Zdravo,
U putovanju ka Grčkoj, nakon nekih 270 km putovanja desilo mi se to da se motor pregrejao.
Naime, dan pred put dosuta je voda u ekspanzionoj posudi posto je bila na nivou blizu minimuma, ali je tom prilikom greškom čep ostao pored, tj. nije ušrafljen.
Tokom vožnje auto je krenuo blago da gubi snagu na blagom ali dugom usponu kroz Makedoniju. Kada sam to primetio nisam reagovao odmah već sam nakon nekih 4-5 km stao. Problem je što kazaljka za temperaturu nije davala nikakav znak da se motor pregreva, temperatura je konstantno bila blago ispod 90 stepeni. Kada sam stao krenuo je dim da izlazi ispod haube, motor je i dalje radio. Odmah sam ugasio motor, kako bih ključem otvorio haubu. Ceo motor se dimio, ekspanziona posuda je ostala prazna i tad sam primetio čep koji nije vraćen na mesto. Nakon par minuta, probao sam da zaverglam motor ali nije upalio.
Auto je tako ostavljen neko kratko vreme dok je prestao da dimi, a onda sam nasuo malo vode i video da i dalje izbacuje vodu.
Nakon sat vremena auto je upalio bez problema kako bismo ga ubacili na šlep.
Sada auto pali i radi normalno, nigde ne curi voda, ali izbacuje mehuriće (izduvne gasove) u ekspanzionoj posudi. Ne mogu da zatvorim čep do kraja jer već posle 30-ak sekundi poveća pritisak u posudi. Prilikom paljenja kako sam primetio pogura gasove kroz tanje crevo koje ide sa termostata ka posudi, ali i kroz ono deblje crevo koje je prikačeno sa donje strane posude i ide sa zadnje strane motora i obavezno izbaci tipa 100ml vode kroz ekspanzioni otvor na posudi. Posle tokom rada ne izbacuje vodu iz posude, već samo izbacuje gasove kroz tanje crevo koje ide sa termostata. Motor radi stabilno bez promene zvuka i drži stabilnu temperaturu u mestu, termostat radi normalno (motor radio preko 30 minuta). Nazad izbacuje standardno samo crni dim, nema plavog ili belog dima prilikom turiranja. Ne diže nivo ulja, nema ulja u sistemu za hlađenje. Kada se ugasi motor, nivo vode u posudi padne možda za 1-2cm, ali kontam da je to zbog gasova u sistemu. Danas ću ga probati malo kroz vožnju da vidim da li je primetno izgubio snagu ili ne i da li se pregreva. Majstor kaže da je možda pukla hilzna ili blok motora.
Kako sam gledao konstrukciju motora na nekim Yt klipovima, pored hilzne ima naravno i materijala pored onog kanala kroz koji prolazi tečnost za hlađenje.
Molim za neki savet iz iskustva, da li pretpostavljate da je stradao samo dihtung glave ili je možda kvar veći (pukla hilzna, blok motora ili sl)? Dvoumim se da li da radim i otvaram ceo motor ukoliko je kvar veći. Ako postoji mogućnost da je samo dihtung glave, možda bih radio ovaj motor.
Da li bi možda trebalo još nešto na neki način da proverim kako bih se uverio da tipa nisu stradale karike i sl?
Ako je samo dihtung glave i on na tom jednom klipu deo kompresije gura u sistem za hlađenje, da li bi to trebalo biti osetno na snazi u vožnji?
Pregrejan motor - Ford Focus 2 1.6 TDCi 80 kW
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: utorak, 19. avg. 2025. u 09:03h
- raca_mk2
- Poruka: 235
- Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h
Re: Pregrejan motor - Ford Focus 2 1.6 TDCi 80 kW
Meni iskreno nije jasno kako si uspeo da pređeš 270km sa otvorenim čepom.
Za ostala pitanja teško da ćeš dobiti odgovor na forumu, ozbiljan problem koji zahteva posetu pravom servisu.
Za ostala pitanja teško da ćeš dobiti odgovor na forumu, ozbiljan problem koji zahteva posetu pravom servisu.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21597
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Mora da se otvori motor i tačno utvrdi šta je sa istim, sve ostalo je divlje nagađanje.
Ali jedno je sigurno, neće te jeftino koštati bilo koja opcija.
Ali jedno je sigurno, neće te jeftino koštati bilo koja opcija.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
- Poruka: 5
- Član foruma od: utorak, 19. avg. 2025. u 09:03h
Ford je to.

Jasno mi je skroz da je potrebno da se otvori motor i sl. Samo sam hteo da čujem mišljenje tj. pretpostavku iskusnijih na osnovu opisanog. Da li je veća verovatnoća da je otišao samo dihtung ili je ipak kvar veći, pukao blok i sl. Jer najverovatnije ne bih radio ceo motor. Kao recimo što sam negde pročitao da kod ovih motora u verziji sa 8 ventila lakše puca blok nego kod motora koji imaju 16 ventila.
Verovatno će biti skinuta samo glava za početak da se vidi pravi uzrok, jer se auto za sada ponaša normalno. Možda blago brže zagreje motor, ali se ponaša identično kao i pre pregrevanja.