Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus Mk1 1.8 TDDI karavan - lupkanje točka

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
saxcoolio
Poruka: 6
Član foruma od: sreda, 25. dec. 2019. u 17:57h

Ford Focus Mk1 1.8 TDDI karavan - lupkanje točka

Poruka od saxcoolio » sreda, 25. dec. 2019. u 18:14h

Pozdrav svima.

Vlasnik sam Focusa prve generacije u karavan varijatni sa 1.8 TDDI motorom. Mogu reći da sam za godinu dana, koliko sam vlasnik ovog modela prezadovoljan. Međutim, već neko vreme ima jedna stvar koju nikako da rešim. Naime, kada izbacim auto iz brzine i pustim ga u ler, a krećem se, čuje se neko lupkanje koje čini mi se dolazi sa desnog točka. U početku se čulo kao da točak trlja o nešto prilikom okretanja. Međutim, nakon zamene gumica na balans štrangli i prednjih stabilizatora, to je prestalo. Ali sada se čuje kao da točak lupka o nešto. Znači, auto izbačen iz brzine, u pokretu, na pravcu i čuje se. Čuje se i kada je kvačilo pritisnuto i pušteno. Sumnjao sam na ležaj, ali me majstor ubeđuje da je sa ležajem sve okej. PO njegovom mišljenju, u pitanju je nešto sa menjačem. Pa me zanima da li je neko od vas imao sličnih iskustava i ako neko zna, šta bi moglo da bude?

Hvala Vam unapred na odgovorima.

Simma
Poruka: 155
Član foruma od: nedelja, 24. nov. 2019. u 19:50h

Re: Ford Focus Mk1 1.8 TDDI karavan - lupkanje točka

Poruka od Simma » sreda, 25. dec. 2019. u 23:18h

Ako se brzina lupkanja menja sa brzinom auta mozda ti i negde kaci guma,pogotovo ako nije standardnih dimenzija za tvoj auto. Mozda cak ima i defekt od neke rupe.Uvek mozes da skines prednji ticak i pogledas da li negde grebe.Isto tako probaj i dok je podignut tocak da ga zavrtis i oslusnes da li se nesto cuje.Napisi ovde malo vise informacija i neko strucniji ce sigurno znati makar da te uputi na najverovatniji problem.
Ford Focus mk2 Trend 1.6 DURATEC SFI :ford2: 2008

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 26. dec. 2019. u 03:18h

Da nemas kamence uglavljeno u saru gume?
Djak pesak :)

nikouro
Poruka: 251
Član foruma od: utorak, 5. dec. 2017. u 09:58h

Poruka od nikouro » četvrtak, 26. dec. 2019. u 09:03h

Slican problem imao sa Alfom pre 10-tak godina. Na auto putu negde posle Smedereva iznenada pocelo nesto da lupka napred. Smanjio brzinu i nekako stigao do Krusevca gde sam na kanalu nekog tehnickog pregleda video ( sasvim slucajno jer tome se nisam nadao pa nisam ni gledao ) da mi se na jednoj gumi pojavilo omanje "jaje" sa unutrasnje strane gume. Zamenio gume i lupkanje nestalo.
:ford: Slika :ford:
:poke: - Ford Focus mk1 90ks 2000 - :poke:

saxcoolio

Poruka od saxcoolio » četvrtak, 26. dec. 2019. u 09:12h

Ovako, gume su dimenzija 185/65 R14, potpuno nove, zimske. Isto se čuje i sa letnjim 195/60 R15. Znači u početku se čulo kao da točkovi prednji trljaju, ali samo kada je auto u leru, i što sporije idem i prilikom skretanja u levo. Nakon zamene guma, i sa zimskim se isto čulo. Pre nedelju dana sam zamenio prednje stabilizatore i gumice na balans strangli, pa se par dana nije čulo ništa, pa je sinoć opet počelo da se čuje, samo sad kao lupkanje. Čuje se na pravcu, bez da pritiskam kočnicu i kvačilo, što se sporije kreće auto, to se kao jače čuje...

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 26. dec. 2019. u 12:19h

Nije pitanje dal je jace ili slabije, vec dal je brze ili sporije kako se menja brzina auta.

Samo kada je menjac u leru, ili i kada je menjac u brzini a stisnuto kvacilo?

saxcoolio

Poruka od saxcoolio » četvrtak, 26. dec. 2019. u 13:17h

Nije, razmak između lupkanja je konstantan, znači ne ubrzava niti usporava. Čuje se samo u leru, znači, čim ubacim u neku brzinu, prestaje da se čuje. Ali kada je u leru, pritiskao sam i pustao kvačilo i čuje se isto i sa pritisnutim i sa puštenim kvačilom. U početku sam mislio da je do kočnica, ali se ispostavilo da nije. Ponavljam, kada sam zamenio gumice na balasn štrangli i prednje stabilizatore zvuk se promenio. U početku je bilo kao trljanje, a sada se čuje kao neko kuckanje i čini mi se da dolazi sa prednjeg desnog točka. Hvala svima na odgovorima, znam da ne umem najbolje da objasnim problem, pa se zbog toga izvinjavam.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 26. dec. 2019. u 14:54h

Najbolje je na dizalici proveriti i neko ko se razume da čuje... ovako preko foruma baš možemo samo da bezveze nabadamo.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 26. dec. 2019. u 14:54h

Da ponovim, za svaki slucaj:
Da li se isto cuje kada je auto u brzini, a kvacilo stisnuto?
Posto si napisao da se cuje kada je u leru bez obzira da li stiskas kvacilo ili ne, ali to je druga situacija.

Tockovi i vesanje nikako ne mogu da znaju dal je auto u leru ili si samo stisnuo kvacilo.
Jedino sto se tada razlikuje je unutar samog menjaca.
Mada iskreno... ne pada mi bas napamet sta i kako bi moglo da se tako manifestuje uz sve ovo sto si naveo.

Ako se cuje i kada je u brzini a stisnuto kvacilo, tada moze da ima neke veze, posto tada tockovi prestaju da dobijaju moment isto kao kada si izbacio na ler.

saxcoolio

Poruka od saxcoolio » četvrtak, 26. dec. 2019. u 22:13h

E ovako, danas sam se malo više vozikao, pa da sumiram. Kada je automobil hladan, ne čuje se ništa. Tek kada se auto malo zagreje, to lupkanje počne da se čuje. Čuje se kada je u leru, ali i kada je u brzini, pa stisnem kvačilo. Što se brže okreću točkovi to je i brže lupkanje, što se sporije okreću, to se sporije čuje lupkanje. Znači čim auto pocne da se zaustavlja, lupkanje je sve sporije... Kada je auto u bilo kom stepenu prenosa, cim pustim kvačilo, lupkanje prestaje. E sad, s obzirom da je jako tih zvuk, možda se čuje i kada je auto u brzini, ali se od zvuka motora ne čuje... Ne osećam nikakve promene u vožnji, auto normalno radi, lepo vuče, nema nikakvog dima, brzine se saltaju lagano, sve kao i uvek...

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 26. dec. 2019. u 22:24h

E to vec ima nekog smisla.
Prvo sto bih pregledao su poluosovine i njihovi lezajevi.
U svakom slucaju morace na dizalicu kod majstora.

rank
Poruka: 9
Član foruma od: četvrtak, 26. dec. 2019. u 18:57h

Poruka od rank » četvrtak, 26. dec. 2019. u 23:16h

Slican problem imao.
U leru se cuje, kad dam gas. U obrtajima se nije culo od buke motora, guma itd. U pocetku nije to bilo nesto da dizem buku ali je iritiralo. Gledali majstori niko nije nista nasao. Kasnije vremenom se zvuk pojacavao i poceo da se manifestije pti laganom skretanju u stranu dok je na pravcu bilo sve ok.
Zamenjen lezaj tocka i sve reseno.

Ne mora znaciti da je i kod tebe isto ali definitivno moras kod krstenog majstora na kanal

bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Poruka od bane1967 » subota, 28. dec. 2019. u 00:23h

Da li kočenje utiče na promenu zvuka? Da se nisu nekako olabavile kočione pločice pa da one kače negde ili vibriraju minimalno? Da li ste gledali onaj zaštitni lim za disk da se nije on iskrivio pa kači u neki deo točka ili glavčine?

mbole

Poruka od mbole » subota, 28. dec. 2019. u 04:12h

To ne bi imalo veze sa lerom ili kvacilom.

saxcoolio

Poruka od saxcoolio » sreda, 8. jan. 2020. u 15:51h

Ćao drugari :) Elem, pošto nijedan od majstora nije uspeo da otkrije u čemu je problem, odlučio sam da snimim video pa da postavim ovde. Možda je neko od vas imao sličnih problema. Taj zvuk "žvakanja" se čuje na početku video snimka, i od 55 sekunde. Počne da se čuje pri kočenju, i usporavanju automobila... Hvala vam unapred na odgovorima.

https://youtu.be/F3vUsfPy6u4

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“