Grand Motors banner EuroAuto banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

pitanje u vezi alarma

Alarmi, centralne brave, blokade motora...
Post Reply
User avatar
bigor
Posts: 26
Joined: Tuesday, 12. Jul 2011. u 19:32h
Location: Beograd

pitanje u vezi alarma

Post by bigor » Monday, 10. Sep 2012. u 00:11h

Pozdrav ljudi, hteo bih da ugradim jedan od ovih silnih alarma koji se nude na netu, pa moram da postavim jedno laicko pitanje.
Da li je moguce da tu glavnu jedinicu alarma povezem samo sa napajanjem, sok senzorom i sirenom. Znaci samo osnovno, bez signalizacije svetala i ostalog. Da ne secem i ne budzim kojekakve zice vec samo osnovno da bi alarm ko alarm radio?
Pretpostavljam da je antena za daljinsko aktiviranje alarma preko daljinca u sklopu te gl. jedinice.

User avatar
BojanM
BOFH
BOFH
Posts: 6871
Joined: Thursday, 5. Aug 2010. u 14:19h
Location: Kladovo

Re: pitanje u vezi alarma

Post by BojanM » Monday, 10. Sep 2012. u 00:25h

Može, signalizacija preko svetala je opcionalna, a antena je ili u sklopu jedinice ili viri iz nje.

Mada... u kojem si ti to opasnom kraju pa ti je za Escort (ako je još uvek on aktuelan) potreban alarm?
pozdrav, Bojan

Image
When it comes to design, I've found that on the Internet, you could post a picture of a square and someone always says "That looks just like a circle!"

User avatar
kostavr
Posts: 78
Joined: Tuesday, 10. Nov 2015. u 23:48h
Location: Vranje

Re: pitanje u vezi alarma

Post by kostavr » Friday, 4. Mar 2016. u 03:47h

Da ne otvaram drugu temu evo pitacu ovde.Uzeo sam neki alarm Kineskog proizvodjaca.E sad me interesuje posto ne mogu da pokrenem TIS koje su boje zice koje bi trebale da sluze kao signal otkljucavanja i zakljucavanja,kod Ford Pume?I da li ih mogu traziti u delu kod ECU jedinice jer planiram da u tom delu pozicioniram modul?
...

User avatar
Djole
Master of Tanjirača
Posts: 1779
Joined: Sunday, 6. Dec 2009. u 22:39h
Location: Valjevo

Re: pitanje u vezi alarma

Post by Djole » Saturday, 5. Mar 2016. u 00:28h

najlaske ti je unimerom ili probnom lampom sam da nadjes...probaj u A stubu na neku od zica kad otkljucavas zakljucavas lako ces naci koje su...
Panther Black :ford2: focus mk1 restyle Ghia TDCi viewtopic.php?f=6&t=22200

User avatar
mbole
Posts: 7716
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: pitanje u vezi alarma

Post by mbole » Saturday, 5. Mar 2016. u 00:39h

Imas dve zice, jednu za leva i jednu za desna vrata.
Leva - crno/zuta, dolazi na pin 11 na konektoru GEM-a.
Desna crno/plava dolazi na pin 5 na konektoru GEM-a.

Kada su vrata zatvorena ti pinovi su spojeni na masu. Kada nisu "vise", tj. pod naponom su.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
kostavr
Posts: 78
Joined: Tuesday, 10. Nov 2015. u 23:48h
Location: Vranje

Re: pitanje u vezi alarma

Post by kostavr » Saturday, 5. Mar 2016. u 03:45h

Mbole nisu li to zice za odsrkinuta vrata?Da li meni te zice trebaju za modul alarma koji sluze za daljinsko zakljucavanje i otkljucavanje vrata?
...

User avatar
mbole
Posts: 7716
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: pitanje u vezi alarma

Post by mbole » Saturday, 5. Mar 2016. u 04:34h

Jesu, posto kako si napisao: "sluze kao signal otkljucavanja i zakljucavanja" ja sam malo lose shvatio da ti to treba.

Da se ne bi vise masili:

https://mega.nz/#!CAslDQRY!bKc44mEYgI_B ... MY5OOPjUUY

PS
Sto ne mozes da pokrenes TIS?
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
kostavr
Posts: 78
Joined: Tuesday, 10. Nov 2015. u 23:48h
Location: Vranje

Re: pitanje u vezi alarma

Post by kostavr » Saturday, 5. Mar 2016. u 21:08h

Evo sad bas gledam na vozacevoj strani na konektor 15 i 16 GEM-a dolaze dve zice.Na konektor 15 dolazi belo-crvena a ispod nje stoji da je tu i neka sivo crvena.A na konektor 16 GEM-a dolazi belo-crvena i sivo-crvena.Dok na suvozacevoj strani na konektor 3 GEM-a dolazi belo-ljubicasta a na konektor 6 GEM-a sivo-bela.Moracu da merim unimerom ili da glinericom da vidim sta se desava prilikom otljucavanja i zakljucavanja.Malo ce biti nezgodno doci do ogoljenih zica ali sad sta je tu je.Zato sam i pitao bas da neko nije radio,pa tacno zna koje su zice u pitanju?

PS
pokrenuo sam TIS danas klinci mi diraju racunar pa je dobro sto uopste mogu i da ga upalim :)
...

User avatar
kostavr
Posts: 78
Joined: Tuesday, 10. Nov 2015. u 23:48h
Location: Vranje

Re: pitanje u vezi alarma

Post by kostavr » Thursday, 10. Mar 2016. u 01:46h

Da kazem da sam alarm ugradio i ako neko radi sam ukratko cu reci kako sam to odradio.Gledajuci el.semu u TIS-u ustanovio sam da zice koje su mi potreben da bih osposobio daljinsko zakljucavanje su violet-bela i crno-zuta koje ulaze u snopu konektora vozacevih vrata.Tu u samom snopu je jos jedna crna-zuta zica medjutim ona je tanja od ove koja nama treba.Kod Pume je koriscen takozvani pozitivni okidac i u mom slucaju sam dve narandzaste zice koje idu iz modula centralne morao napajati konstantnom strujom 12V kako bi funkcionisalo daljinsko zakljucavanje.Da napomenem da ovaj model alarma u pitanju je Giordon trazi da iz modula alarma plava zica koja sluzi za odskinuta vrata bude povezana na zici crveno-crne boje koja ide na prekidac svetla kabine.U suprotnom alarm se sam aktivira a centralna zakljucava auto.Zato sto modul preko plave zice koja u tom slucaju nije povezana na prekidac svetla kabine,ne registruje da ste usli u auto i modul alarma sam zakljucava auto.Jedino sto nisam uspeo povezati a to je relej koji prekida kolo struje na kontakt bravi kada je alarm ukljucen.Zica koja dolazi iz modula koja je nista drugo do negativni signal koji salje modula kada je alarm aktiviran,jednostavno ne radi.Nema signala ni kad je alarm aktiviran ni kad je iskljucen pa je po meni nemoguce povezivanje.
...

User avatar
mbole
Posts: 7716
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: pitanje u vezi alarma

Post by mbole » Thursday, 10. Mar 2016. u 05:54h

"Nema signala" znaci sta?
Ako ja dobro kapiram ono sto pises, kad se aktivira alarm, trebalo bi da ta zica bude spojena na masu, a inace da "visi". Jel je spoji na masu ili ne?
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
kostavr
Posts: 78
Joined: Tuesday, 10. Nov 2015. u 23:48h
Location: Vranje

Re: pitanje u vezi alarma

Post by kostavr » Thursday, 10. Mar 2016. u 16:43h

Pa ne spoji na masu ni kad je ukljucen alarm ni kad je iskljucen.Jer uzmem na kraj 85 dovedem 12v a na 86 uzmem tu zutu zicu koja ide iz alarma cisto da vidim da li ce prespojiti relej nista se ne desava.Kao ni kad ga vezem u kolo.E sad ja treba po semi da presecm zicu koja ide ka bobini tako stoji u semi.Gledao sam u TIS-u to bi trebala kod mene da bude zuta zica.Mbole ispravi me ako gresim.Pa bi jedan kraj te zute zice dosao na konektor 30 relaja a drugi kraj na 87 odnosno ka potrosacu u ovom slucaju bobina.

PS

Moja greska kada sam presekao zicu koja ide prema bobini umesto da vezem kraj zice pod stalnim naponom na kotakt releja 30 ja sam vezao na 87.Tako da je mojom nesmotrenoscu doslo do problema.Evo nakon pisanja predhodnih par recenica izasao sam do dvorista i opet pogledao situaciju u kolim,imamo sam sta da vidim.Zamenio sam mesta zicama a posto se u ovom slucaju kontakti 30 sa releja i kontakt 86 vezuju zajedno ,fakticiki nije bilo ni napona odnosno razlike potencijala na samom kalemu pa zbog toga nije ni dolazilo do protoka struje kada okrenem kljuc u bravi.Nadam se da ce ovo biti nekom od koristi.
...

User avatar
mbole
Posts: 7716
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: pitanje u vezi alarma

Post by mbole » Friday, 11. Mar 2016. u 08:41h

Zato se ne proverava spoj zice (ili bilo kog kontakta) na masu tako sto spojis relej, vec instrumentom ili glinericom :)
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Post Reply