Ford Transit 2.5 dizel 1992 problem sa setom kvačila
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 155
- Član foruma od: utorak, 16. jul 2019. u 23:55h
Ford Transit 2.5 dizel 1992 problem sa setom kvačila
Prijatelji, pošto u porodici imamo već 10 godina Forda Transita, obični dizel 2.5, otkako smo ga kupili imali smo jedan problem sa njim.
Naime, čim se vozi uzbrdo pri malo višim obrtajima, počne nenormalno smrditi lamela unutra u kabini. Mi smo sve do ove godine svaki dan očekivali da lamela otkaže, ali nikako nije posustala, nije klizala nikada, kombi je čak u drugoj brzini mogao krenuti bez kvačila.
Prije mjesec dana smo kompletan set kvačila zamijenili, i ja sam očekivao da će to nestati, međutim, čim je prvo brdo vidio i malo više obrtaja dohvatio lamela opet smrdi.
Da li neko zna uopšte je li moguće da je to lamela ili je nešto drugo u pitanju? Je li se nekome dešavalo tako nešto?
Послато са HTC Desire 630 dual sim помоћу Тапатока
Naime, čim se vozi uzbrdo pri malo višim obrtajima, počne nenormalno smrditi lamela unutra u kabini. Mi smo sve do ove godine svaki dan očekivali da lamela otkaže, ali nikako nije posustala, nije klizala nikada, kombi je čak u drugoj brzini mogao krenuti bez kvačila.
Prije mjesec dana smo kompletan set kvačila zamijenili, i ja sam očekivao da će to nestati, međutim, čim je prvo brdo vidio i malo više obrtaja dohvatio lamela opet smrdi.
Da li neko zna uopšte je li moguće da je to lamela ili je nešto drugo u pitanju? Je li se nekome dešavalo tako nešto?
- mbole
- Poruka: 14985
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Ford Transit 2.5 dizel 1992 problem sa setom kvačila
Bice da to uopste nije smrad lamele, vec necega drugog.
Gotovo je nemoguce, da lamela zasmrdi pri svakoj uzbrdici a da i dalje radi i ne kliza pri naglom potapanju gasa.
Kretanje bez gasa u drugoj nije problem za lamelu, to je problem za motor.
Gotovo je nemoguce, da lamela zasmrdi pri svakoj uzbrdici a da i dalje radi i ne kliza pri naglom potapanju gasa.
Kretanje bez gasa u drugoj nije problem za lamelu, to je problem za motor.
Djak pesak 

-
Pa i ja sam stalno govorio da je nemoguće da je lamela, ali kada su skinuli set kod majstora svi su se pitali kako je moguće da je kombi uopšte mogao ići a da ne kliže koliko je lamela bila potrošena.
On je kod nas prešao preko 200 000 km, nikada nijedan problem ni kvar nije bio osim toga smrada što se javlja. I autoputem kada se ide, čim se natjera na 120 počne smrditi, a to mu je inače i maksimalna brzina, preko toga ne može.
Ako nije lamela, šta još ima da može takav smrad stvarati?
On je kod nas prešao preko 200 000 km, nikada nijedan problem ni kvar nije bio osim toga smrada što se javlja. I autoputem kada se ide, čim se natjera na 120 počne smrditi, a to mu je inače i maksimalna brzina, preko toga ne može.
Ako nije lamela, šta još ima da može takav smrad stvarati?
- mbole
Klizanje lamele je lako videti.
Ako na suvom asfaltnom putu, vozis recimo 4-tom 50-60, naglo stisnes gas u patos i drzis ga, rastu obrtaji motora, a ne raste brzina, lamela kliza. Ako rastu i obrtaji i brzina ravnomerno, lamela nema problema.
Istrosena i spaljena lamela ne izgledaju isto.
Sta jos moze da bude... na daljinu, jako tesko.
Podji kod tih majstora sto su ti menjali lamelu, pa neka oni pogledaju.
Ako na suvom asfaltnom putu, vozis recimo 4-tom 50-60, naglo stisnes gas u patos i drzis ga, rastu obrtaji motora, a ne raste brzina, lamela kliza. Ako rastu i obrtaji i brzina ravnomerno, lamela nema problema.
Istrosena i spaljena lamela ne izgledaju isto.
Sta jos moze da bude... na daljinu, jako tesko.
Podji kod tih majstora sto su ti menjali lamelu, pa neka oni pogledaju.
Djak pesak 

-
- Poruka: 654
- Član foruma od: subota, 22. dec. 2018. u 22:23h
zamajac istrosen
-
E to za zamajac je još jedan čovjek rekao.
Ma, meni je samo važno da nije ništa vezano za motor i prateće dijelove motora, otkako je odrađeno kvačilo, a smrad se i dalje stvara, plašim se voziti ga da se ne zapali nešto.
Ma, meni je samo važno da nije ništa vezano za motor i prateće dijelove motora, otkako je odrađeno kvačilo, a smrad se i dalje stvara, plašim se voziti ga da se ne zapali nešto.
- ljuba power
- Poruka: 2712
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
dali je prošla lamela bila istošena do kraja,do nitni?otidji do ljudi koji su menjali kvačilo pa ih pitaj dali je zamajac imao riseve na sebi od prošle lamele,ako jeste,onda nisu smeli da ugrade novo kvačilo na izjeden zamajac....2.možda smrad nije uopšte od kvačila....
- mbole
Ono sto buni u celoj stvari je sto covek tvrdi da lamela ne kliza
Ako je pojeden zamajac ili bilo sta slicno, pa ako zbog toga smrdi lamela svaki cas... nema sanse da ne kliza.
Ili lamela kliza pa on to ne primecuje
Ili uopste ne smrdi lamela vec nesto drugo.

Ako je pojeden zamajac ili bilo sta slicno, pa ako zbog toga smrdi lamela svaki cas... nema sanse da ne kliza.
Ili lamela kliza pa on to ne primecuje
Ili uopste ne smrdi lamela vec nesto drugo.
Djak pesak 

-
Lamela uopšte ne kliže, kombi povlači kada se stisne gas u pod, nije klizala ni prije mijenjanja seta kvačila, već je sajla kvačila bila pukla, nove dvije stavljali, nikako se nije moglo uštimati, i zato smo odlučili da zamijenimo sve, korpa, lamela, druk ležaj. Sad je sve ekstra, i kada sam mislio da neće biti više tog smrada, prvi put kada smo krenuli uzbrdicom, poče smrditi.
Smrad je baš kao spaljena guma, ali ako se duže tako drži počne se kao neki dim stvarati u kabini. Čim se malo gas popusti i rastereti, nestane smrad i dim. Pa i na autoputu ako se, na primjer, u petoj brzini vozi koji kilometar 120km/h, počne smrditi.
Kao što sam rekao, 10 godina je kombi kod nas, prešli smo 200 000 kilometara s njim, stalno sam mislio da lamela smrdi, ali sada me već zabrinjava da je nešto drugo u pitanju.
Smrad je baš kao spaljena guma, ali ako se duže tako drži počne se kao neki dim stvarati u kabini. Čim se malo gas popusti i rastereti, nestane smrad i dim. Pa i na autoputu ako se, na primjer, u petoj brzini vozi koji kilometar 120km/h, počne smrditi.
Kao što sam rekao, 10 godina je kombi kod nas, prešli smo 200 000 kilometara s njim, stalno sam mislio da lamela smrdi, ali sada me već zabrinjava da je nešto drugo u pitanju.
- mbole
Lamela nema miris spaljene gume
Sent from my Nokia 5.1 Plus using Tapatalk
Djak pesak 

-
Ja se oko toga ne razumijem mnogo, znam da je prije kad smo golfa 2 imali lamela klizala i smrdilo je u autu kao spaljena guma.
A za ovo sam mislio sve vrijeme da je lamela. Ako nije, šta bi drugo moglo biti na tom motoru? Obični 2.5 dizel, onaj što prelazi milione.
A za ovo sam mislio sve vrijeme da je lamela. Ako nije, šta bi drugo moglo biti na tom motoru? Obični 2.5 dizel, onaj što prelazi milione.

- mbole
Pa bes ga... Kad pocne da smrdi, stani, podigni haubu, pogledaj...
Moze da bude brdo toga
Moze da bude brdo toga
Djak pesak 

-
Vjeruj mi da sam stajao više puta, otvorim haubu, ništa ne mogu skontati ni odakle je smrad niti smrdi kao u kabini.
A naši majstori, kome god sam rekao za to, u lice mi se smiju, kažu da umišljam.
A naši majstori, kome god sam rekao za to, u lice mi se smiju, kažu da umišljam.

- mbole
Pa ti utovari jednog u auto, i po gasu.
Djak pesak