Grand Motors banner EuroAuto banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kodiranje kljuca?

Alarmi, centralne brave, blokade motora...
Post Reply
User avatar
Gale
Posts: 11
Joined: Thursday, 14. May 2009. u 14:48h

Kodiranje kljuca?

Post by Gale » Thursday, 24. Sep 2009. u 10:15h

Pozdrav svima,

Zanima ne da li neko zna tacnu proceduru kodiranja kljuca i daljinske komane za Ford Focus 2005+ god? Naime kodiran kljuc da se izradi kosta oko 150e sa svim funkcijama dok varijanta samo za otvaranje vrata (narezivajne) je oko 10e. E sad na ebay-u moze da se kupi "prazan" kljuc za nekih 20-30e i njegovo narezivanje i kodiranje je oko 40e, pa sam ja mislio da kupim kljuc preko ebay-a i da ga narezem, a sam da ga kodiram ukoliko je to moguce (usteda 30e). Imam polu informaaciju kako je to moguce uraditi i da je to kod forda relativno lako pa ako neko zna kako...?

User avatar
Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Posts: 5493
Joined: Tuesday, 3. Mar 2009. u 00:21h
Location: Avala-BG

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Dragomir » Thursday, 24. Sep 2009. u 11:26h

Posalji mi broj sasije na PM pa cu ti ja reci koliko tacno kosta sve
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

User avatar
fibula
Posts: 13
Joined: Friday, 14. Aug 2009. u 21:47h
Location: ZR-023
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by fibula » Thursday, 24. Sep 2009. u 19:40h

Cao !

Pravljenje duplikata za moju fiestu kosta u ZR 3500 dinara meni je to skupo uzeo bih
ove kljuceve za oko 500-600 dinara i negde da mi naplate samo ruke, da li da se upustam
u takvo nesto ?

Ovde pise da je za ford mondeo ali isto izgleda ko moj kljuc za fiestu

4C Transponder Smart Key http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16633
4D Transponder Smart Key http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16634

The VIN code WFOXXXXXXXXXXXXXX <--- i moj broj sasije poslat na tvoj PM ;)

Manufacturer Identifier: Ford Werke A.G. (Germany)
Body type: 5 Door Hatchback
Line: Ford Germany (Own Assembly)
Assembly Plant: Cologne (Germany)
Model: Fiesta
Year: 2001 (some codes are used for more than one year)
Month: March
Production Sequence: 50818
Image
Image

User avatar
fancy
Posts: 2271
Joined: Thursday, 27. Nov 2008. u 14:46h
Location: 11090
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by fancy » Friday, 25. Sep 2009. u 10:30h

Gale wrote:Pozdrav svima,

Zanima ne da li neko zna tacnu proceduru kodiranja kljuca i daljinske komane za Ford Focus 2005+ god? Naime kodiran kljuc da se izradi kosta oko 150e sa svim funkcijama dok varijanta samo za otvaranje vrata (narezivajne) je oko 10e. E sad na ebay-u moze da se kupi "prazan" kljuc za nekih 20-30e i njegovo narezivanje i kodiranje je oko 40e, pa sam ja mislio da kupim kljuc preko ebay-a i da ga narezem, a sam da ga kodiram ukoliko je to moguce (usteda 30e). Imam polu informaaciju kako je to moguce uraditi i da je to kod forda relativno lako pa ako neko zna kako...?
Ja sam 2006 platio nov, narezan, ključ za Mondeo TDCi, čini mi se, 10€, i još 10€ sam dao za kodiranje - (koje mora da se radi sa kolima i oba ključa) u Zemunu, u ulici 22. Oktobra. Mislim da je to ovde: http://www.portal-srbija.com/automobili ... ar-ristic/
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

User avatar
darko darko

 
Posts: 3804
Joined: Friday, 8. Jan 2010. u 12:43h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by darko darko » Saturday, 9. Jan 2010. u 01:31h

Jutros mi je sin ubacio kljuc(kodiran) od mondea u sporet pa me zanima kako mi je ova klucar ristic trazi 150 e za kluc kad je neko tu vec radio za 2 x 10e i kako bi to modao najpovoljnije da uradim nov kljuc -nasao sam metalni deo kljuca koji otkljucava ima kontakt ne vergla ali je magnet najverovatnije izgoreo mada sam nasao jos jedan cudan metalni deo koji pomalo lici na unutrasnji deo ventila za gumu.
http://www.fb.com/profile.php?=75876879 GEJ
jelchica wrote:wat :wtf:
ispričajte foru da se i ja smejem
milan_gt wrote:sto, ostavila te svalerka zbog mene? :D
mikrofon wrote:Gej ti je tata. :bravo:
vucki wrote:Dare bre sta me ono prozivas sa fejsbuk profilom,nerazumem??? I jos napisa GEJ ???

User avatar
Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Posts: 5493
Joined: Tuesday, 3. Mar 2009. u 00:21h
Location: Avala-BG

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Dragomir » Saturday, 9. Jan 2010. u 15:41h

Ma premostis elektro ventil i relej starta i narezes obican kljuc po tom koji imas i ima da pali i da ide.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

User avatar
darko darko

 
Posts: 3804
Joined: Friday, 8. Jan 2010. u 12:43h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by darko darko » Saturday, 9. Jan 2010. u 17:14h

e hvala malo sam pozurio http://www.fordclubserbia.org/forum/pos ... =48&t=1855# i uradio vec kljuc 150e sad mi je prijatelj nasao za 6500 din sta da vam kazem, maler, trebao mi je auto. Intesuje me posto sam to hteo ja da uradi da premostim elektro venti ali su mi rekli u sevisu kod mene da je u bos pumpi blokada a i alternaor nije verglao.Nije preko potreban odgovor iteresuje me samo dali je to neko vec probao i dali dali to fukcionise.http://www.fordclubserbia.org/forum/pos ... =48&t=1855#
http://www.fb.com/profile.php?=75876879 GEJ
jelchica wrote:wat :wtf:
ispričajte foru da se i ja smejem
milan_gt wrote:sto, ostavila te svalerka zbog mene? :D
mikrofon wrote:Gej ti je tata. :bravo:
vucki wrote:Dare bre sta me ono prozivas sa fejsbuk profilom,nerazumem??? I jos napisa GEJ ???

User avatar
Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Posts: 5493
Joined: Tuesday, 3. Mar 2009. u 00:21h
Location: Avala-BG

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Dragomir » Saturday, 9. Jan 2010. u 20:21h

Ja sam jedno 50-ak odradio i rade kako treba
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

User avatar
Nesa
VIP 
VIP 
Posts: 4189
Joined: Wednesday, 8. Apr 2009. u 17:51h
Location: Прокупље

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Nesa » Sunday, 16. May 2010. u 11:34h

Sta znaci uopste kodirani kljuc? To znaci da mogu slobodno otkljucan auto da ostavim jer bez kljuca nema sanse da se upali i ukrade?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

User avatar
Cedo
VIP
Posts: 3114
Joined: Sunday, 27. Dec 2009. u 16:32h
Location: Novi Sad/Mišeluk

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Cedo » Sunday, 16. May 2010. u 12:52h

Koliko ja razumem to je dodatna zastita gde pored standardne funkcije kljuca postoji i imobilajzer odnosno u kljucu postoji kod koji se mora prepoznati da bi startovao auto,jer ako ubacis u bravu samo narezan kljuc ne bi uspeo da ga upalis,kontam da je to..inace citam u uputstvu za Mondea Mk3..
Key coding
1. Insert the first key in the ignition
switch and turn to position II.
2. Turn the key back to position 0
and remove from the ignition
switch.
3. Insert the second key in the
ignition switch and turn to position
II.
4. Turn the second key back to
position 0 and remove from the
ignition switch − the key coding
mode is now activated.
5. If an uncoded key is now inserted
in the ignition switch and turned
to position II within 10 seconds,
this key is coded to the system.
6. After the coding process is
completed, remove the key from
the ignition switch. Wait five
seconds for the system to be
activated.
Jel ovo znaci da sam mogu da kodiram kljuc,odnosno kupim kljuc koji moze da se kodira narezem ga kod kljucara a kodiranje obavim sam ? ..
All good things come to those who wait..
Ghia u garazi, Zetec napolju ..
Живан Жика Радосављевић - "д" се пише, али се не чита...

Image

User avatar
kubura16v
Posts: 1840
Joined: Thursday, 20. Aug 2009. u 20:49h
Location: Cacak

Re: Kodiranje kljuca?

Post by kubura16v » Sunday, 16. May 2010. u 13:24h

Nesa wrote:Sta znaci uopste kodirani kljuc? To znaci da mogu slobodno otkljucan auto da ostavim jer bez kljuca nema sanse da se upali i ukrade?
Pa bukvalno mozes,kljuc moze da bude isto narezan,ali ako imobilajzer ne prepozna kod koji se nalazi u kljucu,mozes da verglas do sutra,nece da upali. Kod ti je ona kockica na kljucu,crvena ili plava. Znam da su neki narezivali drugi kljuc,ali posto nije hteo da upali,cupali su kod iz starog,polomljenog,kljuca i stavljali kod kontakt brave. Onda mozes da upalis,kod je uvek tu. Glupo resenje,ali Srbijaaaa rulest

vucki
Posts: 2103
Joined: Tuesday, 13. Oct 2009. u 12:24h
Location: beograd-jajinci

Re: Kodiranje kljuca?

Post by vucki » Sunday, 16. May 2010. u 16:42h

Ma da "cedo86"je u pravu to stoji i u mojoj knjizici od mondea mk2,postoji varijanta da narezes kod kljuc i da ga sam kodiras odredjenim postupkom davanja kontakta pa vratis itd......,bas cu da probam po uputstvu i da vidim jel to pije vodu.

User avatar
darko darko

 
Posts: 3804
Joined: Friday, 8. Jan 2010. u 12:43h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by darko darko » Sunday, 16. May 2010. u 18:39h

Ajde javi pa da i ja pravim kpoiju....
http://www.fb.com/profile.php?=75876879 GEJ
jelchica wrote:wat :wtf:
ispričajte foru da se i ja smejem
milan_gt wrote:sto, ostavila te svalerka zbog mene? :D
mikrofon wrote:Gej ti je tata. :bravo:
vucki wrote:Dare bre sta me ono prozivas sa fejsbuk profilom,nerazumem??? I jos napisa GEJ ???

vucki
Posts: 2103
Joined: Tuesday, 13. Oct 2009. u 12:24h
Location: beograd-jajinci

Re: Kodiranje kljuca?

Post by vucki » Sunday, 16. May 2010. u 19:09h

Hocu samo da prvo nadjem gde moze da se kupi prazan kod kljuc.

User avatar
IvanV
Posts: 18
Joined: Saturday, 27. Mar 2010. u 13:06h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by IvanV » Saturday, 22. May 2010. u 13:49h

U Smederevu mi traze za narezivanje kljuca sa kodom 6000 din, a sa daljinskim 150e. Da li je to realna cena?

Ja imam neki kljuc od dugog mondea koji sam podeseio da moze daljiski otlljucavati ali ne i da pali auto. DA li moze negde da se nadje samo blanko ona skoljka sa kljucem pa da se nabaci (mislim na ovo http://www.alibaba.com/product-gs/28793 ... image.html) i da se stavi podeseni kod.

User avatar
Cedo
VIP
Posts: 3114
Joined: Sunday, 27. Dec 2009. u 16:32h
Location: Novi Sad/Mišeluk

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Cedo » Saturday, 22. May 2010. u 21:17h

Mislim da je nerealno jer kljuc mozes sam da kodiras a i da programiras daljinske komande,imas sve u uputstvu za Mondeo Mk3..samo ne znam koliko kosta prazan kljuc koji moze da se kodira,odnosno koji ima kod..
All good things come to those who wait..
Ghia u garazi, Zetec napolju ..
Живан Жика Радосављевић - "д" се пише, али се не чита...

Image

User avatar
IvanV
Posts: 18
Joined: Saturday, 27. Mar 2010. u 13:06h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by IvanV » Saturday, 22. May 2010. u 21:23h

U uputstvu pise da je za kodirenje kljuca potrebno 2 vec kodirana. Odnosno mozes da kodiras sam tek treci kljuc. Sad, mozda moze i sa jednim. Nikada nisam to radio.

User avatar
Cedo
VIP
Posts: 3114
Joined: Sunday, 27. Dec 2009. u 16:32h
Location: Novi Sad/Mišeluk

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Cedo » Saturday, 22. May 2010. u 21:38h

Da to pise,ja imam dva originalna pa bih mogao to da uradim i razmisljam da kodiram da ne bih ostao bez te mogucnosti u slucaju da izgubim jedan od ova dva..
All good things come to those who wait..
Ghia u garazi, Zetec napolju ..
Живан Жика Радосављевић - "д" се пише, али се не чита...

Image

User avatar
IvanV
Posts: 18
Joined: Saturday, 27. Mar 2010. u 13:06h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by IvanV » Saturday, 22. May 2010. u 21:43h

Kao sto sam ja ostao na jednom. thumbdown

User avatar
Cedo
VIP
Posts: 3114
Joined: Sunday, 27. Dec 2009. u 16:32h
Location: Novi Sad/Mišeluk

Re: Kodiranje kljuca?

Post by Cedo » Saturday, 22. May 2010. u 21:48h

Eeee ebi ga..kontam da onda ide standardna procedura kod ovih kljucara sto kodiraju i uzimaju velike pare :-( ..
All good things come to those who wait..
Ghia u garazi, Zetec napolju ..
Живан Жика Радосављевић - "д" се пише, али се не чита...

Image

User avatar
vova82
Posts: 13
Joined: Friday, 11. Nov 2011. u 21:18h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by vova82 » Thursday, 10. May 2012. u 18:18h

Pozdrav svima imam Focus Mk1 i imam jedan ključ sa daljinskim za njega i hteo bih da pravim još jedan pa me interesuje kako da znam da li je ključ kodiran ili ne?Imam još dva obična ključa bez daljinskog i oni nemaju ni plavu ni crvenu kockicu vec zelenu.

User avatar
mbole
Posts: 7708
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: Kodiranje kljuca?

Post by mbole » Saturday, 12. May 2012. u 00:59h

Koliko znam svi kljucevi za focusa su kodirani, odnosno svi focusi imaju imobilajzer.

Da najpre rascivijamo par stvari.
1. Kod kljuc i daljinac uopste nemaju veze jedan sa drugim, bez obzira sto se fizicki nalaze u istom kljucu.
2. Uopste se ne kodira kljuc (on je kodiran jednom i za sva vremena prilikom proizvodnje). Pre bi se moglo reci da se kodira auto, posto ustvari kazes autu (imobilajzeru) da prihvati bas taj kljuc.
3. isto vazi i za daljinac (fabricki).

Ne znam za novije modele, na Mk1 je moglo da se programira maksimalno 8 kljuceva i maksimalno 4 daljinca.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
vova82
Posts: 13
Joined: Friday, 11. Nov 2011. u 21:18h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by vova82 » Saturday, 12. May 2012. u 09:33h

A koji je postupak da ja sad naprimer kupim jos jedan daljinac i da mi ga narezu jel moze to onim ukretanjem par puta brave da udje u program mod?

User avatar
mbole
Posts: 7708
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: Kodiranje kljuca?

Post by mbole » Saturday, 12. May 2012. u 11:51h

Moze (uglavnom), samo imas dve odvojene procedure.
Jednu za imobilajzer, to jest da bi taj kljuc mogao da upali atuto (za to ti trebaju dva funkcionalna kljuca, sto imas).
Drugu za daljinsko otkljucavanje/zakljucavanje (odjednom programiras za sve daljince).

E sad, zasto uglavnom :)
Daljinac koliko znam kod svih modela mozes da se isprogramiras sam.
Za imobilajzer je malo nejasna situacija, izgleda da za neke modele moze, a za neke ne, to jest za neke to mora da ti uradi ford servis ili dobar kljucar.

Takodje, nisu svi kljucevi isti. Razlikuju se transponderi koji se nalaze unutra (menjani su vremenom), tako da ti treba kljuc bas za tvoj auto.

Koliko uspevam da vidim ti imas Mk1, kod njega bi trebalo da moze da se programira i imobilajzer:
Pozatvaraj sva vrata i prozore i vezi pojas (da ne bi bilo dodatnih pingova i bongova).
ubaci jedan stari kljuc koji radi, daj kontakt, zadrsi 1-2 sec na kontaktuu
skini sa kontakta izvadi kljuc
Ubaci drugi stari kljuc, daj kontakt opet sacekaj 1-2 sekunde, skini sa kontakta, izvuci kljuc
ubaci novi kljuc, daj kontakt, sacekaj 5 sec, skini sa kontakta, izvuci kljuc.
sacekaj bar 10 sec, ubaci novi kljuc, upali auto.

daljinac:
zatvoris vrata i prozore, vezes pojas (da se ne bi culi dodatni "bingovi")
ubaci kljuc (bilo koji) i 4 puta u roku od 5 sec okreni kljuc iz pozicije ugaseno u poziciju kontakt (zavrsis u poziciji ugasen auto). Treba da se cuje "bing" i da se upali led (ne znam gde je taj led na focusu, kod mene je pored sata)
u sledecih 10 sekundi pritisni bilo koji taster na daljincu i drzi ga dok se ne zacuje "bing" i led trepne
nakon toga pritisni opet bilo koji taster na drugom daljincu isto tako u roku od 10 sec, i drzi ga dok se ponovo ne cuje "bing"
sacekaj 20 sec i racunar auta izadje iz moda za programiranje.
Probaj dal radi.
U narednih
Last edited by mbole on Saturday, 12. May 2012. u 13:01h, edited 1 time in total.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
vova82
Posts: 13
Joined: Friday, 11. Nov 2011. u 21:18h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by vova82 » Saturday, 12. May 2012. u 12:48h

@mbole Hval apuno na dobrom odgovoru,mislim da cu ipak videti onda kod nekog kljucara sta i kako se moze uraditi.

Post Reply