Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

ne radi grejač zadnjeg stakla kod siere

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
draganrakovica
Poruka: 234
Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h

ne radi grejač zadnjeg stakla kod siere

Poruka od draganrakovica » petak, 17. feb. 2012. u 14:25h

pozdrav svim forumašima! evo ovako: radi se o sieri 2.0i dohc karavan 90-0 god. kada uključim prekidač grejača upali se lampica-dioda a grejač ne greje. izmerim napon na samom grejaču gde su zalemljeni ulazi i ništa. onda otvorim poklopac zadnjih vrata i vidim da obe žice idu iz "žute kutije" - modul-pojačivač radio antene ili kako se već zove. u taj uredjaj ulaze dve žice sa većom i manjom buksanom. kada imerim napon na ovoj sa većom buksnom ima napon 12 v. na ovoj drugožici, ne pokazoje ništa, ni napon a ni masu. napominjem da je što se tiče samog rejača, on nigde nije u prekidu (ispitano unimerom). probao sam da otkačim antenu, radio šušti a kada vvratim antenu, radio odlično radi. imam utisak da struja ne izlazi iz tog modula. ne znam ni kako dobija masu ili nje ne dobija. vidim da je to već nešto čačkano jer mi je poklopac gepeka skoro sam otpao-pokidane one plastikice tako da se držao na jdnoipoj. proverio sam osigurač-dobar je-br.16 20A. ne znam da li je možda relej ili taj modul. opširno, ali unapred hvala :(

batarihter
Poruka: 473
Član foruma od: utorak, 5. okt. 2010. u 17:38h

Re: ne radi grejač zadnjeg stakla kod siere

Poruka od batarihter » petak, 17. feb. 2012. u 15:26h

Takodje imam isti problem,samo cekam da malo otopi ovo "cudo" i teram ga kod majstora,tj.auto-elektricara,pa cemo da vidimo ..cija majka crnu vunu prede... hahahaha hahahaha Javljam!!!
Ford Sierra 2.0i DOHC
...kakvih ljudi ima na planeti - dobro se i vrti...

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » petak, 17. feb. 2012. u 23:35h

pa ako budeš rešio problem pre mene javi nam šta je bilo i obrnuto. pozdrav. :ford:

mbole
Poruka: 14983
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 18. feb. 2012. u 17:05h

Pa ako nema mase na toj drugoj zici, potrazi zasto je nema. Da bi struja tekla potrebni su i + i -. To sto antena radi ne znaci puno, anteni drugi pol i ne treba.
Djak pesak :)

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » nedelja, 19. feb. 2012. u 15:13h

bas tako, pitanje je zasto na drugom kablu nema "-" tj mase. prespoji nekim kablicem i pusti masu na taj kabal sto ne pokazuje nikakve vrednosti, kako bi ustanovio da li je problem do mase

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » nedelja, 19. feb. 2012. u 22:42h

sutra ću ddmah da probam sve ponovo. jedino me buni to što je ta žica belo crvena odnosno obrnuto, pa da ne zeznem nešto, ali ču ponovo da provrim i javljam se. hvala :)

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 20. feb. 2012. u 12:03h

zdravo. definitivno sam ustanovio sledeće: masu ima jer tamo gde sam prošli nput merio nije bio dobar kontakt- popravljeno. struja dolazi do antenskog modula ali iz njega ne izlazi i u tome je problem. da li mogu direktno da spojim odnosno da preskočim modul? ili da popravljam modul ali koliko vidim on nije predvidjen za popravku, obziro da je nitovan- poklopac za telo modula, ili da tržim polovni ispravni? toliko od mene za sada. pozdrav i hvala thumbsuph

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 20. feb. 2012. u 14:41h

nisam mislio da ga izbacim nego, sa ulza u modul, da uzmum struju tako da modul ima i dalje napajanje a sa drugom žicom idem na grejač direktno iako bij naj radije popravio taj modul i vratim stvar na fabričko. obzirom da može da se malo zaviri vidim da ima štampanu ploču i dosta elemenata, verovatno za antenu ali, ne znam, da li možda i umiruje struju za grejač, odnosno drži napon na 12v jer kada radi motor, napon je 14,5v. mislim ovo stvarno ne znan. imao sam na skorpiu slićnu stvar, ali nisam imao nekih problema i ne sećam se da li su grejači išli preko tog modula. sve u svemu morao bih da imam šemu tog modula pa da onda nešto radim ili da ispitojem svaki elemen posebno pa da onda ustanovim kvar. nisam baš toliki majstor. eto opširan kao uvek pozdravlam. sibi hvala i ako imaš još neki savet, :ford: :ford:

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. feb. 2012. u 14:57h

Lepo ti je sibi napisao, nemas nikakav problem sa elektronikom tog modula, posto ti antena normalno radi.
Jednostavno su izgorele zice ili kontakti koji od njega vode struju za grejac.

Raznituj, prelemi sta vec nadjes unutra, pa ga posle sastavi. Metoda rastavljanja i sastavljanja vec zavisi od toiga kako je onkretno uradjen. Metalne nitne razbusis pa zamenis srafovima, plasticne topis, pa posle zatopljavas ili lepis...

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 20. feb. 2012. u 16:46h

hvala puno. kad budem ovo uradio, javljam se. pozdrav! :ford:

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 20. feb. 2012. u 22:40h

evo skinuo sam ovaj modul još po podne, ali sam izgubio silno vreme da na netu nadjem šemu, ali ništa. kada sam rznitovao plastični poklopac, odmah sam video dve rupe na štampanoj ploči blizu ulaza + na zadnjoj strani (zelenoj). nisam odlemljivao metalno postolje jer sam na drugoj strani video da fali element označen kao L1 što bi trebalo da bude neki namotaj. naravno nije napisana vrednost, ali je nacrtana usnova-položaj i poprilično je veliki. otprilike 2,5 sa 1,5 cm pravougaonog oblika sa proširenjem od polovine po 2 mm sa obe strane u pravcu od ulaza + . vidi se da je element-namotaj bio zlemljen ali ili je tako fino odlemljen ili se sam odlemio što je malo verovatno jer bi bio u kutiji koja pre nije bila otvarana. e sada kad kratko spojim ta dva lema (namotaj je imao dve nožice) dobijem pun protok do izlaza ka grejaču-anteni +. sve ovo sam radio bez napona naravno. inače oznaka elementa je G1AZB pa onda ispod te oznake piše da je to patenet U.K. sa brojem. sa desne strane ispod oznakr ford u pravougaoniku piše 42 90 a ipod tga 86 BB-18K891-AB . pa eto koliko ja vidim bez šeme sa vrednostima elemenata... ništa. predpostavljam da bih nešto sprljio ako bih to kratko spojio. ne znam. šta ti misliš sibi. znam da je malo glupo što ovako to opisujem ali šta mogo. toliko za sada i srdačan pozdrav i hvala na strpljenju :(

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » četvrtak, 23. feb. 2012. u 15:17h

izvinjavam se imam neke probleme sa komp. pa se javljam sa drugarovog. pokusacu. :ford:

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » petak, 24. feb. 2012. u 14:27h

imam sliku formata 640x480 kako da je ubacim. :ford:

Shelby
Poruka: 1272
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h

Poruka od Shelby » petak, 24. feb. 2012. u 14:33h

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » petak, 24. feb. 2012. u 17:17h

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/138/img0072im.jpg/]Slika[/URL za sada ovoliko. pozdrav :ford:

mbole

Poruka od mbole » subota, 25. feb. 2012. u 00:06h

Daj slikaj i drugu stranu (onu sa stampom), sta si se stiso :)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 25. feb. 2012. u 07:44h

Juz d imadžinejšn hahahaha
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » sreda, 29. feb. 2012. u 21:19h

Evo jos slika, valjda ce uspeti.
pozdrav
:ford:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » subota, 3. mar. 2012. u 14:43h

pozdrav. evo kako sam rešio proplem; na mesto prigušnice L1 stavio sam (skinuo sa nekog starog uredjaja) ferit i na njega namotao lak žicu debljine 1,2 mm, 10 namotaja. ferit je prečnika 6mm, a dužine oko 20 mm i za sada to funkcioniše. verovatno ovo nisu vrednosti originalne prigušnice ali za sada radi. negde sam pročitao da to mora da se uradi da bi se sprečila kratka veza visokofrekfentnog napona sa akumulatora. čak su dati i parametri, recimo ferit 6 mm o prečniku, dužine 20 mm kao i lakirana bakarna žica prečnika 1 mm a broj namotaja 25 do 30. ja sam na žalost imao samo toliko lak žice. eto toliko od mene za ovu temu. puno hvala na pomoći i čujemo se. :)

draganrakovica

Poruka od draganrakovica » ponedeljak, 5. mar. 2012. u 14:37h

gažem da sam to negde pročitao pa reko neće da škodi. inače nemam ja pojma sa tim stvarima i da misam našao ovo što sam stavio, sigurno bih uradio onako kako si mi rekao jer vidim da poznaješ stvari. hvala ti u svakom slučaju i pozdrav. thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Instalacije“