Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koji akumulator?

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Re: Koji akumulator?

Poruka od macaneli » ponedeljak, 14. jan. 2013. u 00:23h

BojanM piše:Uštedi. Nervozu.
Kupi. Drugi. Auto.
skoro neko nije napisao iskreniji odgovor thumbsuph lol
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 14. jan. 2013. u 15:28h

A cini mi se i pametniji. thumbsuph
pre mozda godinu dana je covek kacio sta je sve menjao na kolima i koliko ga je kostalo. Ako se dobro secam, za oko godinu dana je spucao oko 6 000 evra u kola. :blink:
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 14. jan. 2013. u 16:07h

Ok,nebitno je za temu a i njemu smo milion puta to rekli.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » utorak, 15. jan. 2013. u 18:46h

Koji aku ide u focusa 1.6 benzinca MK1 po amperazi i da se lepo uhvati da poklopac moze da pridje kako treba?

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 15. jan. 2013. u 19:12h

Može slobodno i od 45 Ah, a visina beše 18.5 cm?
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 15. jan. 2013. u 19:25h

175mm thumbsuph
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

totti

Poruka od totti » utorak, 15. jan. 2013. u 20:21h

thumbsuph
Slika

oristic

Poruka od oristic » nedelja, 20. jan. 2013. u 19:57h

Varta je odsluzila svoje, dosla uz auto i to neki aku jako malih dim. mislim da je 42 Ah. Buni me prostor koji je znatno veci od sadasnjeg aku od 42Ah, mislite da je 45 Ah dovoljan?

totti

Poruka od totti » nedelja, 20. jan. 2013. u 20:18h

Fabrički mu ide dal' 42, dal' 45...
Naravno, možeš staviti i jači, ali ovaj mu je sigurno dovoljan.

http://www.batterycentar.rs/search/prod ... gram/cid/2
Slika

oristic

Poruka od oristic » nedelja, 20. jan. 2013. u 21:57h

Danas me bas izdao, nije hteo da zavergla samo cakce, cak cak cak...Na kable upalio odmah. Sad sam mu merio punjenje, 13,6V sa potrosacima upaljenim! Ja bih reko da je to ok? ili da prvo posetim elektricara pre nego sto stavim nov. Kupicu Vartu, nekako me dobro sluzi cini mi se...

Mladenovac
Poruka: 60
Član foruma od: nedelja, 30. dec. 2012. u 18:27h

Poruka od Mladenovac » sreda, 13. feb. 2013. u 19:43h

Stavio sam u moj "zetek" akumulator Energizer plus 12V74Ah,
Tip A Pol Dužina Širina Visina
12V74Ah 680 D+ 278 175 190

Malo me mučila visina ali je na kraju stao, eeeeeeee sad čitam da nije svejedno koji akumulator stavljam?

Sad je kasno al bi voleo da mi neko objasni u čemu je razlika i koji su kriterijumi po kojima se određuje koji ide?

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » sreda, 13. feb. 2013. u 20:17h

To fabrika proracunava na osnovu potrosaca i snage alternatora.U principu,slabiji moze da te izda kad udari minus a previse jak nece moci da dopuni. Do +-10Ah nema problema.Za moj auto fabrika preporucuje 95Ah a ja sam ga do ove zime vozio sa 55Ah i zimus uzeo 74Ah,bez ikakvih problema.

Mladenovac

Poruka od Mladenovac » sreda, 13. feb. 2013. u 21:26h

Znaš li možda koji ide u 1.6 16V zetek? Odnosno koji se preporučuje.

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » sreda, 13. feb. 2013. u 22:48h

Probaj sa opcijama "Product finder", "Search batteries" na portalima raznih robnih marki...

http://www.varta-automotive.com/en-gb
http://www.bannerbatterien.com/banner/p ... category=1

itd.

Mladenovac

Poruka od Mladenovac » petak, 15. feb. 2013. u 00:45h

Malo sam ga predimenzirao, na osnovu ovih parametara.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 15. feb. 2013. u 02:20h

Uzeo si jaci nego sto ti treba, ali to svakako nije lose, samo znaci da duuugo neces imati problema sa akumulatorom thumbsuph
Fiesta!!

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » petak, 15. feb. 2013. u 07:09h

RS_cabrio piše:ali zaista jesam iznerviran.uradio sam sve sto je logika zapovedala i opet njesra.

Pa probaj sa klemom, kada je auto ugašen i nije uključen ni jedan potrošač, da li će da varniči kada pipkaš klemom po stubiću akumulatora. Može imati malu varnicu zbog stalnih potrošača (sat i sl.) , ali ako puno varniči, to ne valja . Ne bi me začudilo da je naprasno "zveknula" Varta , jer sa tim brendom (za naše tržište,kao i turskim Bosh-om) , bar ja imam lošeg iskustva (još primera oko mene) . Drugaru je crkla (Varta) nakon osam meseci i naravno, nisu mu priznali garanciju (kao loše punjenje alternatora i te fore) .
Ja sam konkretno imao dobro iskustvo sa Energizer akumulatorom . Imao ga do sad na tri auta (i na crvendaću od 45ah). Kad se samo setim šta sam sve radio sa golfom gtd (1.6 2jka) kome je rikn`o motor , pa ga na ključ u brzini cimao do početka nizbrdice kako bi upalio na gurku cekicko .... 55ah a izdržao sa propalim motorom (verglanje do smrti) dve zime i sa njim i prodat auto, još verglao kao blesav.

Dule , do +10% ima smisla više Ah od propisane (od strane proizvodjača) , sve preko toga je bacanje para, a ne duži vek ! thumbsuph

______________________________________________________________________________________________________________________________________
Nisam pročitao temu od početka, te je možda već neko napisao, ali napisaću ... neće da škodi :

-jako bitna stvar u izboru akumulatora je njegova startna struja (a ne broj Ah) , tj. struja koja je potrebna za alnaser, koji je ujedno i vaš najveći potrošač na kolima. Za dizela startna struja ne bi trebala biti ispod 680A ! Npr. "Crni Konj" od 72Ah ima startnu struju od 640A , što je po meni ne dovoljno.
Pre kupovine akumulatora, proverite amper-kleštima koliko alnaser u startu povuče struje (zavisi od stanja kolektora, četkica, biksni....itd...) . Može se desiti da vam alnaser sporije "okreće" usled nedostataka koje sam naveo, pa ćete aku kupovati džabe (postojeći mogao još da traje, tj. još je dobar). Od startne struje akumulatora zavisi i prvo paljenje . Znači , podjednako je važno da obratite pažnju na startnu struju kao i na na Ah u karakteristikama pri odabiru akumulatora !
Punjenje ispravljačem (na 220v) treba u principu raditi samo iz nužde . Razlog je što ne postoji ispravljač koji neće u jednoj meri propustiti naizmeničnu struju i time loše uticati na bateriju. Dužom vožnjom auta je punjenje aku-a daleko zdravije. Kada punjenje radite iz nužde eksternim punjačem (na 220v) , punjač ne sme biti jači od 10% amper časova vašeg akumulatora... što znači, ako punite akumulator od 72Ah , externi punjač (ispravljač) ne bi smeo davati više od 7,2A .
;)
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

totti

Poruka od totti » petak, 15. feb. 2013. u 07:56h

Vezano za snagu i startnu struju...
Zavisi od motora do motora thumbsuph Meni je 2.0 Hdi stigao sa akumulatorom od 60 Ah i startnom strujom od 540 A. Proverom u Pežoovom service boxu sam ustanovio da takav ide fabrički, mada me je baš začudilo :blink:
Slika

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » petak, 15. feb. 2013. u 11:52h

backarelli piše:Razlog je što ne postoji ispravljač koji neće u jednoj meri propustiti naizmeničnu struju
ovo demantujem ,. postoje "ispravljaci" ja ih zovem "punjaci" koji rade odrzavanje akumulatora imaju elektronsku regulaciju punjenja i praznjenja i maximalno pazi na akumulator moze biti zakacen 5 godina u top stanju za to godiste aku.

-takoder postoje punjaci koji imaju samo regulaciju punjenja kojim se odredjuje struja punjenja (A) za u zavisnosti od amperaze aku.
ovaj ni jedan punjac ne pusta naizmenicnu struju . sve je uradjeno novijim generacijama poluprovodnika tako da je ta mogucnost iskljucena.

- takoder postoje samo sa ispravljackim delom bez regulacije (najgora varijanta) takoder ne pusta nista ispod poluperiode tako da opet ne pustaju naizenicnu. ali struja punjenja ne moze da se kontrolise u zavisnosti od napona. kad je aku praznan tj. smanjen mu napon punjac ce biti pod max opterecenjem i punice aku maksimalnom strujom i kako se aku puni tako struja punjenja pada. (najgora varijanta)
jeste malo off ali ima i malo veze.
:beer: :beer: :beer:

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 15. feb. 2013. u 14:10h

backarelli piše:Dule , do +10% ima smisla više Ah od propisane (od strane proizvodjača) , sve preko toga je bacanje para, a ne duži vek ! thumbsuph
Dobro, ali poenta price jeste (posto je covek vec potrosio pare) da nece da skodi thumbsuph
Fiesta!!

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » petak, 15. feb. 2013. u 16:52h

Rankofocus piše:
backarelli piše:Razlog je što ne postoji ispravljač koji neće u jednoj meri propustiti naizmeničnu struju
ovo demantujem ,. postoje "ispravljaci" ja ih zovem "punjaci" koji rade odrzavanje akumulatora imaju elektronsku regulaciju punjenja

Ranko , to je tačno thumbsuph , ali ko od nas smrtnika još ima "čoperski" punjač ? Uglavnom svi imamo klasične "trafo" punjače, te se ovo odnosilo na njih... ;)
totti piše:Vezano za snagu i startnu struju...
Zavisi od motora do motora thumbsuph Meni je 2.0 Hdi stigao sa akumulatorom od 60 Ah i startnom strujom od 540 A. Proverom u Pežoovom service boxu sam ustanovio da takav ide fabrički, mada me je baš začudilo :blink:

Pa uglavnom su preporuke proizvodjača na samoj donjoj granici. Mada, ni ja nisam znao ovo za hdi sign0007
dule0911 piše: Dobro, ali poenta price jeste (posto je covek vec potrosio pare) da nece da skodi thumbsuph

To stoji .... thumbsuph
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

Mladenovac

Poruka od Mladenovac » subota, 16. feb. 2013. u 11:15h

Ma ja navikao na dizela, pa po inerciji kupio ovaj akumulator, dali mi 3 godine garancije sa tim što moram posle 2 godine da je produžim inače propada.
Pre sam koristio Delphi i bio sam jako zadovoljan, onda ih nije bilo i uzeo sam Vartu, kako sam je stavio u kola nije valjala, odem kod prodavca on slegne ramenima, uzme akumulator i kaže da će da mi se javi. Javio se posle par dana i rekao mi da dođem i da mogu da biram akumulator u radnji po želji jer je onaj imao fabričku grešku. Uzeo sam ponovo vartu i savršeno me služi u ovom drugom autu.

Ovaj Energizer me ubedi prodavac da je dobar i pitao me čovek šta vozim ja kažem dizela, umesto benzinca, odnosno sada na gas. Tek kad sam ga stavljao vidim da nešto malo mesta ima, nekako ga uglavim i sad čitam ovde da sam trebao da uzmem neki manji, sad šta je tu je.

Grafit

Poruka od Grafit » nedelja, 17. feb. 2013. u 09:53h

Nisam struka na tom polju, pa ne znam da li se previše pogriješilo sa izborom. Jedino što se još jednom potvrdilo da pada povjerljivost ka "prodavcima" (a na niskom je nivou), jer njihovi su izbori često neutemeljeni... Ako nema jasne naznake od strane proizvođača vozila, onda je meni slijedeći vjerodostojan korak sugestija proizvođača akumulatora iz reda ozbiljnijih.
Meni još zanimljivo kod takvih stvari je potencijalna situacija da drugi korisnik ili novi vlasnik takvog vozila može da prilikom zamjene "prekopira" zatečeno stanje!

nikola_focus
Poruka: 1492
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » sreda, 6. mar. 2013. u 21:27h

Uzeo danas Vartu Silver 74Ah, 750A za ravno 10000 (dao sam 2 stara cenili ih 1500). Prvi utisak je da vruc motor osetno lakse vergla, jedva cekam da zavergla hladan :D Ovo do sad je bilo samo mucenje.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 23. mar. 2013. u 17:09h

Odgovori

Povratak na „Instalacije“