Ponuđeno mi je da kupim prilično zanimljiv primerak Ford Taunusa. Renoviran je, u dobrom stanju i cena mi odgovara, ali me zbunjuje čudan VIN broj i tablica karoseriji koji su za razliku od uobičajenih Fordovih onih godina i neoriginalni motor. Prilažem fotografije na kojima se vidi fabrički postavljena tablica ispred hladnjaka i VIN broj koji je utisnut na kraku, ne na fabričkoj lokaciji, ali nedaleko od njega. VIN broj se poklapa sa onim napisanim u saobračajnoj ali ne sa onim na tablice... Motor ugrađen u automobil je V6 2.3, a saobračajna, iako ne sadrži broj motora, označava model „Taunus 17m“, što označava V4 1.7. Takođe, u saobračajnoj je upisan datum prve registracije 1976. godine, iako je model bio u proizvodu samo do 1969. godine.
Svi ovi problemi mi još nisu dozvolili da donesem pozitivnu odluku.
Moja pitanja su: Da li je ovaj automobil legalan sa ovim podatkama? Zašto se VIN broj i tablica na ovom automobilu mogu toliko razlikovati od uobičajenih fabričkih? Da li je originalni motor važan za registraciju kod novog vlasnika? Ako podatke koje sam opisao treba ispraviti za novu registraciju, da li je to moguće učiniti?
Veliko hvala svima koji su se odazvali!
Igor