Neke preke potrebe za menjanejm ovog ulja nije bilo , već radoznalost u kakvom je stanju ovaj sistem , sobzirom da sam vozilo pazario polovno sa nedovoljno informacija o servisnom održavanju. A sa druge strane menjaje ovog ulja nije neki zahtevan posao .
Koliko sam uspeo da se informišem, ovo ulje se i ne menja uopšte za sve vreme trajanja "zivota" vozila , pod uslovom da sistem ispravan !!! Neki , opet preporučuju da se ipak menja na toliko i toliko km ili godina starosti . Sami odlučite da li ćete ulje menjati ili ne .
Za servo volana Ford propisuje ulje oznake WSA-M2C195 ( crvena boja ).
Ako se odlučite da koristite original FORDovo ulje , što je moja preporuka svima - nemojte se zamarati i čitati tekst pod tačkom A. - već pređite na tačku B.
------------------------------------------------------------------------------------------
TAČKA A.
ODAVDE ČITAJ AKO KORISTITE ZAMENSKO ULJE ( NE-ORIGINAL ) >>>>>>
Ja sam rešio da ne uzimam FORDovo vec nekog drugog proizvođača , koje je jeftinije , a zadovoljava njegove tehničke potrebe . E , zbog ove odluke , počinju moje peripetije i nedoumice ..... Bar sam naučio svu teoriju oko ovih ulja ....
Nažalost , nisam uspeo da pronađem tačan FORDov podatak kojeg je viskoziteta njihovo ulje ( mineralno ili sintetika ) i kom tačno DEXRON standardu pripada. Na internetu sam pronašao ulja koja mogu biti zamena za ovo , jer proizvođači istih navode FORDovu gornju oznaku na etiketama ili u tehničkoj dokumentaciji :
- Febi 27001 ( polusintetika )

- SWAG 10 92 7001 (Dexron III)

- Ravenol – PSF ( polusintetika )

- Liqui Moly – ATF III (mineralno ??)

Na osnovu gornjeg zaključio sam da je ovo ulje ipak više naginje ka mineralnom i rangu DEXTRON II-D standarda.
Ovo ulje , je u stvari isto , koje koriste automatski menjači .Ova zamenska ulja , koja su gore prikazana , teško je naći na našem tržištu .
Ja sam odlučio da kupim TUTELA GI/E DEXRON III - sintetika .
Ovo je više sa naglaskom za jake zime i prefinjenije je za mehanička trenja ...
Naravno, da se isto može normalno koristiti i u ne zimskim uslovima !!!
Cena je malo jača : 1 LIT= 8 EUR . Kupljeno je 2 LIT = 1 - 1,5 LIT za ispiranje i 0.5 LIT za rezervu ( dolivanje ).
S druge strane ima ta ista firma i ulje sa oznakom GI/A (DEXRON IID).
Ustvari ovo ulje je standard za naše metereološke uslove i za naše đžepove jeftinije je dva puta od ovog sintetičkog .
E sad šta je , tu je , ja kupio skuplje!

Uplašili su me mnogi tekstovi sa interneta o odabiru ulja = mineralno ili sintetika :
"U sistemu serva volana prisustvuje dosta gumenih delova na bazi prirodnog kaučuka. Sintetika im skraćuje radni vek .
Drugim rečima , servo sistemi volana koriste isključivo mineralno ulje , ako to drugačije proizvođač nije propisao . "
E , ovo , me skroz pokopa ... Posle ovoga krenuh malo teorije sa interneta da čitam .
Šta je u stvari DEXRON , DEXRON II i DEXRON III ?
Ovih tekstova imate pun klinac na internetu ......
DEXRON je trgovački naziv za ulja automatskih menjača firme General Motors (GM) koji zadovoljavaju određene tehničke specifikacije .
Ove oznake ne označavaju osnovu ulja ( mineralno ili sintetičko ).
- DEXRON I - izmišljen 1968 .
- DEXRON II je izmišljen 1972 , a imao je jedan nedostatak = nagrizavao je
spojeve u sistemu hlađenja gde su cevi bili varene ( na spojevima )
- DEXRON IID - nema ovaj problem korozije , ali je bilo hidroskopno. Ovo ulje ima mineralnu osnovu. Ovo je najupotrebljavanije ulje (starija vozila ) . Ovo ulje koristite vozilo (većina Evrope) gde su zime maks do minus 15 .
- DEXRON IIE - nema problem hidroskopnosti . Ovo ulje ima sintetičku osnovu. Koristiti se tamo (severna Evropa .. Sibir ) gde temperature idu i ispod minus 15 - do minus 30 !!!
- DEXRON III - ( od 1993 ) niske gustine ( sintetičko ili polusintetičko ) i još druga poboljsanja. Ovo ulje sve više forsiraju proizvođači za upotrebu .... polako se ukida DEXRON II . Masovno se proizvodi DEXRON III . Drugim rečima , proizvođačima je lakše da podele vozila koja koriste na DEXRON IID i DEXRON III
E sad , koje ulje sa kojim se može mešati ( odnosno dolivanje )... nisam ovde hteo da pišem ..
Ali jedno je sigurno, DEXTRON III može se ulivati u DEXTRON II i tako dalje ..
I da jos postoje ulja sa zelenom i žutom bojom i tako dalje ....
Tako da posle svega ovoga svako rešava sam koje ulje će sebi da ulije u servo volana .
Ja sebi odlučio DEXRON III sintetika .... pa će vidimo !!
------------------------------------------------------------------------------------------
TACKA B.
PROCES ZAMENE ULJA (FABRIČKI PROPIS) .
Workshop manual ( servisno upustvo fabrike ) preporučuje relativno komplikovanu proceduru zamene ...
1. Dizalicom podići vozilo (moze samo prednji motorni deo )
2. Odštekati konektor CKP sensora radilice motora .
Zašto ? Odgovor je u tački 8.

3. Odvoj povratno tanje crevo ( koje ide iz kantice prema dole ) na mestu gde ima spoj ( specijalni klik-klak šteker ) ... ovo sve odigrava ispod motora ...

Iz jednog kraja ovog creva ce iscuriti izvesna količina ulja , koja je bila u posudi , a isto tako iz drugog kraja koji dolazi iz sistema mehanizma letvi volana - zato treba pripremiti neku posudu.

4. Zapuši ovo povratno crevo sa nečim , ali samo kraj koji vodi prema kantici.
Drugi kraj neka bude slobodan iznad posude . Iz ovog slobodnog kraja će da curi ulje koje budemo sipali za ispiranje sistema ....

5. Izvaditi osigurač releja grejača u kutiji br.3 (vidi sliku niže ) ...
Zašto ? Odgovor je u tački 8.

6. Odvoj provodnik br.2 (žicu , kontakt ) sa grejača ....
Zašto ? Odgovor je u tački 8 .

7. Uliti ulje do oznake "max" ... gledati da ulje ne "primi" vazduh kod dolivanja - ne bućkati ga !!!

8. Startati - verglati motor ne više od 30 sek ( i ovo je mnogo = dovoljno 5 -10sek) i ujedno vrteti volan s jedne na drugu stranu = pun krug ....
Motor neće startati , jer smo ga u prethodnim tackama ( 2 , 5 i 6 ) u toj nameri sprečili . Staro ulje iz sistema kroz crevo ( koje nismo začepili ) će se slivati dole u posudu ...

Na podignutom vozilu na dizalici lakše se vrti volan.
Kad bi dozvolili da motor normalno startujemo = da nismo odradili tacke 2. 5 i 6. = pumpa ulja volana bi u sekundi "pojela"
svo ulje iz kantice i ceo sistem bi se odzračio ... Zato sa malim obrtajima alansera to radi postepeno .....
9. Kod izvršenja tačke 8. pomocnik sa bočicom ulja prati nivo i doliva po potrebi novu količinu ulja u sistem.
Ne dozvoliti da nivo ulja padne ispod minimuma ili da povuče vazduh u sistem .
10. Ponoviti tačke 8. i 9. sve dotle dok se ne iskoristi oko 1 LIT novog ulja.
Između startanja - praviti pauze da se akumulator malo "povrati".
11. Sad smo isprali sistem od starog i ujedno ga napunili sa novim uljem.

12. Obrnutim redosledom sve vratiti na svoje mesto što smo rasturili
Kod spajanja donjeg creva ( povratnog) treba biti brz da ne iscuri mnogo ulja.
Posle svega doliti ulje do MAX pozicije ( ako je nivo opao tokom sklapanje svega natrag).
Provozati se i ispratiti nivo ulja u kantici .
Pratiti nivo i narednih dana !!
===========================================
MOJ POSTUPAK
Ja sam radio po uprošćenoj proceduri - nisam odvajao konektore , grejače niti sam vrteo alanserom motor :
1. Dizalicom podići vozilo (moze samo prednji motorni deo )
2. Uliti ulje do oznake "max" ... gledati da ulje ne "primi" vazduh kod dolivanja - ne bućkati ga !!!
3. Vrteti volan s jedne na drugu stranu = pun krug ....
Staro ulje iz sistema kroz crevo ( koje nismo začepili ) će se slivati dole u posudu ...
Na podignutom vozilu na dizalici lakše se vrti volan.
4. Za vreme tačke 3. pratiti nivo ulja.... otprilike posle dva puna kruga dolivati novo ulje do max .
Ne dozvoliti da nivo ulja padne ispod minimuma ili da povuče vazduh u sistem.
5. Ponoviti tačke 3. i 4. sve dotle dok se ne iskoristi oko 1 LIT novog ulja.
6. Sad smo isprali sistem od starog i ujedno ga napunili sa novim uljem.
7. Obrnutim redosledom sve vratiti na svoje mesto sto smo rasturili
Kod spajanja donjeg creva ( povratnog) treba biti brz da ne iscuri mnogo ulja.
Posle svega doliti ulje do MAX pozicije ( ako je nivo opao tokom sklapanje svega natrag).
Provozati se i ispratiti nivo ulja u kantici .
Pratiti nivo i narednih dana !!