fancy piše:Ako je njegova priča da su "Nemci na ceni", nema razloga da mu ne verujem.
Evo ti pa sam zakljuci. 2008 Golf za $10,000 (i to jos mozes poprilicno da spustis). Ovaj automobil nov je kostao oko $17,000.
http://milwaukee.craigslist.org/ctd/1227655380.html
fancy piše:Uostalom, kao što rekoh, 100 ljudi - 100 mišljenja, jedna ista statistika uvek može da se tumači na različite načine. Dovoljno je samo pogledati automobilske kompanije i videti kako posluju, pogledati kako (I da li uopšte) preživljavaju ovu krizu i zaključiti
Nisu npr. džabe GM i Chrysler završili tako kako su završili. I sami su priznali da su pravili automobile koje niko nije hteo da kupi. Sorry but jeb1ga

Poslovanje i sami automobili nisu bas toliko povezani. Dzabe da pravis i najbolji auto na svetu ako ljudi u kompaniji lose posluju - izgubices $$$.
To je slucaj Big 3. Ja ti kazem da njihovi danasnji auti nisu nista losiji od konkurenata, cak u dosta slucajeva bolji. To nije bio slucaj tokom 1980ih i dobrog dela 1990ih, ali je danas tako.
Ali sta vredi kad kompaniju vode ljudi koji ne znaju ni osnove? Recimo, drzava je sada na celo GM-a postavila coveka koji je javno priznao da ne zna nista o autima. A nedavno je glavni GM covek za marketing, na pitanje zasto nema vise dizela u Americi, rekao da je zato sto je dizel daleko skuplji od benzina. To je bio nekada slucaj, ali ne i danas, danas je dizel jeftiniji od benzina. Znaci ti ljudi uopste ne znaju sta se desava na trzistu i oni bi da vode kompaniju?
I kad takvi ljudi vode kompanije - kompaniji mora ici lose, bez obzira kakve automobile proizvodili.
I naravno, tu su i dalje problemi sa unijama zbog kojih Big 3 moraju da placaju ogromne svote novca na radnike i njihova zdrastvena osiguranja (jako skupo u Americi) i penzije. To je nesto sto importi nemaju.
Fiat sam nije hteo da potpise papire za partnerstvo sa Chryslerom dok ne smanje satnice sa unijama.
Cim je Ford smanjio satnice unijama kompanija je pocela poslovati bolje. U Q1 gubitak Forda je bio $1.2 milijarde sto i nije lose kad se vidi globalna kriza i da rade reorganizaciju. Sa druge strane, Toyota je u istom periodu izgubila skoro $9 milijardi, a Honda oko $2.4 milijarde.
Cak i veliki Porsche, koji se prosle godine hvalio da zaradjuje $26,000 na svakom prodatom autu, je nedavno izjavio da bi bankrotirao u Martu da nije stigla pomoc od Volkswagena i da je trenutno u velikim dugovima (ne secam se tacno broja, ali znam da je receno da su navedeni dugovi veci od Chryslerovih).
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.