Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Digitalna klima

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Digitalna klima

Poruka od dule0911 » nedelja, 19. jun 2011. u 15:29h

popovicvl piše:Okrenes na plavo pritisnes klimu i ciao. Ova ima previse dugmica.
Slazem se, manuelna je laksa za koriscenje, ponekad se bas smorim koliko puta treba da pritisnem dugme da bih prebacio temperaturu sa npr 26 na 18 stepeni... Jedno 20x vise vremena nego samo da okrenes na hladjenje kod obicne klime :)
Jedina pogodnost, bar meni znaci, namestim temperaturu, pritisnem AUTO dugme i boli me briga gde i kako duva, prijatno u kolima a on odrzava temperaturu jednakom :)
Fiesta!!

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Re: Moj novi cadjavi Focus

Poruka od Cedo » nedelja, 19. jun 2011. u 15:48h

Super Fokus, mozda i najbolji izbor motora za ove nase prostore, neka te dobro posluzi..ipak mu lepse stoji digitalna klima, imas dugme za svaku opciju, brzo ces uci u stos..Dule nije valjda da nisi provalio da dizanje i spustanje temperature mozes odraditi duzim drzanjem dugmeta mrgreen ..kontam da je ista fora i ovde na Fokusu..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 19. jun 2011. u 15:57h

Ma jesam provalio ali onda sporije prebacuje temperaturu nego ako ja uzmem i brzo pritiskam dugme za hladno/toplo, brze dodjem do zeljene temperature :)
Fiesta!!

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 11:12h

Nego nesto ne kapiram. A sto vi setate tu temperaturu na automatskim klimama? Drma vas klimaks (pu, pu...) pa vam cas ladno cas vruce? :P
Postavis zeljenu temperaturu na neku prijatnu sobnu 24-25 stepeni, kome sta vise odgovara, i kraj. Zasto je setate gore-dole?
Djak pesak :)

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » ponedeljak, 20. jun 2011. u 11:17h

verovatno je u pocetku mnogo vruce pa je tako naprzi na 15-18 dok se u autu malo rashladi pa posle digne na 22-25.....
moze a i nemora bit ;)
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 11:23h

Zasto?
Klima ne hladi "jace" ili "brze" ako zeljenu temperaturu spustis nize.
Klima uvek radi istim intenzitetom, i samo je pitanje koliko dugo ce je automatika drzati ukljucenom.

Jedino sto se menja je brzina ventilatora. Pri tom automatika sama podigne brzinu ventilatora kada je razlika izmedju trenutne i zadate temperature velika, i sama je smanji kada se zeljena temperatura dostigne.

E al mi smo uvek pametni, i mislimo da cemo bolje da odradimo posao od automatike :)
Pa automatika je upravo tu da mi to ne bi morali da radimo, a i malkice je osetljivija i brza od nas :)

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » ponedeljak, 20. jun 2011. u 12:44h

to sam lupio, nemam pojma kako to radi........ tako su radili par mojih drugova, pa sam to stavio kao razlog spustanja temperature.....

ja imam obicnu klimu, i prov je roknem na 2-3 i onda posle spustim na 1, i tako drzim i bude skroz ok.....

sa srecom sa novim autom thumbsuph
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 20. jun 2011. u 17:46h

mbole piše: Nego nesto ne kapiram. A sto vi setate tu temperaturu na automatskim klimama? Drma vas klimaks (pu, pu...) pa vam cas ladno cas vruce? :P
Postavis zeljenu temperaturu na neku prijatnu sobnu 24-25 stepeni, kome sta vise odgovara, i kraj. Zasto je setate gore-dole?
Setam je zato sto ne zelim (nemam potrebe, zasmeta mi...) da klima radi svo vreme.
Da pojasnim, ako sam namestio na npr 22.0 C i AUTO mod, cim se udje u auto ukljucim da recirkulise vazduh, mozda je smanjim na 20C cisto da brze ohladi dok je vruce u kolima, a i automatika ce pojacati ventilator dok se kabina ne ohladi, tako da to nije problem.
Problem nastaje kad ne zelim da radi klima vec samo da "duva" tj ECO mod. Onda tih 22.0C nije hladno vec vruce :D I dok je nateras na ispod 16C koliko je minimum, treba 12 pritiska na plavi kruzic :) Ista prica kad se prelazi sa ECO moda na AUTO mod, treba pojacati opet na zeljenu temperaturu... Zato samo sam rekao da je obican kruzni potenciometar, kakav imaju G5/G6, passat & ostali iz VW korporacije, prakticnije resenje.
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 19:18h

mozda je smanjim na 20C cisto da brze ohladi
Pa to ti pricam. NECE brze da ohladi. Klima ne radi ko ringla, pa da brze greje ako ukljucis na trojku.
Onda tih 22.0C nije hladno vec vruce :)
? ? ? Ovo ne da ne razumem... nego si se i sam smejao
Kako 22 stepena u jednom trenutku mogu da budu hladno, a posle toga da budu vruce? :wtf:

I zar 22 stepena nije malo preniska temperatura? 20-22 stepena je idealna temperatura za rad gde ima fizickog napora, tipa fabricka traka. Kolima je mnogo primerenija kancelarijska temperatura od nekih 23-25.
Ne znam sta mozes da postignes time da kad je iskljucis spustis zeljenu temperaturu na 16 stepeni? Sta se razlikuje u odnosu na to da ostane na 22?

Meni je klima malo starije generacije pa nema ECO mod, ima Ukljuci/Iskljuci (mada... nesto mi govori da je taj ECO ustvari isto sto i iskljuci :), samo su ga tako krstile marketing sluzbe).

Nego opet odosmo u off. Ajde nek neko preseli ovu pricu o klimama, pa da nastavimo na primerenom mestu

dule0911

 

Re: Digitalna klima

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 20. jun 2011. u 23:09h

Podeljena/prekopirana tema i premestena...
mbole piše: Pa to ti pricam. NECE brze da ohladi. Klima ne radi ko ringla, pa da brze greje ako ukljucis na trojku.
Ne znam da li si me mozda pogresno razumeo ili ti pogresno napisao, nisam mislio da ce jace da hladi ako stavim na 20C u odnosu na 22C, nego ce se kolicina isusenog tj hladnog vazduha povecati jer ce se ubrzati ventilator. A logicno je da ako ubacujes vise hladnog vazduha u kabinu da ce se kabina brze ohladiti zar ne? Mislim, nema sta da sumnjam u to, samo konstatujem. :)
Zato smanjim temperaturu da automatika sama pojaca ventilator, dok ja ne osetim da mi je hladnije tj prijatnije u autu, onda podignem temperaturu i sve je ok.

Ono sto si par postova iznad pricao o automatici je u principu sve tacno, ali je problem sto ona tu temperaturu dostize za moj ukus previse sporo. Sta mi vredi sto ce ona za, lupam, 5km da dostigne tih 22C koje sam namestio ako idem samo 2-3km, ovako sam namestim nizu temp da se brze ohladi (ili da brze osetim hladnocu, kako god) i to je to. Posto mi se nikad nije desilo da je automatika odvrnula ventilator na maximum kad je na displeju podeseno 22C, retko kad ventilator predje preko pola brzine, koliko god da je toplo u kolima.
mbole piše:? ? ? Ovo ne da ne razumem... nego si se i sam smejao
Kako 22 stepena u jednom trenutku mogu da budu hladno, a posle toga da budu vruce? :wtf:
Prosto. Klima kad hladi, i kad je namestis na 22C, ona nece da izbacuje na otvore ventilacije vazduh koji ima temperaturu od 22C. Tu temperaturu ce postizati jacim/slabijim duvanjem ventilatora tj vecim ili manjim ubacivanjem hladnog vazduha u kabinu. Kad iskljucis klimu, vazduh vise nije hladan, samim tim postaje topliji. A opet, najhladnije moguce u tom trenutku je temperatura LOW, tj temperatura spoljnog vazduha. Jer na 22C ipak malo greje tj duva topliji vazduh.

Mozda zvuci nelogicno ali takav je sistem kad radi u ECO modu, temperatura koja se podesava na displeju nije previse relevantna, vec cifre izmedju 16 i 28C vise treba uzimati kao vrednost izmedju MIN i MAX, gde MIN predstavlja hladno a MAX vruce. Samim tim kad je na 22C, vazduh koji izlazi na otvore je topao.

mbole piše: I zar 22 stepena nije malo preniska temperatura? 20-22 stepena je idealna temperatura za rad gde ima fizickog napora, tipa fabricka traka. Kolima je mnogo primerenija kancelarijska temperatura od nekih 23-25.
Ne znam sta mozes da postignes time da kad je iskljucis spustis zeljenu temperaturu na 16 stepeni? Sta se razlikuje u odnosu na to da ostane na 22?
Za prvi deo pitanja: meni tako odgovara. Plus sam negde procitao da je 22C preporucena vrednost (cini mi se da sam to procitao bas u User Manualu za moj auto, mrzi me sad da proveravam).
Za drugi deo pitanja sam ti gore vec dao odgovor.
mbole piše: Meni je klima malo starije generacije pa nema ECO mod, ima Ukljuci/Iskljuci (mada... nesto mi govori da je taj ECO ustvari isto sto i iskljuci :), samo su ga tako krstile marketing sluzbe).
Ma da isti djavo. Bar ja nisam nikad primetio da mi je u ECO modu ukljucio kompresor, znaci da je to u stvari obicno duvanje :)

Iako nije tako na svim kolima, npr na Mitsubishi Lancer-u ima OFF, ECO i A/C. OFF je naravno ugasena klima, ECO je bas to sto pise, kao neki mod gde se kompresor ne pali toliko cesto, i A/C gde hladi kako bog zapoveda :)

Au al ga oduzi :ozid:
Fiesta!!

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 20. jun 2011. u 23:59h

I kod mene pise da je 22 preporucena za sva godisnja doba. Mozda zimi bude ladnjikavo za koji stepen.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 21. jun 2011. u 00:04h

Ja zimi drzim na 23-24, malo toplije nego leti.
Fiesta!!

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 21. jun 2011. u 00:23h

mbole piše:Pa to ti pricam. NECE brze da ohladi. Klima ne radi ko ringla, pa da brze greje ako ukljucis na trojku.
Naravno da hoce.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 21. jun 2011. u 00:39h

dule0911 piše:Ja zimi drzim na 23-24, malo toplije nego leti.
Uh ja kuvam na toj temperaturi mrgreen , stavim na High da izvuce iz minusa prvih par minuta pa spustim na 20-21 (svi lude u kolima ali meni odgovora :) )..Inace kad smo se dotakli ove teme kako klima hladi, oseti se prilicno razlika u teperaturi vazduha koja izlazi iz otvora ventilacije kad se recimo podesi temperatura na 16 C u odnosu na recimo 23 C (i to odmah po paljenju kad tempearaturu u kabini treba spustiti za 10-15C) jer iako klima uvek isto hladi u slucaju kad se temperatura namesti na 23 C sistem dodaje nesto toplog vazduha u smesu :) ..znaci nije princip rada da odmah duva najhladnije moguce dok ne postigne zadatu temperaturu, jasno se oseti da je sve hladniji i hladnij vazduh kako se spusta temperatura u podesavanju (tako je i zimi, mnogo topliji vazduh izlazi na 28C nego na 21C, primer: stanem na par minuta izadjem iz kola, kabina se rashladi ali ne i motor, kad upalim da greje na 21C trebalo bi odmah najtoplije da duva, da bi dostigo tu temeraturu, ali NE, sve toplije i toplije je sto se zadaje veca temeratura a najtoplije je na High (s`tim da je High kao i Low nekontrolisanjo grejanje i hladjenje), zakljucak je da ipak ima fino podesavanje temperature vazduha koji se uduvava u odnosu na zadatu temperaturu, isti princip ali obrnuta situacija vazi i za leto i klimu)..sta znam, ovo je neka moja logika koliko sam mogao skontati kroz koriscenje i osecaj na kozi :) , mada nisam je palio od prosle godine, mozda sam nesto i pomesao mrgreen ..

Slika

mbole

Poruka od mbole » utorak, 21. jun 2011. u 13:19h

Ajmo da pocnemo iz pocetka :)

Daklem sa jednom stvari se slazemo, a to je da je preporucena temperatura 22 stepena za sve sezone (proverio u manualu). Meni licno je to malo prohladno, ali to jeste stvar "ukusa" sto bi rekli.

E sad idemo sa neslaganjima :)
Daklem jednu recenicu ispod preporucene temperature stoji sledece:
Avoid adjusting the settings when the vehicle interior is extremely hot or cold. The automatic climate control system adjusts to the current circumstances automatically.
Ili u prevodu: izbegavaj da podesavas temperaturu kada je unutrasnjost vozila veoma vruca ili hladna. Automaska kontrola klime se prilagodjava tekucim uslovima sama.
Drugim recima, ako se slazete sa preporucenom temperaturom, sto se ne slazete sa ovim?

Sta ustvari treba da radi klima, i kako cela automatika funkcionise?

Osecaj trenutne temperature koji ti imas je ono o cemu klima vodi racuna. Znaci ne kolika je temperatura vazduha u kabini (to je samo jedan od faktora) vec upravo kako ti osecas temperaturu.

Tvoj osecaj temparature zavisi od nekoliko stvari:
1. temperature vazduha
2. protoka tog vazduha (duvanja ventilatora)
3. toplote koja se prenosi na tebe zracenjem kroz stakla (ne mesati sa temperaturom vazduha).

Klima se trudi da tebi pruzi osecaj kao da si na 22 stepena, kombinujuci temperaturu vazduha i brzinu njegovog strujanja, u zavisnosti od ove 3 navedene stvari. Pri tom se jos trudi da to postigne sto je moguce brze, ali ne toliko brzo da tebi postane neprijatno, ili cak opasno po zdravlje.

Automatika radi sledece: poredi trenutnu temperaturu vazduha u kabini i IC zracenje (imas sun load sensor negde na gornjoj povrsini instrument table), sa zadatom. Na osnovu te razlike odredjuje brzinu ventilatora odnosno koliko ce ohladjenog vazduha da ubaci u kabinu. Sto je razlika veca, brzina ventilatora je veca (oko ovoga se ocigledno slazemo).
Medjutim, to ne znaci da ako je u autu 35 stepeni a ti postavis 22 ventilator ce raditi na 3000rpm, a ako postavis na 16 stepeni ventilator ce raditi na 5000 rpm. Ne secam se tacno, a iskreno mrzi me da kopam, ali razlika temeperature na kojoj se ventilator ukljucuje na maksimalni moguci broj obrtaja je nekih 6-7 stepeni. Kako se temperatura priblizava zadatoj tako se i obara brzina ventilatora.

Drugim recima podesavanjem "za pocetak" temperature na najnizu nisi postigao skoro nista. Postigao si da kada razlika padne na par stepeni, tebi i dalje ventilator duva ko mutav, za cim jednostavno nema potrebe vec je samo i dalje neprijatna buka ventilatora i jako strujanje hladnog vazduha, koje ima za posledicu osecaj mnogo nize temparature nego sto je ona koju si zadao. Pored toga treba i da se setis kad da vratis na normalnu a da se ne smrznes :)

Kada iskljucis klimu, i ostavis samo ventilator, stvari postaju malkice slozenije.
U tom trenutku (recimo da je pre toga klima radila), ti imas u kolima 22 stepena, a spoljasnji vazduh ima 30 stepeni. Ne postoji nacin da "duvanjem" vazduha od 30 ohladis onaj od 22.
Sistem nece grejati spoljasnji vazduh ako je on topliji od zadate temperature bez obzira da li je kod tebe postavljeno 22 ili 18 ili Low. Osecaj koji imas da sada ubacuje ugrejan vazduh potice od toga sto on zaista jeste topliji ali ne zato sto ga je auto ugrejao, vec zato sto je ubacen spolja.
Cak imas obrnutu situaciju. U prvom trenutku, bolje je da brzina ventilatora bude najmanja moguca, upravo da bi sto duze zadrzao temperaturu unutra, to jest da ne bi ubacivao vazduh od 30 stepeni na mesto gde je vec 22. Ovo naravno zavisi od razlike temperature unutra i temperature spolja.
Neki "pametniji" sistemi ce u tom trenutku ukljuciti delimicnu recirkulaciju, i pustati samo mali deo vazduha iz okoline, a vecinu "vrteti".

Kako polako raste temperatura u unutrasnjosti vozila, odnosno kako se smanjuje razlika temperature spolja i unutra, tako ce se polako ponovo povecavati brzina ventilatora. Zasto sad kad je napolju i dalje 30?
Cist protok vazduha (znaci promaja, ili duvanje ventilatora) omogucava tebi da se hladis. Znoj isparava brze i na taj nacin odvodi toplotu sa tvog tela. Vazduh u kabini ce i dalje biti topliji, i na kraju ce mu se izjednaciti temperatura sa onim napolju, ali ti ces se osecati prijatnije posto ce tebe da hladi protok vazduha.

Najbrzi nacin da ohladis auto koji je stajao usijan na suncu je da otvoris dijagonalno prozore (prednji levi, zadnji desni), i krenes. Na taj nacin ces veoma brzo temperaturu vazduha u unutrasnjosti kola koja ume da naraste na preko 50-60 stepeni, da spustis na temperaturu vazduha okoline (znaci nesto reda 35-40). Za to je dovoljno 10-20 sekundi voznje, nakon toga zatvoris prozore i pustis klimu da radi svoje. Naravno ne skodi da pre nego sto uopste udjes u auto, otvoris sva vrata i "pustis djavola da izadje napolje".

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 21. jun 2011. u 13:47h

Uh predugacko :) ..uglavnom ok je to sve za AUTO klimu, apsolutno razumem princip na kom funkcionise.. sto se tice mog posta ja sam pricao o manuelnom podesavanju temperature i brzine ventilatora, iako je AUTO super stvar nisam nesto stekao naviku da ga koristim proslo leto (volim sam da cackam i ponekad osetim cist svez planinski vazduh na Low mrgreen ), evo ide drugo leto u Mondeu pa cemo da se igramo sa podesavanjima..
Zakljucak:bitno je da ohladi! :)
mbole piše: Naravno ne skodi da pre nego sto uopste udjes u auto, otvoris sva vrata i "pustis djavola da izadje napolje".
Ovo na Mondeu resava jedan malo duzi pritisak na taster za daljinsko otvaranje ;) ..

Slika

mbole

Poruka od mbole » utorak, 21. jun 2011. u 14:47h

Sory, ne umem krace :)

Manuelno je potpuno druga prica.
Poceli smo od toga, zasto automatsku klimu u automatskom rezimu prvo "napanjiti" na low, pa tek onda vratiti na normalu, i da li to uopste ima smisla.

E sad, ako covek voli da se igra sa dugmicima, naravno to je nesto sasvim drugo (neko voli da se igra sa devojcicama, neko sa dugmicima... :))

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 21. jun 2011. u 15:34h

Ja volim sa dugmićima na djevojčicama. mrgreen
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 21. jun 2011. u 15:48h

A volis da "otkopcas jelece" mrgreen c c c, klima na Low u tom slucaju uvek dobro dodje :D ..

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 21. jun 2011. u 15:58h

Ma kakvo jeleče, oni dugmići malo niže. :punnish: mrgreen
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 21. jun 2011. u 15:58h

[youtube][/youtube]
Slika

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 21. jun 2011. u 16:09h

Iosis piše:Ma kakvo jeleče, oni dugmići malo niže. :punnish: mrgreen
sign0007 Ja sam mislio da ti juris suknjice.. mrgreen

Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 21. jun 2011. u 16:55h

Jes, al kad je zima onda obuku farmerke. lol

mbole

Poruka od mbole » utorak, 21. jun 2011. u 20:30h

cedo86 piše:A volis da "otkopcas jelece" mrgreen c c c, klima na Low u tom slucaju uvek dobro dodje :D ..
Lakse je ako prebacis na HI.
Otkopcava sama :)

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 21. jun 2011. u 20:53h

Ha ha iskusno iskusno :) ..

Slika

Odgovori

Povratak na „Svaštara“