nisam napisao da tecni (manje koncentrovan) koriste eu zemlje na putevima mesto rizle i soli..
sent from white land..
Moderator: ace1
Van piše: ...за све те буђаве фордове
Taj koji to napiše je verovatno zaglavio u četvrtom razredu osnovne škole. Kako može kalcijum hlorid da ne bude agresivan? Kako može koncentrovaniji da bude manje agresivan?milan_gt piše: sad sam na fonu pa kad budem kod kompa bas cu potraziti koliko je agresivno..gde god sam nasao pise da nije ili je dosta manje..
- Mi u „Beograd putu“ za uklanjanje snega i leda koristimo natrijum - hlorid (NaCl) koji je u narodu poznat kao industrijska so. Međutim, mana je to što so deluje samo do - 5 stepeni. Za niže temperature koristimo kalcijum - hlorid u tečnom stanju (CaCl). On je mnogo efikasniji od natrijum - hlorida i koristi se isključivo za „mokro“ posipanje kolovoza na nadvožnjacima i mostovima iz dva razloga. Prvi i osnovni je to, što je, za razliku od industrijske soli koja oštećuje mostove i kolovoze, kalcijum-hlorid manje „agresivan“ i ne dovodi do korozije konstrukcije mosta.
Pa meni je savrseno sve jedno dal ce da pukne od leda (posto nema soli), ili od soli. Ako ima pukotina, uci ce i led pa ce je isto tako razbiti.van piše:Свака раствор соли када јој испари вода ради исто оно што и вода када се леди .Прави кристалну решетку која има већу запремину .
Раствор соли уђе у пукотину , испари вода остаје со која се крисализује и врши притисак . Тако страда асфалат , тако страда бетон , тако страда све што је круто а порозно .
Pesaci nisu normalni. Skacu pod auto, kao moram da stanem. Jeste, moram, al' mozda ne mogu! Pesacki jeste zakon, ali pesak mora da gleda levo - desno, a ne ovako, sto bi rekó jedan drigar: " mamu mu, prelazi mi na pesackom, onako bahato". Drugo, ti penzioneri, vidim ga zatrcao se, van pesackog, ako ne stanem ubicu ga, ja koci i na sirenu, ovaj se ukopao u mestu mase rukama da ne padne s trotoara, a kad je ukapirao da sam stao, nastavi nogu pred nogu, ceo minut prelazi ulicu, olos 80-ogodisnji i kusur.darko darko piše:...meni dve babe ...
Kome vise trebaju mostovi kad moze i "preko vode" da se predjeIosis piše:15.2.2012. Novi Sad.
16.2.2012.
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni