Naravno, odmah na pocetku ogradjujem se i sve sto radite radite na svoju odgovornost ! Ako niste vicni, potkovani nekim osnovnim znanjem, ne znate da koristite potrebne alate onda bolje odvezite auto kod auto elektricara da vam problem sa anlaserom resi.
Problemi teskog paljenja tj dugog verglanja pre paljenja motora ili, kao moj slucaj, da motor nece ni da zavergla jeste problem anlasera ( izmedju ostalih, kao na primer slab akumulator, osiguraci, releji i jos mnogo toga). Da se manem strucnih objasnjenja o radu anlasera, dijagnoza, nekih resenja i svega sto profesionalni majstori poseduju, nisam jedan od njih, al se nadam da ce iskusniji clanovi taj deo popuniti u narednim porukama te da ce meni, a i vama, olaksati dalju pretragu za informacijama.
Elem, kada se ustanovi da je problem anlaser, sa istim treba biti izuzetno pazljiv jer je jedan od delova auta koji je pod stalnim naponom tj u direktnoj vezi sa akumulatorom.
Napomena :
Pre skidanja anlasera treba otkaciti kleme sa akumulatora i iste obezbediti da slucajno ponovo ne dodju o kontakt sa polovima akumulatora.
Od alata za pocetak vam je potreban kljuc 13,10, 8 i 6. Gedora sa nastavcima je idealna. Kasnije ravan srafciger, krpa, cetka a ako planirate da perete onda i malo nafte.
Kanal je pozeljan, pogotovo kada se vraca isti na mesto, a i zbog pogleda radi vizuelnog pregleda zumpcanika na zamajcu. Ako nemate kanal onda ce biti malo otezano al ne i nemoguce skidanje i vracanje anlasera. Prilaz sa gornje srtrane ne preporucujem jer je anlaser zuvucen.
Kljucem 13 i 10 osrafite kablove sa anlasera. Drugu maticu 13, do kucista, nema potrebe da skidate. Zatim osrafite 3 srafa sa kljucem 13 koji drze anlaser za blok motora.

Kada skinete anlaser ocistite isti i pregledajte da nema octecenja sa spoljne strane kucista, bendiks, automata ili kako ga drigi nazivaju Selenoid, konektore i deblju zicu da nije u prekidu.
Najbolje je anlaser postaviti na stegu, ili u stegu, okrenut sa bendiksom na dole. Sa suprotne strane je poklopac i na njemu 4 srafa. Dva veca srafa drze sklop anlasera a druga dva manja srafa drze nosac cetkica. Ta dva manja ne skidajte. Dva veca srafa sa kljucem 8 osrafite. Pripazite da nisu zapekli a postoji mogucnost i da je prljavstina zapala oko navoja. Ne bi bilo nimalo dobro da ih precvikujete !

Anlaser se ovde odvaja na dva dela. Polako vucite kontra. Mozda malo zapne osovinica sa zupcanikom ali generalno nema potrebe za nekom vecom silom.

Stator , rotor , nosac cetkica i poklopac sa biksnama tj caurama su u jednom delu a bendiks, osovina, lezaj, kvacilo, automat itd na drugu stranu.
Da bi se rotor oslobodio iz statora potrebno je da prvo sklonite poklopac sa nosacem cetkica. Pokusajte ravnim srafcigerom da na sastavu izbijete a ako nece onda postavite parce drveta na osovinu rotora i necim lagano udarite.
Moj problem tj problem zbog cega je anlaser "crkao" jeste upravo u statoru i magnetima. Da li je prljavctina tj neki "sitan deo" zapao izmedju rotora i statora ili je predhodni vlasnik ima problema sa paljenjem pa je cekicem ubedjivao anlaser da proradi ... ko ce ga znati. Sve u svemu jedan od magneta je totalno rasturen, rupa u biksni ispod cetkica postala je jajasta.

Ovde leka nema. Novi stator ili polovan tesko je naci. Pogotovo uz sve ove mere zbog kovida. Tako da sam se odlucio za kupovinu polovnog anlasera.
Takodje, odavde problemi se granaju. Mozda problem budu samo potrosene cetkice, stradale caure tj biksne, pojedeni zupci na bendoksu, stradao automat tj selenoid.
Polovan anlaser sam takodje otvorio, pregledao, ocistio, podmazao, sklopio i vratio na mesto. Sto se kaze, motor pali na pola kljuca iako znam da mi je akumulator na pola snage.

Par detalja jos.
Pre nego sto vratiti cetkice na rotor, povrsinu gde nalegaju cetkice ocistite smirglom. Sto sitnija granulacija to bolje. Takodje, mnogo je lakse vratiti nosac cetkica sa cetkicama ako pre toga na to mesto ugurate kanalizacionu cev od 3.5cm.

Obrise se sve od necistoca, podmaze, sklopi.

Kao sto sam napisao na pocetku. Nisam profi majstor za alansere, nisam auto mehanicar, elektricar, tako da se nadam da ce me iskusniji clanovi ovog foruma ispraviti, dopuniti, precizirati neke detalje, resiti neke druge probleme.