Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Greška P1922 focus mk2 2.0 tdci

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Vladimirn
Poruka: 14
Član foruma od: subota, 8. jun 2024. u 17:54h

Greška P1922 focus mk2 2.0 tdci

Poruka od Vladimirn » subota, 8. jun 2024. u 21:13h

Poštovanje svima. Ja sam Vladimir iz Subotice, po struci dipl ekonomista vlasnik Ford focusa mk2 2.0 tdci ,karavan, 2008. godište u titanium varijanti. Predpostavljam da je o grešci P1922 koja se odnosi na senzor nivoa aditiva dpf-a već pisano ,međutim ne snalazim se u pretrazi pa mi je poreban savet . Auto je kod mene od 2014 god i do sada je prešlo oko 50k . Nije gašen dpf i zaista ako nije nužno zlo to ne bih činio. Vozilo se zaista održava redovno, Od kako je kod mene urađena tri velika servisa i svake godine redovno se radi i mali servis. Dpf nikada nije signalizirao nikakvu grešku sem da se nivo aditiva odnosno Eolys Walkera 176 smanjio i da je bila potrebna dopuna istog, što je u tim situacijama i rađeno. Problem je sledeći. Pre par dana samo išli na godišnji( supruga i ja ) i tankovakli smo pun rezervoar. Prešli oko 600 kilometara , dođli kući , auto parkirali u garažu. Sutra dan upalili isti i nakon 2km upalio grešku . Na dijagnostici konstatovana greška P1922. Dolilo se 0,5l aditiva za dpf ( poslednji put isti dopunjen pre dve godine ) . Greška izbrisana , auto se provozao i činilo se da je sve ok. Sledeće startovanje auta i ponovo greška P1922 - ne registruje da je rezervoar za aditiv pun i pokazuje da je poklopac rezervoara otvoren. Da li je pun tank goriva mogao nešto da poremeti. Predpostavljam da greška dolazi iz ECU modula koji je zadužen za tank za aditiv. Može li mi neko dati smernice za dalje šta i kako . Hvala vam puno unapred.

ljuba power
Poruka: 2707
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Re: Greška P1922 focus mk2 2.0 tdci

Poruka od ljuba power » subota, 8. jun 2024. u 22:52h

moj ti je savet da nadješ dobrog majstora u subotici koji se razume u tematiku zvanu greška oko dpf-a.sam to nećeš rešiti dolivanjem tečnosti, jer ta greška ne znači da fali aditiv..

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » subota, 8. jun 2024. u 23:16h

Problem je što moraš da moliš za svoj novac da ti neko pošteno uradi auto. Manje više preovlađuje mišljenje ugasi dpf da te glava ne boli. Sam kupujem delove, čitam koje ulje zbog dpf-a, koje ulje za menjač itd itd.. Duga priča. Hvala Vam na savetu.

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 9. jun 2024. u 05:59h

Ko sto ljuba napisa... P1922 ne znaci da je nivo tecnosti nizak vec da imas problem sa elektricnim kolom senzora za nivo aditiva.

I da.. to treba ugasiti :)
Nikada nije ni trebalo da postoji na autu, kao ni njegov ortak EGR.
Djak pesak :)

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » nedelja, 9. jun 2024. u 06:31h

Hvala Vam na odgovoru. Obzirom da nisam toliki stručnjak, pitanje ako moze ,da li je taj senzor u rezervoaru za aditiv . Razmišljao bih u pravcu zamene istog. Pa ako i to ne ide da ja lepo dignemo ruke i od dpf i egr.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 9. jun 2024. u 09:23h

Uopste ne mora da bude senzor.
Cak je verovatnije da su u problemu zice/komektori.
Ne kupuj napamet.

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » nedelja, 9. jun 2024. u 09:48h

Dogovoreno. Zamolicu majstora da sve pregleda.Mislim da se modul za aditiv pdf -a nalazi ispod zadnjeg desnog sedišta pa neka i to pogleda. Besprekorno sam zahvalan na svakoj informaciji koju dobijem. Svaka čast.

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » sreda, 12. jun 2024. u 11:27h

Da ne bih dalje ulazio u agoniju sa dpf ( auto ima predjenih 300k i 16 god star) odlučio sam da se isti ugasi kao i egr. Imam pitanje ( možda glupo). Obzirom da je pre neki dan napunjen rezervoar sa eolys aditivom ,da li isti da se ispusti i da li je neophodno da se otkači džek sa ECU koji se odnosi na na taj rezervoar. Sve je prokontrolisano , navodno je sve ok a greška koja se tiče senzora i dalje prikazuje da postoji problem funkcionisanja istog. Nemam više živaca i pored toga što je kod mene za deset godina prešao 50k. Auto se bolesno pazi, garažiran,npr. tri velika servisa sam uradio na 50k i to poslednji pre mesec dana. Ja sam njemu rob a ne on meni.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21562
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 12. jun 2024. u 12:24h

Baš iz tog razloga što se jako malo auto vozi i uglavnom ide kratke relacije, to je jako pametan potez.

Ako se pravilno odradi softverski gašenje DPF-a, eolys aditiv i rezervoar postaju neaktivni, tako da u suštini ne treba.

Možda jedino da se isprazni taj rezervoar, čisto da ne stoji bezveze ta tečnost.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » sreda, 12. jun 2024. u 12:33h

Poštovani, hvala Vam puno na brzini odgovora.

mbole

Poruka od mbole » sreda, 12. jun 2024. u 12:39h

Jaaaaako bitna stavka je ovaj deo: AKO SE PRAVILNO ODRADI softversko gasenje DPF-a.
Puno njih to "radi", al malo njih to radi kako treba :(

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » sreda, 12. jun 2024. u 13:22h

Znam , toga se i plašim a nemam drugog izbora. Ubeđen sam da znaju šta rade i a nije im prvi put. Sve informacije koje sam dobio me uveravaju da su ok.Sugerisano mi je da sam trebao to i ranije da uradim, ali prosto nisam mogao da to prelomim. Kako je jednom meni rekao jedan klijent, za sve postoji prvi put. Samo da se ne slomi na meni.

mbole

Poruka od mbole » sreda, 12. jun 2024. u 17:37h

Samo ne kapiram sto si ti imao problem sa tim?
Sta.. ekoloska svest i slicna prodavanja magle?
"To je fabricki tako, i ne diram"... imalo nekad smisla... danas auto konstruisu politicari i marketing... ne vise inzinjeri.

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » sreda, 12. jun 2024. u 18:25h

Perfekcinonizam čoveka nekada otera u drugu stranu. Pri tom ako svesno ne želiš da prihvatis neke stvari onda napraviš problem samom sebi. Od babe da praviš mladu ne ide, kao što verovatno neke stvari ne bi trebalo da budu na autu. Isti je kod majstora, sutra se sve radi. Neću biti ni prvi a ni poslednji sa autom bez dpf-a. Nek mu je sa srećom.

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » petak, 14. jun 2024. u 21:38h

Poštovani. Ugašen dpf i egr međutim greška ,kažu da se odnosi na egr , ne može da se softverski skine. Naime preuzeo auto, koji nije pokazivao nikakvu grešku,provozao ga nekih 20km , međutim sledeće startovanje izbacuje grešku Motorstorung . Pri startovanju počeo da trese, ne prima gas . Kažu da prijavljuje grešku koja se odnosi na egr. Glupo pitanje , da li na autu moze ostati egr a da je dpf ugašen.Nisam stručan. Ušao sam u agoniju koja me sada košta i para i živaca. Reč je o focusu 2.0 tdci, 100kw, 2008 god. , karavan titanijum verzija. Ljudi se zaista trude da reše problem, imaju ozbiljne reference. Neću da krivim nikoga. Pretres će ponovo sve. Navodno je urađen i remap softvera ali ne ide. Da li imate neki savet . Unapred zahvalan.

Nedeljkovic
Poruka: 4732
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » subota, 15. jun 2024. u 18:39h

Ako je ugašen egr a prijavljuje grešku za egr nešto nije odradjeno kako treba. Da li je EGR blokiran pločicom, da li je izbijeno saće dpf-a?

Послато са 22081212UG помоћу Тапатока

Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » subota, 15. jun 2024. u 21:12h

Egr nije blokiran pločicom, a saće dpf je probušeno. Pretpostavljam da je napravljen karambol. Priča Ide u pravcu da se sada ostavi egr tj da se kupi novi ,zameni postojeci, a dpf da se ostavi u stanju kakvom jeste jer tu nema povratka. Navodno , softverski im se stalno pojavljuje greška koja je sada vezana za egr. Ja ništa nisam rešio, sem što sam džep olakšao . Klapa mi je pala. Od funkcionalnog vozila , ne znam na kraju šta ću dobiti. Nije mi rešenje da egr ostane a da je pdf isključen .Uzgred budi rečeno, prezimenjaci smo.
Nisam siguran da ću pristati na varijantu ostavljanja egr kada dpf nije u funkciji. Sada razmišljam da oborim cenu vozila i oglasima ga na prodaju ( prošle godine zamenio prednje poluosovine SKF, prednje amortizere Febi Bilstein , stavio nove prednje farove , original ispravni stoje u kutiji jer ni za to nisam mogao da nađem čestitog električara itd.) . Pre mesec dana uradio veliki servis, freon dopunio. Auto sam utezao mic po mic, jer ne prelazimo puno godišnje. Trebao sam da kupim benzinaca, ali sada šta je tu je. Čekam sledeću nedelju pa ću biti pametniji šta i kako dalje sa autom.

mbole

Poruka od mbole » subota, 15. jun 2024. u 22:44h

Generalno... egr i dpf nemaju veze jedan s drugim, osim sto je samo postojanje egr-a bilo uzrok da se uvede dpf.

Ne pricam o konkretnom autu, vec uopsteno. Egr je uveden da bi se smanjila emisija NOx, ali je njegovo uvodjenje dovelo do toga da se stvara visak cadji, pa je zato onda uveden i dpf (seci usi, krpi pedu...)

U krajnjoj liniji... imas brdo vozila koja imaju egr, a nemaju dpf.
Tako da nije problem da se ugasi dpf a da ostane egr, mada je besmisleno... pobijes go... koja nikada nisu ni trebala da postoje.

No... ocigledno tu nesto nije odradjeno kako treba...

Nedeljkovic

Poruka od Nedeljkovic » nedelja, 16. jun 2024. u 02:44h

Gde si radio gašenje?
Odakle si? Pitam da bih ti dao preporuku gde to da odradiš
Da li je dpf probušen ili je izbijeno saće i izvadjeno?

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » nedelja, 16. jun 2024. u 10:19h

Poštovani . U Subotici sam radio. Saće je bušeno. Pokušaće da se od nedelje da reše egr. Ne bih nikoga prozivao, ljudi su korektni i maksimalno se trude . Verovatno se zalomilo na meni i to je to . Moram malo glavu ohladiti , ipak je to auto sa 300k i 16 god star. Daće ljudi sve od sebe da to reše. Hvala vama, svima koji su mi dali odgovore do sada, što mi informacijama pokušavate pomoći. Postojanje ovog foruma potvrđuje , da i kada budem kupovao sledeći auto, da će to biti ponovo Ford. Pokušavam da i ja saznam što više putem ovoga foruma. Javljam se od nedelje sa novim informacijama.

Nedeljkovic

Poruka od Nedeljkovic » nedelja, 16. jun 2024. u 14:53h

Moj Vam je savet da odete u drugi servis ako hoćete da rešite problem

Saće se mora izbiti iz dpf-a i egr bi trebalo blokirati pločicom, neki ga i ne blokiraju jer on ostane zatvoren kada se ugasi ali radi sigurnosti mislim da je bolje staviti pločicu

U Novom Sadu se možete javiti Ljubi Power ili "Safe Chip" servisu, meni su u Safe radili gašenje dpf-a i egr-a i evo od tada sam prešao nekih 7000km bez ikakvih problema

Vladimirn

Poruka od Vladimirn » nedelja, 16. jun 2024. u 15:24h

Hvala Vam na informacijama. Pretpostavljam da će se ova moja problematika morati završiti na nekom drugom mestu. Svakako ću podeliti informaciju kako će se ova saga oko dpf i egr završiti.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“