Posto Focus ima otvaranje gepeka preko daljinca, uvek sam mislio kako bi bilo gotivno da se skroz otvori pritiskom na dugme. U sustini se vec pisalo o tome, potrebne su opruge koje ce da odbace gepek do one tacke kad amortizeri preuzmu ostatak otvaranja. Na YouTube sam nasao nekoliko videa, ali bez konkretnih podataka o velicini opruga i sl., pa ja hocu da podelim moje iskustvo.
1. Vazno je da amortizeri budu u dobrom stanju, ne mnogo istroseni. Ako nisu, nece imati dovoljno snage da dovrse posao. Moji su u pristojnom stanju, ali sam primetio da bolje odradjuju posao ako se postave naopako ;-)
2. Potrebne su: 4 podloske precnik,a ne vise, od 20mm sa rupom dovoljno velikom da kroz nju moze da prodje osovina amortizera
2 opruge , zica dvojka, oko 11 koraka navoja, duzina 11 cm
2 opruge, zica jedinica, oko 13 koraka navoja, duzina 9 cm
Opruge je najbolje da izradite prema svojoj potrebi umesto kupovine gotovih koje morate da secete ako se ne uklapaju. Ja sam u Nisu nasao coveka koji ih pravi i trebalo mu je 20 minuta da ih izradi. Na licu mesta je uzeo dimenzije i za 4 opruge sam platio 280 din

Verujem da ce dimenzije da variraju od slucaja do slucaja u zavisnosti koliko slobodnog mesta ostaje na osovini amortizera kad je gepek zatvoren i od snage samog amortizera. Kod mene su na kraju ove dimenzije bile dovoljne jer zbog zatvaranja opruge su morale da se sabiju na 3cm. Bile su mi potrebne 4 opruge, jer dve vece su dovoljne za inicijalno otavranje, a manje su potrebne bas za tih par cm dok amortizeri ne "uhvate".
Manje opruge moraju biti kontra navoja od vecih jer one ulaze unutar vecih pa da se ne bi plele i sudarale medjusobno kod sabijanja i razvlacenja.

Znaci skinete amortizer i odvijete glavu, navucete podlosku pa zatim jednu vecu oprugu sa ubacenom manjom unutar nje i na kraju opet podloska. Zavrnete glavu i vratite amortizer nazad. Sve ponovite i sa drugim amortizerom, opet naglasavam da kod mene bolje funkcionise kad stavim amortizere naopako hahah
Na YouTube sam okacio video kako to izgleda.
https://www.youtube.com/watch?v=Z5CyDjopeeA
Nadam se danisam bio konfuzan i da nekome ovo moze da koristi jer je baaas gotivno

Ako nekome mogu da pomognem, slobodno pitajte.
Pozz