Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kako bord kompjuter meri prosecnu potrosnju?

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Kako bord kompjuter meri prosecnu potrosnju?

Poruka od Cedo » utorak, 29. dec. 2009. u 11:37h

Imam Mondea 2.0 TDCi 131ks a bord ne pokazuje trenutnu potrosnju vec samo prosecnu i ona mi varira izmedju 5.9 koliko mi se spusti recimo kad odem do Beograda pa polako digne do 6.3 kad ga vozim samo u gradu pa me interesuje na osnovu kojih parametara racuna taj prosek jer ne mogu da ga ponistim pa da znam koliko mi tacno potrosi (po bordu ;) ) na odredjenoj deonici vec samo bas polako dize i spusta za po 0.1 l u zavisnosti kuda vozim..Recimo
bilo mi je 5.9 kad sam isao za SU pre par dana i sad sam presao vise od 100 km u gradu i potrosnja se digla na 6.0..
Jer znam da na otvorenom trosi manje od 5l pa na osnovu koliko prethodnih kilometara mi dodje na cifru 5.9 a ista stvar u gradu,potrosi vise od 8 a sad mi na 6.0 drzi da je prosek.. ?
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Cedo
VIP

Re: Kako bord kompjuter meri prosecnu potrosnju?

Poruka od Cedo » četvrtak, 31. dec. 2009. u 01:45h

Skontao kako se ponistava merac pa sad znam koliko mi potrosi na odredjenoj deonici,recimo samo u gradu ili samo na otvorenom putu,pusticu ga da mi iskombinuje sledecih 200,300 km(magistrala,grad) pa cu videti kakvo mi je stanje..
Eto da se ne cima neko.. ;)

Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9928
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » četvrtak, 31. dec. 2009. u 08:16h

podeli i sa nama kako se resetuje :D
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 31. dec. 2009. u 12:19h

Pardooon ;) ..niko nista nije napisao pa mislio nema zainteresovanih..
Kod mene je ovakva situacija,imam dugme za resetovanje na instrument tabli pored kompjutera za koje sam do sada mislio da samo konvertuje te parametre koje pokazuje bord,recimo sa 6.0l na 47.0mpg prosecnu potrosnju,prosecnu brzinu sa 25kmh na 16 miles itd,a fora je da se to dugme drzi par sekundi pa se ponisti na nulu izabrana opcija,inace mogu da ponistim samo ove dve navedene,znaci prosecnu potrosnju i prosecnu brzinu a ostale kao sto je temperatura i koliko mogu preci sa preostalim gorivom nije ni logicno da se ponistavaju ;) ..a opcije koje zelim da mi prikazuje ili da ponistim biram na info dugmicu na prekidacu migavaca,pozzz...

Slika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 31. dec. 2009. u 12:42h

A da li neko zna KAKO stvarno bord meri potrosnju? Na osnovu cega? Posto mu ja nista ne verujem...

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » četvrtak, 31. dec. 2009. u 12:55h

On meri samo trenutnu potroshnju... chim stisnesh ili pustish gas on ce smanjiti-povecati potroshnju... (to znam)
Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 31. dec. 2009. u 14:16h

A kada ga pustis nizbrdo bez gasa u brzini,auto ne trosi nista? Po bordu je tako,ali po zakonima fizike i mehanike to je glupost..

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » četvrtak, 31. dec. 2009. u 15:52h

Da,tad pokazuje potrosnju 0.0 l. Ne znam da li gorivo tada prolazi kroz brizgaljke,leptir gasa je zatvoren,znaci vazduha nema..

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » četvrtak, 31. dec. 2009. u 16:40h

Koliko ja znam stvarno ne trosi nista,vec ugasi dovod goriva i sve se pokrece putem inercije,odradjeno je tako i kompjuter sve regulise cim oseti kocenje motorom..Meni inace ne pokazuje tu trenutnu potrosnju,ono kad skace sa 5 na 20l u sekundi,a to i nije tako bitno,po meni je vaznije da covek zna koliku potrosnju u proseku da ocekuje na odredjenim deonicama koje su njemu licno bitne a ne da gleda kako bord ko lud dize i spusta portrosnju sa 0.0 pa preko 30l na 100km,mada moze recimo da se na autoputu vozi 100km/h u 5oj brzini i da resetuje bord i znace kolika mu je i trenutna potrosnja jer komp nece taj rezultat zbrajati i deliti sa nekom prethodnom potrosnjom uradjenom recimo po gradu..Slazem se da ne moze tacno da izmeri..a sad kako meri?Verovatno u zavisnosti od stepena prenosa i broja obrtaja kompjuter kalkulise kolicinu ubrizganog goriva po predjenom putu,deli to i izbacuje priblizan podatak..eto neka moja razmisljanja

PS.kad se auto pusti nizbrdo u leru,kompjuter pokazuje potrosnju al kad je u brzini ne pokazuje,da stvarno trosi nesto zasto lepo ne bi izbacio taj podatak kao kad je u leru,nije to nikakva glupost,a kretanjem niz brdo auto ima energiju za pogon mehanickih delova za koje inace koristi gorivo..kao i sto biciklista ne okrece pedale kad se spusta niz brdo i cuva svoju energiju a dinamo koju pokrece tocak proizvodi struju za svetlo..eto saradnja zakona fizike i mehanike ;)
Poslednja izmena: Cedo, na dan nedelja, 10. jan. 2010. u 04:48h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Slika

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » subota, 2. jan. 2010. u 14:25h

Kod druga na E36 2.5 kad normalno vozi pokazuje potroshnju 20 ak L chim stisne gas skochi potroshnja preko 50L...

Passat B7 sam izmeri gorivo i prerachuna ti koliko mozesh da predjesh KM... sipash 1000din dizela i on ti izbaci oko 150km a kad izdivljash malo on spusti na 100km... e sad ko je tu pametan neam pojma.

Dok kod druga na novoj dzeti je drugachije... on shalta stalno na 2000 obrtaja i potroshnja stoij stalno na 6L...
Slika

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » subota, 2. jan. 2010. u 15:23h

To za BMW je u pitanju merenje trenutne potrosnje i normalno je da skace i da pravi tolike razlike i to sve u zavisnisti koliko se gas stiska ;) ..

To sto pasat radi je merenje koliko se moze preci sa preostalim gorivom..Tako i meni pokaze koliko mogu preci sa gorivom u rezervoaru,a to sto kazes kad se izdivlja malo odma dosta spusti je zbog toga sto se digne prosecna potrosnja,a ta dva parametra su u direktnoj vezi..recimo sipam hiljadarku,pokazuje oko 150 km u gradu a cim izadjem na otvoreni put pokazuje 200km jer dok sa jednom litrom u gradu predjes recimo 12 km na otvorenom predjes i preko 20km..

A drugar sa dzetom naj verovatnije ne ponistava prosek pa i kad ga cepa malo odma se to poravna na otvorenom putu jer ako ga nije dugo ponistavao jako lagano se dize i spusta prosek..ako je 2000 km vozio kao baba moze malo da se izdivlja al prosek ostaje isti ili se malo dize jer je to nedovoljno da utice na onih 2000km sto je isao lagano..inace i meni je tako bilo,vrtelo mi se izmedju 5.9 i 6.3 prosek al sad sam skontao kako se ponistva i za sada na predjenih 50 km po gradu,al nocna voznja je bila u pitanju,prosek mi 6.6..

Meni bord pokazuje prosek i koliko mogu sa preostalim gorivom dok burazu u Vektri C pokazuje i trenutnu potrosnju al imam ja za to resenje ;) ponistis ga recimo na motoputu lol lol lol dok ides npr. 5 120kmh i on ce ti meriti bukvalno i trenutnu potrosnju jer sve dok ides tom brzinom i u toj brzini nista se ne menja pa i prosek i trenutna brzina dodju na isto ;) ,doduse cim povecas ili smanjis brzinu on ce poceti da preracunava prosek jer uporedjuje to sa prethodnom potrosnjom,nadam se da sam jasno objasnio..pozz

PS (svako auto sa bordom koji pokazuje samo prosek meri i trenutnu potrosnju al je samo ne pokazuje,jer da bi izmerio prosek mora da meri i trenutnu potrosnu koja se sabira i deli sa predjenom kilometrazom,to sam skontao kad sam kod sebe ponistio i isto je pocela potrosnaja da oscilira al se sve brzo smirilo posle par desetina km kad na prosek tolike kilometraze ne moze da utice par naglih dodavanja gasa koje se inace vidi kad bord pokazuje i trenutnu potrosnju)

Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 2. jan. 2010. u 20:10h

Aha, znači ta je caka sa ovima sa Wagenima, hvale se prosečnom potrošnjom merenom u zadnjih pet godina. lol
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 11:51h

Ecu meri trenutnu potrosnju na osnovu informacije sa senzora brzine vozila i trenutnoj kolicini goriva koju ubrizgava u motor (trajenje impulsa ka diznama , i njihova ucestalost ) .
Za prosecu potrosnju verovatno trenutnu potrosnju pridodaje bazi sa prosecnom potrosnjom , pa kada resetujes potrosnju , baza nije velika , i trenutna vrednost potrosnje utice na laku promenu baze , ali kako vreme prolazi i ona postaje solidna , trenutna potrosnja moze samo polako da je promeni....

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 12:41h

I tacno meri tu potrosnju?

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 12:57h

Ne. Daje samo pribliznu vrednost. Jer i posle velikog broja predjenih kilometara (i dobro popunjene baze podataka) board je pokazivati potrosnju od 0km sto svakako nije realna potrosnja. Treba uzeti u obzir i zaokruzivanje brojeva na board-u pa ako je potrosnja blizu nule (ne i nula) board moze pokazivati nulu.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 13:06h

Ja sam imao Omegu A sa bord kompjuterom... potrošnja je bila u mililitar tačna.

Kad auto stoji u leru... on pokazuje potrošnju na 1h... kad se krene on računa u kilometrima... kad se pusti gas na nizbrdici on pokazuje potrošnju 0 litara (što je i logično... pošto kad se pusti gas ECU seče dizne)

Imao je prosečnu potrošnju i trenutnu potrošnju.

Forda sa bordom još nisam imao... pa nemam iskustva :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 13:10h

Kako mislis 0 km a pod ovim zaokruzivanjem mislis kad je recimo 6.09 on pokaze 6.0?
Markedjani piše:kad se pusti gas na nizbrdici on pokazuje potrošnju 0 litara (što je i logično... pošto kad se pusti gas ECU seče dizne)
A inercija odradi posao,inace i meni ispade tacan prosek a stvarno je velika kilometraza bila u pitanju..

Slika

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 13:22h

Glavni posao ECU-a je da odredi koliko precizno da ubrizga goriva u 1/10000 ( ovu peciznost sam lupio , ali je velika mrgreen ) . On zna koliko goriva ide u motor , a jedino ne zna bas tacnu brzinu , posto dimenzija pneumatika i njegova napumpanost dovode do razlike u obimima tocka a samim tim i razliek u brzinu ... Verujem da je ova greska mala .

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 13:30h

Inercija radi svoj posao, ali motor dok radi, trosi gorivo (ma koliko god to goriva bilo). Zaokruzivanje brojeva moze se vrsiti na vise nacina a jedan od njih je kako si naveo 6.09 se zaokruzuje na 6.0. Sve zavisi kako fabrika odluci da vrsi zaokruzivanje.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 13:37h

Verovatno je podeseno na tockove koji se fabricki ugradjuju,svaka naknadna promena moze praviti neku razliku..a drzim se toga da motor ne trosi nista,mislim na nove motore sa ecu koji isece dovod goriva..ok za zaokruzivanje,to je da istaknem razliku da se bolje razumemo..

Slika

Mickey038
VIP

Poruka od Mickey038 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 13:54h

ECU ne 'sece' gorivo u potpunosti. Motor i u leru i na nizbrdici radi i dok radi trosi gorivo, jedina razlika je u tome sto u tim situacijama ECU otvara dizne vrlo kratko pa je kolicina ubriganog goriva vrlo mala. Ukoliko bi doslo da prestanka dotoka goriva, motor bi se ugasio.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 14:00h

U leru da..al kad je u brzini ima pogon preko tockova..mozda bi cut-off bilo pravilnije za reci i napisati..

Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 14:59h

Ma tako nesto jos nije napravljeno. Upaljen motor mora nesto da trosi..

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 15:08h

Motor u principu i radi samo ne trosi gorivo za pokretanje vec sopstvenom masom,pogotovo na nizbrdicama,preko tockova daje energiju za pokretanje svih delova,stednja brate,sta nije jasno..

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 4. jan. 2010. u 15:10h

Ne znam pojma za sečenje dizni samo znam da je bord bio vrlo tačan... mereno metodom gorivo do čepa ;)

Ne gađa se možda u 0.1,0.2 litre... što je vrlo precizno.

Mereno tako što poništim prosečnu potrošnju i posle 100km dolijem opet do čepa.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Odgovori

Povratak na „Svaštara“