Heater Control Valve for Ford fiesta
Kontrolni ventil grijanja za Ford Fiestu
http://www.fordspares.org.uk/ESW/Images ... _valve.jpg
Ovako...dugo sam imao problema sa gore navedenim....jedne zime je jednostavnao otkazao i vise nisam imao grijanje. Trazio sam svugdje na internetu kako da to popravim ali nije bilo nigdje pa sam na kraju izgubio stpljenje i otisao kupio novi dio koji u BL kosta 90 KM ili 45 Eura. Poslje ugradnje sve super....radilo je jedno pola godine i opet isto....posto je bilo ljeto kada je crkao ponovo,i ventil ostao otvoren odnosno na grijanju, mozete mislit kako je bilo vozit se.... gears
Posto mi vise nije padalo na pamet da kupim ventil, odlucio sam da pokusam ga popravit.....i onda sam uradio sljedece:
1. Ventil se nalazi na sredini auta izmedju kabine i motora izgleda bas kao gore na slici. U njega idu dva creva a dva izlaze (Iz motora ide crevo sa vrelom vodom prolazi kroz ventil ide u mali hladnjak i onda izlazi iz hladnjak ponovo kroz ventil nazad u motor)
Odpojite creva i sa tim ste oslobodili ventil...kod mene nije bilo sarafa. Jedino morate skinuti mali dzek sa dve zice koji ide u ventil.
2. Kad izvadite ventil iz auta, primjeticete da je sav od plastike sem valjkastog dijela koji je prikacen sarafima za plastiku (cetri komada). Odsarafite taj dio, i izvucite iz plastike. Taj valjkasti dio je od metal i iz njega viri plasticni stapic sa vrhom kako kod sarafa (pljosnatim). uhvatite taj plasticni dio i lagano ga izvucete iz tog valjkastog dijela odnosno elekto magneta. Nece biti lagano ga izvuc al morate pazljivi biti da ga ne polomite. Kad isupate taj plasticni dio odvojite malu metalnu plocicu korz koji je prolazila plasticna sipkica, od elektro magneta .
3 Kad otvorite e-magnet unutra ima par metalnih valjcica koji su pohrdjali do besvjesti, i zbog toga e-magnet nema nikakvu funkciju. Zapamtite kako su slozeni, onaj najmanji koji je unutra drzi plasticnu sipku. Sve to treba ocistiti hrdju otkloniti smirglom sto manje granulacije, i polje toga na sve nanijeti toatne masti, sve dok ne pocne da glatko klizi.
4. Sve poislozite nazad kako je bilo kad ste rastavili, dobro pazite, inace e-magnet nece radit. Malu oprugu morate vrati inace nece bit grijanja. Kad sve poslozite i zatvorite, ruko bi trebalo da mozete lagano da pomicete plasticnu sipkicu. TO znaci da ste popravili kvar.
Kad budete vracali crijeva jako je bitno da se crijevo iz motora spoji kako je bilo, odnosno na ulaz obiljezen strelicom.
Jos nesto....pre nego sto sklopljeni ventil, stavite u plasticni dio, mozete ga spojiti na onaj dzek i isprobate onako na prazno. Kad okrente na grijanje plasticna sipka treba da iskoci iz e-magneta, na grijanju da se spusti.
Eto sklopite sve, sjedite u auto probajte i uzivajte...
Zao mi je sto nemam slika, al ako vam je nesto ne jasno pitajte....... slijedece na redu je popravka ventilacije....kad ne radi na 1,2,3.
pozzzz
Termoveltil za grijanje.....popravka....
- renebl
- Poruka: 3
- Član foruma od: četvrtak, 10. jun 2010. u 16:08h
- slava
- Poruka: 5
- Član foruma od: ponedeljak, 12. apr. 2010. u 09:35h
Re: Termoveltil za grijanje.....popravka....
Ja sam nekad radio po ovom tutorialu, doduse ovo je samo kako zamjeniti navedeno pa mozda nekome i zatreba a tebi hvala na ovome.Pozz
- renebl
- Poruka: 3
- Član foruma od: četvrtak, 10. jun 2010. u 16:08h
Re: Termoveltil za grijanje.....popravka....
Hvala,na dopuni, ovde ima slika....ljudi mogu vidjet o cemu se radi.... Sve u svemu taj dio se u principu ne moze pokvarit...i zamjena je cisto bacanje para (osjetio na vlastitoj kozi)...slava piše:Ja sam nekad radio po ovom tutorialu, doduse ovo je samo kako zamjeniti navedeno pa mozda nekome i zatreba a tebi hvala na ovome.Pozz
Naravno da se moze pokvariti, ali najcesce korozira od vode...
pozzzz