Grand Motors banner EuroAuto banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kodiranje kljuca?

Alarmi, centralne brave, blokade motora...
Post Reply
gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Monday, 9. Feb 2015. u 18:58h

Poenta kod programiranja daljinca je da procedure moras uraditi za oba kljuca, tj. prvo uparujes jedan a odmah zatim dok je automobile u modu "učenja" i za drugi. To ti kažem iz iskustva na mondeu. U suprotnom, programiraćeš samo drugi (novi ključ) a zaboraviće komande od prvog. Ukoliko ti se baš to desilo ponovi procedure ispočetka!

McGruja
Posts: 158
Joined: Friday, 19. Feb 2010. u 09:53h
Location: Beograd

Re: Kodiranje kljuca?

Post by McGruja » Monday, 9. Feb 2015. u 19:01h

Ma jok, prvi (originalni) kljuc prihvati, ovaj novi nece.
Kako da znam da uopste baca neku frekvenciju, tj. da uopste radi?

gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Monday, 9. Feb 2015. u 19:11h

Znaci ovako, nemoj me shvatiti pogresno.
4xdas kontakt. Comp da neki signal (cuje se zujalica). Dok je ključ u bravi pritisneš bilo koje dugme I sačekaš da se čuje opet pisak...traje kratko.
Ubaciš novi ključ daj kontakt I ugasi ga...čuče se pisak. Pritisni opet bilo koje dugme dok je ključ u bravi I sačekaj da se oglasi central piskom. Kodiranje je gotovo, upali auto. Probaj ključ.
Ako si ponovio ovu procedure to bi moralo da se upari jer Focus bi trebao da prihvati kako kaže Autodata, do 8 programiranih ključeva I do 4 daljinca pa što im ne verovati. Probaj još jedared ovako ali opušteno pa javi šta si uradio!
A da vidiš da li radi... to malo teže bez odgovarajuće opreme.
PS: Proveri bateriju!

Pozdrav

McGruja
Posts: 158
Joined: Friday, 19. Feb 2010. u 09:53h
Location: Beograd

Re: Kodiranje kljuca?

Post by McGruja » Monday, 9. Feb 2015. u 19:17h

Hvala ti, probacu
Ja sam, do sad, probao 4xkontakt, cuje se beep, pritisnem dugme na kljucu, ne desi se nista
Sa originalnim kljucem se cuje beep

User avatar
arko
Posts: 81
Joined: Tuesday, 30. Sep 2014. u 14:20h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by arko » Tuesday, 10. Feb 2015. u 18:36h

Dragomir wrote:Ja ne znam sta pise u TIS-u ali znam da nisam sreo fokusa I sa dva daljinca na kojima rade daljinske komande
Prijatelju, kod mene su dva orginalna ključa i na oba komande rade.

gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Monday, 16. Feb 2015. u 22:25h

Da li si uspeo da kodiraš daljinac?

marecare
Posts: 5
Joined: Saturday, 28. Mar 2015. u 01:50h

Re: Kodiranje kljuca?

Post by marecare » Monday, 30. Mar 2015. u 23:12h

Da li moze neko da mi preporuci jeftinog/dobrog narezivanja kljuceva za Ford Focus 2002 god? Iz Nisa sam, moze i Zajecar, Bor iili Krusevac ako nije potreban auto za kodidaranje.

User avatar
nikola_focus
Posts: 1351
Joined: Friday, 2. Mar 2012. u 12:58h
Location: Pukovac

Re: Kodiranje kljuca?

Post by nikola_focus » Tuesday, 31. Mar 2015. u 00:25h

Mislim da Lukac moze dobro to da odradi u Nisu, a koliko jeftino, ne bih znao :) Kad sam pre neku godinu pitao za obican kljuc za Fokusa, cena je bila cini mi se 50E bez daljinskog, duplo vise sa daljinskim.

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by lazarbeli2 » Saturday, 3. Oct 2015. u 12:37h

Ford Mondeo TDCI 2002 godište 85kw
Kad sam ga kupio dobio sam samo jedan ključ običan bez daljinskog zaključavanja i mislio sam da nema, da je potrebno onaj modul itd. Međutim kupio sam nov ključ sa sve čipom. Majstor mi je tražio 3000RSD za kodiranje :D smešno. Ništa lakše. Pošto nije bio narezan stavio sam stari ključ u bravu i u roku od 6 sekunde 4 puta okrenuo ključ iz položaja 0 u položaj 1, Nakon toga se čulo pištanje i pretisnuo sam taster na novom ključu za zaključavanje i potom je daljinsko radilo perfektno... Čak i dugme za gepek. Tako da je glupo davati 3000 dinara za takvu glupost.
Oznaka modula koj se nalazi na suvozačevu stranu ispod kasete (skine se kaseta) nosi oznaku 1s7t-15k600-ka ova dva zadnja slova nisu kod svakog modela ista mada mislim da svaki ima opciju za daljinsko zaključavanje i otključavanje.

https://www.youtube.com/watch?v=1URAGOOqd38
https://www.youtube.com/watch?v=P7_HmTNcmHM
https://www.youtube.com/watch?v=9Hjw1QgZ6Do

Ovi snimci su mi dosta pomogli. Nadam se da sam i ja vama :)

User avatar
mbole
Posts: 7720
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: Kodiranje kljuca?

Post by mbole » Saturday, 3. Oct 2015. u 16:09h

Lepo sto si iskodirao daljinac. A dal si iskodirao i imobilajzer?
Naravno za to kljuc mora da bude narezan.
Ako nemas dva funkcionalna kljuca (funkcionalna da njima mozes da upalis auto), morace da se kodira novi kljuc ali prikljucivanjem na dijagnostiku. Pre bih rekao da ti je za to trazio 3000 nego za kodiranje daljinca.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Daljinsko zaključavanje Mondeo 3 2002 godište

Post by lazarbeli2 » Saturday, 10. Oct 2015. u 10:49h

Pozdrav

Skoro sam kupio ključ za daljinsko zaključavanje i otključavanje, kodirao i radi, ali ponekad trebam više puta pretiskati dugmiće... Ne radi kako treba. Da li je to problem do ključa ili pak može biti taj njegov modul? I moram prići baš pored auta kako bi imao dohvat... Da li može nekako da se namesti da ima veći dohvat? Neki drugovi su mi kazali da taj fabrički modul nema antenicu pa zato hvata na samo 3-5 metra.... ???

User avatar
FM III
Vremenski policajac
Vremenski policajac
Posts: 4678
Joined: Thursday, 9. Dec 2010. u 02:19h
Location: Beograd-Skojevsko naselje

Re: Kodiranje kljuca?

Post by FM III » Saturday, 10. Oct 2015. u 11:37h

Zemljak, živ ti ja nemoj da otvaraš nove teme sa svakim postom. Nastavi u temi u kojoj si već pisao kao što je ova.
Sad sam spojio teme da bi imalo preglednosti i da bi se znala problematika.
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by lazarbeli2 » Saturday, 10. Oct 2015. u 13:05h

Pa baš zbog preglednosti sam i otvorio... Sa prvim poštom šta kako, a ne kao u nekima tema se zove recimo "Kodiranje kljuca?" a članovi pišu o čvarcima i kavurmama :D
Ovako lakše se nađe šta ti treba i bolje sortira na googlu

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by lazarbeli2 » Saturday, 10. Oct 2015. u 13:14h

mbole moj stari ključ je nikakav (kao ekser) tako da ću iz njega izvaditi tu ampulicu kako je već zovete. Jedini problem je to što ne mogu da skeniraju taj moj stari ključ pa ću morati da skinem neku bravu što mi deluje dosta komplikovano...

User avatar
FM III
Vremenski policajac
Vremenski policajac
Posts: 4678
Joined: Thursday, 9. Dec 2010. u 02:19h
Location: Beograd-Skojevsko naselje

Re: Kodiranje kljuca?

Post by FM III » Saturday, 10. Oct 2015. u 16:05h

Sinko u jednoj temi postaviš kako si kodirao ključ, pa onda otvoriš drugu sa istim tekstom (koja je uzgled zaključana), onda opet otvaraš temu sa problemima koje imaš sa ključem koji si kodirao u prvoj temi. Kako pratiti sve to? Po tvojoj logici neko bi trebao da ti odgovori u novoj temi zbog boljeg sortiranja na googlu?
Ovde pokušavamo da forum bude što pregledniji i da ne bude prestrogo tako da čvarci i kavurma su dozvoljeni u odredjenoj meri.
Da ne skrećemo dalje sa teme mislim da ne treba da širimo raspravu dalje i ovaj off će biti obrisam uskoro.
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Saturday, 10. Oct 2015. u 19:33h

Skoro svaki Fordov ključ kod nas, posle n-tog vlasnika izgleda kao esker. Ali ti sa tim tvojim "ekserom" otvaraš tvog forda ali ne i tuđeg... i obratno.
Svaki ključar, iz ličnog iskustva ti to pričam, hvata se za glavu...kuka...seče vene i traži da skida bravu zato što im je tako lakše, a i to extra naplate. Ja sam imao takve probleme. Problem je u tome što ne znaju da čitaju kod sa mača. Za to je potrebno iskustvo. Ključ za kuću može svako da nareže.
Budući da si u manjem mestu, mogućnost da ti tu neki lokalni bravar, koji reže sve pride, očita kod... ravno nemobućoj misiji. Najbitnija stvar kod ključa po meni je elektronika sa transponderom, il‚ ti glava ključa. Mač je lako zameniti.
Zato, ili kad te put nanese u BG pa da to završiš... eventualno Niš...verovatno će te neko sa juga uputiti. Ili ako ti je frka... skidaj bravu i rešavaj tu problem. Moj ti je savet da ujedno narežeš i jedan običan kluč bez čipa, samo za otključavanje brave ako se z...

User avatar
mbole
Posts: 7720
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: Kodiranje kljuca?

Post by mbole » Saturday, 10. Oct 2015. u 20:31h

lazarbeli2 wrote:mbole moj stari ključ je nikakav (kao ekser) tako da ću iz njega izvaditi tu ampulicu kako je već zovete. Jedini problem je to što ne mogu da skeniraju taj moj stari ključ pa ću morati da skinem neku bravu što mi deluje dosta komplikovano...
Uh... ovde nesto ne stimuje :)

Ako izvadis ampulicu (RFID chip) iz starog kljuca i prebacis je u novi, vise apsolutno nista ne moras da radis. Sto se auta i njegovog imobilajzera tice, to je tvoj stari kljuc.
Da ponovim po 300-ti put. Ne kodira se kljuc. Kljuc je jednom i za sva vremena kodiran kad je proizveden, i na njemu apsolutno nista ne mozes da promenis. Ti samo racunaru u automobilu kazes da on treba da prihvati bas taj kljuc.
Daklem ti kodiras racunar u automobilu, kako bi prihvatio tvoj kljuc.

Nadalje, nema bas nikakve potrebe da bilo ko cita kod sa tvog starog kljuca kako bi novi kljuc poceo da radi.
Ponavljam, ti treba racunaru u automobilu da kazes da taj kljuc prihvati kao regularan.

Daklem, dovoljno je da tvoja brava moze da ocita tvoj novi kljuc, i da se dijagnostikom pridje racunaru automobila i kaze mu se da prihvati taj kljuc koji brava trenutno cita.
Kad bi imao dva funkcionalna kljuca, to bi mogao i sam. Ali posto ih nemas, mora da se to odradi dijagnostikom.
E sad... to ne moze bas svakom pijacnom dijagnostikom koja razbuca vagene i drustvo za deset sekundi :) Ford se tu malo vise potrudio.

U idealnom slucaju, bilo bi najbolje da imas tri kljuca. Dva sa daljincima, koji su za regularnu upotrebu (recimo jedan za tebe, drugi za zenu, ili jedan za redovnu upotrebu a drugi sakriven negde u autu za slucaj da izgubis kljuc dok si van grada, u drugoj drzavi...), i jedan bez daljinca (zato sto je jeftiniji) koji stoji kuci i nikada iz nje ne izlazi, i sluzi samo da bi ako izgubis jedan od ona dva redovna, mogao sam da isprogramiras novi treci kljuc.

Cela ova prica vazi samo za imobilajzer, tj blokadu motora.

Daljinac je potpuno odvojen sistem od imobilajzerra, i za njega je dovoljan jedan, bilo kakav funkcionalan kljuc da bi mogao da se iskodira (naravno i daljinac se kodira u racunar automobila, on sam se nikada ne menja).

Sto se tice dometa, ne znam kako to tacno izgleda na focusu. Naravno da postoji antena, samo je ta antena u stvari obican komad zice (sto generalno vecina antena i jeste).
Kazem ne znam kako tacno izgleda na focusu, to jest gde je provucena. Ja sam na mondeu svojevremeno malo razvukao i premestio tu zicu koja glumi antenu, i domet se lepo poboljsao.

Sa GEM-a na pinu 23 konektora c105 (veliki sirok skoro pa kvadratan konektor sa 23 pina, na desnom A stubu) izlazi crno bela zica koja je ustvari antena. Pogledaj gde je provucena, posto umeju da je smuljaju tu negde u okolini. Ja sam je kod sebe raspetljao i podigao skroz uz A stub (davno bese, moguce je da sam je i malo produzio).
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by lazarbeli2 » Sunday, 11. Oct 2015. u 15:59h

mbole ključ novi uopšte nije narezan... prebaciću ampulicu kada ga budem narezao...

Nego ne mogu nikakve oznake da nađem...

Code: Select all

http://www.upslike.net/imgdb/20151011_153840-a33e4f.jpg
http://www.upslike.net/imgdb/20151011_153849-40d80a.jpg
Da li si mislio na ovaj konektor skroz desno ??? i na njemu trebam naći crno belu žicu?

gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Sunday, 11. Oct 2015. u 16:20h

Ako sam dobro razumeo, momak ima problem sa rezanjem mača ključa.
Lazarbeli2 - Bravar ne zna (ili stvarno ne može) da očita kod sa mača, ili po seljački one male bregove, ili ti zazore na maču sa jedne i druge strane. Oni se razlikuju po visini I svaki zazor im svoju dubinu rezanja, tj. svoj broj. Nama izgleda sve ravno kao esker ali visina tog zazora određuje broj. Zato mu traže da skine uložak brave da bi iz brave mehanički očitao mehanički kod ključa I na taj način narezao novi ključ.
Ja sam imao taj problem. Ali dobar majstor ključar zna posao. I oni nisu uvek sigurni da li je kod "onog jednog" zazora npr. 3 ili 4 pa prvo reže 4 pa ako nije taj dorezuje na 3. Vrlo z... problematika veruj mi.
A što se tiče uparivanja ključa sa imobilajzerom kao i uparovanje daljinca lepo je objašnjeno na vise mesta. Ja imam hepek za kodiranje ključa. Ako budeš dolazio u BG javi mi se pa ću ti pokazati kako se to radi i "kodirati" :) ključ i daljinac.

User avatar
polaris

 
Posts: 659
Joined: Monday, 9. Feb 2015. u 21:06h
Location: Beograd-Voždovac

Re: Kodiranje kljuca?

Post by polaris » Sunday, 11. Oct 2015. u 18:14h

Prepakovao bi moj mac za Fokusa u novo kuciste,a imam naknadno ugradjivanu CB,pa me zanima kad bi kupio Fokusov kljuc sa tri tastera da li bi mogao da se taj Fordov daljinac prekodira prema ovom i zna li neko koja bi cena bila za to kuciste sa elektronikom i prekodiranje?
Focus Mk1 karavan TDDI

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by lazarbeli2 » Sunday, 11. Oct 2015. u 19:17h

gjovano ma ja sam daljinac za c.bravu kodirao... radi jedino što izgleda gubi kontakt pa ponekad treba promućkati pre upotrebe :)
A što se tiče mača ovde kod nas u Prokuplju samo jedan radi ovakve ključeve i on mi je kazao da mu donesem bravu. Kaže mogu da pokušam ali velika je verovatnoća da će samo zeznuti mač... E sad deluje mi komplikovano da skidam bravu tj. uložak.... Mada svakako ću morati jer i ne radi. Jedino ne znam da li ću moći da narežem uložak posle po tom ključu ako kupim polovnu bravu tj uložak na otpadu?

gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Sunday, 11. Oct 2015. u 21:14h

Nisam skidao bravu, tj. uložak. To obično oni rade i lepo naplate... ovde je oko 2000-3000din, kako kod koga.
A kao što sam ti i napisao verovatno nema iskustva sa fordovim ključevima. Ti kad mu odneseš uložak brave on vidi na osnovu položaja "zubaca" u njoj koji je "kod" , npr 4218 i na osnovu toga ti reže novi ključ, tj mač. To je i najsigurnije jer ti i ključ nareže kako treba a i ukoliko je brava malo razglavljena on je sredi. Ako kupiš polovnu bravu, on nju prilagođava tvom ključu (uložak se ne reže) jer poenta je da jednim ključem otvaraš sve brave a ne da jednom pališ motor, drugim vrata itd. Možda ti je brava OK ali je neki zubac na ključu toliko pojeden da zato ne okreće bravu ili to radi na neku foru, sec. Nisi napisao da li možeš vrata ili gepek/haubu otvoriti sa postojećim ključem. Ako možeš onda ti se "izlizao" uložak kontakt brave...skini ga i neka ga "prilagodi" ključu.
U svakom slučaju rešavaj to što pre, jeftinije je nego da obijaš sopstveni auto ;)

User avatar
lazarbeli2
Posts: 33
Joined: Saturday, 19. Sep 2015. u 18:52h
Location: Prokuplje
Contact:

Re: Kodiranje kljuca?

Post by lazarbeli2 » Sunday, 11. Oct 2015. u 21:42h

Pa ne otvara ništa sa ključem.... Za haubu ne može jer je nema uopšte brava, na vrata nće da okrene ič, a i za gepek neće... Kako mi reče drug otvaralo je vrata...Šta se desilo ne znam. Moguće je zbog ključa, mada palim normalno kola sa tim ključem... Ovaj naš ne skida brave...samo reže....

Upravo smo ja i drug pokušali po ovom upustvu ali isti đavo...

Code: Select all

http://www.fordwiki.co.uk/index.php/Increasing_Mk3_Remote_Locking_Range
Našli smo zeleno belu žicu, nastavili ali isto sve... :S

gjovano
Posts: 35
Joined: Wednesday, 2. Nov 2011. u 23:45h
Location: Beograd, Žarkovo

Re: Kodiranje kljuca?

Post by gjovano » Sunday, 11. Oct 2015. u 21:57h

Ti kao da voziš mog Mondea :)
Ja kad sam narezao novi ključ sve je vaskrslo... i brava vrata i gepeka... hauba se otvara univerzalnim Uniorom minusom :woohoo:
A reci mi, domet ti je manji kako si uzeo nov ključ.... verovatno kinez kao i moj, i meni radi do 5-6m od kola. Teško da tu ima pomoći! Teraj tako.

User avatar
mbole
Posts: 7720
Joined: Monday, 6. Jun 2011. u 23:09h
Location: Bataja

Re: Kodiranje kljuca?

Post by mbole » Sunday, 11. Oct 2015. u 22:07h

Procitaj i kraj clanka:
This is for RHD vehicles, LHD will have to figure it out for themselves! There's no need to disconnect anything - *if* you cut the correct wire...

Zica na tvom autu treba da je sivo bela a ne zeleno bela.
Ja sam nekako utripovao da je u pitanju focus, pa sam zato napisao da je crno bela.

@giovanno
Kad ljudi piisu o kodovima, nikad mi na pamet ne bi pao mehanicki deo :)

@polaris
To ne moze da se izvede.
Mondeo, Mk2, 1998, 1.8TD, Ghia, naftarica je naravno karavan

Post Reply