Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Detailing

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Robinho10
Poruka: 26
Član foruma od: četvrtak, 6. sep. 2012. u 18:30h
Kontakt:

Detailing

Poruka od Robinho10 » nedelja, 14. okt. 2012. u 11:38h

Pozdrav svima
Ja sam Dule iz Beograda a detailingom se iz hobija bavim vec nekoliko godina a od skoro sam sredio garazu i poceo da radim i "za pare"

Sta je detailing?
Ukrato to je detaljno sredjivanje kako spoljasnjosti tako i unutrasnjosti automobila u sta spadaju pravilno pranje automobila, claying, smirglanje, poliranje, voskiranje, odrzavanje spoljnih plasticnih delova, stakala, svetlosnih grupa, ciscenje i voskiranje felni, dubinsko pranje unutrasnjosti, odrzavanje instrument table i panela na vratima, koznih enterijera...
Svaki od ovih postupaka cu detaljno opisati u sledecim postovima

P.S ako krsim pravila foruma,ili moderatori smatraju da temi nije mesto na forumu,slobodno neka obrisu

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Re: Detailing

Poruka od Pančevac » nedelja, 14. okt. 2012. u 13:40h

hmm,zanimljiva tema tj. hobi.nadam se da ces nam pomoci nekim savetima. :) ......koje sredstvo preporucujes\koristis za odrzavanje koznih sedista? :)
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Robinho10
Kontakt:

Poruka od Robinho10 » nedelja, 14. okt. 2012. u 21:24h

Naravno uvek sam tu da pomognem...Probao sam razna sredstva za negu koze ali najbolji je onaj firme Gliptone, u setu idu cleaner i conditioner, prilicno je skup oko 50e ali vredi svaku paru jer je koza posle njega bukvalno kao nova

Daniel
Poruka: 6092
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Detailing

Poruka od Daniel » nedelja, 14. okt. 2012. u 22:01h

Mislim da bi bilo dobro to da otvoris u podforumu uradi sam. Npr. Tema odrzavanje koznih delova i opises sve o tome, pa tema poliranje i sve opises o poliranju i naravno slike bi dobro dosle ;)

Sent via Tapatalk
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 14. okt. 2012. u 22:04h

Pa ako se čovek bavi time profesionalno i zaradjuje od toga, ne verujem da želi baš (a u tome ga razumem i podržavam) da otkriva sve tajne svog zanata i postupke u svom radu :)
Slika

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » nedelja, 14. okt. 2012. u 22:25h

Ne boj se Totti , ako nam cak i otkrije tajne svog zanata nece biti ugrozen , prvo mnogo ljudi nema para za preparate koji su kvalitetni i skupi , drugo nemaju svi ni vremena za tako nesto , a neki jednostavno nemaju ni volje ni zelje.
Evo jedan engleski sajt , moze se svasta videti , nauciti i procitati.

http://www.detailingworld.co.uk/
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

mbole
Poruka: 15055
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 15. okt. 2012. u 00:43h

Trece, pored preparata uglavnom je potreban i po neki alat, a oni su daleko od jeftinog ako hoces kvalitetan rezultat.
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

Robinho10
Kontakt:

Poruka od Robinho10 » ponedeljak, 15. okt. 2012. u 07:15h

Nije mi problem da vam otkrijem sta i kako se radi, to je ustvari i cilj, da znate kako da odrzavate svoj auto i da kad odete negde da vam se nesto radi ne moze niko da vas prevari kao tipa odradio sam ti auto extra sredstvom koristio sam Turtlewax koji je najgore smece od autokozmetike. Naravno moze neko da ima i vrhunsku hemiju i alat ako ne zna sta da radi sta tim to mu nista ne znaci

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » ponedeljak, 15. okt. 2012. u 07:47h

@Mbole

Izmedju ostalog i to thumbsuph

U jednoj perionici kod mene u lokalu radi jedan lik koji se kune u TurtleWax , za njega ne postoji nista drugo , to mu je vrhunac auto kozmetike , i kad sam ga pitao jel probao nekada Meguiar's , Farecla ili nesto trece , samo me bledo pogledao i rekao TurtleWax je vrh... hahahaha
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

bo.
Poruka: 1043
Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h

Poruka od bo. » ponedeljak, 15. okt. 2012. u 15:43h

Nemojte tako o TW, imaju oni i dobrih proizvoda, isto kao i Sonax.
Daleko od toga da su među najboljima, ali imaju serije koje daju izvrsne rezultate.
Recimo Sonax premium..

Robinho10, imaš cro-detailing.com forum, slobodno se pridruži thumbsuph
Mondeo Mk4 2,5 Duratec Titanium

Focus Mk2 FL 1,6 Duratec 2010 Colorado red

Robinho10
Kontakt:

Poruka od Robinho10 » utorak, 16. okt. 2012. u 06:27h

Verujte mi ni najbolji TW nije ni prineti nekom Meguiarsu, AutoGlymu ili slicnima dok je Sonax vec ok za sredstva za ciscenje ali je zato sto se voskova i sampona daleko ispod proseka

Robinho10
Kontakt:

Poruka od Robinho10 » utorak, 16. okt. 2012. u 06:30h

E pa da krenemo redom kako se pravilno odrzava automobil

Pravilno pranje automobila:

Koliko god gornji naslov zvucao smesno, kod nas retko ko pere auto po propisima. Kad to kazem, ne mislim na pravilno pranje sa strane odstranjivanja necistoca, nego sa strane sto boljeg odrzavanja farbe na nasim ljubimcima.
Mogu da se kladim, da vecina vas, kada pere auto to radi po svima nama vec poznatom scenariju, tako sto sipa tecnost za pranje u kofu, napuni vodom, uzme sundjer i dalje je vec poznata procedura... To je mozda nama najpoznatiji nacin pranja, sto ne mora da znaci da je najbolji i najbezbedniji po farbu.
Na nasu veliku zalost, isti tretman dobijamo i u perionicama (bar u onima u kojima sam ja prao auto). Naravno da takvim pranjem dobijamo cist auto, ali time se steti farba i dobijaju se sitne ogrebotine po celom automobilu, takozvane “paukova mreza” i tzv “hologrami”:

Slika

Glavni krivac za ogrebotine je pre svega sundjer!
Ukoliko zelite da nakon poliranja kola zadrzite onaj “ogledalo” izgled, auto ne treba da perete sundjerom, nikako.

Zasto ne sundjer?

Zamislite uvecano, cestice prasine, peska, zemlje, koji su na vasem automobilu. Prilikom pranja sundjerom, te cestice bivaju zarobljene izmedju sundjera i povrsine koju perete. Struktura sundjera je takva da je manje vise tvrd, i te cestice ne mogu da udju u njega. Samim tim, povlaceci sundjer napred-nazad po povrsini, grebete istu tim cesticama koje su se nasle izmedlju sundjera i vaseg ljubimca. Na taj nacin nastaju one sitne ogrebotine, koje se najbolje vide na suncu ili kada se uperi svetlo u kola.
Da bi se to izbeglo, koriste se rukavice za pranje kola, kojih ima u razlicitim izdanjima. Najbolje su, kao sto sam spominjao u drugoj temi, rukavice od jagnjece dlake (lambswool), takodje su odlicne od ovcije dlake (sheepskin), a nisu lose ni one mikrofiber:

Slika
Slika

Ako pogledate te rukavice, videcete da se njihova struktura razlikuje dosta od sundjera. Mekane su, tako da imaju tu neku “dubinu” materijala. Zahvaljujuci tome, cestice prljavstine ne bivaju zarobljene izmedju rukavice i povrsine kola, vec “upadnu” u njenu strukturu i samim tim se lakse odstrane sa kola, ne ostecujuci farbu pri tome. Na taj nacin se izbegava grebanje povrsine, i savetuje se pranje tim rukavicama, kako bi se ocuvao savrsen izgled automobila.

Ali, to ne bi bilo sve.
Kako bi se jos vise smanjila mogucnost ostecenja farbe, pranje kola se izvodi metodom dve kofe. Ta metoda je izmisljena, kako bi se iz rukavice za pranje, odstranjivale cestice peska i prljavstine, koje su pokupljene za povrsine kola.
Metoda 2 kofe?

To je pranje, koje se sastoji kao sto naziv kaze, iz dve kofe. U jednoj kofi je sampon za pranje kola, a u drugoj kofi je cista voda. Pranje se vrsi tako sto se automobil pre svega pokvasi, zatim se rukavica natopi u kofi sa samponom, opere se deo automobila i nakon toga se rukavica ispere u kofi sa svezom cistom vodom. Na taj nacin se skupljene cestice prljavstine ispreru iz rukavice, u zasebnu kofu, sto ostavlja cistu rukavicu i cistu vodu u kofi sa samponom. Ta procedura se ponavlja dok se ne opere ceo automobil.
Slika
Da bi se osiguralo sto sigurnije odstranjivanje cestica iz rukavice, prilikom ispiranja, postoje mrezice koje se stavljaju na dno obe kofe. Prilikom ispiranja, rukavicom se predje preko mreze, tako da cestice ispadnu iz rukavice, i samim tim ostaju na dnu kofe, a mrezica onemogucuje da se slucajno cestice pokupe nazad u rukavicu, prilikom potapanja iste u kofu.
Slika
Sistem je uzasno jednostavan, ali neverovatno delotvoran.
Ljudi koji se bave “detailing”-om su svoje musterije nakon poliranja savetovale da koriste gore navedene metode pranja, i kazu da su musterije koje su se pridrzavale toga postizale odlicne rezultate u odrzavanju povrsine nakon poliranja. Broj ogrebotina bi se smanjio drasticno, i desavalo se da ako ima nekih ogrebotina, obicno su uzrok neceg drugog.
one ''gume'' koje se koriste u praonicama za skidanje vode... jel' to ima neku pametnu namenu ili samo da im bude lakše da skinu vodu?
To ima namenu da ti izgrebe farbu
Sluzi samo za stakla, ali naravno, nasi strucni perionicari....necu da komentarisem.
Dakle, susenje automobila je najbolje raditi peskirima namenjenim za to. Mikrofiber krpe su odlicne, ali male, pa zato prave peskire koji su dizajnirani da upiju sto vise vode. Odlican primer je Meguiar's Water Magnet Towel.
Najbolja tehnika je da se peskir polozi na povrsinu, da upije vodu, i zatim skloni, bez preteranog trljanja.
Sampon za kola?
Sigurno mnogi od vas koriste fairy i njemu slicne za pranje. Necu da gresim dusu da kazem da to isto koriste u perionicama, posto ne znam sta ko koristi. Fairy je jak odmascivac. Drzite ruke malo duze u rastvoru vode i Fairy-ja i vidite kakva ce vam koza posle toga biti....suva. Isto tako ce da deluje i na vas automobil. U principu, nece mu skoditi, ali hoce vosku, ako ste voskirali/zastitili auto.
Postoji tehnika pranja bez dodira, koja se zove Snow Foam, o njoj cu kasnije. Profesionalci cesto koriste univerzalna sredstva za ciscenje koja su slicna fairy-ju, odmascivaci bas u toj fazi (Snow Foam), da bi skinuli ostatke starih voskova sa kola. Jedan od tih proizvoda je Meguiars All Purpose Cleaner (APC), koji je odlican za sve vrste ciscenja (pod krilima, motor, spojevi vrata...)
Ali, ukoliko ste sredili auto, oprali ga, ispolirali i zastitili, takvo sredstvo ce vam razbiti strukturu voska i skinuti zastitu, ili deo nje. Da bi se to izbeglo, automobil je najbolje prati samponom za kola, koji je PH neutralan. Vecina njih je takva, i oni su bezbedni po vas vosak.
Takodje, sampon koji dobro peni ne znaci dobar sampon. On pre svega treba da bude dobar lubrikant, kako bi pranje bilo glatko i lako. Na taj nacin ce se lakse oprati zeljena povrsina i odstraniti necistoca. Stavise, neki od odlicnih sampona za kola ne pene mnogo, pa ih to ne svrstava medju losije. Mnogo je vaznije to kakav je lubrikant, nego koliko peni, imajte to na umu.
Profesionalci, kada dobiju automobil na korekciju/poliranje/zastitu, skoro uvek pre pranja metodom 2 kofe, koriste metodu pranja bez dodira zvanu Snezna Pena (Snow Foam).
Postoje snow foam samponi, koji se koriste za to. Na perac pod pritiskom se dodaje cev sa bocom koja je pricvrscena za tu cev i koja sadrzi sampon u sebi. Taj sampon moze da se mesa sa resimo APC-om, da bi se automobil bolje oprao. Kada se pusti voda, pod pritiskom, ona se u cevi mesa sa samponom i pravi mlaz od pene. Na taj nacin se ceo auto poprska, ostavi oko 5min da pena odradi svoj posao i spere. Zatim sledi metoda dve kofe, kojom se na vec poznat nacin opere auto.
Vidjao sam da neki ljudi, jednom nedeljno operu auto Snow Foam metodom, bez ikakvog pranja posle toga. Brzo je i jednostavno.
Slika
Slika

ps ovo je sa neta nisam naravno sve ovo ja pisao :D

bo.

Poruka od bo. » utorak, 16. okt. 2012. u 07:00h

Robinho10 piše:Verujte mi ni najbolji TW nije ni prineti nekom Meguiarsu, AutoGlymu ili slicnima dok je Sonax vec ok za sredstva za ciscenje ali je zato sto se voskova i sampona daleko ispod proseka
Ne bih se složio da je Sonaxov vosak daleko ispod prosjeka. Upravo sa Sonax extreme 1 (tvrdi vosak) sam osvojio 2. nagradu na natjecanju na cro detailing forumu.
A Sonax Glanz šampon je dovoljno dobar jer ne skida vosak.

Snow foam nije beskontaktno pranje auta, on služi da se prljavština rastopi, da se lakše skine prljavština i auto što bolje pripremi za ručno pranje.
To eventualno radi na dobro navoskanom ili zaštićenom s sealantom autu ali za manja zaprljanja.

Perem sa Stjarnaglos Red Sno ili VP pH neutral via FL, a ponekad za SF koristim i Megs Hyper wash i EO Sudsing car soap i koristim voskove Sonax extreme 1 tvrdi, CG Pete's 53 LE, TW zeleni u pasti, a od sealanta TW Enduracoat i CG Jetseal 109.
Ni u jednoj kombinaciji nije dovoljno samo pranje s SF.

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » utorak, 16. okt. 2012. u 08:16h

nisam stručan u ovoj oblasti i ne poznajem sredstva kozmetike automobila.moj auto teram u jednu perionicu gde peru "bez kontaktno". prvi put sam bio sumnjičav kada sam video da ne peru klasično,kofa sunđer...
dakle,perač naprska pomoću neke prskalice,baštenske,neki meni ne poznat rastvor po kolima i zatim sve opere visokim pritiskom.onim aparatom zastupljenim kod svih perionica.neznam kako se stručno zove.nakon toga svuče vodu nekim,da kažem,gumama.po potrebi prebriše krpom i auto je stvarno čist,bez trljanja sunđerima itd.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

bo.

Poruka od bo. » utorak, 16. okt. 2012. u 09:30h

Onda to nije beskontaktno pranje kad ga suši s tim gumama.
I tako ga grebe i polako uništava lak.

Uz tu vrlo agresivnu tekućinu (a mora biti ako tako dobro skida prljavštinu), očito peru s visokim pritiskom što također nije poželjno.

Te tekućine mogu oštetiti gume i plastike ako se ne razrijede pravilno.

To je isto kao tuširanje, ako se ne istrljaš, džaba gel/sapun.

sasa_f1
Poruka: 9993
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » utorak, 16. okt. 2012. u 12:53h

Mislim da je kod nas jako malo ljudi koji rade na ovakav nacin. Sve najbolje u daljim radovima... thumbsuph Gde se nalazis u Beogradu?

macaneli
VIP
Poruka: 9946
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 16. okt. 2012. u 15:14h

ja cu ovu temu zaobici,svako postovanje,ali ovo nije za mene :bljak:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » utorak, 16. okt. 2012. u 15:49h

Pančevac piše:nisam stručan u ovoj oblasti i ne poznajem sredstva kozmetike automobila.moj auto teram u jednu perionicu gde peru "bez kontaktno". prvi put sam bio sumnjičav kada sam video da ne peru klasično,kofa sunđer...
dakle,perač naprska pomoću neke prskalice,baštenske,neki meni ne poznat rastvor po kolima i zatim sve opere visokim pritiskom.onim aparatom zastupljenim kod svih perionica.neznam kako se stručno zove.nakon toga svuče vodu nekim,da kažem,gumama.po potrebi prebriše krpom i auto je stvarno čist,bez trljanja sunđerima itd.
ja sam jednom prao auto u perionici sa bezkontaktnim pranjem, i imam vrlo negativno iskustvo. auto je stvarno blistao,koliko je bio cist,ali valjda nije dobro isprao onu sapunicu i sve mi ostale fleke na onoj sjajnoj lakiranoj plastici oko retrovizora. posle sam je polirao nekom finom pastom i jedva je vratio u predhodno stanje.
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

macaneli
VIP
Poruka: 9946
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 16. okt. 2012. u 15:55h

bo. piše:
Robinho10 piše:Perem sa Stjarnaglos Red Sno ili VP pH neutral via FL, a ponekad za SF koristim i Megs Hyper wash i EO Sudsing car soap
ja koristim taš i auto se siijaa ko ona stvar od onoga hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » utorak, 16. okt. 2012. u 16:28h

Pa dobro, zavisi sta keva kupi od deterdzenata za sudje. Nekad to bude i mer, a nekad i fairy :) A za tvrdokorne musice koje se nikako ne skidaju sa branika, tu je vunena carapa :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » utorak, 16. okt. 2012. u 16:32h

Za musice i ostalu prljavstinu ne postoji nista bolje od sredstva koje uvoznici automobila dobijaju od proizvodjaca a sluzi sa skidanje onog sranja cime su premazana nova kola.
Probali smo te neke supersonicne pene,cuda od Mafre,Roche,Wurth itd ali ne mogu ni da pridju.

dax92

 
Poruka: 7640
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 16. okt. 2012. u 17:19h

Konacno da se neko ovim bavi izbiljnije u Srbiji. Svaka cast na hrabrosti da udjes u to, posto se u Srbiji bas ne vodi racuna o detailingu! thumbsuph
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » utorak, 16. okt. 2012. u 17:55h

Jel bre dax, jel ti occes da kazes da smo mi U Srbiji strokavci neopevani... :lele:

dax92

 
Poruka: 7640
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 16. okt. 2012. u 18:01h

Kako dobro citas izmedju redova, provalio si me! hahahaha

Nije nego primecujem da neki ljudi baaaaaaas retko peru kola, ne vode racuna o laku, o nacinu pranja kola, o voskiranju i poliranju da ne govorim. Jednostavno, nemamo tu kulturu. :)

Za mene je potpuno normalno da operem i podkrila koja su platnena svaki put kad perem kola, isto tako i ispod kola da bar jakim mlazom saperem sve, pa i felne da operem sa unutrasnje strane. Stakla posle svakog pranja lepo ocistim Mer glassom, sa obe strane... Da ne nabrajam sve. :)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » utorak, 16. okt. 2012. u 18:11h

Jel bre, jel znas ti kolko ljudi se ne kupa redovno ili samo pred neke vece praznike... :lele: hahahaha

Odgovori

Povratak na „Svaštara“