Ovako. Pre jedno mesec dana, desilo mi tek što sam krenuo (dakle hladan motor) da je na instrument tabli počela da blinka lampica za grejače (Focus 1.8 TDCI, 2001). Auto izgubi snagu i pozadi izbacuje beli (plavičast dim). Napominjem da mi se prošle godine lampica takođe palila (bez gubljenja snage i dima), zamenjen senzor bregaste kod Dragomira i problem rešen. Ovo sad kad mi se dogodilo pre mesec dana, stanem, ugasim motor, upalim i sve ok. Više se nije javljalo, a od tada sam prešao oko 1000 km. Međutim, evo jutros se desilo ponovo - blinka lampica za grejače, motor se guši, izbacuje plavičast dim. Ako sam se prvi put nadao da se nešto slučajno "zaglupelo" (neki senzor, kompujter ili slično... šta znam, nisam neki ekspert) pošto je auto posle toga išao lepo, sada znam da motor ima neki problem. Napomenuo bih i to da pri promeni iz treće u četvrtu brzinu (samo pri tom šaltanju sam primetio), pri nekih 1700-1800 obrtaja i nakon toga pri dodavanju gasa čuje se neko zveketanje, caktanje ili kako god da to nazovem (kao ventili ili slično).
Takođe, u poslednjih par jutara se dešava isto nešto čudno. Dam kontakt, sačekam da grejači odrade, upalim auto. Počne da radi (mada mi se čini da radi malo nemirno, ništa značajno, ali kao da preskače jedan cilindar). I nakon 4-5 sekundi rada, motor se ugasi sam. Upalim ponovo, radi ok. To se ne dešava kada je motor ugrejan, već samo kada je hladan. Ne znam da li ima veze sa opisanim problemom u vezi lampice i izbacivanja dima.
Stvar je u tome što me za vikend čeka put od 500km, pa da znam koliko je ovo ozbiljno. Svakako ću se obratiti Dragomiru, ali čisto dok sa njim ne vidim kada može da me primi, da se ovde informišem šta me je snašlo