Ford C Max-1.6 tdci 80kw - Steering assist failure?
Moderator: Dragomir
- Stefan_93
- Poruka: 1525
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h
Ford C Max-1.6 tdci 80kw - Steering assist failure?
Cao. Imam vise problema oko auta ako tako moze da se kaze pa da sam resio da vas pitam.
Prvi je taj kao sto i sama tema glasi. Juce kad sam hteo da startujem auto i kad sam dao kontakt, upalila se zuta lampica i pokazao je gresku ,,Steering assist failure,, i nakon 10 sekundi se ugasila greska?. Nakon gasenja nije se pojavila vise bar za sada, ali me brine blagi miris paljevine koju sam osetio u kabini tokom voznje kasnije, i da kad motam volan u levo cuje se blagi pisak, ali to samo kad motam volan u mesto u voznji ne. Drugi problem imam, da kad idem uzbrdo kao da mu fali snage, u prvoj moram da dam gas do 3000 obrtaja nekad i vise i kad presaltam u drugu on nekako sporo podize obrtaje, ponekad proklizi cak oseti se na putu inace dimenzija guma i felni je 205/50/17 letnje gume stavljene aprila meseca. I treci je taj, da li je normlano da auto u gradu trosi 8-8.5l na 100 km tako bar pokazuje na bordu, sto nije bio slucaj kad sam kupio auto, i kad je kupljen zamenjeni su svi filteri(goriva, vazduha, ulja i sve ostalo) pre godinu i 4 meseca tacno, u medjuvremenu je menjano samo ulje i filter na 9000 predjenih km. Zahvalio bih se na odogovorima svima vama, sigurno je vise vas vozilo auto sa ovim motorom pa ima i iskustva sa njim. Pretpostavljam da dimenzija gume ne utice toliko na potrosnju, samo me zanima da li je normalno da trosi 8 do 8 ipo litara na 100km po gradu.

- kele1989
- Poruka: 99
- Član foruma od: subota, 21. apr. 2018. u 09:07h
Re: Ford C Max-1.6 tdci 80kw - Steering assist failure?
Nisam mehanicar ali zanimam se za mehaniku i ucim polako... Samo u trecem problemu sam siguran u odgovoru a to je da bord hoce da slaze, znaci ne veruj bordu nego proveri potrosnju sistemom "do cepa", ja sam imao isti problem ispostavilo se da je moj focus fenomenalan potrosac... Znaci napuni do vrha, vozi ga 100km ili 50km pa izracunaj potrosnju... Za prva dva problema mogu samo da nagadjam, ali necu jer mnogo stvari je vezano za slabu snagu motora, egr, katalizor, dpf, creva, turbina, dizne itd itd a za servo bi prvo proverio ulje i njegovog stanja... Ako sam nesto pogresio kolege fordovci neka me isprave, nadam se da sam barem malo pomogao
Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
- Stefan_93
Što se tiče potrošnje evidentno je da malo više troši u gradu. Ranije je to bilo negde do 7l /100km maximum i to bez uključene klime. Čitao sam na forumu da je do 7l okej i da je to normalno za taj motor po gradu. Jedino što je nekako malo lenj u 1 i 2 brzinu, treba u višim obrtajima da bi dobro povukao kad krećeš, na primer na nekoj uzbrdici. Što se tiče egr ventila i ostale komponente mislim da je sve u redu, samo je nekako lenj prosto rečeno. Proverio sam ulje danas u posudi, vidi se da ne hvali uopšte, znači da ima dovoljno koliko treba i žućkaste je boje. Pretpostavljam da je dobro. Što se tiče greške,,steering assist failure"nije se pojavila ponovo za sada. Hvala na odgovoru.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Proveri punjenje alternatora.
Što se tiče tromosti, probaj sa čišćenjem maf senzora i proveri stanje turbo creva i naravno zapušenost usisa tj samog egr
Što se tiče tromosti, probaj sa čišćenjem maf senzora i proveri stanje turbo creva i naravno zapušenost usisa tj samog egr

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Stefan_93
Provericu punjenje alternatora sutra vec, a za ostalo u toku ove ili sledece nedelje da odnesem kod nekog majstora da pogleda i javljam. Hvala puno Markedjani.