Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

poliranje al feluga

Spoljašnje uredjivanje.
Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Re: poliranje al feluga

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 4. mar. 2012. u 18:48h

slike :zuti:
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

alan FORD
Poruka: 367
Član foruma od: sreda, 6. jan. 2010. u 13:31h

Poruka od alan FORD » nedelja, 4. mar. 2012. u 19:00h

caki piše:ja sam danas poceo da smirglam i posle nekoliko poteza izasla je nesto svetlija boja nego sto je bila da li treba taako izgleda kao bela
Oslobodi se nije to bauk,naravno da aluminijum postane sivkast kad se smirgla iliti brusi
najbolje uzmi neku masinu sa manjim brojem obrtaja (najbolje busilicu,jer to skoro svi imamo),kupi dodatke
koji se stezu u bormuter i udri,
Mozes i da podignes jedan pogonski tocak,startujes motor ubacis u 3-cu ili 4-tu i udri.
Samo dobro pazi prste i osiguraj ostale tockove da ga ne bi jurio ako spadne sa dizalice cekicko
Prvo grublje smirgle na suvo ka finijim pa onda predjes na vodobrusni papir
isto od grubljeg ka finom do nekih 2000 otpr. i zatim purol pasta i dosta ciste krpe sto mekse,pozeljno filc
Za finije poliranje tj visoki sjaj ponovis poliranje sa nekom meksom pastom tecnom za alu. i to je to.
Only fools and horses

magnat
Poruka: 591
Član foruma od: subota, 28. mar. 2009. u 01:14h
Kontakt:

Poruka od magnat » četvrtak, 22. mar. 2012. u 22:30h

Malo da osvezim temu ovo je Lupo koji je bio nas demo auto

Slika Slika
"FULL MONTY" GmBh - Zemun
Vucki i ja nismo bili u Dascari tamo su nam rekli da RUSMIR ima bolje kobasice

Jedan moj kolega je izjavio pod atnosverskim utjecajima (pivo) kupcu na telefon:POZVONITE NA VRATA I RECITE MOJOJ ZENI DA VAM DA

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 22. mar. 2012. u 22:49h

Kad ces ti da predstavis Focusa? :punnish:
Fiesta!!

dax92

 
Poruka: 7620
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 22. mar. 2012. u 23:04h

Malo pre sam se ubio trazeci temu! hahahaha
Ako je ovaj sa avatara, predlazem da bude sto pre! :)
EDIT: Ovaj Lupo je sa Novog Beograda? Decko iz VW-cluba je rekao bih.
Poslednja izmena: dax92, na dan četvrtak, 22. mar. 2012. u 23:08h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 22. mar. 2012. u 23:06h

kad sam video avatar reko mora da sam ga preskocio negde..evo cuska i od mene :punnish: :D

magnat
Kontakt:

Poruka od magnat » petak, 27. apr. 2012. u 21:06h

Slika Slika Slika

Jedan moj kolega je izjavio pod atnosverskim utjecajima (pivo) kupcu na telefon:POZVONITE NA VRATA I RECITE MOJOJ ZENI DA VAM DA

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 27. apr. 2012. u 21:30h

VW-u leži ova kombinacija... lol
Slika
Slika

magnat
Kontakt:

Poruka od magnat » petak, 27. apr. 2012. u 21:32h

Zoki za ovog Lupa ima vise felni nego ja cipela :D

dax92

 
Poruka: 7620
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » petak, 27. apr. 2012. u 23:15h

totti, nije te sramota da to opet kacis?! :P
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

totti

Poruka od totti » petak, 27. apr. 2012. u 23:24h

Ljubav stara zaborava nema... :D
Slika

zoki51
Poruka: 324
Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 03:02h

Poruka od zoki51 » nedelja, 9. sep. 2012. u 03:04h

Tema je interesantna ............mnogima ....... aluminijum ima specifican sjaj i moze cak lepse da izgleda neki puta nego Hrom.(stvar ukusa)
Bavio sam se dok su me ruke sluzile dobro.poliranjem (iskljucivo za motore ) :D tako da sam za par desetina godina naucio prilicno ''caka'' oko poliranja.....pa rekoh da podelim osnove poliranja i svoje krvavo znanje sa vama........krvavo zato sto mi je bar prvih godinu dana bukvalno zanoktice bile kao pecurke na prstima od smirglanja...........
Ima jako mnogo vrsta aluminijuma a samim time neke mozete smigrlati i polirati do besvesti ali nece imati efekat Hroma jer je sama legura ''prljava'' ima dosta u sebi necistoca.......Srecom alu felne su vitalan elemenat samim time i veoma kvalitetan odlivak(mislim na cistocu aluminijuma)
Pocinje se sa SKIDOL sreddstvom da skinete stare slojeve farbe ili laka sa felne.
Zatim smirgla 150 granulacija ako je jako izrisovana ili izgrebana felna ...pa 220....dalje redom....400...600...800....1200.....1500......2000 zavrsna
Sve sam te smirgle nabrojao jer se lakse skidaju sitne ogrebotine od predhodne a prskakati pojedine i ici odmah na vecu je suludo......iz razloga sto duplo vise vremena treba! verujte sve je provereno vec........ :D
NAPOMENA! sve vreme dok smirglate svaki cas rukom zahvatajte u kojoj drzite parce smirgle i vodu (stari lavor ili neka kofa .......)i kvasite felnu ali time i ispirete i samu smirglu ....jer.....se smirgla zasiti vec posle 220 granulacije posle samo par poteza i nema efekta ....znacidesetak poteza smirglom i KVASENJE felne i lista smirgle...
Zatim dolazi naj lepsi i ne bas opet naj laksi deo a to je samo poliranje ........kazem naj lepsi jer posle mukotrpnoga rada dolazite na fazu kada ce poceti polako sjaj da dolazi a samim time i rezultat vase muke i truda ulozenog!
Motor ako radite poliranje masinski a moze i sa busilicom(objasnicu kako) :D nesme nikako da prelazi 1000 obrtaja u minuti iz razloga sto pocinje da ''Pali'' aluminijum i desava se da pocne cak da matira ili da izbijaju nekakve fleke ponegde iz njega(opet ovisi o kvalitetu aluminijuma)
ALUMINIJUM nse ne sme zagrejavati previse prilikom poliranja jer se njegova granulacija menja i teze ga je samo ispolirati (zna se dali si preterao sa temperaturom sve dokle god mozes prstima da ga drzis a da je mlak ne VREO !)OVO sve vredi za masinsko poliranje..
Konkretno ja sam napravio stalak i na njega motor stavio od stare ves masine a kod strugara produzio osovinu levo i desno da bih kacio filceve i krpe za poliranje fi 22mm.
Pozeljno je da kupite filc (ili coja kako ko vec kaze) zatim jednu grubu sajbnu prosivenu krpenu.......slike slede.......
Slika
i krpa......slika ........
Slika
NAPOMENA ! Prvo se polira filcem a sam finis i glavno poliranje sa krpom prosivenom jer filc je sam po sebi neka vrsta naj finije smirgle!polira i skida fine riseve -ogrebotine od same smirgle !

Za busilicu to isto samo po potrebi imate i jako malih dimenzija filca i krpa sto je odlicno jer........ima cesto dosta nepristupacnih delova ..... zatim mozete uglavnom na svim busilicam stelovati brzinu obrtaja na samom prekidacu busilice(vecina ima reostat )......drugo i po meni naj lepse i najprakticnije je rad sa busilicom sto se pritisak na aluminijum moze lepse kontrolisati a ne zamara toliko ruke ! ;)
Slika
Za busilicu koristim isto filc i krpu ali sam po potrebi kupio pola metra sipku sa celim navojem fi8 i 10mm i ceckao na duzinu koja mi treba recimo na 15 do 20cm .....da lakse udjem dublje u felnu ada ne rizikujem grebanje futera busilice slucajno zbog nekoga nezgodnog ugla a i ne zamaram tada ruke( duza poluga manji otpor! ) :P na kraju te sipke stavim isecen filc promera koji treba a odozdo i odozgo podloska i matica .......sa kojom stezem filc ili krpu i lako za zamenu! .......prednost je domace '' radinosti jer niste limitirani sa kupovnim ........duzina ...pa sam precnik a kojeg inace i nemate veliki izbor prilikom kupovine.....

Za samo nanosenje na taj filc ......NE I NA KRPU!! koristim za FILC PLAVU kredu a za KRPU BELU kredu jer plava je fina a bela naj finija i izvlaci naj sitnije ogrebotine i riseve koja plava nije mogla.....
slika te krede ili paste.... :)
Slika
Posle samo po moustvu pamucna stara majica i trljajte ISKLJUCIVO RUCNO.... kako bi ste skinuli ostatke na samom aluminijumu koji su ostakli sa filca i krpe i nemojte se cudiiti ako krpa bude crna (ako je recimo za trljanje upotrebljena stara bela majica koje inace drpisem zeni ) lol jer to crnilo je aluminijumski oksid koji je i normalan !
NAJLEPSI deo je kad na kraju sa tom cistom krpom zavrsite rucno ciscenje i ugledate vrhunski sjaj a kezz od uveta do uveta jer ste svojim rukama postigli savrsenstvo !,,,,,,naravno nisu vas drali neki majmuni koji kao da su izmislili toplu vodu trazeci i po 100 eu. po felni(pricali mi moji bajkeri na moto forumu) po BG i N.Sadu...
E sada dolazi ono cega se neko plasi a to je gubljenje sjaja tokom vremena.........
OPET da naglasim da je tu opet presudan najveci faktor a to je cistoca samog odlivka aluminjuma.......mada i naj kvalitetniji pocne da malo tamni za 2 do 3 meseca (procentualno gledano oko 20% za 3 meseca) medjutim ne pomisljajte da lakirate jer kao prvo: nema kvalitetnih lakova od nas u Srbiji za tu namenu (auto lak nije za lakiranje felni!!) a kao drugo sa bilo kojim drugim umanjujete neki puta cak do 60% sjaj na felni lakiranjem ! :/
Ja licno uzivam stvarno......da nedeljom uzmem malu drvenu stolicicu ...skuvam kaficu .....i pustim neki Jazz ili Blues....pa na tenane da prepoliram krpicom i polir mlekom il pastom za ALUMIJIMUM ...........pustim mozak tamo negde i trljam polako :D :P
Verujte da cak i relaksira a deo opet sija kao da ste ga prepolirali pre 5 minuta !!!! Jedino se tako KONSTANTAN SJAJ MOZE ODRZAVATI.....jer bakar..aluminijum i mesing su metali podlozni patiniranju nema spasa ali ima zadovoljstva ! :D

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 9. sep. 2012. u 10:53h

svaka cast za post..a kako se dobija efekat brusenog aluminijuma..izmedlju polirane i standardne sive felne..verovatno grubljom smirglom..al da se ne vide potezi..ne znam dal to uopste moze rucno..

mbole
Poruka: 14942
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 9. sep. 2012. u 11:42h

Mala napomena oko kvasenja prilikom smirglanja. Umesto da svaki cas umaces smirglu u kantu s vodom, uzmes neku plasticnu flasicu, probusis na vrhu drzis je levom rukom (naravno ako smirglas desnom) i sve vreme dok smirglas polako kapljes vodu malo iznad mesta gde smirglas.
Bolje se "cisti" smirgla to jest teze zapunjava, a i barem meni je tako lakse nego da svaki cas umacem u kantu.

@milan
Nisam siguran da li mislis na bruseni ili "brushed" odnosno "cetkani".
Prvo se postize finim peskarenjem, a drugo mislim da moze da se dobije mesinganom ili finom celicnom cetkom (nisam probao, pretpostavljam).
Djak pesak :)

zoki51
Poruka: 324
Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 03:02h

Poruka od zoki51 » nedelja, 9. sep. 2012. u 12:10h

milan_gt piše:svaka cast za post..a kako se dobija efekat brusenog aluminijuma..izmedlju polirane i standardne sive felne..verovatno grubljom smirglom..al da se ne vide potezi..ne znam dal to uopste moze rucno..
to stvarno ne znam da odgovorim jer nisam ni probao.......uvek sam samo tezio ka tome da imam vrhunski sjaj ........ :D

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 9. sep. 2012. u 12:16h

na ovaj efekat sam mislio..ovo je fabricka felna..krakovi nisu toliko sjajni kao sredisnji poklopac koji moze da se poredi sa poliranom felnom..lepo se vidi razlika..

Slika
Slika

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 9. sep. 2012. u 12:22h

Mislim da je ovo eloksirano.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 9. sep. 2012. u 16:21h

ima neku zastitu al je felna obradjena ili obrusena kao jednom velikom okruglom cetkom..na sebi ima pravilne koncentricne krugove kao godove na panju, al su toliko fini da nisam mogao da ih uslikam..

totti

Poruka od totti » nedelja, 9. sep. 2012. u 16:43h

Pa ti godovi služe da odrediš godište felne :D
Slika

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » nedelja, 9. sep. 2012. u 20:36h

Totti ....majstore.
Slika Slika

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 9. sep. 2012. u 23:33h

To je cetkano (brushed).
Prvo ispoliras felne.
Zastitis nekom debljom lakirerskom trakom (ima tesina plasticna) delove koje ne zelis da iscetkas.

Dignes jednu stranu auta (dobro ga osiguras da ne moze da krene nikud).
Upalis i ubacis u prvu ili u rikverc, polako pustis kvacilo, tocak koji si podigao krene da se okrece
Uzmes cetku, i BLAGO prislonis na tocak, polako pomeras od centra ka obodu i nazad. Probas prvo sa mesinganom, pa ako ne uspe predjes na celicnu (fine cetke, sa tankim vlaknima).
Ili brze i finije linije, prikacis na busilicu odgovarajucu cetku, pa nju prislonis dok se tocak okrece.

Naravno ako imas odgovrajucu masinicu koja moze da ti vrti tocak konstantno malom brzinom, onda ne moras da dizes auto :)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 00:19h

Jedino imam sugestiju, ako se radi tako nikako ne treba pomerati u vertikalnom pravcu, nego kada dođe vreme da se pređe na sledeći "prsten" odići četku i prisloniti je na sledeće mesto i ne pomerati. Kada se linije na brushed aluminijumu međusobno presecaju tj. nisu paralelne, takav deo izgleda dosta neuredno.

Doduše, mislim da ovo što je Milan rekao nije brushed, nego je rezultat nekog drugog procesa (da li je folija ili je jednostavno takva obrada, nisam ni ja siguran)... ako mislimo na istu stvar. Nisu sitne koncentrične linijice nego veoma pravilni koncentrični krugovi.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 00:34h

Generalno ako cetku pomeras polako u odnosu na brzinu rotacije tocka (mozda je trebalo da naglasim: jako polako), ne bi trebalo da imas problem sa presecanjem linija.
E sad, ako to nisu linije od cetkanja vec kontinualne linije, onda je to od obrade na strugu (mali posmak u odnosu na broj obrtaja komada, i skidanje male debljine, sto bi rekli strugari: samo da ga obelis). Barem meni ne pada napamet drugi nacin da se to postigne.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 01:59h

to je onaj efekat kad prolazite pored auta i gledate u felnu i kad se ugao potrefi svetlost se samo okrene preko krakova..

isti finis imaju i 19" od insignije..

Slika
Slika

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 10. sep. 2012. u 02:44h

To je onda obrada na strugu. Jako tesko da se odradi i u ozbiljnijoj radionici, a mislim da je skoro nemoguce u SSM varijanti (mada... uvek nekom padne napamet neki nacin).
Prilikom proizvodnje taj zavrsni rez ide samo sa malim posmakom i dubinom, al tera ga CNC po krivini po kojoj je vec grubo obradjena povrsina. Jedino ako imas felne koje su sa potpuno ravnim povrsinama pa da mozes da ih uhvatis u neki dovoljno veliki strug, Fino ih nacentriras i "obelis", pa onda neko lakiranje. Ako je povrsina zakrivljena... nemam ideju.

Odgovori

Povratak na „Styling eksterijera“