Poruka
od BojanM » sreda, 18. apr. 2018. u 22:56h
O, siguran sam da postoji način kako može da se isforsira opcija da se svaki link otvara u novom tabu, uz više ili manje muke, pa taman modifikovali izvorni kod foruma, ali zašto bismo to radili bilo kome?
Ima ko voli ovako, ima ko voli onako.
Ako isforsiraš "new tab" opciju, oduzimaš pravo izbora onima koji bi iz bilo kojih praktičnih razloga hteli da otvore link u istom prozoru/tabu... što se poprilično kosi sa principima dobrog dizajna interfejsa.
PHPBB 2.0 se tako ponašao "po difoltu", a onda su promenili to od verzije 3.0 i nisu se osvrtali... a od toga ima jedno deset godina, možda i više ako računamo beta verzije, ne znam kada su tačno izmenili ovu opciju.
Nekada je to postojalo kao opcija u većini glavnih browsera (dakle na nivou korisničkih podešavanja), ali je tiho nestala upravo iz razloga što bi moderan web trebalo da bude "agnostičan" po pitanju toga ko mu pristupa, poštujući tehničke standarde, bez pristrasnosti i nametanja bilo koje vrste, kad god je to moguće.
Postojale su modifikacije/ekstenzije za veće browsere (Chrome/Firefox) koje "vraćaju" to ponašanje, ali budući da su moje lične preference drugačije - iskreno ne znam da li je to još uvek slučaj.
Ako neko izbaci modifikaciju koja elegantno spušta izbor tog ponašanja na nivo korisnika, u principu nemam ništa protiv... ali još uvek nisam naišao na nešto slično.
pozdrav, Bojan
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin