad se nije promenio u odnosu na ranije, pritisak u ekspanzionoj posudi nije prevelik (kad duze radi motor, i odvrne se cep, cuje se tek onako kao kad se otvori gazirani sok).
Svaki savet dobrodosao. Unapred hvala
Otkazala turbina (dobila luft na osovini) i motor je povukao ulje, vrtio se kratko na full obrtajima. Nakon toga je i dalje palio normalno
Ostavljen kod majstora, stavljena druga polovna turbina, ukraden katalizator (saznao sam tek nakon dva meseca). Auto normalno pali, bez ikakvih problema, fino radi, fino vuce, ali kad se malo zagrije (5 minuta voznje) pocne dimiti toliko gust i smrdljiv dim da svi drze odstojanje preko 50m (a ni vidljivost nije nista bolja od tog dima). Ako ga ostavim da radi u mestu, problem nije tako izrazen ni nakon pola sata rada. Samo pri jacem gasu izbaci malo vise belog dima, ali nije smrdljiv. Rekli su mi da katalizator pravi problem pa sam ga otisao skinuti, kad ono nema.
Ulje ne trosi, mozda par kapi jer vidim da su interkuler i creva malo zamasceni (i nakon sto ih ocistim), ali ne primecujem manjak ulja u motoru
Vodu/antifriz nisam siguran da li trosi, jer se nekad povuce do minimuma, nekad se vrati do maksimuma, ali cak i da trosi, nista drasticno. Ni ulje ni antifriz nemaju znake mesanja.
Na dijagnostici nema gresaka (osim jedne vezane za diznu, nesto "out of range", ali to je tako vec godinama). Pokazuje prelive na diznama osim cetvrte (za nju pokazuje 0), ali ako skinem konektor sa nje, nece da upali uopste
Ne menja se nista ni iskljucivanjem protokomera (valjda bi trebalo biti bolje ili gore ako je do njega)
Jos da napomenem, auto je presao oko 500km nakon zamene turbine, nista se ne menja
Da li je moguce da je problem zbog skinutog katalizatora? Ili zadnji lonac ima previse ulja? Motor nije cvrcnuo jer pali na pola kljuca i dalje, rad se nije promenio u odnosu na ranije, pritisak u ekspanzionoj posudi nije prevelik (kad duze radi motor, i odvrne se cep, cuje se tek onako kao kad se otvori gazirani sok).
Svaki savet dobrodosao. Unapred hvala
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
- DonKihot
- Poruka: 649
- Član foruma od: utorak, 1. sep. 2015. u 11:13h
Re: Focus dimi kao lud, smrdljiv beo dim
Ako je bio u iberturi pitanje je da li je negde još neke štete napravio...sa druge strane ako se do dešava kad je zagrejan može biti lako da je napunio izduv uljem, mada za 500km to je valjda trebalo ispariti.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21575
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
ja bih proverio kompresiju motora.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Tacno, moguce da je klipnjace iskrivio
-
- Poruka: 1028
- Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h
auspuh je pun ulja nista vise. menjao sam turbinu na Saab-u , posle toga radio je 5-6 sati u mestu. takav oblk dima nisam nikad video. ko zna koliko je ulja bilo u auspuhu.
- Buda01
- Kontakt:
Na egr sam sumnjao i ja, ali nisam stigao do njega. Na dijagnostici pokazuje da radi (ali pitanje kako)
Kad se tek upali auto, nema mnogo dima (osim kad se doda gas, onda izbaci malo vise belog dima, ali ne smrdi - normalan miris kao i ranije). U leru se skroz slabo greje (oduvek), nista dok se malo ne optereti, cini mi se da ne bi postigao radnu temperaturu ni za sat, ali kad ga vozim i malo nagazim gas, nakon par minuta iza njega ostaje smrdljiv, jako gust beli dim
Nakon promene turbine je presao 100km odjednom, ostalo je do 10km u komadu, ali vec nakon predjena 2-3km pocinje dimiti
Posto ne trosi ni vodu ni ulje, jedan majstor mi je rekao da ga mogu slobodno voziti, pa razmisljam da ga jedan dan malo bolje zagrejem i onda ga ostavim da radi i dimi (moram ga samo odvesti u neku nedodjiju, inace cu ugusiti ceo komsiluk), pa sta mu Bog da. Pre 2000km sam mu zamenio set kvacila + sad turbinu, diskovi napred i nazad, tako da ne znam da li se isplati vise ulagati u njega... Nesto u delove, nesto u otpad
Potrazicu nekoga i za proveru kompresije. Za klipnjace nema nacina da se utvdi da li su se pokrivile bez otvaranja motora?
Kad se tek upali auto, nema mnogo dima (osim kad se doda gas, onda izbaci malo vise belog dima, ali ne smrdi - normalan miris kao i ranije). U leru se skroz slabo greje (oduvek), nista dok se malo ne optereti, cini mi se da ne bi postigao radnu temperaturu ni za sat, ali kad ga vozim i malo nagazim gas, nakon par minuta iza njega ostaje smrdljiv, jako gust beli dim
Nakon promene turbine je presao 100km odjednom, ostalo je do 10km u komadu, ali vec nakon predjena 2-3km pocinje dimiti
Posto ne trosi ni vodu ni ulje, jedan majstor mi je rekao da ga mogu slobodno voziti, pa razmisljam da ga jedan dan malo bolje zagrejem i onda ga ostavim da radi i dimi (moram ga samo odvesti u neku nedodjiju, inace cu ugusiti ceo komsiluk), pa sta mu Bog da. Pre 2000km sam mu zamenio set kvacila + sad turbinu, diskovi napred i nazad, tako da ne znam da li se isplati vise ulagati u njega... Nesto u delove, nesto u otpad
Potrazicu nekoga i za proveru kompresije. Za klipnjace nema nacina da se utvdi da li su se pokrivile bez otvaranja motora?
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4946
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
kad si se vec uhvatio u kolo i poceo da sredjujes sredi to i zavrsi...focus je generalno zahvalan i dobar auto. e sad sto smo mi kupili leseve polomljene druga je to stvar.
- Buda01
- Kontakt:
On je kod mene vec 7 godina, presao oko 100 hiljki, tako da znam vrlo dobro kakav je auto. Imao par manjih kvarova do sada, zamajac sam zamenio preventivno (mada je originalna korpa i lamela kao i nova, zamajac je zveckao), jos par senzora i ostalo redovno odrzavanje, ali sad sve doslo na naplatu 
Volio bih to srediti jer mi treba rezervni auto, ali ne isplati se previse ulagati i opet strahujem da li je jos nesto otkazalo zbog iberture i samo ceka kraj

Volio bih to srediti jer mi treba rezervni auto, ali ne isplati se previse ulagati i opet strahujem da li je jos nesto otkazalo zbog iberture i samo ceka kraj
- Markedjani
- Predsednik kluba
Sigurno je pokrivio neku klipnjaču zbog iberture... merenje kompresije će ti to potvrditi najverovatnije.

- Buda01
- Kontakt:
Hvala svima na odgovorima, u subotu cu potraziti nekoga da izmeri, pa cemo videti. Jos pitanje, da li ce bolje pokazati topao ili hladan motor? Pretpostavljam da bi bilo bolje proveravati zagrejan jer zagrejan ima problem?
-
kompresija se meri kad je hladan motor. iskljuci senzor bregaste i izvadi grejace. obzirom da normalno pali i ide to je nepotrebno. samo je to nabilo ulja u auspuh.proletos kad sam radio u Austriji na sprintera sam montirao dpf sa kompletnim auspuhom, posle 5 minuta probne voznje poceo je da purnja plavi dim na auspuh kao parna lokomotiva. auspuh je kompletan skinut sa sprintera gde je bio neispravan motor. da se sprinter slucajno nebi zapalio ili motor koji sam zamenio dobio iberturu busilicom je izbuseno 10ak rupa na auspuhu i izvezen je na parking da radi. kasnije kad je prestao plavi dim izbusene rupe smo zavarili.
- Djole
- Master of Tanjirača
Nije svakom pojam normalno isto...neko auto kotrlja na leru i to mu je normalno jer mu vise od toga ne treba, a neko "vozi" premeri ti kompresiju i vidi sta ce biti, ibertura nije zajebancija.
Poslato sa Huawei p10 uz pomoć Tapatoka
- Buda01
- Kontakt:
Nisam uspeo naci nikoga da izmeri kompresiju. Par "majstora" mi je reklo da ga vozim jos, da ga malo bolje produvam pa da vidimo onda + da vratim kakav bilo katalizator zbog podpritiska turbine
Ono sto me zbunjuje jeste sto je jedan dan voda u boci na minimumu, drugi dan iznad maksimuma, treci ponovo na minimumu, pa onda opet iznad i tako osciluje stalno. Nema nikakve masnoce u vodi
Ono sto me zbunjuje jeste sto je jedan dan voda u boci na minimumu, drugi dan iznad maksimuma, treci ponovo na minimumu, pa onda opet iznad i tako osciluje stalno. Nema nikakve masnoce u vodi
- Djole
- Master of Tanjirača
Kakav podpritisak?
Ne znam kako pratis tečnost, treba da bude hladan motor i da pratis stanje. Kad je motor zagrejan normalno je da ima visi nivo tečnosti.

Ne znam kako pratis tečnost, treba da bude hladan motor i da pratis stanje. Kad je motor zagrejan normalno je da ima visi nivo tečnosti.
- Buda01
- Kontakt:
Tako mi majstor kaze, "bez katalizatora ce ti ponovo brzo otici turbina, jer nema podpritiska u izduvnoj grani" 
A tecnost gledam kad je motor hladan. Jedan dan je na minimumu, drugi na maksimumu. Nemam pojma kako, osim ako negdje ima zraka

A tecnost gledam kad je motor hladan. Jedan dan je na minimumu, drugi na maksimumu. Nemam pojma kako, osim ako negdje ima zraka
- polaris
- Poruka: 1091
- Član foruma od: ponedeljak, 9. feb. 2015. u 20:06h
Promeni majstora cim je izjavio takvu ludoriju za katalizator. Da je tako vecini nas u klubu bi pocrkavale turbine. To sto ti varira tecnost verovatno je u pitanju vazduh u sistemu.
Focus Mk3 karavan 2.0 TDCI
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Sad da ne tvrdim za katalizator, ali uklanjanje DPF-a (ako se nalazi iza turbine) po pravilu bi tražilo i peglanje mape, a ne samo softversko gašenje. Fizičkim uklanjanjem nestaju potpritisci koje on stvara, a koje u teoriji može da dovede do kvara turba. Mada, to bi uglavnom bilo ako se auto vozi "muški" i na višim obrtajima.
Tako da izjava majstora možda i nije glupost
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Tako da izjava majstora možda i nije glupost

-
dpf na focusu1 ?
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Samo malo pažljivije čitanje.
Naveo sam primer za dpf, ali ne tvrdim da takav problem moze da postoji i zbog skidanja katalizatora, iako postoje sličnosti.
Naveo sam primer za dpf, ali ne tvrdim da takav problem moze da postoji i zbog skidanja katalizatora, iako postoje sličnosti.

- van
- VIP
- Poruka: 9045
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Не може да буде димна завеса а да не сагорева уље или дизел неконтролисано .
Откуда знаш да је половна турбина добра , тј. да не избацује уље у издув . Да није запушен повратак уља из турбина па при јачем гасу уље прође поред лежајева .
Откуда знаш да је половна турбина добра , тј. да не избацује уље у издув . Да није запушен повратак уља из турбина па при јачем гасу уље прође поред лежајева .
- Buda01
- Kontakt:
Ne trosi mi ulje, ni malo. Koliko je nasuto u motor nakon zamjene turbine, toliko ima i sada
Ne smrdi na izduvu kao ranije, osjeti se miris vodene pare. Ne mogu nikako uhvatiti vremena da ga malo produvam pa da vidim hoce biti bolje ili gore nakon duze voznje
Ne smrdi na izduvu kao ranije, osjeti se miris vodene pare. Ne mogu nikako uhvatiti vremena da ga malo produvam pa da vidim hoce biti bolje ili gore nakon duze voznje
- Buda01
- Kontakt:
Da li je moguce da je preskocio zupcasti remen? Sad je vec kasno, tek sutra cu proveriti (ako budem znao kako)
- Markedjani
- Predsednik kluba
Laktaši ti stvarno nisu daleko... olakšaj sebi i oteraj auto kod pravog Ford majstora.
http://www.ford-lazic.com/
http://www.ford-lazic.com/

- Buda01
- Kontakt:
Uz duzno postovanje, to je lakse reci nego uraditi. Kad se auto malo zagreje, iza njega ostaje gusti beli oblak, ljudi me gledaju panicno jer misle da auto gori, niko ne zeli da mi pridje na manje od 50-100m. Posto bi se do Laktasa poprilicno zagrejao, ne usudjujem se voziti toliko. Da ne pricam o tome sta bi bilo da me policija zaustavi. Auto mi stoji kod kuce, vozim drugi, ali bih voleo to da resim.
Pitanje je bilo da li je moguce da je sav ovaj dim zbog preskakanja/pomeranja remena (mada onda verovatno ne bi imao miris pare, tj. kondenza), bar teorijski, pa da ga onda odvezem bilo kome od "majstora" da stave novi remen, ali ne baca mi se novac vise. Svako svoje naplati, a ja i dalje imam auto koji smem voziti
Pitanje je bilo da li je moguce da je sav ovaj dim zbog preskakanja/pomeranja remena (mada onda verovatno ne bi imao miris pare, tj. kondenza), bar teorijski, pa da ga onda odvezem bilo kome od "majstora" da stave novi remen, ali ne baca mi se novac vise. Svako svoje naplati, a ja i dalje imam auto koji smem voziti