Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ispraznio nov akumulator

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
milllan
Poruka: 213
Član foruma od: četvrtak, 8. nov. 2012. u 16:13h

Ispraznio nov akumulator

Poruka od milllan » četvrtak, 27. feb. 2014. u 23:21h

Imam Ford Ecsorta na benzin gas 1993 karavan,menjao sam lampice na faru,i pretpostavljam da sam ostavio svetla da gori,i nisam palio auto jedno 7 dana,bio u garazi i probam da upalim i ne da nece da radi,nego mu ni jedna lampica ne gori....a akumultor nov varta 52a,kupljen pre 10 dana....E,sad moja je pretpostavka da je ostalo upaljeno svetla,jer ne znam sta drugo moze da bude...Upalio sam auto na kablove i vozio oko 10 tak kilometara i jos malo radio na leru,posle normalno pali...E,sada moje pitanje,jel treba auto paliti svaki dan,ili svaki drugi dan i potpuno praznjenje akumulatora,ima li posledica za akumulator...ili da ga odmah reklamiram.....

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Ispraznio nov akumulator

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 27. feb. 2014. u 23:51h

Ako je dubinski ispražnjen i tako prazan stajao 7 dana... ne, još gore, 7 dana je neki potrošač vukao struju u dubinski ga praznio, mislim da je kraj tvog akumulatora. Zbog toga ima bar 30% manji kapacitet, ako ne i više od 50%. Dubinski ispražnjen akumulator se malom strujom a višim naponom (15V) puni preko 20 sati. Nemoj ga paliti 10 dana, skini kleme, pa opet posle 10 dana nećeš moći da upališ ili ćeš jako teško. Što se reklamiranja tiče, možeš da probaš, ali ga neće sigurno uvažiti, dopuniće ga ali neće zameniti novim. Takva im je praksa, pritom na olovnom akumulatoru su vidljive posledice dubinskog pražnjenja, što ne potpada pod garanciju.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

milllan

Poruka od milllan » petak, 28. feb. 2014. u 14:12h

Sta znaci,dubinski i kako cu da znam jel dubinski....

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 28. feb. 2014. u 23:04h

Pa čim je bio toliko prazan da nije ni jednu sijalicu mogao da upali...
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 1. mar. 2014. u 08:10h

Moje skromno misljenje je da takvo praznjenje aku ne steti istom, napunis i teras dalje...Provereno je u praksi, aku tako isto praznio otac (i to 2 puta, star covek), dopunio ga sam auto u voznji i cele zime je palio kao mina bez problema, auto ne vozi svaki dan, pa nekad zimi stoji i po 5 dana ne paljen, kasnije upali bez problema. Varta, takodje.
Voleo bih da cujem naucno objasnjenje tog stetnog dubinskog praznjenja? Mozda gresim...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21572
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 1. mar. 2014. u 09:01h

Naravno da mu šteti samo što se to na prvu loptu ne vidi ako ga odmah dopuniš.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 1. mar. 2014. u 09:21h

Ja ne znam za naucno objasnjenje, ali znam za objasnjenje iz prakse. :D
Pred kraj svog zivota, kad je fiesta izgubila kompresiju, besomucno verglanje je dovelo do isto takvog praznjenja. Ne odmah ali isto tako nije hteo da upali nijednu lampicu posle par dana, vrv je negde nesto mizerno vuklo struju, ali kad je bio toliko oslabljen nije izdrzao ni to malo.
Posle toga je akumulator bio za kantu, ni punjenje nije pomoglo. Mozda bi palio nekog benzinca, ali dizela nije hteo ni da zavrti 2 kruga, krene i odmah zakuca, pogasi se sve i to je to. Pre toga akumulator nije bio mnogo star, mozda godinu dana.
Fiesta!!

brabas
Poruka: 486
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 00:35h

Poruka od brabas » subota, 1. mar. 2014. u 10:19h

Jednom prilikom sam naleteo na sledeći sajt i diskusiju o akumulatorima, mislim da je jako koristan izvor.

http://akcrankshaft.com/forum/showthread.php?tid=17690

milllan

Poruka od milllan » subota, 1. mar. 2014. u 10:20h

I moje misljenje je da ne skodi samom akumulatoru,tako su mi svi rekli,neki kazu da cak i valja da se neki put u svom veku skroz isprazni,on sada stvarno puni bez problema,ko mina sto se kaze....svakako cu ga dati na servis,da vidim jel izgubio nesto tim praznjenjem,neka ga stave na aparate,pa nek provere,nista me ne kosta

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 1. mar. 2014. u 22:08h

Reći će ti u servisu da je odličan, jer ako bi rekli suprotno morali bi da ga promene :)
Postoje više načina na koje se akumulator može isprazniti, da li velikom strujom ili malom strujom, da li kratkotrajno ili u trajanju od par dana, takodje i spoljna temperatura ima bitan uticaj... Pročitajte garantni list bilo kog akumulatora i naučićete par korisnih stvari.
Postoje olovni akumulatori predvidjeni za dubinsko praženjenje, takvi se koriste u invalidskim kolicima na primer i nekoliko su puta skuplji od običnog istog kapaciteta za automobil.
Da ne dužim dalje, Brabas je okačio link posle koga nema šta da se priča. A to što svi pričaju su dezinformacije koje može da pobije samo neko ko je poprilično stručan za te stvari.
Ford weist den Weg.

oristic

Poruka od oristic » subota, 1. mar. 2014. u 23:41h

Koliko vidim u ovom tekstu koji cemo recimo prihvatiti kao tacan stoji da je je lose isprazniti potpuno aku i nakon 2-3 dana javlja se kojekakav hemijski proces koji je trajan i stetan, da ne citiram sad. Ono sto kasnije pise je da ako takav aku dopunimo u voznji on nece trajati dugo...
Otac je novu Vartu praznio svetlima na nulu, ali auto nije stajao tako danima vec ga palio na kable istog dana ili suta ujutru, narednih zimskih meseci auto pali bez problema i ako stoji po par dana u garazi bez grejanja i ne vozi se svaki dan. To je moje iskustvo iz prakse, a Varta je stara evo vec drugu god. Ja licno nisam od onih koji ocekuju da aku (baterija) traje 10 godina i da je to nesto sto se menja kad crkne...
Inace mi se dopada kad procitam nesto strucno objasnjeno thumbsuph

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 2. mar. 2014. u 00:04h

Svaki akumulator će izdržati garanciju uz maltretiranje, ali je pitanje koliko će trajati posle nje. Možda nekome nije trošak da svake druge godine da 100 evra na nov akumulator...
Ford weist den Weg.

oristic

Poruka od oristic » nedelja, 2. mar. 2014. u 00:17h

4-5 god je skroz OK da izdrzi aku, posle toga jedino ako mu pomogne onaj strucnjak sa onog drugog foruma. Sa Vatrom i Boshom imam skroz Ok iskustvo, a i fabricki aku traju na skroz ispravnom vozilu (novo je) oko 5 god prosek, manje vise....

milllan

Poruka od milllan » nedelja, 2. mar. 2014. u 09:38h

Pa garancija je 3 godine,vise mi nece ni auto trajati,iskreno...a i nema nista bod elektronike,da se kaze da je veliki potrosac...Ok,hvala svima

Odgovori

Povratak na „Instalacije“