Problem no1:
Za vikend sam se vracao od mojih iz Arandjelovca i ko poznaje put prema Markovcu zna da ima dosta uzbrdica, nisu bas neke uzbrdice ali nije ni ravan put. Kako sam krenuo posle nekih 20 min viznje na blagoj uzbrdici primetim da je nagurao temp na 109 stepeni koja je ubrzo porasla i na 114, a onda polako krene da pada do 104-105 stepeni pa opet krene da raste. Dva puta se desilo tako, reko daj da stajem. Ugasim auto, otvorim haubu i kako se gleda motor sa desne strane cujem kako klokoce. Polako otvorim prelivnu posudu, izadje silan vazduh a nivo tecnosti poraste skoro do vrha posude (nije isprskao napolje) da bi posle nekih 20 sekundi ponovo opao na normalan nivo. To se sve desavalo sa otvorenom posudom. Zatvorim posudu, iskuliram nekih 10 min, krenem polako i posle do auto puta, i na samom auto putu do Nisa temperatura nije presla 98 stepeni. Jutros krenem da obilazim majstore i posteno sam se navozao po gradu od majstora do majstora jer svi mogu tek za dve nedelje da me prime, stani - kreni voznja, semafori, temperatura ponovo nije presla 100 stepeni. Ono sto sam primetio je da kada se auto dobro ugreje antifriz od svetlo crvene postane bas taaaaamno crven, skoro pa crn. Imate li neke ideje sta moze da bude? Termostat, izuzetno prljav sistem, ili kao sto se svi majstori odmah sa vrata hvataju za dihtung glave. Da napomenem da ne gubi tecnost i da nema pritiska u posudi kada se auto ohladi kao i da nema promene nivoa tecnpsti kada je auto hladan i zagrejan. U oba slucaja stoji na max nivou. Kolika je uopste radna temperatura za fokus mk1 1.6?
Problem no2:
Pre neki dan sam primetio da posuda antifriza izgleda ovako, s tim sto su ove kao pukotinice iznutra a spolja je ravna povrsina. Koliko je ovo alarmantno?