Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Old VS New

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Old VS New

Poruka od taunus76 » nedelja, 21. avg. 2011. u 11:01h

Cesto me je kopkalo zasto ne postoji tema o koja bi se bavila ovim pitanjem - pa da je pokrenem iako je ovo pitanje mozda unapred osudjeno na predvidljiv ishod! Normalno ovo pitanje je univerzalno i ne mora da se odnosi na modele forda vec na sve sto se proizvodi i prodaje uopste ali ovo je ipak Ford forum. U svakom slucaju ja cu da navedem nekoliko stvari zbog kojih mislim da se odustaje od starijih modela i prelazi na novije modele pa ko voli da mlati praznu slamu nek izvoli ...

Moram da kazem da se ova poredjenja ne odnose na npr model 2011 i model 1976 u trenutnom stanju vec model 2011 i njegova cena i model 1976 i njegova cena sa sve modifikacijama koje covek hoce da bi ga doveo do svog ukusa.

U korist novijih modela (iako sam ja zastupnik starijih) moram da navedem par stvari koje su, po mom misljenju, dobre pa bi i ja to ugradio u moj auto:

- airbag - svakako sto se sigurnosti tice najbolja stvar kod novijih modela ali mislim da nije problem nabaviti airbag koji moze da se ugradi i u starije modele
- klima - treba je stavljati u sve modele koliko covek moze 2 ili 3 pa da hladi..

uh to bi bilo to. Inace mislim da je nov model, narocito u odnosu na prethodnu godinu ili par godina u nazad samo stvar potrosackog drustva i istog mentaliteta gde se sve svodi na konkurenciju i izvlacenje para po svaku cenu. Takodje prelazak na resenja koja se ticu dizajna - razne plastike koje se kace na sto mesta, farove i migavce koji kostaju ko svetog petra kajgana, komplikovana resenja koja ne poboljsavaju i pojednostavljuju proizvodnju vec je komplikuju su u funkciji sto vece dobiti a ne nekakvog napretka.

Kakva je situacija kod starijih modela: ja ih volim zbog jednostavnosti koju poseduju a malim modifikacijama mogu da takav auto dovedem u stanje koje mi pruza potpuni komfor i udobnost a ne dovodi u pitanje sigurnost i upotrebljivost auta. Mislim da je kvalitet izrade bio mnogo veci nego kod sadasnjih modela koji na oko izgledaju lepo ali se vidi upotreba najjeftinijih materijala koji su trenutno dostupni. Zatim mogucnosti modifikacije i prepravki (ovo ne koristi mnogo korisnika automobila ali ja pricam o svom misljenju).
Sto se tice popravki i odrzavanja smatram da se stariji modeli lakse odrzavaju zbog jednostavnosti izrade a nedostatak delova je posledica jednostavne zelje proizvodjaca da i na taj nacin prodaju nove modele. Takodje tzv zamena "staro za novo" je u tom cilju jer se stari delovi uglavnom ne koriste vec vozila idu u reciklazu a tako dobijen novac ne opravdava popuste koje proizvodjaci daju u tom slucaju.
Sto se tice sigurnosti svi pljuju po starijim automobilima ali niko u javnost ne izlazi sa statistikama koje tu bojazan potpuno opovrgavaju - vise od 80% svih nesreca su u novijim (do 7-8 god) i mladjim vozacima. I tu lezi jedan od razloga zamene starijih modela novima bez pravofg razloga - potrosacko drustvo i njegov mentalitet: ja sam ono sto imam u materijalnom pogledu.

Sada ono sto se na ovim prostorima prvo spominje - trosi toliko i toliko... Sa plinom moj Taunus trosi manje u novcu nego neki model iste kubikaze i klase a star do 5 godina. Usput trosim ekolosko gorivo (da se pozovem na truli zapad - za ulazak u centralnu londonsku zonu kola sa TNG-om ne placaju taksu).

Sto se tice raznorazne opreme deo cu sam ugraditi a deo necu - imam znanja i sposobnosti da parkiram kola na najuzim mestima bez parking senzora, ide mi na zivce elektropodizac kojim moras da "gadjas" iz 5 puta zeljenu visinu prozora, za klimu sam vec rekao, a da o enterijeru i eksterijeru ne pricam - valjda je svakom jasno da je to prica za vacarenje i muzenje para - sve sto imaju najnoviji automobili moze se dodati starijim modelima i to mnogo jeftinije.

Sad malo vi ja sam samo "zagrebao" povrsinu ...

mbole
Poruka: 15118
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Old VS New FORD

Poruka od mbole » nedelja, 21. avg. 2011. u 12:11h

Airbag ces jako tesko ugraditi u vozilo koje ga nema fabricki.
Nije problem ugradnja samog airbaga, problem je ugradnja senzora koji treba da "okinu" taj airbag. Da bi znao gde i kako da ih ugradis, moras da znas tacno kako je konstruisan auto, gde ce krenuti deformacija u slucaju sudara... previse.

Statistika koju pominjes je kao i svaka druga statistika :) (laz, velika, laz, ogromna laz i na kraju statistika :))
Naravno da je mnogo veci broj nesreca sa novijim automobilima, kad je broj novijih automobila daleko veci. Takodje jako znacajnu stavku predstavljaju vozaci jednih i drugih, a njih nigde nema u takvim statistikama. Tako da se jednostavna statistika kakvu pominjes ne moze upotrebiti (osim ako si politicar, a njima statistike sluze za sasvim druge stvari, a ne za dolazenje do istine).

Nadalje zavisi kako posmatras sigurnost. Sam broj nesreca, mislim da jako malo govori o sigurnosti nekog automobila. On mnogo vise govori o tome kakvi vozaci voze takav automobil.
Sigurnost se sa tehnicke strane gledano sastoji iz dva segmenta: aktivna i pasivna.
Aktivna sigurnost podrazumeva recimo put kocenja, granicnu brzinu u krivini i slicne stvari, i govori koliko dobro jedan auto moze da izbegne udes.
Pasivna sigurnost podrazumeva sta ce se desiti kada do udesa vec dodje, odnosno da li ce se i kako deformisati karoserija, da li ce jastuci i pojasevi zastiti putnike...
Mislim da ces se sloziti da su po obe stavke novi automobili u velikoj prednosti. Samo da se razumemo, nemoj da poredimo babe i zabe. Znaci ne poredis mondea i taunusa na njihovim maksilmalnim brzinama, poredis ih na istoj brzini (posto to koliko brzo ce se voziti zavisi od vozaca).
Slozices se da mondeo ima kraci put kocenja pri recimo 100Km/h, i da moze istu krivinu da prodje sa vecom brzinom.

Ako poredimo potrosnju, koristis nefer poredjenje. Uvodis u igru plin kod starih modela a kod novih ga nema? Ko ti brani da ugradis plin u nov auto? Cak mozes da ga kupis i sa fabricki ugradjenim.
Onda pominjes istu kubikazu i klasu, sto takodje nije realno poredjenje. Koliko KS je izvlaceno iz motora od 1600ccm pre 20 godina, a koliko danas? Nekada si da bi dobio 100KS morao da koristis motor od 2000 ccm, danas je za to dovoljno 1400. I taj od 1400 naravno trosi mnogo manje goriva. Ne bira se motor za odredjeni auto prema kubikazi, bira se prema snazi i momentu.

Naravno da bi iz manje kubikaze izvukao istu snagu i manju potrosnju, morala je da se zakomplikuje stvar, pa vise nema jednostavnog odrzavanja. Sa jedne strane to je mana, sa druge strane 80% ljudi nikada nije ni pogledalo kako izgleda motor, sipa gorivo, tera na servis... gotovo. Automobili se ne prave za zaljubljenike, prave se za siroke narodne mase, i gleda se sta je njima korisno i interesantno.
Nekada je redovno odrzavanje bilo jednostavnije, ali je bilo cesce. Uporedi sta je sve moralo da se radi na starijim modelima, na kojim kilometrazama. Recimo, ulje je menjano na 5000Km, sada se menja na 15-20000Km. Stelovanje ventila, stelovanje kvacila, reglaze trapa, podesavanje paljenja... sve je to radjeno na relativno kratkim intervalima, a danas ga ili nema uopste ili su periodi ozbiljno produzeni.

Oprema automobila je stavka koja prilicno zavisi od licnog afiniteta. Meni su recimo podizaci jako zgodna i korisna stvar. Elektricno podesavanje sedista takodje. Podesavanje snopa farova (jos ako je automatsko)...

Spoljasnji izgled, takodje spada u domen ukusa, tako da to jednostavno nema smisla uzimati u obzir, mada se slazem sa tobom da su dizajneri poceli da se izivljavaju, nekada i na ustrb komfora i sigurnosti.
Fućko :)
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 21. avg. 2011. u 13:37h

Malo radim na autu pa udjem da ohladim glavu...

Airbag nije problem ugraditi a senzor koji ga okida sam po sebi nije problem - sto se tice deformacija sam airbag nije neko sredstvo zastite za sudare sa preko 80-90 km/h to kazu i studije koje to prate. Vise je za ceone sudare na manjim brzinama koje dovode do raznih lomova - npr ceoni sudar sa 30 km/h sa ukrucenim rukama na volanu sto je cesto refleksna radnja dovodi do loma istih. Po meni mnogo znacajniji sigurnosni dodatak bi bio dobro konstruisan rol bar ali to je na kraju krajeva gomila cevki koje se ne mogu dobro naplatiti. To i dobar pojas znace vise od bilo cega. Ja sam u Jugu bez ogrebotine mene i klinca imao prevrtanje preko prednjg desnog tocka na ravnom delu posle Indjije prema Staroj pazovi pri 80 na sat i zavrsio sam u jarku u pravcu Novog Sada - ne kazem da je to pravilo ali eto komsinicu moje svaje prosle godine je pukao Audi na auto putu (bilo i u novinama) - ona 80 na sat oni 180 na sat i ona na licu mesta mrtva.

Statistika je cudo hteo ti njoj da verujes ili ne - ovde ima mnogo vise starijih automobila preko 15-20 god nego novijih pa ne stoji tvoja tvrdnja da ima vise novijih automobila. Opet i pored veceg broja starijih automobila 90% smrtnih ishoda nastupa u auto nesrecama gde ucestvuju noviji automobili - ocigledno je poenta u mentalitetu vozaca ali je to po mom misljenju isto kao kad vidim tipa kod Depoa kako stoji sa zavrnutom nogavicom trenerke da bi pokazao tetovazu na listu (zavrnuo je samo tu nogavicu). Drugo da proizvodjaci automobila resavaju problem sigurnosti na ispravan nacin ne bi drzave sve vise i vise poostravale saobracajne propise - nije valjda da nasi krsevi prave tolike probleme da svi sa novijim automobilima zbog nas moraju da imaju ogranicenje 50 na sat u gradu (i kod nas a bogme i u ostatku najrazvijenijeg sveta gde svi voze uglavnom novije automobile...)

Zaustavni put umnogome zavisi od kocnica - ABS skracuje taj put na suvom ali ga produzava na klizavim podlogama i pesku ili sljunku. U svakom slucaju sam ABS nije losa stvar - ali ljudi ovde se radi o neskladu zakonskih resenja i proizvodnje - sam zakonodava je shvatio da je preventiva najbolje resenje saobracajnih nesreca pa su ogranicenja brzina i svega ostalog u potpunoj suprotnosti sa teznjama proizvodjaca tako da za prosecnog korisnika auta RS Focus sa 300 KS nista ne znaci sem u jednom smislu - aj da zavrnem nogavicu da svi vide moju tetovazu.

TNG je gorivo kao svako drugo, bas me briga koja je kubikaza i snaga - ja ocu V6 motor sa karbom koji mi finansijski omogucava voznju koju hocu. Svi se hvale kako prelaze 10 km sa 5-6 litara dizela ili benzina a motor je 1100 cm a ja vozim 2000 cm i trosim u novcu malo vise - pa da poredimo slicnu kubikazu i snagu i komfor itd...
Posebna je prica zasto TNG koji je ekoloski bolje gorivo a jeftinije od benzina i dizela nije br 1 gorivo vec drzave to tretiraju kao nize vredno - pa valjda zbog akciza i poreza koje sve zemlje ubiru od tih goriva.

Ono sto hocu da kazem je da ne moram da vozim plasticni auto, uzak kao mrtvacki kovceg kad mogu da vozim nesto vece i udobnije a da trosim isto para.

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv
Poruka: 4457
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h

Poruka od BokiRS » nedelja, 21. avg. 2011. u 13:54h

To za RS-a se ne slazem. Postoje istinski ljubitelji takvih automobila i to nema veze sa "tetovazom". A itekako ima vremena i prostora kada mi mozemo da poteramo te masine
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 21. avg. 2011. u 14:42h

NCAP test ceonog sudara se radi pri 64 Km/h.
Auto ne da se deformise, nego se deformise jako ozbiljno.
Kako mislis nije porblem ugraditi senzor? Pa prvo moras da znas gde da ga stavis, i to je problem. Zasrafiti ga, naravno da je trivijalno.

Dobro konstruisan rolbar je "ugradjen" u nove automobile. Jedna od najvecih razlika je upravo daleko veca krutost krova (zato su stubovi postali ovako debeli na novijim vozilima). Naravno to nije rolbar kakav posotji u trkackim automobilima, ali mi i ne poredimo trkacki i neki drugi, vec stariji i noviji model, a tu je prednost daleko na strani novijeg.

Nisam ja rekao da ne verujem statistici :) Nacin primenjivanja statistike je ono cemu ne verujem.
Bice da se nisi skoro setao gradom, broj automobila preko 15 godina je drasticno pao u proteklih 5-6 godina. Evo gledam parking ispred zgrade, i vidim jednu prastaru peglicu, jedan kadet suzu, i moj mondeo, koji su stariji od 2000. Ostalih 30-tak je mladje. Ne ne zivim u centru Beograda zivim u Batajnici, u najobicnijem neelitnom naselju.

Sam kazes: "ocigledno je poenta u mentalitetu vozaca", a onda to nekako povezujes sa automobilom???
Ako 80% kretena vozi tip automobila XX i svaki cas se zakucavaju u bandere, jer voze kao kreteni, kakve to veze ima sa bezbednoscu auta XX?

ABS ne produzava zaustavni put na klizavoj podlozi, upravo obrnuto, ne znam odakle ti taj podatak. Jedini problem mu je sljunak to jest rastresita podloga, ali koliko procenta takvih puteva imas?
Pored kraceg zaustavnog puta, ogromna prednost ABS je sto je vozilo i dalje upravljivo, a to retko ko pominje.

Jel pricamo o zakonskim resenjima ili o automobilima?
Zakon je jedna stvar, automobili su nesto sasvim drugo.

Pa poredimo slicnu snagu i komfor. Samo sto danas tu snagu i komfor izvuces iz daleko manje kubikaze.
Hoces V6? Ne branim. Samo to isto danas mozes da dobijes iz R4 za manje para.
Ti ugradis plin u stari motor, i vozis se za pare za koje neko ne mora da ugradjuje nista, al tom drugom ne dozvoljavas da ugradi plin.
Ko da si rekao, ja sad dodam nitro i moj auto ide 300 na sat, a ti kad ne promenis nista tvoj ide 150 na sat. Tvoj auto je u startu sranje, al tebi je zabranjeno da dodas nitro, kako bi tvoj auto i dalje ostao sranje :) To sto ako ti dodas nitro, tvoj auto ce ici 320 na sat, e to ne brojimo.

Nesto ne primecujem da su novi automobili uski. Cak obrnuto, sve su siri i siri.
Uporedi generacije istih automobila, pa ces videti.
Jedini koji mi trenutno pada na pamet a da je dovoljno dugo u proizvodnji je gnojf:
Mk1: 1.610
Mk2: 1.665
Mk3: 1.694
Mk4: 1.735
Mk5: 1.759
Mk6: 1.779

I odakle ti ideja da su novi "plasticni"? A usput, cak i da je tako, sta fali plastici? Ako od nje mogu da se prave avioni, pistolji... sto ne bi mogao i auto?
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 21. avg. 2011. u 15:23h

mbole piše:Automobili se ne prave za zaljubljenike, prave se za siroke narodne mase, i gleda se sta je njima korisno i interesantno.
Ovo je kljucno. Iako ima izuzetaka, ali u 90% slucajeva je tako.

Moje neko misljenje... Volim i jedne i druge, iz emotivnih razloga matore.

Sto se bezbednosti tice apsolutno se slazem sa boletom. Ako poredis stari auto iste klase kao i noviji auto, udari ih u zid pa ces videti kako ce se koji deformisati.
Ja kad sam gledao crash test moje fieste sa 90km/h nije mi bilo dobro. Auto nije bio vise auto nego lopta od lima :)
A opet Fiesta 2002 prilikom istog takvog udesa se deformise znacajno, ali kabinski prostor ostaje relativno citav. Naravno ne kazem da ce putnici u njoj da prezive, ali se vidi koliko je konstrukcijski jaci auto, a nijedan nema rol bar :)
Novi volvoi svi imaju fabricki najjacu konstrukciju sto se prevrtanja tice. Kao da imaju ugradjen dodatni rolbar, pogledaj negde kako izgleda XC90 kad se prevrce pa ce ti biti jasno.
I da, mentalitet vozaca nema veze sa time. Ljudi se tripuju posto imaju noviji i jak auto da mogu da lete sa njim po putu, zato i jeste u toj statistici veci procenat novih vozila. A da svim tim ljudima das stare automobile slicnih performansi, bilo bi 200% vise poginulih.

A sto se plastike tice, prosto je. Jeftinija za izradu, uglavnom se brze trosi znaci vise placas delove = profit :)
Ne znam sto se toliko nerviras oko toga, to je nepromenljiva cinjenica i kad tad ces morati da se naviknes da je to normalno. Iako nije logicno, ali jbg. A ta plastika upravo prodaje novija vozila, jer 70-80% ljudi prvo gleda auto po dizajnu pa onda sve ostalo. A onda i preglednost i kvalitet izrade i sve ne igra toliku ulogu ako nema wow efekta. Pritom ne mislim da svi ti kupci novih vozila hoce da budu glavne baje u selu, nego zele da se njima auto svidja.

Dostupnost delova je veliki problem za matora kola i vecina ljudi apsolutno ne zeli da razmislja i da ima problema sto se toga tice, zato i kupuju nov auto. Znaci kupe, sipaj, vozi, teraj u servis kad treba ili kad stane, otvaraj haubu kad nestane tecnosti za brisace - i to je to! ;)
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 21. avg. 2011. u 16:23h

Da se ne shvatimo pogresno. Ne kazem ja da se meni neki stari modeli ne svidjaju. Daleko od toga.
Imaju neki "smek", da kazem "sirovost", koja se meni licno svidja.

Ali to je stvar ukusa i "dopadanja".
Nema veze sa bolji ili losiji.

Kad vec pominjemo plastiku, jedna od tipiscnih primedbi ljubitelja starijih vozila je plasticni branik. Otprilike filozofija je: ovaj je bre ko tenk napravljen, ne mozes da ga savijes, a pogledaj ovo, malo ga pritisnes i on se iskrivi.
Sa jedne strane tacno.
Sa druge strane...
Plasticni branik ce se (samo ako nije previse hladno), saviti 10-tak cm, i vratiti nazad, pri cukanju malom brzinom (uverio se licno, na mom autu). Nikom nista, treba mozda da ga malo zustrije operes.
Metalni, ce da se izgrebe, ili ulubi na mestu udarca. Skidanje, peglanje, hromiranje.
Kad se cuknes vecom brzinom, ne pomaze ti ni da imas zeleznicku sinu a ne branik. Pokrivices sasiju, odnosno ono na sta je branik okacen.
Imas ekstremno krutu sasiju? Jos gore. Kompletan udarac ce se preneti na putnike nesmanjenim intenzitetom.

Sto bi rekli: Vidi auto. Citav, jedva ogreban. A vidi tek Muju. On ko ziv.
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 21. avg. 2011. u 16:48h

Moje misljenje da ovoj temi nema mesta ovde.Glupo je uporedjivati stare automobile i automobile iz novije generacije.Ovakve teme izazivaju samo svadju.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 21. avg. 2011. u 17:06h

Ja bih samo prokomentarisao ovo za nesreće. Nije važno je l' auto starji, noviji, jači, slabiji ili ne znam ti kakav. Sve je do vozača. Džaba staviti ograničenje 50 na sat, ako idiot u svojoj glavi nema ograničenje, da ne može kroz grad da vozi 120 nego 50, može na mjestima (bulevari npr) 60-70, max 80 ako nije pretjerana gužva. Mada kod nas ima mnogo ograničenja postavljenih bezveze i pretjerano su ograničili na malu brzinu.

I džaba ti ugrađivati vazdušni jastuk u stari auto, on nije konstruisan kao novi. To što kaže Dule stara/nova Fiesta. U staru i da ugradiš jastuk, zbog deformacije bi ti volan došao do zuba, tako da bi aktiviranje jastuka bilo na štetu, ne na korist.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » nedelja, 21. avg. 2011. u 17:44h

Poštujem svačije mišljenje. Želim da dodam da sde novi automobili prave po principu "izmusti što više novca". Pričao mi je čovek čiji drug radi u Hyundai-evom servisu. Pošto u Zr ima taxi udruženje sa puno i30, često ih posećuju. Podsećam da su to automobili stari max 2 godine i da su još uvek pod garancijom od 5 godina.
Evo šta je rekao radnik iz servisa: "kakav god da je kvar, deo se menja samo ako je krajnje neophodno. Inače se samo očisti, obrišu se kodovi iz računara da bi se isključila signalizacija kvara i auto se vraća vozaču".
E, sad, pošto je poreklo priče relativno nepuzdano(čovek koji mi je ispričao nema razloga da laže ali nikad se ne zna), treba je uzeti sa dozom rezerve. Iskreno, nadam se da nije tako, ali opet, ne bi me iznenadilo ni da jeste, jer se sećam vaših priča o zameni ulja u Grandu, gde se dešavalo da majstori ne sipaju ulje po fabričkoj specifikaciji nego ređe ili gušće, nesećam se tačno ali znaće oni koji su učestvovali u diskusiji u temi (mislim da je bilo 5w umesto 10w ili tako nešto). Pozadina takvih radnji bi mogla biti ciljno skraćenje radnog veka motora, da bi vozači što češće svraćali u servis.(da se razumemo, ovo je hipoteza, teorija, ne mora biti tačno)
Po nekom mom iskustvu iz priče sa majstorčinom od auto-električara koji radi samnom u firmi (radimo zajedno 3 godine) došeo sam do nekog zaključka da su automobili sa sredine i kraja '90-tih , najkasnije 2001-2002 godište trenutno najbolji kompromis po pitanju kvaliteta i sigurnosti. Ima ih sa kojekakvim elektro-džidža-bidžama, za sigurnost i komfor:begovima, abs-om, klimama, a opet se mogu naći delovi u dovoljnoj količini i po povoljnijim cenama nego za novije.
Opet, sve ovo je moj isključivo lični utisak. Ne pričam o tome koji auto bolje ili lošije ide niti koliko je koji"voziv" u krivinama i tako to, već o činjenici da se posle 2002 automobili prave sa fabričkim defektima - moj Eskort iz'95 ne troši gram ulja, a Focus mk2 ga troši 0.3-0.5l na 1000km??? :shok: :shok: :shok: Bila je tema i o tome, valjda sam dobro preneo?

Evo jednog klipa iz emisije "Fifth gear", pa procenite sami pitanje sigurnosti: staro protiv novog

[youtube][/youtube]

Iskreno, kad sam prvi put gledao, mislio sam da će Volvo da "pocepa" taj reno, ali - prc...

Znači noviji automobili jesu bezbedniji, a velik broj nesreća se dešava jer se ljudi previše puzdaju u te sisteme, ne razmišljajući o tome da je u svakoj nesreći ključan ljudski faktor, a ne bezbednosni sistemi na automobilu. U prevodu: "znam za sebe kad sam za volanom, ali kako da znam da za volanom drugog auta nije neka budala?" thumbsuph
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 21. avg. 2011. u 18:17h

Gago, ne vidim sto bi ovo vodilo u svadju, niti uopste zasto bi se svadjali?
Svako od nas ima neko svoje misljenje, neko ovakvo, neko onakvo.
Neka su zasnovana na iskustvima, neka na poznavanju odredjene materije, neka na cistom utisku, neka manje a neka vise subjektivna.
Ja prvenstveno ovakve diskusije vidim kao mogucnost da saznam nesto novo, sto mozda do tada nisam znao, ili nisam mogao da sagledam.

@Estariol
Automobili su se oduvek pravili zbog toga da bi se zaradili novci, ili kako ti kazes "izmuzlo sto vise para". Pa to je sustina ekonomije, ili ako hoces kapitalistickog sistema. Ustvari sve na ovom svetu se pravi da bi se zaradili novci. I pentraksil i vakcina protiv besnila se proizvode da bi se zaradilo.
Ovo o cemu prica tvoj poznanik, ne bi me iznenadilo, ali ne zato sto mislim da je to politika fabrike, vec zato sto je to politika lokalnog distributera (gazde), koji zivi na "divljem istoku" i sve mu se moze. Zgrni pare sto pre, i nestani. Briga te za dugotrajno poslovanje. Radnike iscedi koliko god mozes. Musterije jos i vise. Zaje*i sve i svakoga, ionako ti ne mogu nista.

Potrosnja ulja nije fabricki defekt. Jednostavno motor je tako projektovan. Cuveni VW 1.6 dizel, trosi ulje ko mutav, pa niko ne kaze da je defektan. naprotiv, vazi za veoma izdrzljiv. Na taj nacin sto trosi ulje je jednostavno postignuto nesto drugo (recimo manje habanje, pricam na pamet, ali samo kao jedna od mogucnosti). Pri konstruisanju uvek moras da ides na neke kompromise.

@Iosis
Naravno da je nesreca prvenstveno stvar vozaca. Njih ce uvek biti, pa makar se svi pridrzavali propisa do zadnjeg slova (sto je naravno nemoguce).
Ali auto za pocetak moze da ti pomogne da do nje ne dodje (recimo mozes brze da zakocis), ili da posledice budu manje.
Neko ce i escorta XR3 i focusa RS voziti 120 Km/h iako je to iznad ogranicenja. Ali focus ce pre zakociti, pa i ako ne uspe potpuno da izbegne udes, barem ce udariti manjom brzinom.
Skoro sam sa nekim diskutovao i najveci broj udesa se uopste ne desava pri nekim ekstremnim brzinama, kao sto se to najcesce prikazuje.
Evo izvoda sa NCAP-a:
By carrying out frontal impact tests at 64km/h (about 40 mph) we are simulating a car impacting a similar sized car where both cars are travelling the same speed of 55 km/h. This speed has been shown by accident studies to address a high proportion of fatal and severe injury accidents.
Prevedeno: veliki deo udesa sa smrtnim ishodom ili sa teskim povredama se desava kada se oba automobila krecu 55 Km/h.
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » nedelja, 21. avg. 2011. u 19:09h

Bole, razumeli smo se thumbsuph
Dodao bih još da ispada da studije nisu kompletne jer kako kažu "we are simulating a car impacting a similar sized car" tj. koriste automobile iste/slične veličine. Trebalo bi da prouče i sudare automobila različitih veličina, samo da bi studija bila kompletnija, jer - siguran sam da nije isto kad se sudare 2 auta različite veličine i težine. thumbsuph
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 21. avg. 2011. u 19:59h

OK Focus će brže i bolje da zakoči, ali ipak treba biti lud pa voziti npr. pored škole 120 na sat u vrjeme kada su djeca oko nje.
Ne kažem da treba svagdje voziti penzionerski, kada sam vozio na more ove godine, tamo gdje je ograničenje 60 ili ono generalno 80, pičio sam 90-110, moglo je i brže, ali nisam bio siguran jer ne poznajem dovoljno put, a bilo je krivina. Ja sam za sigurnu vožnju.
Za neke velike brzine nema ni smisla praviti sigurnosne sisteme koji bi mogli da zaštite ljude u autu, bar što se tiče frontalnog sudara. Jer stvara se tolika G sila da ljudski organizam ne može da izdrži takvu silu.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 21. avg. 2011. u 20:27h

Ode diskusija u nezeljenom pravcu - sve se svelo na kras testove i jos par stvari koji su uglavnom predstavljeni onako kako odgovara proizvodjacima (pa i proizvodjaci cigareta tvrde da one ne uticu na zdravlje a narocito "light" cigarete koje zbog tretmana hemijom da bi se smanjio nivo nikotina daju jos gore efekte nego drina bez filtera).

Posto postoji bojazan da se diskusija ne razvije u smeru svadje i vredjanja da pojasnim malo sta sam hteo da kazem:

Ja rekao:
"Moram da kazem da se ova poredjenja ne odnose na npr model 2011 i model 1976 u trenutnom stanju vec model 2011 i njegova cena i model 1976 i njegova cena sa sve modifikacijama koje covek hoce da bi ga doveo do svog ukusa."

Znaci moj primer - da li da dajem 5000-6000 za noviji auto ili da za 3000 dovedem u red moj Taunus da mi sluzi SVAKODNEVNO jos sledecih 10 god (ovo ne znaci da ne bih uzeo drugi auto pa ga sredjivao opet u tih 10 god.) Evo nisam doveo Taunus do kraja ali nisam ni potrosio 3000 a plan je bio: da ga modifikujem limarski a i sredim, da ga ofarbam, da mu sredim motor, da uradim enterijer, alu felne koje mi se svidjaju, eventualna klima (sad se kajem sto ne uzeh neku sa FIAT-a al bice vremena) i da takav auto uporedim u upotrebljivosti sa nekim autom slicnih karakteristika a novije proizvodnje po sistemu cena-dobit. Za sada su uradjene modifikacije oko motora, limarije, sredjuje se struja, pasce (cim kane neka para) farbanje Kona blue farbom, motor sredjen, prednja sedista sa elektro podesavanjem i grejanjem ali je to podrazumevalo moj rad. Imao elektropodizace pa ih skinuo i necu ih stavljati, stavicu centralnu bravu - dobra stvar.

Prica o sigurnosti ima dve strane ali vecina pri kupovini kola nikad ne pogleda te testove pre kupovine - da gledamo te testove svi bi vozili Volvo - jeste po svim testovima najsigurniji auto. Ali aj da uzmemo decu u vozili - bocni airbag im lomi vratove pri sudaru pa najnoviji automobili imaju vage pozadi i za osobe ispod 30 kg iskljucuju bocni airbag. Napred i sa airbagom je zabranjeno voziti decu ali koliko mentola vozi dete u krilu napred - pa i na suvozackom sedistu gde ga airbag udara u gornji deo glave i lomi vrat. Zato je ZABRANJENO decu mladju od 12 god voziti napred a pozadi moraju biti vezana. Znaci pri diskusiji o ovoj temi MORA se uzimati u obzir i mentalitet vozaca jer se radi i o tome da prica o isplativosti starijih vozila vodi prevashodno do razloga zamene starijeg vozila za novije.

Ne znam da li sam pojasnio stvar ali moje misljenje je jasno - radije bih dao 3000 da sredim stari Taunus nego 6000 za noviji Focus. Ako tema ostane otvorena (a ja nemam nameru da se svadjam i vredjam a ko ima neka zaobidje sve ovo) mogu da pojasnim svoje stanoviste ...

Za pocetak: mislim da su automobili kvalitetnije pravljeni do sredine 90-tih nego posle ...

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 21. avg. 2011. u 20:55h

Moje neko kratko misljenje za tvoje pitanje... Ako oces da potrosis manje zivaca oko majstora/delova itd, a da vozis auto odmah i ne razmisljas, kupis noviji polovan. Ako nemas izbora pa hoces jeftinije ili ako to radis iz nekog gusta i mozes vecinu stvari sam da uradis, onda tvoja varijanta. Prva je naravno skuplja i laksa, druga teza i za mnoge nepojmljiva, zato i uzimaju polovnjake svi redom.
Fiesta!!

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 21. avg. 2011. u 21:19h

Na to pitanje moj je odgovor: Opet zavisi od čovjeka do čovjeka.
Nekom se ne da zezati oko dotjerivanja starog auta, gubiti živce, juriti djelove i majstore pa će kupiti nov auto.
A nekom je zanimacija da neki stari auto dovede u dobro stanje. Eto pogledaj amiga boy i njegov otac napravili od Capri-a, Lincoln-a npr. Predpostavljam da su za te pare mogli uzeti neko noviji auto.
Ja volim i novija i starija auta.
Svog Escorta planiram ostaviti, pa kada bude bilo para uraditi konverziju na 2.0 DOHC ili Zetec, a možda čak 1.8 TDDi ili TDCi, rekoše da je moguće ali dosta zezanja. Jeste da će biti skupo, ali eto to je moja luda ideja. :vid budale: Nekako mi je zanimljivije srediti moj stari Esocrt, naravno bez vanjskih većih promjena. Da ostane što više stock, a ispod lima aždaja.

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » nedelja, 21. avg. 2011. u 21:34h

A kada tako modifikovani stariji auto u koji si ulozio mnogo para ne mozes da prodas ni ispod cene onda pozelis da si kupio nesto novije i posle ga prodao bez problema.
Chip tuning za Ford-ove

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 21. avg. 2011. u 23:12h

Stvarno ne kapiram zasto stalno pominjete svadju?
Pa sad jos i vredjanje! Ne shvatam. Pa niko nije napisao bilo sta uvredljivo.

No, ajmo nazad.
E sad, kad si uveo u igru pare (ja bar nisam shvatio da su na pocetku one bile u kombinaciji), stvari naravno stoje drugacije.

Sto napisa iosis, od coveka do coveka.
Ja bi se pre opredelio za srednje resenje, to jest da dam recimo 2500 za npr pristojnog mondea sa kraja 90-tih. Jos 500 da se malo dovede u red, i vozi. Daleko lakse i, po mom misljenju naravno, dobijem bolji auto. Da li bi takav mogao da tera jos 10 godina, bez nekih ozbiljnih ulaganja? Verujem da bi.
Lakse bi dolazio do delova, samim tim verovatno bi bili i jeftiniji.
Ustvari razmisljam o tih 3000 koje si pomenuo, posto pretpostavljam da je to neka cifra ispod koje bi tesko moglo da se prodje a da se sredi nesto staro 30-tak godina, i gledam da uklopim sta bi bilo najisplativije za te novce.

Da li bih voleo da sredjujem nekog starijeg? Naravno. Onako sa merakom, natenane, ali mi uslovi nazalost to ne dozvoljavaju.
Ali to posmatram kao neko zadovoljstvno, ne kao ekonomski opravdanu racunicu.

Sto se tice Volvoa... vrlo rado bi ga vozio, ne samo zbog sigurnosti.
Kad sam kupovao mondea, gledao sam i V50/V70, ali jednostavno nije bilo dovoljno para :(
Djak pesak
Mondeo, Mk2, naftarica
Orion, Mk2, naftarica

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 00:04h

Boki, kao da je to važno u tom trenutku kada to sve započneš raditi. :D Neki gledaju računicu, neki svoje zadovoljstvo. Jeste ono da nikada te pare ne bih mogao vratiti koje sam uložio, ali kada razmislim, ne bih mogao ni da kupim nov auto. Evo npr. platim nov auto 25.000€, vozim ga 5 godina, u tih 5 godina je bilo redovno održavanje, znači dao sam još novca. Kada hoću prodati, prodat ću ga možda za nekih npr. 10.000€.

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 07:31h

Ali ces ga ipak prodati.
Velika prednost novijih automob8la je sto imaju daleko veci broj potencijalnih kupaca.
Vozio si se u mom autu, veliki broj novijih ne mogu da mu pridju po mnogim stv!rima, a ja nisam mogao da ga prodam ispod svake cene.
Chip tuning za Ford-ove

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 08:11h

To si u pravu, vozio sam se, i mogu reći da je vožnja perfektna. :) Pitam li se zašto? mrgreen

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 14:44h

BokiRS: Imas odlican auto "srednje" generacije - pretpostavljam da si imao drugacije planove ali kao sto sam kazes ide ko zmaj, verovatno je i udobnost odlicna ali to sto nisi mogao da ga prodas ne govori o autu nego o potencijalnim kupcima - po meni je cisto pomodarstvo kada neko pretpostavlja apriori da je noviji auto i bolji po svaku cenu.

Ono sto ja nikako da dobijem sa ovom temom je diskusija koja ide u sledecem pravcu: da li je auto sa gomilom zica kojima se izolacija kruni bolji od mog Taunusa kome su zice (neuporedivo manji broj i sa celom izolacijom koja nigde nije ni ocvrsle toliko losiji auto ... Da li limarija koju ne mozes posteno zavariti bolja od ove na starijim automobilima ... Da li mogusnost lake zamene motora u starijim automobilima kompenzuje "noviji" motor sa gomilom elektronike ... Mozemo da batalimo dizajn - koliko ljudi toliko cudi ... Mislio sam da se izvede neka racunica - kupis stariji auto, sredis vozis 5 god pa to isto za noviji do 5 god gde je to u parama ...

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv

Poruka od BokiRS » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 14:49h

Ja mislim da su noviji automobili pouzdaniji i bezbedniji, ali stariji imaju "dusu"
Chip tuning za Ford-ove

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 16:49h

Za gomilu žica i opreme je malo diskutabilno. Neko želi samo auto da se vozi, nije mu važna ni klima, ni muzika, ni putni kompjuter ma bilo šta novo. Samo ga zanima da se ne kvari i da mu potraje. Ali neko želi da ima sve na dugme. E sad većina je ljudi koji želi sve na dugme, neki jer eto tako baš žele, a drugi da vidi komšija da je on uzeo takav auto, a neko voli da ima nešto novo ma kakvo ono bilo.
Elektronika na motoru, mislim da je ipak potrebna stvar. Jeste da komplikuje popravke, ali sa čistom mehanikom čistu sumljam da bi se mogla postići ovakva iskorištenost goriva i smanjiti potrošnja.
A elektronika koja se odnosi na sigurnost, ABS, ESP i slično je dobra stvar, i bar mislim da je dosta pouzdana i da ne pravi probleme (bar nisam čuo ni čitao da se ljudi često žale na probleme sa tim sistemima), a dosta doprinose sigurnosti.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7129
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Old VS New

Poruka od BojanM » ponedeljak, 22. avg. 2011. u 19:53h

Tema je pomerena u prikladniji podforum (Off Topic & Free Time) pošto je već u uvertiri naznačeno da je priča uopštenija od marke Ford, pa "Svaštara" više baš i nije bila odgovarajuće mesto. Takođe, iz naslova je po istom principu izbačena referenca FORD. Nastavite...
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Zaključana

Povratak na „Svaštara“