Problem sa racvom na Fokusu 2001. 2.0b
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 2
- Član foruma od: četvrtak, 1. jul 2021. u 23:59h
Problem sa racvom na Fokusu 2001. 2.0b
Pozdrav forumasi,
Ovo je moj prvi post ovde i moram da se pozalim na jedan kvar na mom autu. Naime, imam problem sa racvastom cevi koja je odmah iznad hladnjaka i na nju se kaci creva iz posude za vodu, za prskalice i za hladnjak. Odjednom se desi da mi sva voda i antifriz iscuri iz hladnjaka pod nekim pritiskom, kao da je ta cev zapusena a nije. Znaci bez ikakve najave, vozim najnormalnije bez davanja jakog gasa i cim se parkiram odjednom mi sva voda i antifriz izleti kroz tu racvastu cev. Vec sam je menjao 2 puta u servisu i izgleda da mora i 3. put. Rekli su mi da je napravim od metala, inace je plasticna ali ja nevolim nikakva budzenja na kolima zato vas molim za pomoc. Zvao sam servis u Pinosavi i rekli su mi da rade ne rade vise moj model nego od Mk2.
Ovo je moj prvi post ovde i moram da se pozalim na jedan kvar na mom autu. Naime, imam problem sa racvastom cevi koja je odmah iznad hladnjaka i na nju se kaci creva iz posude za vodu, za prskalice i za hladnjak. Odjednom se desi da mi sva voda i antifriz iscuri iz hladnjaka pod nekim pritiskom, kao da je ta cev zapusena a nije. Znaci bez ikakve najave, vozim najnormalnije bez davanja jakog gasa i cim se parkiram odjednom mi sva voda i antifriz izleti kroz tu racvastu cev. Vec sam je menjao 2 puta u servisu i izgleda da mora i 3. put. Rekli su mi da je napravim od metala, inace je plasticna ali ja nevolim nikakva budzenja na kolima zato vas molim za pomoc. Zvao sam servis u Pinosavi i rekli su mi da rade ne rade vise moj model nego od Mk2.
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Re: Problem sa racvom na Fokusu 2001. 2.0b
Ne može biti za prskalice ako je antifriz. Stavi metalnu račvu, plastika ne valja, nije budženje već ugradnja kvalitetnog dela, umesto te krš plastike. Jesi li merio pritisak u ekspanzionoj posudi? Možda ti ne valja čep na posudi? Ako ne radi odušak, pritisak je prevelik i negde mora da izbije. Kad je auto vruć, podigne li se nivo antifriza u posudi u odnosu na kad je hladan? Nikada ne bi smelo ići iznad maksimuma na boci kad je vruć, kao ni ispod minimuma kad je hladan.
Послато са M2007J3SY помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
kod mene je metalna racva stavljena ko zna kada a 10 godina je auto kod mene. tamo gde se prodaju delovi za plin, tamo se i kupuju racve. ili neko da ti izvari - napravi metalnu. Ako ne volis prepravke da bi auto bio pouzdan i siguran , nemoj da vozis 20 godins star auto, nego neki od 3-5 godina. Auto ti je za otpad (kao i moj
), i ako hoces da ga vozis jos potrebno je da uradis sve sto je neophodno da auto bude u voznom stanju a ne da hranis svoje predrasude bez finansijske potpore. poxdravljam te sa tasosa, sa buzdenom metalnom racvom

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
A' si mu ga šukno

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ја то да помогнем човеку да се не оптерећује око глупости .
- dax92
-
- Poruka: 7630
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Realno, slazem se sa van-om. Ne vidim problem u tome da se ta plasticna cev napravi od metala i da se ispravi fabricka greska. Ista stvar je i sa kucistem termostata koje im je od plastike.
Ako i nakon zamene te cevi puca drugi plasticni deo, onda je definitino problem sa visokim pritiskom u sistemu
Ako i nakon zamene te cevi puca drugi plasticni deo, onda je definitino problem sa visokim pritiskom u sistemu
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Može biti više uzroka pucanju plastičnih račvi a da nije do pritiska u sistemu a ni toliko do kvaliteta samih račvi.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Stara creva traže da se jače pritegne šelna. Stara creva (20god) su blago naduvana, manje elastična, povećan je volumen rashladne tečnosti i rast pritiska usled zagrevanja je izraženiji, tako da ventil na čepu MORA biti 100% ispravan. Ako nije može doći do havarije, u smislu pucanja posude ili nekog creva, gde motor zakucava temperaturu u crveno, pa ako ne primeti istog trenutka, ode glava na ravnanje
Ovo sve pišem iz ličnog iskustva, nije valjao čep, pukla posuda, iscureo antifriz po parking mestu u roku od par sekundi. Sreća da sam parkirao bukvalno par sekundi pre pucanja
Ovo sve pišem iz ličnog iskustva, nije valjao čep, pukla posuda, iscureo antifriz po parking mestu u roku od par sekundi. Sreća da sam parkirao bukvalno par sekundi pre pucanja
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku