Zatamnjivanje stakala
- jelchica
- Poruka: 613
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Re: Zatamnjivanje stakala
Ovo nije zakon nego pravilnik. Te informacije rekla-kazala okačite mačku o rep dok ne vidite da se nešto promenilo u ovom pravilniku koji sam linkovala (a to je pravilnik nadležan za ovu temu i ažuran je).
"Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati. Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%. Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla pri čemu na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna retrovizora."
"Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati. Bočna okna u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%. Ostala stakla na vozilu mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja ukupne vrednosti prigušenja svetla pri čemu na vozilu moraju biti ugrađena dva bočna retrovizora."
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Meni nije jasna ova drzava ako se tako moze uopste nazvati. Da li moze godinu dana da prodje a da u vezi ove teme nesto ne menjaju? Na peugeotu sam zatamnio pa dobio kaznu i skinuli tablice, a posle morao da skinem foliju. Sad donesu zakon da je ok na zadnjim staklima imati, kao i svugde u EU, i sad opet nesto drndaju. Nije ni cudo gde smo i kako nam je. Ni jedna ozboljna drzava ne menja zakone svako drugi dan
- mbole
- Poruka: 14942
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Pa nije zakon promenjen, ko sto je jelcica napisala.
Promenjeno je samo kako ti kontrolisu tih 30% na prednjim staklima, posto ih do sada niko nije ni kontrolisao.
Promenjeno je samo kako ti kontrolisu tih 30% na prednjim staklima, posto ih do sada niko nije ni kontrolisao.
Djak pesak 

- bleja
- Poruka: 10
- Član foruma od: petak, 25. sep. 2015. u 18:16h
Upravo sam i ja tako razumeo. Nista nije promenjeno sto se tice tog pravilnika, samo ce se od sada izdavati atest za stakla koji ce kostati cca 15.000din.
Koliko vidim AMSS je vec ubacio cenu pregleda (iskreno ne znam da li je i ranije imao):
http://www.amss-cmv.co.rs/stakla.html
Koliko vidim AMSS je vec ubacio cenu pregleda (iskreno ne znam da li je i ranije imao):
http://www.amss-cmv.co.rs/stakla.html
Ford Fiesta Mk6, 1.4 TDCI, 75ks (2005-2008)
Ford Focus Mk2, 1.6 TDCI, 108ks (2008-2015)
Ford Mondeo Mk4.5, 2.0 TDCI, 140ks (2015- )
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
ima to zadnjih 5-6 god,ali su ga od marta prosle godine privremeno zaustavili. na proslom autu sam imao taj atest i uredno prolazio svuda. u Nisu su ga radili onde u CMV na auto pijaci, ako ti nesto znaci 

- mbole
Mi bi malo u Jevropu?
E pa doticna je uzasno restriktivna po pitanju bilo kakve promene na autu.
A ide u kompletu, il sve ili nista. Ne moze: a ja bih samo ovo a ovo ne bih.
Daklem... kad stavis gume koje nisu po fabrickoj specifikaciji za tvoj auto, ili na atest ili ne mozes da prodjes tehnicki. I tako za svaki delic auta koji na bilo koji nacin moze da se poveze sa bezbednoscu (a stakla sigurno mogu) ili zastitom covekove okoline.
E pa doticna je uzasno restriktivna po pitanju bilo kakve promene na autu.
A ide u kompletu, il sve ili nista. Ne moze: a ja bih samo ovo a ovo ne bih.
Daklem... kad stavis gume koje nisu po fabrickoj specifikaciji za tvoj auto, ili na atest ili ne mozes da prodjes tehnicki. I tako za svaki delic auta koji na bilo koji nacin moze da se poveze sa bezbednoscu (a stakla sigurno mogu) ili zastitom covekove okoline.
Djak pesak 

- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
A jel u toj evropi treba dozvola proizvidjaca vozila da bi uradio neku ne-fabricku modifikaciju nad tim vozilom? Ne. Atest podrzavam i treba da postoji i treba da se plati.
Cak ni na Tajlandu koji je uzasno restriktivan sto se modifikacija na vozilu tice ne treba takva glupost.
Cak ni na Tajlandu koji je uzasno restriktivan sto se modifikacija na vozilu tice ne treba takva glupost.
Fiesta!!
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
To nekako još i može da ima smisla kada se tiče, recimo, ugradnje nestandardnog ogibljenja, pogona na alternativno gorivo, ili stavljanja snažnijeg motora od onog s kojim je vozilo proizvedeno -- pod uslovom da se dozvola proizvođača sastoji (i) od tehničkih smernica kako to može da se bezbedno uradi (a koliko znam, to "dozvola" ne sadrži, niti je proizvođač testirao sve moguće varijante koje ljudima mogu da padnu na pamet, tako da i ta poenta pada u vodu)... ali za zatamnjivanje stakala je taj papir čista glupost da bi se uzimale pare a ljudi odvratili od te modifikacije.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- mbole
Da budem iskren, ne znam. Nisam nikada prepravljao vozilo u Nemackoj, Francuskoj, Engleskoj...
No... ko nam je pisao poslednji zakon o saobracaju... ne bi me cudilo i da traze DNK analizu treceg pomocnika kurira fabrike u kojoj se prave patosnice
EDIT
Sasavo, al pogon na alternativno gorivo je izuzet od te potvrde.
Clan 250, stav 2
Преправка возила, сем у случају уградње уређаја за погон на алтернативна погонска горива, мора бити извршена у складу са смерницама које одређује произвођач возила које се преправља или на начин за који је произвођач потврдио да се може извести на возилу.
Prema onome sto pise na sajtu agencije, kao postoje i javno dostupne smernice, ali mi nije bas najjasnije sta je pesnik ovim hteo da kaze:
доказ да је преправка извршена у складу са смерницама које одређује произвођач возила које се преправља или на начин за који је произвођач потврдио да се може извести на возилу (што могу издати само правна лица наведена у ТАБЕЛИ 2); У ТАБЕЛИ 3 је дат списак комерцијалних ознака возила која се могу преправљати и за која постоје смернице, односно за које произвођачи возила, односно овлашћени представници произвођача издају одговарајуће потврде.);
Tabela 3: http://abs.gov.rs/repo/static/files/sek ... vljati.pdf
No... ko nam je pisao poslednji zakon o saobracaju... ne bi me cudilo i da traze DNK analizu treceg pomocnika kurira fabrike u kojoj se prave patosnice

EDIT
Sasavo, al pogon na alternativno gorivo je izuzet od te potvrde.
Clan 250, stav 2
Преправка возила, сем у случају уградње уређаја за погон на алтернативна погонска горива, мора бити извршена у складу са смерницама које одређује произвођач возила које се преправља или на начин за који је произвођач потврдио да се може извести на возилу.
Prema onome sto pise na sajtu agencije, kao postoje i javno dostupne smernice, ali mi nije bas najjasnije sta je pesnik ovim hteo da kaze:
доказ да је преправка извршена у складу са смерницама које одређује произвођач возила које се преправља или на начин за који је произвођач потврдио да се може извести на возилу (што могу издати само правна лица наведена у ТАБЕЛИ 2); У ТАБЕЛИ 3 је дат списак комерцијалних ознака возила која се могу преправљати и за која постоје смернице, односно за које произвођачи возила, односно овлашћени представници произвођача издају одговарајуће потврде.);
Tabela 3: http://abs.gov.rs/repo/static/files/sek ... vljati.pdf
Djak pesak 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Aham...
Ja bih voleo da upoznam čoveka koji je pisao ovaj pravilnik.
[youtube][/youtube]
Ja bih voleo da upoznam čoveka koji je pisao ovaj pravilnik.
[youtube][/youtube]

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- mbole
Voleo bih i ja, ali ne zbog ovog lika sa klipa, posto to sto prica (dal on dal novinar nebitno) nema veze:
http://mondo.rs/a674055/Info/Drustvo/MO ... e-sva.html
http://mondo.rs/a674055/Info/Drustvo/MO ... e-sva.html
Djak pesak 

- dule0911
-
Po mom misljenju ne, nema smisla. Za to treba da bude zaduzena ustanova, pozeljno privatna u kojoj ce da rade strucnjaci. Ne korumpirani drzavni sluzbenici koji su tu da primaju platu a ne da bi radili svoj posao.BojanM piše:To nekako još i može da ima smisla kada se tiče, recimo, ugradnje nestandardnog ogibljenja, pogona na alternativno gorivo, ili stavljanja snažnijeg motora od onog s kojim je vozilo proizvedeno -- pod uslovom da se dozvola proizvođača sastoji (i) od tehničkih smernica kako to može da se bezbedno uradi (a koliko znam, to "dozvola" ne sadrži, niti je proizvođač testirao sve moguće varijante koje ljudima mogu da padnu na pamet, tako da i ta poenta pada u vodu)... ali za zatamnjivanje stakala je taj papir čista glupost da bi se uzimale pare a ljudi odvratili od te modifikacije.
Ne vidim zasto je potrebna dozvola proizvodjaca za jaci motor? Jedino ako stavljas motor od dragstera u juga, mada ni onda ne treba vec neko ko se razume u te stvari da ispita kako je ugradjen, da li su uradjena ojacanja itd. Nije ni proizvodjac uvek bio u mogucnosti da stavi jaci motor u sasiju koja to moze da podnese, sto zbog troskova sto zbog nemogucnosti da proda taj auto u dovoljnoj meri da mu se isplati razvoj, sto zbog trajnosti delova itd... Nekome te stvari nisu bitne, na primer u Nemackoj, Engleskoj nisu potrebne takve potvrde cak i kad se stavlja motor koji nema veze sa onim sto je bilo u karoseriji tj od totalno drugog proizvodjaca. Auto mora na atest, postoje odredjena pravila koja mora da ispuni i to je to. I to apsolutno podrzavam, i treba da postoje, i sto se mene tice neka zavedu svaku prepravku u saobracajnu kao sto to TUV radi. Ali ne zelim da neki primaci plate iz agencije za "bezbednost" saobracaja odredjuju da li je moj auto pogodan za saobracaj ili ne, bez obzira na to da li je strucnjak sa masinskog fakulteta ili druge relevantne ustanove utvrdio da je ispravan i bezbedan.
Hteo sam da ubacim zetec u XR, jedini razlog koji me u tome sprecio jeste ta potvrda koju od granda nikad ne bih dobio. Na crno nisam hteo da se nekom debilu ne bi digla ona stvar pa da mi oduzimaju auto u koji sam ulozio toliko truda.
Fiesta!!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Problem broj 1 - mi nemamo u zvaničnoj instituciji stručnjaka dovoljno relevantnih koji mogu da procene da li je neki auto bezbedan ili pogodan, pa ni na tim atestima. Stručnjak se ne postaje nakon 20 godina rada pri Zastavi i garaži Mašinca. Dozvola proizvodjača je potrebna upravo iz tog razloga. Takodje je traže i u nekim državama Evrope, mi smo to prepisali.
Sa druge strane, mi i malo previše kukamo, može ovo biti i mnogo gore. Da li bi bilo bolje da dozvole raznorazne prepravke, a da uvedu restriktivne tehničke preglede kao u EU? Mi kada kažemo EU mislimo na jednu, dve, pet "reprezentativnih" zemalja, a ne sagledavamo svih 28, ili i one koje nisu članice. Zamislite da kažu "mogu zatamnjena stakla, mogu drugi motori, mogu izmene, ali ne može auto bez katalizatora, DPF-a, EGR-a, ne može više od 1cm2 rdje bilo gde iii još 1000 drugih stvari, kao što se radi MOT ili TUV... pitajte onog našeg Švedjanina kako se pregledaju kola gore... A tako će biti i kod nas za neku godinu. Problem je naš što hoćemo iz Evrope samo ono što se nama svidja i odgovara, a ostalo nas ne interesuje. Što kaže Bole "ide u kompletu, il sve ili nista".
Sa druge strane, mi i malo previše kukamo, može ovo biti i mnogo gore. Da li bi bilo bolje da dozvole raznorazne prepravke, a da uvedu restriktivne tehničke preglede kao u EU? Mi kada kažemo EU mislimo na jednu, dve, pet "reprezentativnih" zemalja, a ne sagledavamo svih 28, ili i one koje nisu članice. Zamislite da kažu "mogu zatamnjena stakla, mogu drugi motori, mogu izmene, ali ne može auto bez katalizatora, DPF-a, EGR-a, ne može više od 1cm2 rdje bilo gde iii još 1000 drugih stvari, kao što se radi MOT ili TUV... pitajte onog našeg Švedjanina kako se pregledaju kola gore... A tako će biti i kod nas za neku godinu. Problem je naš što hoćemo iz Evrope samo ono što se nama svidja i odgovara, a ostalo nas ne interesuje. Što kaže Bole "ide u kompletu, il sve ili nista".
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- dule0911
-
Sto se mene licno tice apsolutno sam za strog tehnicki pregled sa merenjem izduvnih gasova, posebno za proveru rdje, naknadne prepravke na svetlima, merenje minimalne debljine kocionih obloga itd.
Ako mi nemamo kvalitetnog i iskusnog strucnjaka, sto zemlja ne zaposli nekog stranca, posto su prepisivali i od stranih strucnjaka clanove zakona? Lakse je traziti gluposti koje niko ne moze da dobije i umesto ulaganja u skolovanje adekvatnog kadra, zaposliti par partijskih "strucnjaka" da primaju plate po raznoraznim agencijama.
To sto jos neka drzava propise za potvrde proizvodjaca ne znaci da su ti propisi nuzno dobri, i dalje stojim pri onome sto sam rekao. Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Nije to nista zato sto neko brine o bezbednosti vec cista birokratija.
Ako mi nemamo kvalitetnog i iskusnog strucnjaka, sto zemlja ne zaposli nekog stranca, posto su prepisivali i od stranih strucnjaka clanove zakona? Lakse je traziti gluposti koje niko ne moze da dobije i umesto ulaganja u skolovanje adekvatnog kadra, zaposliti par partijskih "strucnjaka" da primaju plate po raznoraznim agencijama.
To sto jos neka drzava propise za potvrde proizvodjaca ne znaci da su ti propisi nuzno dobri, i dalje stojim pri onome sto sam rekao. Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Nije to nista zato sto neko brine o bezbednosti vec cista birokratija.
Fiesta!!
- BojanM
- BOFH
Ja u citiranom tekstu upravo i napisah da i jedina moguća poenta pada u vodu iz razloga kako se i zašto se traži ta dozvola.dule0911 piše:Po mom misljenju ne, nema smisla. Za to treba da bude zaduzena ustanova, pozeljno privatna u kojoj ce da rade strucnjaci. Ne korumpirani drzavni sluzbenici koji su tu da primaju platu a ne da bi radili svoj posao.BojanM piše:To nekako još i može da ima smisla kada se tiče, recimo, ugradnje nestandardnog ogibljenja, pogona na alternativno gorivo, ili stavljanja snažnijeg motora od onog s kojim je vozilo proizvedeno -- pod uslovom da se dozvola proizvođača sastoji (i) od tehničkih smernica kako to može da se bezbedno uradi (a koliko znam, to "dozvola" ne sadrži, niti je proizvođač testirao sve moguće varijante koje ljudima mogu da padnu na pamet, tako da i ta poenta pada u vodu)... ali za zatamnjivanje stakala je taj papir čista glupost da bi se uzimale pare a ljudi odvratili od te modifikacije.
Ne vidim zasto je potrebna dozvola proizvodjaca za jaci motor?

Dozvola za jači motor je, po meni, potrebna zbog eventualnih pratećih promena koje tako nešto može da iziskuje (bolje kočnice; drugačije ogibljenje; pojačanja karoserije; itd.). Možda su to stvari koje ti ili ja znamo i podrazumevamo kao normalne, ali koje - ako nisu "kodifikovane" u zakonu - nisu primenjive niti obavezujuće. E sad, pošto ne može da se obuhvati svaka moguća varijanta a nemamo dovoljno jaku, kako se sad to moderno kaže, "referentnu laboratoriju" - posegli su za tom, prilično veštačkom "dozvolom proizvođača" - koja, ponavljam, sve i da se primenjuje u svakoj EU zemlji, podjednako nema smisla za neke stvari.
pozdrav, Bojan

- mbole
Ti to ozbiljnodule0911 piše:...
Ako mi nemamo kvalitetnog i iskusnog strucnjaka, sto zemlja ne zaposli nekog stranca, posto su prepisivali i od stranih strucnjaka clanove zakona?...

Taj strani strucnjak koji ce da dodje ovde i radi za platu propisanu platnim razredima za drzavne sluzbenike (posto bi jelte morao da bude drzavni sluzbenik), definitivno ne bi bio "u vinklu"

Djak pesak 

- SimkeFordMK3
- Poruka: 718
- Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h
911s [SK] piše:Problem je naš što hoćemo iz Evrope samo ono što se nama svidja i odgovara, a ostalo nas ne interesuje. Što kaže Bole "ide u kompletu, il sve ili nista".

Izvini a šta mi to hoćemo a šta nećemo? ja uopšte ne mogu da razumem kako tako možeš da pričaš

Nametnuli su nam ogromnu većinu njihovih zakona propisa i ostalih nebuloza koje kao prvo ne mogu uopšte da se primene kod nas.. a kao drugo kada mi to biramo, pa što onda ne izabrasmo i njihovu platu nego samo propise biramo

Skoro svako od nas je bio u nekoj evropskoj zemlji i videli smo svi da su cene slične kao i kod nas.. manje više.. negde malo skuplje negde jeftinije, ali niko nije video da su njihove plate u PROSEKU 15-20 puta veće od naših

Stoji da mi volimo da radimo na svoju ruku neke stvari ali to nije ništa strašno , jer u tako dobro uređenoj državi živimo da se ne mogu načuditi zašto je to tako?!
a ako će mo da se poredimo sa Švedskom..

ovo nisam pisao da bih se sada prepirao ovde oko propisa ali na ovakve komentare stvarno neko treba da odgovori...ili ću se

RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
O tome koliko sam ja nebulozan, dovoljno govori činjenica da nisi svestan da nam nisu nametnuli zakone nego smo ih odabrali sami. Ne moram da ih odaberemo, pa nećemo ni ići ka EU, a to je pitanje unutrašnje politike. Kao što je pitanje iste šta će narod raditi i kako će i koliko zaradjivati.
Dalje, nisam nas ni poredio sa Švedskom, to si uradio tek ti.
To što si proveo koji dan turistički u nekoj zemlji ne znači da znaš koliko i košta živeti u istoj.
Vidim da podržavaš mišljenje kako nas zapad ***. *** mi sami sebe mnogo više, al nam mentalitet ne dozvoljava da to priznamo.
Gde su to u Evropi plate 15-20 puta veće nego u Srbiji, pošto je pre iznošenja toga toliki problem bio konsultovati malo zvanične izvore?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... erage_wage
Dalje, nisam nas ni poredio sa Švedskom, to si uradio tek ti.
To što si proveo koji dan turistički u nekoj zemlji ne znači da znaš koliko i košta živeti u istoj.
Vidim da podržavaš mišljenje kako nas zapad ***. *** mi sami sebe mnogo više, al nam mentalitet ne dozvoljava da to priznamo.
Gde su to u Evropi plate 15-20 puta veće nego u Srbiji, pošto je pre iznošenja toga toliki problem bio konsultovati malo zvanične izvore?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... erage_wage
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- SimkeFordMK3
Pa čekaj ti reče da smo mi odabrali šta nam odgovara? Kako smo onda doneli zakone od kojih mnogi nemaju primenu... Kontradiktoran si...
Upiredio si tehnički pregled kod nas i u Švedskoj?
Možda samom posetom nisam mogao da znam kolike su plate tamo, ali pošto mi jedan dobar deo familije živi u evropi, deda ceo život proveo u Nemačkoj, kao i baba, čiča o strina u Francuskoj, kum pola života proveo u Nemačkoj, par rođaka su bili po celoj evropi itd da ne nabrajam znam vrlo dobro kakav im je standard... A znam i kolike su im bile plate.. Kod nas je prosek 30ak daj bože da je i toliko ...od svih koje sam nabrojao niko nije mesečno zaradio ispod 360k znači 12ak puta... Izvinjavam se... Znači plate su u Nemačkoj i Francuskoj, veće nego kod nas od prilike 12 puta
A zvanični izvori me apsolutno ne interesuju... zanima me samo praksa... Računamo da nam je prosečna republička plata 40 i nešto hiljada a u taj prosek se računa se i plata našeg vrlog ministra Bajatovića čija jedna od tri - četiri plate iznosi cirka 16.500 hiljada evra ali hvala bogu te je on u zatvoru naučio da bude human pa je celu da u humanitarne svrhe... Blago nama... Sve neki humani ljudi... A mi jadni mentalno poremećeni pa ne možemo da razumemo čoveka... Biće da si ti u pravu problem je do nas, sigurno...
Neću više da odgovaram... otišli smo skroz u off.... ali stvarno ne mogu da razumem ove naše evropejce
Upiredio si tehnički pregled kod nas i u Švedskoj?

Možda samom posetom nisam mogao da znam kolike su plate tamo, ali pošto mi jedan dobar deo familije živi u evropi, deda ceo život proveo u Nemačkoj, kao i baba, čiča o strina u Francuskoj, kum pola života proveo u Nemačkoj, par rođaka su bili po celoj evropi itd da ne nabrajam znam vrlo dobro kakav im je standard... A znam i kolike su im bile plate.. Kod nas je prosek 30ak daj bože da je i toliko ...od svih koje sam nabrojao niko nije mesečno zaradio ispod 360k znači 12ak puta... Izvinjavam se... Znači plate su u Nemačkoj i Francuskoj, veće nego kod nas od prilike 12 puta
A zvanični izvori me apsolutno ne interesuju... zanima me samo praksa... Računamo da nam je prosečna republička plata 40 i nešto hiljada a u taj prosek se računa se i plata našeg vrlog ministra Bajatovića čija jedna od tri - četiri plate iznosi cirka 16.500 hiljada evra ali hvala bogu te je on u zatvoru naučio da bude human pa je celu da u humanitarne svrhe... Blago nama... Sve neki humani ljudi... A mi jadni mentalno poremećeni pa ne možemo da razumemo čoveka... Biće da si ti u pravu problem je do nas, sigurno...
Neću više da odgovaram... otišli smo skroz u off.... ali stvarno ne mogu da razumem ove naše evropejce

RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Pusti te što su decenijama živeli po Evropi, daj da pričamo kako je sada tamo. Isto kao kada bi poredio gradjana SFRJ i gradjana ovoga danas što liči na državu. Dosta toga se u Evropi promenilo (poskupelo nesrazmerno sa platama) od čuvene 2009-te... I meni su pričali kolike su ovde bile plate onda kad sam se rodio, a malo sam stariji do tebe.
Ako je zvanična statistika nerealna, praktična je još nerealnija. Možda ti lično najviše poznaješ ljudi koji imaju platu ispod 300 evra. Ako ćemo o praksi, moja je drugačija, ja više poznajem onih što je imaju veću od 500 evra, nego manju od 300. Čekaj, pa i u Nemačkoj ima Bajatovića koji imaju plate od 300.000 evra, pa jel to znači da je realna nemačka plata u stvari 1000 ili 1500 evra?
Opširna je tema šta znači da državi nešto odgovara, ali pogrešno si je shvatio. Evo primer: Evropa kaže da se biciklistima mora napraviti staza. Državi više odgovara iz više razloga da stazu napravi tako što će deo kolovoza samo da prekreči u tu stazu, nego da pravi novu odgovarajuću. Zadatak su ispunili, a ti kao gradjanin misliš "gle ovaj zapad šta nam radi, bitnije im je da imaju biciklisti gde da se voze, a to gde će automobili sa ulice nema veze". I za mnoge druge stvari, Evropa se ne meša u diretno sprovodjenje nekih propisa, naša vlast bira da sprovede onako kako joj više odgovara (a nama kao narodu ta vlast odgovara čim se mrdnuli nismo da je smenimo). Da, definitivno su EU propisi i zakoni bolji nego svi naši, stanje društva i sistema je živ dokaz za to, ali EU ne tera da ih promenimo da budu 100% kao njihovi (jer to nije moguće, eto ti odgovora zašto ne kopiramo i njihove plate), već da ih uskladimo, a u tom uskladjivanju se ovde sve ukaki samo da bi što više kusura nekome ovde ostalo u džepu. Više državi odgovara da te uputi na uvoznika, nego da novac potroši na organizovanje ozbiljne laboratorije za preglede, a svoju obavezu da iskontrolišu promene na vozilima su u svakom slučaju ispunili. Ostaje samo nada da će neko iz EU jednog dana videti šta se radi, pa narediti promenu, ali to ne mora da znači. Kao i za registracije, u većini evropskih država se registracija vrši na istim parametrima kao i kod nas, pa niko to ne traži da se promeniti niti mora niti će se menjati.
Ako je zvanična statistika nerealna, praktična je još nerealnija. Možda ti lično najviše poznaješ ljudi koji imaju platu ispod 300 evra. Ako ćemo o praksi, moja je drugačija, ja više poznajem onih što je imaju veću od 500 evra, nego manju od 300. Čekaj, pa i u Nemačkoj ima Bajatovića koji imaju plate od 300.000 evra, pa jel to znači da je realna nemačka plata u stvari 1000 ili 1500 evra?
Opširna je tema šta znači da državi nešto odgovara, ali pogrešno si je shvatio. Evo primer: Evropa kaže da se biciklistima mora napraviti staza. Državi više odgovara iz više razloga da stazu napravi tako što će deo kolovoza samo da prekreči u tu stazu, nego da pravi novu odgovarajuću. Zadatak su ispunili, a ti kao gradjanin misliš "gle ovaj zapad šta nam radi, bitnije im je da imaju biciklisti gde da se voze, a to gde će automobili sa ulice nema veze". I za mnoge druge stvari, Evropa se ne meša u diretno sprovodjenje nekih propisa, naša vlast bira da sprovede onako kako joj više odgovara (a nama kao narodu ta vlast odgovara čim se mrdnuli nismo da je smenimo). Da, definitivno su EU propisi i zakoni bolji nego svi naši, stanje društva i sistema je živ dokaz za to, ali EU ne tera da ih promenimo da budu 100% kao njihovi (jer to nije moguće, eto ti odgovora zašto ne kopiramo i njihove plate), već da ih uskladimo, a u tom uskladjivanju se ovde sve ukaki samo da bi što više kusura nekome ovde ostalo u džepu. Više državi odgovara da te uputi na uvoznika, nego da novac potroši na organizovanje ozbiljne laboratorije za preglede, a svoju obavezu da iskontrolišu promene na vozilima su u svakom slučaju ispunili. Ostaje samo nada da će neko iz EU jednog dana videti šta se radi, pa narediti promenu, ali to ne mora da znači. Kao i za registracije, u većini evropskih država se registracija vrši na istim parametrima kao i kod nas, pa niko to ne traži da se promeniti niti mora niti će se menjati.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8304
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Zamolio bi sve prisutne da se nadalje drže teme iz naslova.
Hvala na razumevanju!
Hvala na razumevanju!
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- veljabandit
- Poruka: 898
- Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 14:18h
Fuck Evropa...ziveo sam po godinu ili malo vise u 4 evropske drzave... ne treba nam to uopste. Neka pitaju narod da li je za evropski put a ne da nam namecu kojekakve nebuloze. Imamo mi i drugih i vecih problema od "evropskog puta" i uskladjivanja zakona.
... duga svetla i pun gas !
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- SimkeFordMK3
@911 sk
Druže ja sam ti rekao kako stoje stvari a ti si svaku moju rečenicu okrenuo... No nebitno ... Rekao sam ne želim da se raspravljam ovde da li je tamo i 'vamo bolje... Ko hoće shvatio je šta sam napisao... [ADMIN EDIT> obrisana neprimerena reakcija]
Druže ja sam ti rekao kako stoje stvari a ti si svaku moju rečenicu okrenuo... No nebitno ... Rekao sam ne želim da se raspravljam ovde da li je tamo i 'vamo bolje... Ko hoće shvatio je šta sam napisao... [ADMIN EDIT> obrisana neprimerena reakcija]

- BojanM
- BOFH
Jesam i ja učestvovao u diskusiji, ali hajde da ukočimo sa daljim raspredanjem priče i ko je šta kome rekao. FM nas je već fino opomenuo.
Tema je zatamnjivanje stakala, i ono što je u direktnoj vezi sa time. Ostavimo politiku i monetarnu statistiku po strani.
Tema je zatamnjivanje stakala, i ono što je u direktnoj vezi sa time. Ostavimo politiku i monetarnu statistiku po strani.
pozdrav, Bojan

- bleja
- Poruka: 10
- Član foruma od: petak, 25. sep. 2015. u 18:16h
Evo i danasnjeg clanka na temu:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... ih-stakala
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... ih-stakala
Ford Fiesta Mk6, 1.4 TDCI, 75ks (2005-2008)