Pre dva-tri meseca sam rešio (valjda) problem sa gubljenjem ulja za servo tako što su mi stavili nove neke cevi. Pošto sam planirao da idem na put za Uskršnje praznike, odradio sam veliki servis gde su mi zamenjeni kaiševi i ostalo što ide uz to, plus sam kupio i sam ugradio neki Kenwood stereo umesto prethodnog koji su mi razbili prozor i ukrali.
Pre par nedelja, pri parkiranju sam malo jače geknuo prednjim desnim na ivičnjak i posle par sekundi su mi instrument tabla i radio izgubili napon odnosno trepnuli su. Na displeju se pojavila poruka "steering assistance failure" (ako se dobro sećam). Ugasio sam ga, upalio i ponovo je bila poruka.
Nakon dva dana sam ga ponovo upalio i nije više bilo poruke. Umesto toga počeo sam da čujem visokofrekventno ujanje iz motora negde po sredini i malo desno kad dajem gas. Najbolje se čuje u trećoj na oko 1500 obrtaja. Odvezao sam ga kod majstora (Ford servis, ne neki levi) i složio se da se čuje ujanje ali da je slabo i sad, dal nisu imali vremena i volje da se zajebavaju, poslo me kući pa ako eskalira da ponovo dođem.
Juče sednem u kola, dam kontakt, popale se dijagnostičke lampice pa ugase ko i uvek, upali se radio... okrenem na drugo koleno - ništa. Čuje se klik klik klik. Vratim ključ, ponovim, uključe se brisači iako nisu uključeni preko poluge i krene da piska alarm. Još nekoliko puta kratko i ništa. Samo brisači i to kliktanje. Ostavim se ćorava posla, uđem u kuću, kad posle neki minut uključi se alarm na full. Deaktiviram ga preko daljinskog, otključam, zaključam, posle par minuta isto. Morao sam da ga onesposobim.
Čitam po netu da je verovatno akumulator, ali kleme su u redu (čvrste i nekorodirane) i lampica ne svetli. Rekoše da je možda i alternator zbog ovog ujanja koje se čulo.
Dal je neko imao slična iskustva?

Btw u pitanju je Fokus mk2 2006 2.0 TDCI Duratorq.