Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nesuglasice: mehanika vs. elektronika

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Nesuglasice: mehanika vs. elektronika

Poruka od nikola » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 15:24h

Primetio sam jedan čudan problem na svom Focusu. Par puta sam iz čiste zabave ulazio u test režim i tako vozio par kilometara, ali sam uočio da brzina koju pokazuje kazaljka brzinomera, ne odgovara brzini koju prikazuje kompjuter Focusa. Npr, kada kazaljka pokazuje da se krećem 60 km/h, kompjuter mi pokazuje da idem 67 km/h. Napomenuo bih da do ove razlike ne dolazi zbog neogovarajućih pneumatika, pošto su na Focusu 15-ice, 195/60, kako fabrika propisuje. Ako uzmemo da kazaljka pokazuje pogrešno, onda mogu realno da imam probleme sa prekoračenjem brzine, ako me neka patrola zaustavi. Ali, nisam stao tu, već sam čeprkao dalje i onda sam shvatio da se ni broj obrtaja koji pokazuje kazaljka, ne slaže sa brojem obrtaja koji pokazuje kompjuter. I to razlika nije mala, preko 100+ o/min. U prilog ovome dostavljam fotografije i video klip koji sam naprvio kako bih bolje objasnio oko čega imam nedoumicu. Zanimaju me dve stvari. Kako je moguće da se ove vrednosti "ne gađaju"? A drugo, čemu da verujem - elektrnoici ili kazaljkama? :)

Video klip -

Slika

Slika

Slika

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Nesuglasice: mehanika vs. elektronika

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 15:29h

imas li fon sa gps-om?

sent from white land..

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 15:32h

Hehe... to je i meni palo na pamet, ali nemam. Moj podržava samo mape, ali nema ugrađen gps. Jedino da uzmem od nekoga i da sa njim utvrdim.
Druga varijanta koja mi je pala na pamet je da vozim u test modu, a da neko (s kim sam na vezi mobilnim) vozi ispred mene ravnomernom brzinom, a ja da držim isto odstojanje, pa da tako proverimo (mada je ova metoda malo nepouzdana).

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 15:56h

Mislim da imas da skines programcic koji ce ti pokazivati brzinu.. Ako ti telefon ima GPS,a trebalo bi da ima ako ima mape.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 16:13h

Rece covek da nema ugradjen gps, tako da jedino da navata nekoga ko ima pa da proba, tako je najbolje.
Fiesta!!

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 18:59h

Dobro, lako ćemo za ovo... žena ima na telefonu GPS (a pošto i ona vozi Focusa, moraće i ona da da svoj doprinos rešavanju problema). Nego, ono što mene prvenstveno zanima je... kako je moguće da se ove vrednosti ovoliko razlikuju? :wtf:

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 20:29h

Ovo nisam pokusavao, ali sam proveravao tacnost brzine po km satu. Kad na satu pokazuje 100, po GPS-u pise 99.x. 130 km/h na satu, a 127 po GPS-u.
Isto TDCI, 100 ks.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 20:54h

Zar na Focusu nije cajger kompletno elektronski...? Tj. da uopšte nije pitanje mehanika vs. elektronika nego samo se kako isti (digitalni) podatak prikazuje na numeričkom (LCD) pokazivaču - a za pretpostaviti je da je ovo precizno merenje, podatak kojim barata računar u kolima - i na njegovom "analognom" parnjaku.

Ako sam u pravu a javljaju se takve razlike, možda bi trebalo baždariti satove.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 26. mar. 2012. u 21:48h

Ne znam da li iza ovog analognog (kazaljke) stoji elektronika (verovatno da je tako), ali analogni i digitalni mi se ne gađaju :blink: Pogotovo ako oba čitaju iste vrednosti iz kompjutera, tek tada je besmisleno da bude ovolika razlika.

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 27. mar. 2012. u 01:05h

dule0911 piše:Rece covek da nema ugradjen gps, tako da jedino da navata nekoga ko ima pa da proba, tako je najbolje.
Prevideo.. :doh:

Bas cudan problem,zivo me zanima sta ce merenje pokazati..

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 28. mar. 2012. u 00:57h

nikola piše:Ne znam da li iza ovog analognog (kazaljke) stoji elektronika (verovatno da je tako), ali analogni i digitalni mi se ne gađaju :blink: Pogotovo ako oba čitaju iste vrednosti iz kompjutera, tek tada je besmisleno da bude ovolika razlika.
Signal koji racunar dobija i za broj obrtaja motora i za brzinu vozila je digitalni (u sustini dobija impuls svaki put kad marker prodje pored senzora, ne znam tacno koji je tip al pretpostavljam da je HAL u pitanju).
Racaunar "broji" te impulse, ima sat kojim meri vreme i tako moze da izracuna koliko je rpm i km/h. Ta informacija se onda "preradi" u napon koji se salje instrumentu sa skazaljkom (sto je veci napon, skalzaljka ce se vise pomeriti).
Po tome trebalo bi da je digitalna informacija tacnija.
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Svaštara“