Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zašto da (ne)kupim Forda

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
unknown
Poruka: 2
Član foruma od: nedelja, 21. feb. 2010. u 18:38h

Zašto da (ne)kupim Forda

Poruka od unknown » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 23:50h

Zavisno od vaših odgovora u ovoj temi, možda prelomim koji ću auto kupiti, zašto da to ne bude polo, golf 4, stilo, clio, megan, corsa itd. već baš fiesta ili focus možda, koje su to prednosti a koje mane fordova?. Da se odmah razumemo pričamo o vozilima 2003 god. pa na dalje. Poz smile_computer1

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21565
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Zašto da (ne)kupim Forda

Poruka od Markedjani » utorak, 23. feb. 2010. u 00:03h

Ajd prvo odluči kakav ti auto treba... pošto si pomešao dve klase.

I daj još neki info... šta te zanima... benzin,dizel... manji,veći auto... hatchback,limuzina,karavan.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 00:21h

Bez obzira na gorivo i klase,Golfa nemoj da kupujes zato sto ce ti ga ukrasti,Stila nikako,unutra je veoma jeftin (skoro sam se vozio u stilu kome su svi tapaciri polomljeni). Clio ili Megan-Megan,ali to su dve razlicite klase.. Corsa ne.. Pre Clia nego Pola ili Corsu.. Moj izbor bi se sveo na Renoa i Forda.

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 23. feb. 2010. u 00:22h

Zato sto Golf 4 kosta 1000-2000 evra vise od Focusa,a pritom ne nudi nista vise samo skuplje odrzavanje cak je mozda i za nijansu manje pouzdan od Focusa po svim statistikama.
Od Stila je Focus bolji auto,u svemu.

Ono sto Forda izdvaja od konkurencije to su sportski atributi,mada cesto izgleda kao sasvim obican porodican auto,a u pitanju je sportak i sjajan vozacki auto. To mnogi neznaju,imaju predrasude o Fordovom skupom odrzavanju i jednostavno ne vole americke automobile pa misle da je i evropski Ford jedno te isto.
Ford je nemacki tvrd da ne bude zabune ali ne i neudoban. Ako trazis peglanje losih puteva onda Mondeo ali nemoj od Fieste da ocekujes da bude mekana kao Clio,Pezo ili C3. Fiesta je u rangu Pola,jeftinija je ali Polo ima kvalitetniji enterijer.
Megan i Focus se kolju u istoj klasi i oba su dobra ali su dve razlicite filozofije automobila...
Upravljanje kod Forda je najbolje i najpreciznije u klasi,menjac sam upada u brzine,Focus i Mondeo imaju izuzetno dobro profilisana sedista koja su i udobna kao fotelje...

Nabavna cena,upravljanje,ogibljenje,pouzdanost to su neki od aduta kojima se Ford dici
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

unknown
Poruka: 2
Član foruma od: nedelja, 21. feb. 2010. u 18:38h

Poruka od unknown » utorak, 23. feb. 2010. u 00:51h

Pre svega hvala na odgovorima redbullw Nemojte da vas zabune različite klase, ti automobili su u opticaju kod mene, zato sam ih naveo da se razumemo. Ne plašim se da će mi ukrati 4-u, da je tako razmisljao ćale ne bi vozio zadnjih 5 godina Passata 1.9 TDI 2003 a on se podjednako krade kao i 4-ka .. .. Znači imam Twinga i Vectru kao što napisah u predstavljanju, različite klase, pa o5 ne bih znao koji auto pre da preporučim nekom, iako su različite klase svaki auto ima svoju draž, da se ne zadržavamo oko toga, prodaće se i Twingo i Veca, golf 4 možda otpada u početku jer imam ćaletovog passata koga mogu da vozim kada pozelim, tu negde i focus otpada, iako znam da su klasu ispod passata, ipak mi fiesta, clio ili corsa, nekako više dolaze u prvi plan, jer su više za grad pa možda i Astra H jer mi je prelepa, a Stilo je možda tu najveća kontraverza, prelep je sa troja vrata, ali obično su spolja gladac a iznutra jadac jer nam je svima dobro poznato da Italijani užasno održavaju automobile mada 1.9 JTD motor je ekstra... Samo nastavite da iznosite mišljenja što više iskustva to bolje, i molio bih vas da naglasite i odvojite rekla-kazala od vašeg ličnog iskustva. Hvala
P.s Ostah dužan info, evo spisak automobila sa motorima koji su u opticaju: Ford Fiesta 1.4 TDCI, Fiat Stilo 1.9JTD, Renault Clio 1.5 dCi, Opel Astra H 1.7 dti, Ford Focus 1.6 TDCI, Renault Megane 1.9 dCi, Opel Corsa 1.3 Cdti, VW Polo 1.4 TDI

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 23. feb. 2010. u 07:51h

Clia 1.5 dci zaobici u sirokom luku(ima dosta problema sa motorom) malo bolji motor ima megan ali je reno dosta skuplji od bilo kojega vozila za odrzavanje.
Stilo odlican motor,mnogo losi trapovi i zavrsna obrada
Polo 1.4 tdi radi kao traktor zbog trocilindricnog motora.
Poredjenjem Focus 1.6 tdci -astra 1.7 dti ja bih dao prednost ipak fordu
Izmedju fieste 1.4 tdci i corse 1.3 cdti uvek bi se odlucio za fiestu posto sam je vozio i strasno sam prezadovoljan.

Vozila sem renoa imaju dobre motore.Enterijeri su dobri kod svih sem fiata.Trapovi tu je ford otisao mnogo napred
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 23. feb. 2010. u 08:04h

Ja bi od Astre DTI bježao kao đavo od krsta, jer sam ih dosta vidio da čade kao kamioni, svaki dizel čadi kad mu se da više gasa ali ovo je ne normalno više.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 09:33h

Clio dizel nikakoo! Prvi komsija ima jednog 2004godiste,i to toliko dimi da to nije normalno... I to crni najgori dim.

Neša
VIP

Poruka od Neša » utorak, 23. feb. 2010. u 10:15h

Reno Megan 1.9dci je najudobniji od pobrojanih.
Kod Opel Astre ovaj 1.7dti trosi kao upaljac ali obavezno mu crkava bosch pumpa,a malo redje protokomer,e da i performanse su slabe. Motor CDTi je comonrail i bolji je. Ali Astra nije zabavna za voznju kao Focus,volan joj je precizan ali vise podesen na komfor odn. lako se i mnogo okrece kao da vozim autobus :P
Duratorq DI 16v

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » sreda, 24. feb. 2010. u 17:31h

vec par puta u par razlicitih tema sam napisao da ne razumem zasto ljudi ne vole Renault?
Kad bih kupovao Megane uzeo bih 1.9 dci jer je dobar motor,ima snage i ne tako veliku potrosnju.
Konkretno kod njega su moguci problemi sa turbinom koju treba servisirati na oko 150.000 i EGR ventili kao i kod svakog novijeg
dizela.
Udobnost na veoma dobrom nivou,upravljivost i sve ostalo sasvim koektno i za jednog prosecnog vozaca
sasvim dobar automobil.A pritom ima i dosta opreme.
Od svih navedenih moj izbor bi bio Megane II
Ali opet to sam samo ja.....
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

VladaSrbija91
Poruka: 55
Član foruma od: petak, 20. nov. 2009. u 21:39h

Poruka od VladaSrbija91 » petak, 26. feb. 2010. u 17:06h

Clio 1.5dci zaobidji u sirokom luku.Imaju problema sa ubrizgavanjem,turbinom i citacem kod kljuca.I uglavnom su postarski i presli ko zna koliko.Stilo ima odlican motor(1.9jtd),ostalo nista posebno.VW Golf 4 ima dobar motor,solidnu zavrsnu obradu(skripe im malo plastike unutra),nije skup za odrzavanje,lepo drzi cenu i uvek mozes da ga prodas.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 26. feb. 2010. u 22:10h

Unknown, ako se troumiš između Fiata, Opela i Renoa, onda preseci i uzmi Ford.
Bolji auto od Forda, a za manje, para nećeš naći. gears
Slika Slika

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » petak, 26. feb. 2010. u 23:22h

Taunus 17m piše:vec par puta u par razlicitih tema sam napisao da ne razumem zasto ljudi ne vole Renault?
Kad bih kupovao Megane uzeo bih 1.9 dci jer je dobar motor,ima snage i ne tako veliku potrosnju.
Konkretno kod njega su moguci problemi sa turbinom koju treba servisirati na oko 150.000 i EGR ventili kao i kod svakog novijeg
dizela.
Udobnost na veoma dobrom nivou,upravljivost i sve ostalo sasvim koektno i za jednog prosecnog vozaca
sasvim dobar automobil.A pritom ima i dosta opreme.
Od svih navedenih moj izbor bi bio Megane II
Ali opet to sam samo ja.....
Slazem se...
Procitao sam u pretposlednjem broju Auto kluba kako njihova preporuka ni u kom slucaju nije PSA Fordov motor 1.4 TDCi zbog prstena na pumpi visokog pritiska (koje je proizveo Valeo) koji zna da se ljusti i komadici metala ostete injektore, takodje navode da je materijal od kojih su izradjeni ti motori skoro pa katastrofalan...iz licnog iskustva..imam par prijatelja koji imaju C3 ili Fieste sa ovim motorom (kupili ih nove) i nisu sretni s njima...s druge strane Fordovi benzinci su neunistivi, a ne trose mnogo (relativno - zavisi od noge na gasu najvise). Fiatov 1.9 JTD je najmasivniji i na njegovoj izradi se nije stedilo te je jedan od najpouzdanijih novijih dizelasa uopste. Renoov 1.9 D je extra motor takodje dok to isto ne mislim za 1.5. dci koji ima milion mana (najosjetljiviji na losije gorivo)....Opel s druge strane nije skup za odrzavanje, a Ford je prilicno skup za odrzavanje ali se manje kvari od Opela (statistichki). Za Renault je fama da je skup za odrzavanje, ali to jednostavno nije tacno radio sam s autodijelovima i mogu reci da VW sto se toga tice svjetlosne godine ispred svih...njihove cijene se granice sa zdravim razumom (zet ima Pola 1.4 benzinac 2004. dobio ga na poklon od sina i snaje i prokleo je dan kada ga je dobio, zadnji amortizeri 280 KM komad odnosno 140 E, ulje 18 E litra, set remenja skoro 1000 KM bez zamjene, step motor koji se kvari svako malo 870 KM i sl) ma strasni sud....Ford je takodje poskup za odrzavanje i ima neke svoje cake (ali ko ih nema), cini mi se kao da su uzeli japanski fol, primami ga jeftinijom cijenom auta a onda zakolji na dijelovima (Motorcraft je bezobrazno skup), mada danas svi to rade. Meni se Ford dopao jer vecina motora ima lanac a to je extra...samo redovno mijenjaj ulje i sluzice te dok ga imas....
Moj favorit je Mondeo 1.8i ili 2.0 TDCi, Clio 1.4i 16v (extra pouzdan, ide kao djavo a ne trosi mnogo), Opel Corsa 1.5 sa Isuzuovim dizelom (ne mozes mu nista ono nisam vidio u zivotu a trosi k'o kandilo)...eto
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 26. feb. 2010. u 23:55h

Nisi bas u pravu sto se tice cene redovnog odrzavanja. Ford je jeftiniji za redovno odrzavanje i od Opela i VW-a.
Imam u porodici jednu Astru vec 12g i svaki originalni deo za nju je bo papreno skup,skuplji nego motorcraft,a cene Nisauta,Komnenovica i ostalih Opelovih servisa bolje da ne pominjem,tako da prica o skupom fordovom odrzavanju ne pije vodu,to su samo predrasude ;)
Fordov motor TDDI je najjeftiniji dizel motor za odrzavanje koji postoji na trzistu.

Kakav Isuzu kaki bakraci :D ,birajte malo s kim uporedjujete Forda ;)

Koji je to Autoklub magazin ? Motor 1.4tdci(HDI) je perfektan ! Evo i dan danas se ugradjuje u Fiestu,Fusion,Pezo-Sitroen,Mazdu pa cak i Toyotu Aygo
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 27. feb. 2010. u 00:06h

za srbiju ne znam...govorim ono sto znam...
ovdje sam i neko vrijeme radio sa auto dijelovima...Nisam rekao da je Ford najskuplji ali jeste skup...
I sam sam se iznenadio kada sam vidio sta je sa VW...a predrasuda je da je jeftin...Istina je da danas automobili nisu ni priblizno jeftini za odrzavanje kao sto su nekad bili....Predsrasuda je da je Peugeot i Renault preskup za odrzavanje a nije...Peugeot 307 HDI 2.0 2005. komplet remenje (i za motor i za klimu sa vodenom pumpom) je 340 KM i to SKF originalni, za Golfa je spaner remena klime sam 270 KM, Mondeo 350 KM (bez remena za vodenu pumpu), Laguna 1.9 dci komplet remenja je 400 KM, Opel Astra 1.7 di 440 KM da dalje ne nabrajam...naravno sve originalni SKF setovi kvalitete kao fabricki
Koji je to Autoklub magazin ? Motor 1.4tdci(HDI) je perfektan ! Evo i dan danas se ugradjuje u Fiestu,Fusion,Pezo-Sitroen,Mazdu pa cak i Toyotu Aygo
Hrvatski casopis prilicno poznat na ovim prostorima...
A o perfekciji nemojmo sada pocinjati pricu...1.6 hdi tdci je perfektan vjerovatno ali ja sam kupio focusa i sa njim presao 52 km prije nego sto mi je stradala turbina zbog jeb.. sita ulja u karteru na cijevi koja dovodi ulje na lezaj turbine, jer se neko sjetio da stavi presitne rupice na istom...
i lexus je perfektan pa sam dodaje gas...nista nije perfektno...samo bolje ili gore...
Sam Valeo je povukao pumpe za gorivo na tim motorima...valjda to dovoljno govori...
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Neša
VIP

Poruka od Neša » subota, 27. feb. 2010. u 00:20h

A eto ja imam puno poznanika koji voze ovaj motor u raznim modelima(uglavnom Pezo 206) i prezadovoljni su svi,cak je i nas ovlasceni serviser sa foruma gosn.Dragomir imao Fiestu sa 1.4 tdci i prezadovoljan je svime sto taj motor moze da pruzi...
A u pravu si da ne postoji idealan auto...
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 27. feb. 2010. u 00:36h

pa statistichki gledano hajmo to gledati ovako....od 10 miliona proizvedenih motora neka je njih 10.000 imalo te probleme sto iznosi 0,1% a sto je zanemarljivo sa stanovista statistike ali nije sa stanovista marketinga...to ti je 10000 nezadovoljnih musterija koji pisu novinama po forumima prijateljima i kumovima, a jos ako jedan proizvodjac kao Valeo povuce te pumpe eto potvrde da su nesto zeznuli...
kao sto rekoh nema idealnih...samo boljih i gorih
P.S. Ja sam sa BMW 318i od 105 KS presao skoro 400.000 km, a kupio sam ga sa 232.000 km na satu i nikada ali nikada mi nije ni stucnuo (od toga je najmanje 250.000 km presao na plin, dao sam ga bratu koji ga ne gasi, auto u perfektnom stanju a 1985. godiste, a znas sta se sve govori za taj BMW, sve samo nigdje pouzdanosti. Konstrukcioni vijek tog motora je 300.000 km kontam da im ga vozim u Minhen cisto da vidim sta bi mi dali za njega hahahahah.....
...sve je relativno i nema pravila...

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » nedelja, 28. feb. 2010. u 12:13h

Ford definitivno prednjaci u upravljivosti.Vozio sam i Opele i Fiate ali jedino Ford lezi na putu kako treba.
Tu im stvarno ravnog nema.Sto se tice delova nista skuplji od ostalih ako nije i jeftiniji.
Evo ovako za Golfa 5 lezaj prednji u Autokomercu 16000din.
Pa ti vidi oces li Golfa.

POZZZZ
CarSoundSystem

shomicus
Poruka: 675
Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h

Poruka od shomicus » nedelja, 28. feb. 2010. u 13:12h

Po meni o Fordu uopste ne treba polemisati,hvaliti ili kuditi,sve sto treba je sesti u njega i osetiti ga,preci odredjenu kilometrazu,po meni 100km po putu i 100km po gradu i shvatices sam.Bar ja znam mnogo njih koji su posle x automobila druge marke seli u forda i nikad vise nisu promenili marku samo model,pocevsi od sebe.Ja sam pristupio klubu zbog forda a nisam kupio ford zbog kluba.Smatram da je svaki euro koji se da za forda prilikom kupovine opravdao sebe u svakom smislu ali ukusi su razliciti.Svojevremeno sam imao prijatelja koji je vozio trabanta i koji kaze sledece:
"Trabant je kao javna kuca,sramota te kad ulazis,sramotate kad izlazis a unutra ti lepo" hahahaha

zolee
Poruka: 523
Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 23:20h

Poruka od zolee » nedelja, 7. mar. 2010. u 08:52h

bojcistv piše: Predsrasuda je da je Peugeot i Renault preskup za odrzavanje a nije...Peugeot 307 HDI 2.0 2005. komplet remenje (i za motor i za klimu sa vodenom pumpom) je 340 KM i to SKF originalni, za Golfa je spaner remena klime sam 270 KM, Mondeo 350 KM (bez remena za vodenu pumpu), Laguna 1.9 dci komplet remenja je 400 KM, Opel Astra 1.7 di 440 KM da dalje ne nabrajam...naravno sve originalni SKF setovi kvalitete kao fabricki...
Nemam iskustva sa njima tako da prenosim tudje izjave. U pitanju je nekoliko majstora sa kojima sam pricao pre nego sam kupio Fokusa.
Bukvalno su mi svi rekli istu pricu a to je da je reno je skuplji za odrzavanje ne zbog skupljih delova nego sto moras pola motora rastaviti da bi zamenio nesto sto je na drugim kolima mnogo pristupacnije.
Dakle, nisu delovi u pitanju nego cena rada.

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 7. mar. 2010. u 11:00h

ma i to zavisi od modela do modela....na lanciama i novim fijatima da bi dosao do remena alternetora moras da skidas prednji most kompletan....i na mondeo-u prilikom promjene recimo amortizera (sto je jednostavan posao u principu) moras da otpustis kompletan prednji most (mada neki majstori to ne rade ali je u fabrickom servisnom uputstvu to propisano kao obavezno) pa onda da ga specijalnim alatom podesavas i poravnavas, a potom da radis spuru....
Hocu da kazem da su danasnja auta manje vise sva problematicna sa zamjenom dijelova i radom u motornom prostoru i da su prosla vremena kada si mogao da legnes pored motora i zatvoris haubu....tako da ni ford nije izuzetak...sto se tice dijelova ubjedljivo je najskuplji VW...a Ford je u razini prosjeka (mada ima dijelova koji su umobolno skupi kao npr stabilizator za mondeo-a je u servisu 130 KM, dok je Lemforderov koji je vrh 40 KM)....

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 7. mar. 2010. u 18:16h

Hah eto za VW najskuplji, a ljudi sve viču jeftin za održavanje pa zato ga kupuju i to ne kažu samo za Golfa 2 nego kao svi modeli jeftini za održavanje.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » nedelja, 7. mar. 2010. u 19:33h

Iosis .... ja to uvek napomenem kad mi neko kaze da su za vw jeftini delovi. Sad su delovi za sva vozila dosta skupi...
Ali Astra nije zabavna za voznju kao Focus,volan joj je precizan ali vise podesen na komfor odn. lako se i mnogo okrece kao da vozim autobus :P
To je tacno, moras da pazis da ne uletis u suprotnu traku. Bar je tako na g astri koju vozi moj rodja... :-|
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 7. mar. 2010. u 23:45h

ja to uvek napomenem kad mi neko kaze da su za vw jeftini delovi. Sad su delovi za sva vozila dosta skupi...
naravno....ja sam radio sa dijelovima i za VW su skupi...skupi su i za Golfa 2 ali kada kupujes original, a ne kinesko smece, zato ljudi i misle da su dijelovi za golfa jeftini.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“