Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kasko osiguranje

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
Avatar korisnika
bookmaker
Poruka: 26
Član foruma od: četvrtak, 2. maj 2019. u 22:08h
Lokacija: Kragujevac

Kasko osiguranje

Poruka od bookmaker » četvrtak, 2. maj 2019. u 23:33h

Kupujem novu Fiestu pa kako odavno nisam uplaćivao kasko osiguranje bio bih zahvalan da podelite iskustva, ako je to dozvoljeno pravilnikom foruma. Pokušavao sam pretragom da pronađem sličnu temu ali nisam uspeo, pa evo, ovo sam hteo da pitam i to je ujedno i razlog mog registrovanja na forumu (za početak :) ).

Naime, uzeo sam ponude gotovo svih osiguravajućih društava koje sam mogao da pronađem u Kragujevcu (Milenium, DDOR, Generali, Dunav, Triglav, Uniqa i Winer). Razlike u ceni su prilične, a tražio sam tzv. "full kasko". Uglavnom su mi ponudili gotovo svi sa relativnim i apsolutnim učešćem u šteti, sem Dunava koji mi je dao ponudu i bez učešća u šteti (oko 40k din) što je ujedno i najskuplja varijanta. Ostale se kreću u rangu od 24k - 30k din (tu spada i ponuda Dunava sa učešćem u šteti).

Opšti uslovi su tek priča za sebe. Gotovo svi nude u 90% iste uslove ali se izdvajaju po tome šta sve ne isplaćuju i tu sad nastaje problem oko odabira ponude.

Npr. Milenijum ne isplaćuje "demonstracije i manifestacije" koje nisu prijavljene u MUP-u, što ostali ne traže. Onda, ima uslovljavanja u vezi moguće popravke, ovlašćeni servis ili servis koji osiguravajuća kuća preporučuje. Zatim Winer ne isplaćuje ako je auto oštećen u terorističkom aktu, bilo koje vrste, ostali to ne pominju, itd. ima svakakvih uslova.

Planirao sam da uplatim kasko osiguranje (kešom zbog popusta) i u velikoj sam dilemi šta odabrati. Prijatelj koji radi u jednoj od pomenutih kuća, a nekada je radio i kasko ponude preporučio da uzmem onu ponudu koja je najjeftinija i koja traži najmanje učešće u šteti (logično ali ...) jer kaže da su sve kuće iste i da sve zavisi od procenitelja (kako te zapadne i tako to :wtf: ).

Poslednje kasko osiguranje sam plaćao već davne 2010-2011. godine u Takovo osiguranju i od tada ne pratim šta se dešava u ovom segmentu osiguranja.

Naleteo sam na "zabrinjavajući" video pa sam još više u nedoumici i dođe mi da angažujem nekog advokata da mi rastumači sva ta njihova pravila:

https://www.youtube.com/watch?v=cDd_2xbaXlY&app=desktop

Avatar korisnika
Zvukoljub
Poruka: 60
Član foruma od: četvrtak, 10. dec. 2009. u 12:08h
Lokacija: Vaistinu konza

Re: Kasko osiguranje

Poruka od Zvukoljub » petak, 3. maj 2019. u 10:19h

Mogu da podelim moja iskustva. C-Max je sada već petu godinu u Wieneru, prošlog meseca sam obnovio kasko po ceni od 25.200 din (bez učešća u šteti). Imao sam samo jednu relativno malu aktivaciju pre nekoliko godina, zamenjena je šoferka (i to 2x, jer je prvi put bila loše montirana - zviždao vazduh na većim brzinama). Kasko bez učešća je po meni prava stvar (ukoliko finansije dozvoljavaju), jer se inače odvojene štete odvojeno i računaju, pa to treba imati u vidu. Kumu se na i30 pre par godina nakupilo sitnih ogrebotina i otišao da sredi to preko kaska (s učešćem), a oni mu rekli: gospodine, ova ogrebotina je 140e, vaše učešće je 100, ona tamo je 160e, vaše učešće je 100 itd. Na kraju je uspeo da ih ubedi da mu sve računaju kao dve strane automobila i platio je 2x100e. S druge strane, prijatelj je prešao preko nekih radova na putu i uspeo da iseče tri gume, kasko mu je uvažio bez problema. Imao je kasko bez učešća, ali je platio amortizaciju 10 odsto, jer njegove isečene gume nisu bile nove. Takođe, kolega je (kad je prvi put išao da aktivira kasko) devojci na šalteru održao desetominutnu monodramu kako je on zakačio stubić prilikom parkiranja, da bi mu ona nakon toga rekla: vi ste tako zatekli auto, jel da? A on odgovorio: paaa... da. Dakle, čovek se uči dok je živ :)

Što se tiče sitnih slova i onoga što kasko ne pokriva, mislim da je suština da potpuna, stoprocentna zaštita ne postoji. Isto kao i kod potpuno novog automobila - i on može da crkne, a ima stvari koje fabrička garancija ne pokriva. Stoga, ja na sve to gledam kroz prizmu verovatnoće i statistike: što je auto noviji i s manje km, statistički su manje šanse da nešto otkaže, isto kao što kasko pokriva veliku većinu šteta koje su manje ili više uobičajene. Kad od toga odbijemo defekte koje garancija ne pokriva i štete od terorističkog akta i drugih situacija koje konkretna osiguravajuća kuća ne priznaje, dolazimo do zaštite od, šta znam, 90-ak procenata (ne znam tačno i ne znam ni da li se može izračunati, lupio sam odokativno). Po meni, takav stepen zaštite za sumu od nekoliko stotina evra godišnje je sasvim u redu, a ako me baš zabode nešto iz onih 10 nepokrivenih procenata, paa i to je statistika i verovatnoća :ozid:
2015 C-Max 1.0 EcoBoost Trend

Avatar korisnika
Almighty.shO
Poruka: 1380
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Re: Kasko osiguranje

Poruka od Almighty.shO » petak, 3. maj 2019. u 10:22h

EDIT:
Vec je postavljen link :D
Ford Focus 1.6 TDCi 109ks 2005 god

Avatar korisnika
boki_8888
Poruka: 23
Član foruma od: nedelja, 21. apr. 2019. u 09:12h
Lokacija: Beograd

Re: Kasko osiguranje

Poruka od boki_8888 » petak, 3. maj 2019. u 10:32h

Ako gledaš te varijante cunami,demonstracije, komšija bacio ciglu, onda nemoj ni da razmišljaš o kasku. Kasko uzimaš da se zaštitiš od saobr nesreće (ne daj Bože) u slučaju da si ti kriv. Onaj drigi se naplaćuje iz tvog obaveznog a ti iz tvog kaska. Moj princip je bio da stavim ućešće u šteti onoliko koliko pretpostavljam da mogu da platim u svakom trenutku (što veće ućešće - manja premija. Nađeš neki balans) Ostatak podeliš na rate i to je to.

Te ranije polise nemaju veze sa ovima današnjima. Nisu ni oni više sisali žilete...gledaj samo, da si vezan, da nemaš maligana i droga...tad neće da isplaćuju nitša.

Avatar korisnika
bookmaker
Poruka: 26
Član foruma od: četvrtak, 2. maj 2019. u 22:08h
Lokacija: Kragujevac

Re: Kasko osiguranje

Poruka od bookmaker » petak, 3. maj 2019. u 12:25h

Hvala na iznetim iskustvima.

Boki, znam čemu služi kasko polisa (ne uzimam je prvi put), a sve zavisi od polise koju si ugovorio i opštih uslova koje osiguravajuća kuća propisuje. Sve kuće isplaćuju "komšija bacio ciglu" i to nije sporno, to se zove rizik "Zlonamernih postupaka ili obesti trećih lica". Takođe, svi sem Milenijum kuće pokrivaju rizik "Manifestacija i demonstracija" koje ne moraju da budu prijavljene u MUP-u. U svakom slučaju hvala na savetu i iskustvu koje si preneo.

Nisam neupućen, pročitao sam gomilu njihovih "opštih uslova" i zbog toga sam postavio pitanje kako bih dobio konkretna iskustva drugih vozača. Većina prodavaca ne zna da mi odgovori na pitanje kako tumače onaj YT klip, tj. kako je tužilaštvo to okarakterisalo kao "Tešku krađu na drzak i bezobrazan način". Većina prodavaca je neupućena i ne znaju da odgovore ni na banalna pitanja oko toga da li je osigurana suma konačna, od koje se smanju iznosi, ili je svaka šteta zaseban slučaj. Moraju da konsultuju svoje direktore filijala ili pravnu službu tako da je meni sad besmisleno da dalje razgovore vodim sa njima. Idem na više instance, na žalost, jer hoću da znam šta dobijam za ono što sam platio (a nije mi žao da platim i više ako to znači da pokriva sve ono što mene zanima).

Neki su mi rekli da je osigurana suma konačan iznos (njih sam otpisao) ili se to gled drugačije. Npr. naplatim štetu za lupanje branika, fara i retrovizora (npr. 2000€) i nakon par meseci mi ukradu auto. Sve one koji su mi rekli da mi se od ukupne osigurane sume odbija (umanjuje) šteta koju sam već jednom naplatio sam precrtao i ne razmatram njihove ponude.

Najbliži sam da uzmem ovo što je @Zvukoljub napisao - tzv. "Full kasko" bez učešća u šteti. To za moju Fiestu otprilike iznosi 41k dinara (plaćanje u kešu zbog popusta).

Odgovori

Povratak na „Svaštara“