Kako zastititi motor od hladjenja
Moderator: ace1
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Kako zastititi motor od hladjenja
Vec dugo razmisljam na ovu temu. Prvo cu preneti neka iskustva.
Recimo Focus 1.6 16V ima aluminijumski blok, veoma brzo se greje, par minuta i eto ga na 90C. Tako isto se i hladi. Prakticno zimi za dva sata je vec 'ladan. Hauba nema ni izolaciju, tako da je go ko pistolj.
Kod RSa i TDDIa, blok je celicni, a hauba ima izolaciju. Tesko (sporo) se greju, ali motor nakon dva sata na hladnoci i dalje je topao, pa svaki start motora je laksi, a i grejanje ranije pocne da radi punom parom.
E sad hteo bih da poradim na izolaciji motornog prostora i da motor ususkam, da sto duze drzi toplotu jer je korisno za svaki ponovni start. Posto nemam plasticni poklopac motora i na RSu i TTDIu, isekao bih jedan panel od kamene vune debljine 10 cm, i postavio preko, a mozda mogu i neki duzi deo da isecem i da podbacim preko motora napred (ispod intercoolera prema dole) jer tu nema nista od pokretnih delova. Uz ovo, mislio sam i da oblozim takodje kamenom vunom debljine 3-5 cm posudu sa rashladnom tecnoscu, da sto duze cuva toplotu. Mozda moze da se odradi neka izolacija na bokovima motornog prostora.
Uz sve ovo sigorno ce motor biti tisi.Svaki predlog je dobro dosao.
Recimo Focus 1.6 16V ima aluminijumski blok, veoma brzo se greje, par minuta i eto ga na 90C. Tako isto se i hladi. Prakticno zimi za dva sata je vec 'ladan. Hauba nema ni izolaciju, tako da je go ko pistolj.
Kod RSa i TDDIa, blok je celicni, a hauba ima izolaciju. Tesko (sporo) se greju, ali motor nakon dva sata na hladnoci i dalje je topao, pa svaki start motora je laksi, a i grejanje ranije pocne da radi punom parom.
E sad hteo bih da poradim na izolaciji motornog prostora i da motor ususkam, da sto duze drzi toplotu jer je korisno za svaki ponovni start. Posto nemam plasticni poklopac motora i na RSu i TTDIu, isekao bih jedan panel od kamene vune debljine 10 cm, i postavio preko, a mozda mogu i neki duzi deo da isecem i da podbacim preko motora napred (ispod intercoolera prema dole) jer tu nema nista od pokretnih delova. Uz ovo, mislio sam i da oblozim takodje kamenom vunom debljine 3-5 cm posudu sa rashladnom tecnoscu, da sto duze cuva toplotu. Mozda moze da se odradi neka izolacija na bokovima motornog prostora.
Uz sve ovo sigorno ce motor biti tisi.Svaki predlog je dobro dosao.
- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Re: Kako zastititi motor od hladjenja
Nađi azmafon, on se koristi i za toplotnu i zvučnu izolaciju.
Kamena vuna će ti u mikro-česticama leteti po motornom prostoru zbog vibracija auta, a ti će ti dospeti u svaki pokretan deo oko motora, a možda i u motor, ne znam kolike su te čestice što lete, možda i kroz filter mogu da prođu...? Da ta vuna valja za automobile, mislim da bi je stavljali fabrički...
Sa druge strane, s obzirom na Alu blok u 1.6, ne znam šta će ti izolacija kad si i sam rekao da je za čas posla na 90 stepeni. Zašto čuvati od hlađenja nešto što se svakako brzo zagreje? Ako takav motor izoluješ grejaće se još brže a imaćeš i rizik od pregrevanja tada, jer neće imati gde da se oslobodi toplota zbog izolacije, a to ti je takođe bitan detalj....
Kamena vuna će ti u mikro-česticama leteti po motornom prostoru zbog vibracija auta, a ti će ti dospeti u svaki pokretan deo oko motora, a možda i u motor, ne znam kolike su te čestice što lete, možda i kroz filter mogu da prođu...? Da ta vuna valja za automobile, mislim da bi je stavljali fabrički...
Sa druge strane, s obzirom na Alu blok u 1.6, ne znam šta će ti izolacija kad si i sam rekao da je za čas posla na 90 stepeni. Zašto čuvati od hlađenja nešto što se svakako brzo zagreje? Ako takav motor izoluješ grejaće se još brže a imaćeš i rizik od pregrevanja tada, jer neće imati gde da se oslobodi toplota zbog izolacije, a to ti je takođe bitan detalj....
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Moracu da te razocaram ali mani se posla,nece imati mnogo efekta. Filc azmafon je najbolji za te stvari... Tddi je dobro izolovan i odozdo i odozgo nista mu ne treba vise
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
1. Auto se vozi i zimi i leti. Ako sprovedeš to što si naumio, dobićeš efekat nošenja bakinog džempera leti... a to opet nikako neće prijati motoru 
2. Zar ipak ne misliš da su u fabrici imali dovoljno vremena da razmisle o svemu i da isprojektuju optimalno rešenje za sve vremenske uslove (ili ti misliš da možeš bolje* od njih
)?
* sindrom HHO

2. Zar ipak ne misliš da su u fabrici imali dovoljno vremena da razmisle o svemu i da isprojektuju optimalno rešenje za sve vremenske uslove (ili ti misliš da možeš bolje* od njih

* sindrom HHO
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Činjenica je da su mogli bolje da ga izoluju, kao što su uradili na jačim motorima.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
pazi ovo za kamenu vunu moram proveriti. moguce je da se rastrese i bude prasine. doduse ovu izolaciju bih stavljao samo zimi, mada mislim da nema veze ni leti, jer motor ima vodeno hladjenje. focus 1.6 sam imao, njega samo navodim kao primer. steta sto tddi nema plasticni poklopac, on sigurno nedozvoljava da se glava motora hladi brzo, jer je od aluminijuma. mnogo je bitno kad se motor pali na temperaturi od recimo 20 stepeni, nego sa 0.
- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Prijatelju, bez uvrede, ali tvoj auto su projektovali inženjeri. Ne jedan već ekipa istih. Nemam ništa protiv ako misliš da znaš bolje od njih, i nadam se da ćeš postići to što želiš.
Za kamenu vunu ti garantujem da će se rastresti prašina, jer nema TA peći koja ne izbacuje prašinu od vune(mala količina, vremenom sloj postane vidljiv a ko je domaćica lenja). Pričam i o novijima koje imaju kamenu vunu u sebi, i o starijima sa staklenom vunom. E, sad, TA peć čak i kad joj ventilator nije balansiran ima 1000% 1000puta manje vibracija od motora automobila. Zaključak možeš i sam izvući, zar ne?

Za kamenu vunu ti garantujem da će se rastresti prašina, jer nema TA peći koja ne izbacuje prašinu od vune(mala količina, vremenom sloj postane vidljiv a ko je domaćica lenja). Pričam i o novijima koje imaju kamenu vunu u sebi, i o starijima sa staklenom vunom. E, sad, TA peć čak i kad joj ventilator nije balansiran ima 1000% 1000puta manje vibracija od motora automobila. Zaključak možeš i sam izvući, zar ne?

Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Не можеш да лепо изолујеш мотор јер он има много хладних мостова . Та изолација на хауби је против буке , а не против одласка топлоте .
Ако хоћеш да спречиш хладни старт , монтирај електрични грејач блока .
Колико ти то желиш да пређеш са колима , 1 000 000 километара па ти је битан хладни старт ?
Ако хоћеш да спречиш хладни старт , монтирај електрични грејач блока .
Колико ти то желиш да пређеш са колима , 1 000 000 километара па ти је битан хладни старт ?
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Uzgred, šta ja znam, možda ima više tipova materijala koji se krste "kamena vuna", ali ono što ja znam pod tim imenom propada od vlage... ne znam koliko je to dobar materijal za izolovanje motorskog prostora.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin