Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Pali se lampica za grejače, dimi...

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Pali se lampica za grejače, dimi...

Poruka od nikola » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 10:16h

Ovako. Pre jedno mesec dana, desilo mi tek što sam krenuo (dakle hladan motor) da je na instrument tabli počela da blinka lampica za grejače (Focus 1.8 TDCI, 2001). Auto izgubi snagu i pozadi izbacuje beli (plavičast dim). Napominjem da mi se prošle godine lampica takođe palila (bez gubljenja snage i dima), zamenjen senzor bregaste kod Dragomira i problem rešen. Ovo sad kad mi se dogodilo pre mesec dana, stanem, ugasim motor, upalim i sve ok. Više se nije javljalo, a od tada sam prešao oko 1000 km. Međutim, evo jutros se desilo ponovo - blinka lampica za grejače, motor se guši, izbacuje plavičast dim. Ako sam se prvi put nadao da se nešto slučajno "zaglupelo" (neki senzor, kompujter ili slično... šta znam, nisam neki ekspert) pošto je auto posle toga išao lepo, sada znam da motor ima neki problem. Napomenuo bih i to da pri promeni iz treće u četvrtu brzinu (samo pri tom šaltanju sam primetio), pri nekih 1700-1800 obrtaja i nakon toga pri dodavanju gasa čuje se neko zveketanje, caktanje ili kako god da to nazovem (kao ventili ili slično).
Takođe, u poslednjih par jutara se dešava isto nešto čudno. Dam kontakt, sačekam da grejači odrade, upalim auto. Počne da radi (mada mi se čini da radi malo nemirno, ništa značajno, ali kao da preskače jedan cilindar). I nakon 4-5 sekundi rada, motor se ugasi sam. Upalim ponovo, radi ok. To se ne dešava kada je motor ugrejan, već samo kada je hladan. Ne znam da li ima veze sa opisanim problemom u vezi lampice i izbacivanja dima.
Stvar je u tome što me za vikend čeka put od 500km, pa da znam koliko je ovo ozbiljno. Svakako ću se obratiti Dragomiru, ali čisto dok sa njim ne vidim kada može da me primi, da se ovde informišem šta me je snašlo :blink:

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Pali se lampica za grejače, dimi...

Poruka od totti » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 15:46h

Ovo za dim i lampicu - mislim da je neka dizna izgubila kod.
Slika

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 16:17h

Gde si poslednji put sipao gorivo? Kao sto totti kaze, treeebalo bi da je u pitanju samo gubljenje koda usled loseg goriva.
Moj auto vec par dana stoji u dvoristu sa istim simptomima, ceka popravku sutra, prekosutra.

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 16:29h

Poslednji put, kao i poslednjih nekoliko puteva, u poslednjih pola godine, sipam na NIS-u. Dugo sam izbegavao NIS i sipao na MOL-u ili Lukoilu. Međutim, NIS mi je bukvalno preko puta i onda u žurbi često mi je najlakše da odem do njih, jer su mi najbliže Lukoil i MOL pumpe na 2 kilometra. A i kao nadao sam se da su u NIS-u poboljšali kvalitet nakon remonta rafinerije u Pančevu (mada sumnjam). U suštini svi manje više imaju loše gorivo, samo je pitanje čije je najmanje loše u celoj toj priči.
Par puta mi se u zadnjih nekoliko meseci dešavalo da sam vozio do paljenja lampice za rezervu (jbg, znam da je to loše za dizne, ali ne nema se uvek para, a auto treba pa ptreba). Ne znam da li to može da bude uzrok problema? Pokušavao sam par puta da se nateram da četvrtinu rezervoara tretiram kao minimum, ali džaba, dubina džepa diktira situaciju. Prvi put kada se desilo paljenje lampice za grejače i dimljenje, baš se desilo kada je bio blizu minimuma (nije se upalila lampica za rezervu) i to baš kada sam se uputio na pumpu da sipam gorivo :(

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 16:32h

E pa vidis, igrom slucaja sam i ja sipao na NIS-u poslednjih godinu dana, i evo sta mi se desilo. Kazi mi molim te jos na kojoj tacno pumpi si sipao?
Pisao sam bas pre neki dan o tome u temi "Na kojim pumpama sipate gorivo".
Muka mi je vise od te igre sa pumpama.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 16:50h

jle si ti vec imao taj problem sasa?

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 16:52h

U 90% slučajeva sipam na NIS-ovoj pumpi na Trošarini, raskrsnica Save Maškovića i avalskog puta. U ostalih 10% slučajeva sam sipao na NIS-ovoj pumpi na Autokomandi, pošto mi je ona usput kada idem sa posla. I meni je bilo muka sa tim pumpama i praćenjem stanja i gde da sipam. I onda sam rekao... ma svi su manje-više isti i počeo da sipam na NIS-u, pošto mi je najbliži. Izgleda ipak postoje neke minimalne razlike koje se sad manifestuju, šta znam...

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:05h

Jeste, desilo mi se jednom pre nekih godinu i po dana, ne secam se sigurno gde sam tad sipao, ali mislim da je isto bio NIS.

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:16h

pa jel si radio sve dinze ili?

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:27h

Ne, treca dizna je samo izgubila kod, i Gagi je to vratio preko dijanostike za 10min.
Ali cenim da je jako mala razlika izmedju toga i kad zveknu dizne, pa moras da se ispruzis 600e za remont. :/

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:31h

ja sam se vec izpruzio za eko na vrcinu auto put, e eko :suicide: od sada samo jugo petrol i savrseno rade!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:39h

Ma to se vise nista ne zna, ni ko mulja, ni koliko. Tuzno je jako sto toliko placamo to gorivo, a dobijamo sta dobijamo. Ko god je isao negde na letovanje, i sipao na Shell-ovim pumpama rekao je da auto ide bar 20% bolje.
Meni je samo zao sto se nisam vratio na doticnu pumpu i digao opstu frku sa najvecom dozom bezobrazluka.

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:48h

Zašto si tako siguran da su ti stradale dizne i to baš od Nis-ovog goriva?
Ima na forumu ljudi koji godinama koriste to gorivo,u tdci-u i nemaju problema.
Takođe i loša pumpa za gorivo može biti uzrok stradanja dizni
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 17:53h

Pa, ako se dobro secam, Gagi mi prosli put rece da je to zbog loseg goriva. Sipao sam i ja na Nisu godinu dana, i sve je bilo kul do pre neko vece.

Al pazi ovo. Ja sam sipao tad tu, i desilo mi se to sto jeste. Moj otac je u tddi sipao na istoj pumpi,isto vece, imao je neku nerealnu potrosnju. Moja devojka mi sa druge NIS-ove pumpe javlja da im je dosao sutradan covek da se zali na gorivo, sa istim simptomima kao i na mom autu. Ocigledno je da je u pitanju tura jaako loseg kvaliteta goriva. A evo sad i Nikola, isto na NIS-u... Objasnite mi to. Sve se odigralo skoro isti dan.

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 18:03h

Dobro, nije baš u istom danu... ja sam sipao negde 3/4 rezervoara pre 15-ak dana, na NIS-u na Trošarini i nisam posle toga točio. A prvi put mi se problem javio pre nešto više od mesec dana (i nije se javljao sve do jutros). NIsam imao nekih posebnih problema dok sam točio na MOL-u i Lukoiolu, ali opet i auto je bio mlađi, manje prešao. Hoću da kažem da bih možda imao isti problem i da nisam počeo da sipam na NIS-u, pa bih sad pljuvao po drugim pumpama, kao eto darko što kaže da je zeznuo stvar sa Eko pumpom... (a ovamo kad pogledaš reklame Eko pumpe, Avio dizel, trt-mrt, ovo-ono... reklo bi se da točimo najbolje gorivo u Evoropi... kad ono baš suprotno).

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 23:18h

ne eko pumpa kao eko pumpa, ta na auto putu na vrcinu bila je bar 5 puta u novinama, http://www.alo.rs/stari-alo/Prodali_mu_ ... zina/16121 ima jos koliko hoces ovakvih tekstova, meni je auto poceo da zeza od tada, i posle 800 km samo propas!
inace sipao sam zadnji put na jugopetrolu kod pivare u bg, stvarno mi je mnogo potrosio, mozda tripujem, al malo je nemoguce toliko!

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 23:43h

Ako je to za vreme ovog mraza i snega bilo, nista cudno, i meni je skocila potrosnja, sa nekih 1000din/100km (sto prosecno izvucem) na nekih 1200din, kombinovane ali pretezno grad, uglavnom sa tezom nogom. Zajebah se nisam sipao aditiv, njega kad koristim zimi auto trosi maltene kao leti :)

Za EKO se slazem, tu u Vrcinu ne bih nikako sipao, ali ova blizu mene zasad je odlicna, nijedan problem.
Fiesta!!

darko darko

Poruka od darko darko » ponedeljak, 2. dec. 2013. u 23:55h

U smederevu gde god sipas gorivo i pune i manje trosi, dal je omv ili nis, luk, sve jedno, cim krenes prema bg :ozid: bas se osteti kolicina koja se sipa za iste pare!

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 3. dec. 2013. u 12:19h

Dule koji aditiv sipaš zimi za manju potrošnju?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 3. dec. 2013. u 12:23h

Wurth CR aditiv, onaj od 900din, pola bocice na rezervoar, uvek ustedim vise od tih 450din u potrosnji, plus je autu bolje, tako da se ne bunim.
Fiesta!!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 3. dec. 2013. u 12:56h

Evo ja se vratih od Gagija, vratio mi je kod dizne sad je sve ok. On kaze da su u pitnju lose dizne, a ne lose gorivo.

nikola

Poruka od nikola » utorak, 3. dec. 2013. u 13:26h

Ja danas vozim auto kod Gagija, pa ćemo da vidimo šta se događa...

nikola

Poruka od nikola » petak, 6. dec. 2013. u 00:42h

Focus bio kod dr Gagija i ništa lepo nisam mogao da čujem. A čuo sam ono čega sam se najviše pribojavao - ne valjaju dizne. "Najpovoljnija" varijanta koja mi je na raspolaganju je remont (600-1000 eur). Nisam siguran da se to isplati na ovom Focusu, pošto je to skoro polovina njegove trenutne vrednosti (a uzimajući u obzir problem sa diznama, vrednost mu je i manja). Nosim se mišlju da ga dam u oglase, pa šta bude. Nisam pametan... :(

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 6. dec. 2013. u 08:19h

a posto bi ga prodao?

nikola

Poruka od nikola » petak, 6. dec. 2013. u 08:28h

Ne znam, nisam još doneo konačnu odluku. Možda ga i ne prodam. Ako ga prodam, ostaje mi solucija da opet uzmem nešto polovno i ko zna šta bi me sa tim čekalo? Jeste da 600 evra nije malo, ali bar znam šta vozim. Nisam pametan, sve mi je ovo naišlo neočekivano. Trebaće mi malo vremena da se presaberem. Čak mi pada na pamet da uzmem neki dobar polovan motor (pretpostavljam da sa motorom idu i dizne, nisam stručnjak ali nagađam), iz nekog stranca. Da proverim dizne i sve ostalo, pa ako su ok, da ubacim drugi motor, koji je manje prešao. Sve su to sad opcije o kojima moram da razmišljam nerado...

Odgovori

Povratak na „Instalacije“