Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

neravnomeran rad pri prvom paljenju

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

zelimir
Poruka: 85
Član foruma od: nedelja, 3. maj 2009. u 00:53h

neravnomeran rad pri prvom paljenju

Poruka od zelimir » ponedeljak, 4. maj 2009. u 11:21h

Dobar dan svima
Vec neko vreme imam problem sa prvim paljenjem .Auto upali odmah ali posle par sekundi pocne da se trese i neravnomerno da radi(kao benzinac na tri cilindra)Pritom iz auspuha izlazi bijeli dim koji miriše na nesagorelu naftu.To traje desetak ,dvadeset sekundi i posle toga pocne ravnomerno da radi i nemam nikakvih problema sve dotle dok se auto potpuno ne ohladi.Odmah da vam kazem da nisu grejaci u pitanju, sumnjam na dizne.Nekoliko ljudi mi je reklo da dizne puštaju naftu u cilindre i da zbog toga posle duzeg stajanja nastaju problemi. Neki kazu da je to pocetak stradanja pumpe VP44 a neki da je to takozvana lift pupma.Inače reč je o mondeu sa tddi motorom 116 ks.
Molim za savet
Pozdrav

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: neravnomeran rad pri prvom paljenju

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 4. maj 2009. u 21:02h

pogledaj grejace
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

zelimir

Poruka od zelimir » sreda, 6. maj 2009. u 21:44h

nisu grejaci,promenjena su sva cetiri zimus

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 6. maj 2009. u 22:12h

Nema to nikakve veze... proveri za svaki slucaj.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » sreda, 6. maj 2009. u 23:57h

Ite kako ima veze jer grejaci rade 30 sekundi kada auto upali i mogu da prave problem a 2.0 tddi i tdci pale po najvecem mrazu bez ijednog grejaca

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 7. maj 2009. u 09:21h

Ne ne ne... nisi skontao,kazem nema veze to sto ih je menjao zimus... neka ih proveri za svaki slucaj ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

zelimir

Poruka od zelimir » nedelja, 10. maj 2009. u 08:39h

Ipak nisu grejaci ,bar tako majstor kaze ,on tvrdi da su dizne koje cure i kada auto odstoji duze pustaju naftu u cilindre .Kada se ujedno ohladi i odstoji u cilindrima ima visak goriva i dok to ne sagori ECU jedinica je zbunjena i zato radi neravnomerno i pljuje beli dim tj. nesagorelo gorivo.Ima logike jer kad dam veci gas on vrlo brzo prestane da se trza ,ako ga pustim da radi na leru to potraje 30-40 sec.Pitanje je sta sad , menjati dizne ili se navici i ziveti sa tim.Ima li neko pretstavu posto su dizne sa zamenom za TDDI 2.0?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 10. maj 2009. u 10:03h

Dizne nisu nimalo jeftine pa treba da ih prvo ispitas skini i odnesi kod bosiste koliko ja znam taj aparat ima WEST TRUCK na Novosadskom putu

adam
Poruka: 290
Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h

Poruka od adam » nedelja, 28. jun 2009. u 01:53h

Ne čusmo/pročitasmo šta je bilo u pitanju i kako je problem sa belim dimom pri prvom paljenju rešen.
Istu muku mučim sa Mondeom I 1,8TD. Meni su rekli da su u pitanju ulošci dizni - da su istrošeni i ne zatvaraju/rasprskavaju dobro.
Sad, pitam se da li je to uzrok i slaboj vuči pri nižim obrtajima. Naime, turbina mi se pali (i to ne uvek) samo preko 2500 obrtaja i to samo onda kada naglije/oštrije dodajem gas, dok u slučaju ubrzavanja ala taxista koji vozi 200D turbina neće uopšte da se uključi.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 28. jun 2009. u 09:14h

Tvoj problem je najverovatnije do bos pumpe tj. aktulatora koji odredjuje ugao ubrizgavanja.Kao posledica ovogajavlja se nemiran rad,slaba vuca,veca potrosnja.Kada das kontakt sali cujes neki zvuk iz pravca bos pumpe?

adam

Poruka od adam » nedelja, 28. jun 2009. u 11:40h

Hvala Dragomire.
Moram priznati da nisam obratio pažnju na zvuke iz pravca Boša, ali mislim da nema nikakvog zvuka jer bih ga verovatno registrovao ;) . Kakav bi zvuk trebao/ne trebao da se čuje?
U postu vezanom za skidanje turbine sam već zahvalno zaključio na osnovu Dragomirovog odgovora da nije turbina i da je 99% u pitanju boška. Napisah tamo da teško pali i sada iz prve (samo kada je vruć) a znam da nisu grejači (dijagnostika urađena pre 2000 km i urađena polugeneralna - karike, ventili, ležajevi, dihtunzi, obrađena glava) ali kod bošiste još ne otidoh. Nema se vremena (kad kažem vreme - mislim novac ;) )
Sad me samo još to interesuje, ako se može otprilike ustanoviti na osnovu navedenih simptoma šta je, koliko bi to bilo u mrskim nam apoJenima?

adam

Poruka od adam » nedelja, 28. jun 2009. u 14:49h

Errrr, kako nisam....? Sve odradih....
Ajd' opet ću...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 28. jun 2009. u 15:13h

Meni se to ovih dana kada ima puno vlage u vazduhu dešava na benzincu. Dešavalo mi se prošlog proleća pa je prošlo samo od sebe, sad opet. Kad se upali, radi na 500 obrataja, trese se, doduše nema belog dima, ne prima gas (kao da ga ne dodajem) i tako desetak sekundi, tek onda ler digne na nekih 1500 obrtaja i posle pada kako se zagreva.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

adam

Poruka od adam » nedelja, 28. jun 2009. u 15:50h

Kondenzacija u razvodnoj kapi?!
Kablovi?
Česta i duža vožnja pod lampicom za gorivo => ili voda sa zidova rezervoara se slila i pala ispod benzina ili povukao mulj?!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 28. jun 2009. u 17:50h

Klasičnu razvodnu kapu nemam.
Al najpre će biti da je ovo poslednje. :D
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

zelimir

Poruka od zelimir » ponedeljak, 29. jun 2009. u 09:40h

Ajde pošto ljudi pitaju da ponovo aktuelizujem temu.Ne nisam rešio problem sa prvim paljenjem i neravnomernim radom prvih 10 -20sekundi uz izbacivanje belog dima od nesagorelog goriva .U medjuvremenu sam gledao malo po forumima i video da ima bar 6-7 ako ne i više stvari zbog kojih može sve ovo da se dešava. Ja sam lično probao sa čišćenjem inleta tj usisne grane i to nije dalo nikakav rezultat.Od prostijih čišćenja ostaje da se proba čišćenje EGR, MAF-a(merač protoka vazduha).Ono što sam isključio su dizne.Da su one problem posle svakog dužeg stajanja zbog curenja bi bilo dima i neravnomernog rada .Kod mene je definitivno problem koji izaziva temperatura motora a ne dužina stajanja jer sam primetio da ako stoji 2-3 dana i probam da upalim na 30 stepeni nema problema , a ako stoji 8 sati a u medjuvremenu je zahladnelo za 10-15 stepeni trese se ko traktor.Sve više sumnjam na senzor temperature.Koliko sam mogao da pročitam mnogo ljudi ima ovakve probleme pogotovo sa TDDI motorima.Najveći deo njih posle više pokušaja da problem reše u ovlašćenom servisu gde obično urade revidiranje softvera PCM-a,odustane od obilaženja nemoćnih majstora i navikne se da živi sa tim .Ja već pronalazim neke cake sa kojima se lakše živi . Manje se trese ako palim auto u sa menjačem u rikvercu, i ako dva -tri puta upalim grejače i pustim ih da odrade posao pre nego što krenem u paljenje. Takodje problem rešim i ako prvih 10-15 sekundi pritisnem gas i držim auto na 1200 rpm.Izgleda da je to konstrukciona boljka ovih motora .Evo ja provezoh 70000 i izgleda da ću se navići

adam

Poruka od adam » ponedeljak, 29. jun 2009. u 22:21h

:S
Od 3. maja do sad prešao 70 000??? Wow!
Interesantno bi bilo da podeliš s nama, da li se situacija pogoršala ( u smislu: da li još teže pali?) ili je isto (ne uzevši u obzir cake koje si počeo da primenjuješ?
Pitah već ljude na drugom jednom forumu da li su probali ovaj novi MOL-ov Euro 5 (ili kako se več zove?) i kakvi su im utisci. Pade mi na pamet da je na izvestan način povezano sa tvojim problemom i korišćenje ovog našeg "divnog" goriva.
Da li si probao da zapušiš/zablombiraš EGR ventil?
Da li si primetio da ti se troši ulje ili voda?
Mislim da i nije najsrećnije rešenje da se kod hladnog starta obrtaji odmah dignu i drže na toliko obrtaja. Cenim da ti u startu i tada izlazi beli dim samo zbog brzine izbacivanja (ili sagorevanja) ne može tako očigledno da se detektuje.
Skoro sam siguran da je problem u tome što se u komori za sagorevanje ne dešava sve kako treba, odnosno, da u nju ulazi ili previše goriva, ili još neka tečnost uz gorivo. Možda treba sumnjati da povratni dihtung kod vodene pumpe ne dihtuje dobro i pusti malo vode i kada više ne bi trebao.
Ili je neka kondenzacija ostavila vode gde ne treba (sve ovo pod uslovom ako je zaista u pitanju voda a ne nešto drugo). Ovo mi ima logike i zbog toga, što kažeš da 2-3 grejanja odrade posao. Možda njihova užarenost sprži/ispari ono "nešto" što se našlo gde mu mesto nije.
Hmmmm :S

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 29. jun 2009. u 23:04h

Pa ljudi to su dva razlicita tipa motora nema veze jedan sa drugim a zelimir se zeznuo oko jedne nule(moje misljenje posto nije bio na servisu)

adam

Poruka od adam » ponedeljak, 29. jun 2009. u 23:34h

Na koje misliš, kada kažeš da su to dva različita motora?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 29. jun 2009. u 23:54h

Mislim na tvoj 1.8 TD iz mondea keca i na 2.0 tddi iz mondea trojke

adam

Poruka od adam » utorak, 30. jun 2009. u 00:09h

Ahaaaa! Skapirao!
Nisam imao pojma da je baš tolika razlika :-|
Moram najiskrenije da priznam da sam mnogo srećniji bio sa Eskortovim motorom u odnodu na 1-cu. Tamo sam bar znao šta je šta :D
Osećam da sa TDDI ne bih zano da razlikujem turbinu od klime ili od fiberblajznice lol
Mnogo su ga, brate, iskomplikovali!

zelimir

Poruka od zelimir » utorak, 30. jun 2009. u 09:16h

Ko je rekao od 3. maja.Kada sam rekao 70000 mislio sam na ukupnu kilometražu koju je auto prešao od kada je kod mene a to je od decembra 2004.Što se napredovanja "bolesti "tiče da primećuje se napredak .Ranije je to radio samo ponekad i kada je bilo bas jako hladno uglavnom zimi, sada to radi uvek na prvom jutarnjem paljenju ,nekad manje nekad više.Situacija se drastično pogoršala kad sam zimus zamenio sva četiri grejača od kojih dva nisu uopšte radila.Uspostavilo se da se gore ponaša sa novim grejačima.Možda mu treba reset PCU-a ? Gorivo nije u pitanju , sipam samo na Molu po Gagijevom savetu. To sa komorama ima rezona ali to bi značilo da cilindri ili neki od cilindara nema dovoljnu komprasiju, pa bi se merenjem kompresije to videlo.Možda probam da izmerim mada ne verujem da je to .Auto se u svemu drugom normalno ponaša , lepo ide ,ne troši mnogo ni goriva ni drugih stvari .Ulja ni kap ne potroši za 10000 km izmedju servisa, antifriz takodje ne dolivam i normalnog je izgleda.

adam

Poruka od adam » utorak, 30. jun 2009. u 23:10h

Pogrešno sam pertpotavio na osnovu datuma prvog posta. Sorry.
Sada, na osnovu izloženog, sve sam sigurniji da polako gubiš kompresiju u motoru. To će ti dijagnostika najbolje potvrditi. Mogu da ti preporučim onaj servis na Vidikovcu (nadimak za Draganu/Dragana). Koliko se sećam, oko 2000 dindži košta ali ti kažu (I odštampaju) svaki ma i najsitniji kvar i nedostatak.

zelimir

Poruka od zelimir » sreda, 1. jul 2009. u 09:14h

Adame ,hvala ti u svakom slučaju što pokušavaš da mi pomogneš ,ali je problem složen i naravno svestan sam da ga je teško rešiti preko foruma.Što se servisa tiče ,svaka preporuka je dobrodošla ali ja sam ,ako se izuzmu neke sitnice, stvarno prezadovoljan stručnošću i pre sveka poštenjem ljudi koji mi održavaju auto.Slobodno mogu da kažem da je to glavni razlog što vozim ford mondeo a ne neki passat ili audi,i što će verovatno i sledeći moj auto biti ford.Da ne dužim treba samo pročitati neke postove pa videti ko se danas sve zove majstor za auto.Ponekad mi se čini da ja iako sam po struci daleko od bilo kakvog mehaničara znam više od nekih priučenih "majstora".Možda i odvezem auto na dijagnostiku ali ne verujem da će mi to rešiti problem. Pozdrav i javiću ako nešto uspem da uradim čisto za nauk drugima.

adam

Poruka od adam » sreda, 1. jul 2009. u 16:17h

Potpuno se Želimire slažem s tobom.
Iako sam i ja potpuno druge struke (filolog :| ) čisto mi dođe (da imam vremena) i upišem neki Đuro Salaj ili nešto slično za automehaničara. Ako ni zbog čeg drugog, a ono da nemogu da mi prodaju testise za bubrege! Mislim, i to su neki tamo beli bubrezi, ali ALOOOOO!!!! Priče koje su mojoj ženi neki "majstori" prodavali (Uno je u pitanju)...pa došlo mi je par puta da odem tamo i navodim im se ljubavi sa ženskim roditeljem.
Ionako 90% tih "majstora i nema više nego neki kurs ili ev. večernju školu.
Žao mi je što nisam makar idejom mogao da pomognem ali te zbog "dobrobiti" svih nas obaveštavaš i dalje kako se stvar "razvija" i šta je konačno utvrđeno kao problem (i naravno - KOLIKO PARA ISL:)
Pozz.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“