To za BMW je u pitanju merenje trenutne potrosnje i normalno je da skace i da pravi tolike razlike i to sve u zavisnisti koliko se gas stiska

..
To sto pasat radi je merenje koliko se moze preci sa preostalim gorivom..Tako i meni pokaze koliko mogu preci sa gorivom u rezervoaru,a to sto kazes kad se izdivlja malo odma dosta spusti je zbog toga sto se digne prosecna potrosnja,a ta dva parametra su u direktnoj vezi..recimo sipam hiljadarku,pokazuje oko 150 km u gradu a cim izadjem na otvoreni put pokazuje 200km jer dok sa jednom litrom u gradu predjes recimo 12 km na otvorenom predjes i preko 20km..
A drugar sa dzetom naj verovatnije ne ponistava prosek pa i kad ga cepa malo odma se to poravna na otvorenom putu jer ako ga nije dugo ponistavao jako lagano se dize i spusta prosek..ako je 2000 km vozio kao baba moze malo da se izdivlja al prosek ostaje isti ili se malo dize jer je to nedovoljno da utice na onih 2000km sto je isao lagano..inace i meni je tako bilo,vrtelo mi se izmedju 5.9 i 6.3 prosek al sad sam skontao kako se ponistva i za sada na predjenih 50 km po gradu,al nocna voznja je bila u pitanju,prosek mi 6.6..
Meni bord pokazuje prosek i koliko mogu sa preostalim gorivom dok burazu u Vektri C pokazuje i trenutnu potrosnju al imam ja za to resenje

ponistis ga recimo na motoputu

dok ides npr. 5 120kmh i on ce ti meriti bukvalno i trenutnu potrosnju jer sve dok ides tom brzinom i u toj brzini nista se ne menja pa i prosek i trenutna brzina dodju na isto

,doduse cim povecas ili smanjis brzinu on ce poceti da preracunava prosek jer uporedjuje to sa prethodnom potrosnjom,nadam se da sam jasno objasnio..pozz
PS (svako auto sa bordom koji pokazuje samo prosek meri i trenutnu potrosnju al je samo ne pokazuje,jer da bi izmerio prosek mora da meri i trenutnu potrosnu koja se sabira i deli sa predjenom kilometrazom,to sam skontao kad sam kod sebe ponistio i isto je pocela potrosnaja da oscilira al se sve brzo smirilo posle par desetina km kad na prosek tolike kilometraze ne moze da utice par naglih dodavanja gasa koje se inace vidi kad bord pokazuje i trenutnu potrosnju)