Potrošnje goriva kod Fordova
Moderator: ace1
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8307
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Re: Potrošnje goriva kod Fordova
U zavisnosti od puta tempomat dodaje gas ali ga i oduzima pokušavajući da održi tu zadatu brzinu. Iako obrtaji stoje zakovani oseti se kako motor dodaje uzbrdo i oduzima gas nizbrdo.
Nogom ako održavaš konstantne obrtaje onda brzina varira, a ako sam pokušavaš da održiš konstantnu brzinu opet moraš da dodaješ i oduzimaš gas samo sporije od kompa.
Za razliku od tempomata nogom ipak sporije dodaješ i oduzimaš gas od kompa, koji to skoro momentalno radi, ali onda brzina i nije toliko konstantna, kao sa uključenim tempomatom.
Moguće je da na tempomatu više troši da bi održavao konstantnu brzinu zbog brzine reakcije na gas ali ne nešto preterano, razlika je skoro minimalna, ali osećaj rasterećenosti na dužim putovanjima je neprocenljivo.
Nogom ako održavaš konstantne obrtaje onda brzina varira, a ako sam pokušavaš da održiš konstantnu brzinu opet moraš da dodaješ i oduzimaš gas samo sporije od kompa.
Za razliku od tempomata nogom ipak sporije dodaješ i oduzimaš gas od kompa, koji to skoro momentalno radi, ali onda brzina i nije toliko konstantna, kao sa uključenim tempomatom.
Moguće je da na tempomatu više troši da bi održavao konstantnu brzinu zbog brzine reakcije na gas ali ne nešto preterano, razlika je skoro minimalna, ali osećaj rasterećenosti na dužim putovanjima je neprocenljivo.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
meni su svi soferi sa kamionima pricali da tempomat vise trosi, pa manje ostane nafte za njih 

- FM III
- Vremenski policajac
Ma kamioni su nešto drugo, kod njih i slabiji vetar ima udela u potrošnji zbog aerodinamike, a i vrsta tereta ima veliku ulogu u potrošnji.
Kod putničkih automobila nema tih problema i ako nema vetra a ravan je put, prednost ima tempomat
.
Kod putničkih automobila nema tih problema i ako nema vetra a ravan je put, prednost ima tempomat

NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- milan_gt
pa eto, oni svaki dan voze, tako mi kazu
- ljuba.b
- Poruka: 45
- Član foruma od: subota, 18. feb. 2012. u 09:22h
Da, ali na tempomatu držiš 80 i ideš toliko. Kada sam dodaješ gas malo sporije nego tempomat pa brzina padne, i na kraju dobiješ manju prosečnu brzinu ili moraš da ideš brže da bi nadoknadio izgubljeni i tada potrošiš više goriva.FM III piše:U zavisnosti od puta tempomat dodaje gas ali ga i oduzima pokušavajući da održi tu zadatu brzinu. Iako obrtaji stoje zakovani oseti se kako motor dodaje uzbrdo i oduzima gas nizbrdo.
focus karavan1.8tdci 2002
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
- FM III
- Vremenski policajac
@ ljuba.b
Prosečnu brzinu ne gledam nego gledam da vozim odredjenom brzinom i trudim se da ako usporim vratim do nje. Zašto bi uopšte ubrzavao i nadoknadjivao prosečnu brzinu? Ni sa tempomatom prosečna brzina neće biti ista sa zadatom jer povremeno ubrzavam kod preticanja i usporavam kada ne mogu bezbedno da preteknem.
Prosečnu brzinu ne gledam nego gledam da vozim odredjenom brzinom i trudim se da ako usporim vratim do nje. Zašto bi uopšte ubrzavao i nadoknadjivao prosečnu brzinu? Ni sa tempomatom prosečna brzina neće biti ista sa zadatom jer povremeno ubrzavam kod preticanja i usporavam kada ne mogu bezbedno da preteknem.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Princip je isti sve su ostalo nijanse
*ebo potrosnju,trosice onoliko koliko mora

*ebo potrosnju,trosice onoliko koliko mora

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Tempomat ne vozi štedljivo, forsira tamo gde nema potrebe. Na primer, ja bih uzbrdo probao da izađem sa što manje gasa, tj. sa konstantnim gasom, ....
Nizbrdo bih pustio da ide bez gasa, sa potrosnjom 0 l/100 km, ...
... dok tempomat u oba slučaja nabija gas da bi održao zacrtanu brzinu.
Sve u svemu, manualno, tj. pedalno, imao bih manju prosečnu brzinu ali i manju potrošnju, na istom putu.
Nizbrdo bih pustio da ide bez gasa, sa potrosnjom 0 l/100 km, ...
... dok tempomat u oba slučaja nabija gas da bi održao zacrtanu brzinu.
Sve u svemu, manualno, tj. pedalno, imao bih manju prosečnu brzinu ali i manju potrošnju, na istom putu.
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Niko ne drzi tempomat uz bubanj potok, ok je za ravan put i kod blagih uzbrdica i nizbrdica a po potrebi preuzmes komandu
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Kako to mislis niko? 
Radi tempomat s obe strane sasvim fino, jedino se muci ako sa strmije strane krenes 6om sa 105-110 ili sporije, preko toga drzi bez problema

Radi tempomat s obe strane sasvim fino, jedino se muci ako sa strmije strane krenes 6om sa 105-110 ili sporije, preko toga drzi bez problema

Fiesta!!
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
mislim da je dezinformacija da tempomat troši više goriva. štedi i na ravnom i na uzbrdici!
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- milan_gt
E bas cu pitati koliko im kamioni vise trose sa tempomatom
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Pa ne bih rekao, tempoat neće na ravnom da stišće gas, kao što mi se dešava recimo na autoputu. Kada se smorim i izgubim osjećaj u nozi, sam sitšćem gas, ne mnogo ali malo po malo, sa 120 odem na 130-140. Tempomat to neće.
Uz brdo je bolje voziti nižom brzinom, na većim obrtajima, tj. prilagoditi da obrtaji nisu previše nisko. Čuvaš mjenjač i sklop kvačila. Naročito kod dizela.
Za niz brdo ne znam, ne bi trebao tempomat da dodaje gas, bar kada je nizbrdica dovoljna da održi dovoljnu brzinu.
Uz brdo je bolje voziti nižom brzinom, na većim obrtajima, tj. prilagoditi da obrtaji nisu previše nisko. Čuvaš mjenjač i sklop kvačila. Naročito kod dizela.
Za niz brdo ne znam, ne bi trebao tempomat da dodaje gas, bar kada je nizbrdica dovoljna da održi dovoljnu brzinu.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Sa tempomatom sigurno trosi vise i auto i kamion ne morate se ni zamarati oko tog pitanja, na neravnom terenu je tempomat potpuno neefikasan, dok na ravnom (tipa Vojvodina) moze da popravi potrosnju u odnosu na nogu vise od 5%
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Re: Одг: Potrošnje goriva kod Fordova
Zbog guzve, zabilazis spora vozila, onda se i sam nekom mozda sklonis, usporis pa gas itd. Sto se tice samog tempomata verujem da radi dobro posao.dule0911 piše:Kako to mislis niko?
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- ljuba.b
- Poruka: 45
- Član foruma od: subota, 18. feb. 2012. u 09:22h
[quote="
Nizbrdo bih pustio da ide bez gasa, sa potrosnjom 0 l/100 km, ...[/quote]
I tempomat radi isto.
Logično mi je da kod iste prosečne brzine mora biti potrošena ista snaga za ostvarivanje/održavanje iste.
Tako da i utrošak goriva koji je proizveo tu snagu mora biti isti.
Nizbrdo bih pustio da ide bez gasa, sa potrosnjom 0 l/100 km, ...[/quote]
I tempomat radi isto.
Logično mi je da kod iste prosečne brzine mora biti potrošena ista snaga za ostvarivanje/održavanje iste.
Tako da i utrošak goriva koji je proizveo tu snagu mora biti isti.
focus karavan1.8tdci 2002
- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
zanimljivo je da se na mnogim forumima lome koplja oko ovoga, i da armija ljudi koji tvrde da je potrosnja sa tempomatom veca, uopste nije mala.
i meni se vise puta ucinilo tako nesto, a objasnjenje nemam.
jos jedna stvar koja mi je u toj prici pala na pamet je da je greska u potrosnji, prikazanoj, razlicita sa tempomatom i bez njega... zasto ne znam, ali bi to mozda moglo biti jedno od, ili bar deo objasnjenja...
i meni se vise puta ucinilo tako nesto, a objasnjenje nemam.
jos jedna stvar koja mi je u toj prici pala na pamet je da je greska u potrosnji, prikazanoj, razlicita sa tempomatom i bez njega... zasto ne znam, ali bi to mozda moglo biti jedno od, ili bar deo objasnjenja...
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
- mile1947
- Poruka: 70
- Član foruma od: nedelja, 2. mar. 2014. u 15:26h
Da se malo nadovezem na temu. Ovo je moje iskustvo sa autobusima inace mog zanimanja do prosle godine (penzija). Zadnji 6 godina sam vozio autobus automatik koji je imao manju potrosnju goriva od istog tipa atobusa sa menjacem. I jedan i drugi su imali tempomat i vozeni su na istoj releciji (Beograd - Pariz). Sto se tice potrosnje na kolima neznam poto moj Mondeo nema tempomat.
- Aca06
-
- Poruka: 3137
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Ovo se tice samo price oko tempomata.
Moj sluzbeni auto trosi manje kad ga vozimm sa tempomatom, provereno vise puta. Sto se tice uzbrdica I nizbrica kod mene tempomat savrseno radi posao. Evo primer BG-Niš. Krecem sa naplatne rampe Bubanj potok popnem ga na 139 I ukljucim tempomat, potrosnja 8.8 na ravnom, Begaljicko brdo po kompu poveca potrosnju na 10,2, ali kad krenem nizbrdo na tom istom brdu potrosnja je 2.1L. Cim se spustim na ravan deo opet potrosnja 8.8-9.0 I tako sve do Niša. Brzina 139 je naj rentabilnija za one BMW I Audije sa oznakom na zadnjem staklu STOP POLICIJA. Inače potrošnja u gradu ide I do 14 litara.

Moj sluzbeni auto trosi manje kad ga vozimm sa tempomatom, provereno vise puta. Sto se tice uzbrdica I nizbrica kod mene tempomat savrseno radi posao. Evo primer BG-Niš. Krecem sa naplatne rampe Bubanj potok popnem ga na 139 I ukljucim tempomat, potrosnja 8.8 na ravnom, Begaljicko brdo po kompu poveca potrosnju na 10,2, ali kad krenem nizbrdo na tom istom brdu potrosnja je 2.1L. Cim se spustim na ravan deo opet potrosnja 8.8-9.0 I tako sve do Niša. Brzina 139 je naj rentabilnija za one BMW I Audije sa oznakom na zadnjem staklu STOP POLICIJA. Inače potrošnja u gradu ide I do 14 litara.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Logicno,sto je konstantnija brzina manja je potrosnja. Ja kad hocu da stedim gorivo na autoputu ukljucim tempomat na odredjenoj brzini. U svakom casopisu automobilizma takodje pise u temi stednje goriva da se koristi tempomat kada nema guzve u saobracaju...
Svrha tempomata je manje zamaranje vozaca(desna noga) na duzem putu ali ovo prvi put cujem da ce na autoputu pri 140 vise da mi trosi sa tempomatom nego kad drzim nogu na gasu.
Svrha tempomata je manje zamaranje vozaca(desna noga) na duzem putu ali ovo prvi put cujem da ce na autoputu pri 140 vise da mi trosi sa tempomatom nego kad drzim nogu na gasu.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Ja takođe imam iskustva sa manjom trenutnom potrošnjom kad sam održavam brzinu. Testirano na ravnom i na deonicama od po 20 kilometara. Na Alfi 147 benzin mi je razlika bila pola litre niža u odnosu na vožnju sa tempomatom.

- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Automatizovan menjač ili pravi automatik ?mile1947 piše:Da se malo nadovezem na temu. Ovo je moje iskustvo sa autobusima inace mog zanimanja do prosle godine (penzija). Zadnji 6 godina sam vozio autobus automatik koji je imao manju potrosnju goriva od istog tipa atobusa sa menjacem. I jedan i drugi su imali tempomat i vozeni su na istoj releciji (Beograd - Pariz). Sto se tice potrosnje na kolima neznam poto moj Mondeo nema tempomat.
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Nije tačno. Ako nizbrdica nije dovoljna da se postigne brzina, tempomat daje gas.ljuba.b piše: Nizbrdo bih pustio da ide bez gasa, sa potrosnjom 0 l/100 km, ...
I tempomat radi isto.
- mbole
- Poruka: 14979
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h