Licno iskustvo, vozio sam vise automobila i potrosnja zavisi od moilion faktora....
Najmanje trosi kada automobil vozi savjestan i odmoran vozac, BEZ tempomata, ali vozac ne ostaje u takvom stanju poslije 30-40 kilometara.
Noga se umara od konstanog polozaja, kostantna brzina i previse truga daju veliki napor i utisak o kilavljenji pa poslije 30tak minuta pocinje voznja bez osjecaja gdje potrosnja skace i do 15% Tada je najbolje koristiti tempomat, naravno rijec je o ravnom putu (podrazumjevano-PRAVAC)
Ukoliko se automobil vozi po brdovitom ili krivinama a vi hocede da stedite gorivo ne palite tempomat.
Sam ces jako dobro prilagoditi stepen prenosa i radne obrtaje potrebi motora dok tempomat nece nista sem ubrizgati vise goriva.
Tempomat na autoputu ITEKAKO DA, na manjim deonicama do 30km nema potrebe, sami ce te bolje
Razlog je zato sto linearno brze ubrzate nego sto isto tako usporite motorom u manjim obrtajima....Opet mapominjem pricam o iskustvu sa dizelima, kad sjednem u benzinca potrosnja me ne interesuje
Od skoro vozim Mondea 2.0 TDCi 6 brzina - karavan 2003god potrosnja na magistralinim putevima mi je 3,5-3,8 litara (ne klavim samo vozim linearno) sa tempomatom 4 litra, autoput u pocetku prednos ima noga, ali kasnije krene svrljanje po obrtajima jer se izgubi osjecaj na nozi pa tako tempomat trosi 4,8 a noga 5,2
Razlog je jos jedan : pri vecim brzinama ne mozete ubrzati linearno za kratko vrijeme kao na 60km/h, a usporenje je mnogo brze zbog udara vjetra.....
Inace svi podaci su navedeni kada se stedi u voznji.
Obicno trosim 4-4,5 l otvoreno i oko 6l u gradu (zimi ide do 7l dok se motor ne zagrije)
Obozavam TDCi