Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zaključao mi se radio. Šta sad?

Playeri, zvučnici, pojačala, kondenzatori, povezivanja, instalacije...
Zaključana
Avatar korisnika
BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7104
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Lokacija: Kladovo

Zaključao mi se radio. Šta sad?

Poruka od BojanM » nedelja, 15. jan. 2017. u 15:14h

Za početak, da po ko zna koji put ponovimo apel: nemojte da kucate kodove napamet. Keycode radio nije telefon pa da pokušavate 0000, 1111, 1234... Šansa da ćete slučajno pogoditi kod je 1:10000, a na raspolaganju imate desetak pokušaja... ili čak i manje, ako ste već pokušavali da nabodete neki kod pre nego što ste ovo pročitali.

Šta ako nemam kod?

Kod se izračunava na osnovu serijskog broja radija, koji je zapisan na nalepnici na kućištu ili (na nekim modelima) mehanički utisnut u lim kućišta. U većini slučajeva ovo podrazumeva da radio mora da se izvadi iz svog ležišta (napomena: pojedini modeli prikazuju serijski broj kada se istovremeno pritisnu tasteri 1 i 6, ili tasteri 2 i 6; na pojedinim modelima automobila kod može da se pročita i bez vađenja radija van vozila, npr. kod Focus-a prve generacije).

Ako tako izračunat kod ne uspe iz prve da otključa radio, neće uspeti ni iz drugog, trećeg... desetog puta. Ponovo ga ukucavajte samo ako znate da ste ga pogrešno ukucali, ne traćite pokušaje.

Za (još uvek najrasprostranjeniju) M seriju radija postoji dostupan kalkulator, svako ko ume da ukuca "ford radio calc" u Google će ga sigurno pronaći.

I za stariju A/C/L seriju radija (serijski brojevi počinju slovima A, C ili L) postoji kalkulator, nije ga previše teško naći na netu. Ne pokušavajte da u ovakav radio ubacite kod koji vam daje kalkulator za M seriju, nisu isti.

Za aktuelnu V seriju je, pak, sasvim druga pesma. Još uvek ne postoji besplatan kalkulator. Postoji ograničena baza (nekoliko hiljada) kombinacija serijskih brojeva i kodova ali su neispitani. Ko bude voljan da eksperimentiše, neka se javi. Takođe, postoje servisi preko neta koji (za €€€) otključavaju ovu seriju, a rade to i lokalni servisi za auto-muziku ili auto-alarme, bar oni koji poseduju odgovarajuće alate.

Ako dobijeni kod, za koji vam sa sigurnošću tvrde da odgovara tom serijskom broju, ipak ne otključava radio -- postoji šansa je "u prethodnom životu" konkretan radio bio dekodiran. U tom procesu se u njegovu memoriju najčešće upisuje neki, sasvim deseti, kod za otključavanje. Nekada servis taj kod zapiše na samoj kutiji radija, ili u knjižici koja je došla uz auto (gde, uzgred budi rečeno, ponekad može da se nađe i fabrički kod). Ako u ovom slučaju nema zapisanog koda, radio mora da ide ponovo na dekodiranje, jer ne postoji način da se sadašnji, naknadno ubačeni kod izračuna na osnovu serijskog broja.

Za Blaupunkt, Sony i ostale uređaje koji su se fabrički ugrađivali u Fordova vozila, kao i za naknadno ugrađivane uređaje (ili modele radija za druge marke vozila)... ide od slučaja do slučaja, ali često nije moguće na opisane načine izračunati kod za njih. Primenjuje se isti princip kao i za V seriju - treba angažovati one koji se bave tim poslom.

Kodove za radio, ako znate serijski broj i uklapate se u neki od gore navedenih slučajeva (serije A/C/L i M, poneki iz V serije), možete da dobijete i u ovoj temi.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Avatar korisnika
BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7104
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Lokacija: Kladovo

Re: Zaključao mi se radio. Šta sad?

Poruka od BojanM » nedelja, 15. jan. 2017. u 15:29h

Kod za radio se kod najzastupljenijih uređaja kuca preko tastera za memorisanje stanica od 1 do 4, a potvrđuje se pritiskom na taster 5. Za nulu je potrebno pritisnuti odgovarajući taster 10 puta. Na nekim specifičnim (ređim, starijim) modelima radija princip može da bude drugačiji.

Posle par neuspelih pokušaja unosa koda, radio će pokušati da uspori onog ko pokušava da unese pogrešan kod, obično je to u formi poruke "WAIT xx" gde xx označava broj minuta koliko treba sačekati pre sledećeg pokušaja. Radio bi trebalo da ostane uključen za to vreme i ne treba pritiskati nijedan taster.

Na ekranu stoji LOCK pa neki broj

Posle 10 neuspelih pokušaja, radio se zaključava za dalje pokušaje (ispiše LOCK10 ili LOCKED pa ispod 10).

Obično ima šanse da se dobije još 3 pokušaja jednim od sledećih načina:
- varijanta A: dok stoji na LOCKED 10, pritisne se taster 6 i drži se 5-10 sekundi; ako je otključavanje na taj način uopšte izvodljivo, trebalo bi da ispiše CODE - - - - i ispod toga 11 (kod nekih modela potrebno je držati istovremeno 1 i 6; prvo isprobati varijantu sa samom 6icom).
- varijanta B: dati kontakt (ključ u poziciju II), radio treba da bude isključen, pritisne se i drži taster 6 i, ne puštajući 6icu, pritisne se taster za uključivanje radija; ako se ništa ne dešava, 6icu držati još oko pola minuta, pa pustiti i nju.
Ako i posle toga nema rezultata (nije omogućeno kucanje koda), ponoviti jednu ili drugu proceduru, da se eliminiše mogućnost slučajne greške.

Posle ukupno 13 neuspešnih pokušaja, radio ispisuje LOCK 13 i nema pouzdanog načina za njegovo otključavanje bez posete servisu.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Zaključana

Povratak na „Sound“