Focus ST 600+ R
- mbole
- Poruka: 14941
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Focus ST 600+ R
Hmmm...
Zasto bi kontroler stucao samo u krivini, a pogotovu vise u desnoj?
Ajd da kazemo.. mozda postoji hladan lem ili neka slicna glupost, al te naprave bi trebalo da su prilicno imune na takve stvari.
Proveri kablazu (ko o cemu, baba o ustipcima), al takve stvari mnogo mirisu na lose kontakte, zeznute zice...
A ta greska kao jedan od uzroka ukljucuje upravo kablazu
Zasto bi kontroler stucao samo u krivini, a pogotovu vise u desnoj?
Ajd da kazemo.. mozda postoji hladan lem ili neka slicna glupost, al te naprave bi trebalo da su prilicno imune na takve stvari.
Proveri kablazu (ko o cemu, baba o ustipcima), al takve stvari mnogo mirisu na lose kontakte, zeznute zice...
A ta greska kao jedan od uzroka ukljucuje upravo kablazu
Djak pesak 

- zex24
- Poruka: 444
- Član foruma od: utorak, 31. okt. 2017. u 18:39h
Kablove sam jos na Navaku proverio i izgledaju ok. Evo slucaja na jutjubetu koji opisuje i neke od mojih simptoma.
Nadam se da cu zamenom pumpi resiti taj problem. Videcemo...
Nadam se da cu zamenom pumpi resiti taj problem. Videcemo...
- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Jbg, sada ti treba još i 2 mehaničara da idu uz auto na Navak. 
Ovako se pojaviš, pozdraviš sa drugarima, odvezeš 2 kruga i ostatak dana provedeš u boxu.

Ovako se pojaviš, pozdraviš sa drugarima, odvezeš 2 kruga i ostatak dana provedeš u boxu.

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- zex24
Zamenio pumpe goriva i testirao na Navaku. Sve sljaka kako treba
Stigao sam dovoljno da vozim da istestiram letvu volana i jos uvek se pregreje posle jedno sat vemena efektivne voznje
Nastavljam sa prethodnim planom - probacu da napravim adapter da smanji snagu asistencije motora letve pa ce se valjda i manje grejati...
Inace, skupilo se nas 10 i uplatili termin od 2 sata na Navaku. Mnoogo bolje nego na zvanicnom track dayu.
Popravio sam i vreme za vise od sekunde
Ceo krug vozio u minusu da bih na pravcu i sikani sve nadoknadio
Bio je jedan krug pre toga za 1.46.5 ali opet na pravcu nisam uspeo da ubacim u cetvrtu iz prvog pokusaja
Moze bolje ali treba jos vezbe puno...

Stigao sam dovoljno da vozim da istestiram letvu volana i jos uvek se pregreje posle jedno sat vemena efektivne voznje

Nastavljam sa prethodnim planom - probacu da napravim adapter da smanji snagu asistencije motora letve pa ce se valjda i manje grejati...
Inace, skupilo se nas 10 i uplatili termin od 2 sata na Navaku. Mnoogo bolje nego na zvanicnom track dayu.
Popravio sam i vreme za vise od sekunde

Ceo krug vozio u minusu da bih na pravcu i sikani sve nadoknadio

Bio je jedan krug pre toga za 1.46.5 ali opet na pravcu nisam uspeo da ubacim u cetvrtu iz prvog pokusaja

Moze bolje ali treba jos vezbe puno...

Poslednja izmena: zex24, na dan sreda, 23. okt. 2024. u 22:00h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- mbole
Kako izgleda taj motor letve?
Za svako pregrevanje, moz da se napravi hladjenje
Samo je pitanje kolko bi da se zezas s tim
Za svako pregrevanje, moz da se napravi hladjenje

Samo je pitanje kolko bi da se zezas s tim
Djak pesak 

- zex24
Hladjenje sam vec napravio i instalirano prosle godine
Naci cu slike pa cu kaciti. Hladi se elektronika tj poklopac na koju naslonjen unutrasnji hladnjak. Moguce da postoji i sensor temperature u samom motoru. Razmisljao sam i o hladjenju samog motora ali je nezgodno jer je sve zakrivljeno.

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9934
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Koliko izadje na 2 sata zakup?Sto su izvlacili ove isprekidane??
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- zex24
Dva sata je 1200eur (1000 + pdv) max 10 automobila a vozaca moze viti vise po automobilu.
Za isprekidane nemam pojma. Nismo pitali. Sigurno im sluzi za neki poligon.
Za isprekidane nemam pojma. Nismo pitali. Sigurno im sluzi za neki poligon.
- mbole
Sve se da napraviti ako se sa time dovoljno zavitlavaszex24 piše: ↑sreda, 23. okt. 2024. u 19:58hHladjenje sam vec napravio i instalirano prosle godineNaci cu slike pa cu kaciti. Hladi se elektronika tj poklopac na koju naslonjen unutrasnji hladnjak. Moguce da postoji i sensor temperature u samom motoru. Razmisljao sam i o hladjenju samog motora ali je nezgodno jer je sve zakrivljeno.

Ako vec postoji nekakav hladnjak na elektronici, lako je moguce da je sam motor glavni izvor toplote, i da ustvari treba hladiti njega.
Kako.. vec zavisi od oblika, konsturkcije, tipa...
Opet.. ne trolujem, al pitanje je i kako je odradjeno hladjenje elektronike... nije to bas tako jednostavno kako na prvi pogled izgleda. I video sam gomilicu "resenja" za hladjenje koja ne rade apsolutno nista, cak cesto naprave gore nego da ih nema.
Djak pesak 

- zex24
Pa rekao bih da ovo moje sto sam sklepao radi jer je temperatura ranije bila oko 60C a sad ne prelazi 37-38C sto je za elektroniku nista.
Temperatura koju ocitava kontroler je u integrisanom kolu tj drajveru motora. Ne postoji ni jedan drugi parametar gde bih mogao da vidim da li postoji i da li se meri temperatura samog motora tj namotaja.

Temperatura koju ocitava kontroler je u integrisanom kolu tj drajveru motora. Ne postoji ni jedan drugi parametar gde bih mogao da vidim da li postoji i da li se meri temperatura samog motora tj namotaja.

- mbole
Huh... nisam bas pratio i popamtio bas sve od pocetka.. a malo mnogo da prelistavam 50 strainca.. 
Ajd ovako...
Jel on tebi prijavi neku gresku, il samo odustane od toga da lepo radi?
Ako ne prijavi, a odustane.. onda lici da je upravo motor problem, posto nema senzora u njemu (barem ne nekog koji bi dijagnostika mogla da ocita), a sve zajedno brljavi.
Ako prijavi.. onda ili ima i senzor u motoru, samo je to "cudno" spisano u greskama, ili je to interno u kontroleru motora, a on napolje na obd izbaci nesto sto se njemu svidja.
Mada.. sve to je zajedno meni cudno...
Ne motas ti volan na toj stazi 300% u odnosu ne bilo kakav obican put. Pa put do mog sela bi ga onda spalio na pola deonice.
Sta briga to motorce sto ti imas xxxx konja u motoru? Ralzika sile koju treba da postigne kad ides kroz krivinu sa 150 je smesna u odnosu na onu kad ides sa 60. Veca sila (ustvari moment) ti treba da prodjes harnadlu sa 40, nego krivinu na stazi sa 150.
Jedino ako je neka geometrija na trapu totalno pomerena u odnosu na uobicajenu/fabricki predvidjenu (znam da nije ista, al pitanje je koliko nije ista). Pa da su zbog toga momenti koje to motorce treba da proizvede daleko veci.
Nego.. da se vratimo resavanju problema....
Ako ikako mozes, nadji negde neki od onih flir meraca temperature (ima ih i kao dodataka za telefon, kod cika alije, nisu preterano precizni, al bolje nego nista), pa vidi sta se tu ustvari greje.
E pa onda da nalazimo nacin ta to nesto ohladimo.
Jes malo "coskasto" motorce, al... ce smislimo neku budzevinu, ako je do njega

Ajd ovako...
Jel on tebi prijavi neku gresku, il samo odustane od toga da lepo radi?
Ako ne prijavi, a odustane.. onda lici da je upravo motor problem, posto nema senzora u njemu (barem ne nekog koji bi dijagnostika mogla da ocita), a sve zajedno brljavi.
Ako prijavi.. onda ili ima i senzor u motoru, samo je to "cudno" spisano u greskama, ili je to interno u kontroleru motora, a on napolje na obd izbaci nesto sto se njemu svidja.
Mada.. sve to je zajedno meni cudno...
Ne motas ti volan na toj stazi 300% u odnosu ne bilo kakav obican put. Pa put do mog sela bi ga onda spalio na pola deonice.
Sta briga to motorce sto ti imas xxxx konja u motoru? Ralzika sile koju treba da postigne kad ides kroz krivinu sa 150 je smesna u odnosu na onu kad ides sa 60. Veca sila (ustvari moment) ti treba da prodjes harnadlu sa 40, nego krivinu na stazi sa 150.
Jedino ako je neka geometrija na trapu totalno pomerena u odnosu na uobicajenu/fabricki predvidjenu (znam da nije ista, al pitanje je koliko nije ista). Pa da su zbog toga momenti koje to motorce treba da proizvede daleko veci.
Nego.. da se vratimo resavanju problema....
Ako ikako mozes, nadji negde neki od onih flir meraca temperature (ima ih i kao dodataka za telefon, kod cika alije, nisu preterano precizni, al bolje nego nista), pa vidi sta se tu ustvari greje.
E pa onda da nalazimo nacin ta to nesto ohladimo.
Jes malo "coskasto" motorce, al... ce smislimo neku budzevinu, ako je do njega

Djak pesak 

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9934
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
120e po autu,to po meni je super cena
ima se,moze se - nema se,mora se....
- zex24
Greska ostane zapisana u kontroleru ali ne izbacuje gresku na tabli. Tako i pise u registru.

Ja ni u jednom momentu nisam krivio konjazu auta za pregrevanje letve.
Ne slazem se sa tobom oko price sa putem do tvog sela
Probaj da stavis slik sirine 265 i da okrenes volan bez serva a onda to isto sa tvojom civilnom gumom
Auto ni sa najboljim civilnim gumama ne moze da predje 1g u krivini dok sa slikom to ide do 1.4-1.5g. To je ogromna razlika.
Pored toga, kod mene su glavcine sa fokusa RS kod kojih je rukica na koju se kace spone kraca pa je potrebna veca sila a manji pomeraj da se rotira tocak za isti ugao.
Na kraju auto ces voziti isto na stazi i javnom putu samo ako si retard (ne mislim na tebe licno).
500eur + pdv je sat bez merenja vremena. Merenje se dobija za tri i vise sata.
Postoji i varijanta poludnevnog najma (4h) gde moze biti max 20 vozila i mislim da je cena 2800 + pdv.

Ja ni u jednom momentu nisam krivio konjazu auta za pregrevanje letve.
Ne slazem se sa tobom oko price sa putem do tvog sela

Auto ni sa najboljim civilnim gumama ne moze da predje 1g u krivini dok sa slikom to ide do 1.4-1.5g. To je ogromna razlika.
Pored toga, kod mene su glavcine sa fokusa RS kod kojih je rukica na koju se kace spone kraca pa je potrebna veca sila a manji pomeraj da se rotira tocak za isti ugao.
Na kraju auto ces voziti isto na stazi i javnom putu samo ako si retard (ne mislim na tebe licno).
Jeste to je super cena sobzirom da se lepo navozas za ta dva sata. Sigurno bolje nego da se mrcvaris ceo dan na njhovom TDu.
500eur + pdv je sat bez merenja vremena. Merenje se dobija za tri i vise sata.
Postoji i varijanta poludnevnog najma (4h) gde moze biti max 20 vozila i mislim da je cena 2800 + pdv.
- mbole
Ovo drugo.. kraca rukica, ima i te kako uticaja.zex24 piše: ↑sreda, 23. okt. 2024. u 23:35h...
Ne slazem se sa tobom oko price sa putem do tvog selaProbaj da stavis slik sirine 265 i da okrenes volan bez serva a onda to isto sa tvojom civilnom gumom
![]()
Auto ni sa najboljim civilnim gumama ne moze da predje 1g u krivini dok sa slikom to ide do 1.4-1
5g. To je ogromna razlika.
Ovo prvo... daleko manje.
To koliko g moze da izdrzi a da ne prokliza, ima jako malo veze sa momentom potrebnim za zakretanje tocka. U krajnjoj liniji.. to je razlika od 40-50%

Tu je geometrija trapa daleeeeko veci faktor.
No.. da se balatalimo sporednih stvari i gledamo gde moze da bude problem...
Posto prijavljuje da je temperatura modula 37 stepeni, sto je sitnurija, a da je problem u pregrevanju, lici da on ipak nekako gleda tempearturu samog motora (ne pada mi napamet sta bi jos mogao da gleda).
Tako da.. ako mozes da negde iskopas pomenuti flir, bilo bi super da se vidi koji deo je tacno pregrejan.
Pa da se pravi nekakav custom hladnjak, koji ce da nalegne lepo na tu povrsinu.
Opet.. posto je kuciste od nekakve AL legure, koja je generalno jako dobar provodnik toplote, mogli bi da se postave hladnjaci "gde god je zgodno". Mozda nece biti optimalno, ali opet mnogo bolje nego bez njih.
Malo se poravnaju povsine koje su vec skoro ravne, napravi nekakav cilindricni hladnjak koji bi mogao da legne na odgovarajuci deo, malo sve ocisti...
Veci je problem kako to lepo povezati a da se ne buse rupe, al da se smisliti neka budzevina...
Djak pesak 

- zex24
Bas naprotiv, ima puno uticaja jer tocak ima tendenciju da se ispravlja a letva mu se suprotstavlja. Ta sila je veca kod vece g sile. Sam sam iskusio koliko snage treba kad servo ne radi.
Kad vozim na civilnim gumama nema pregrevanja.
- mbole
Tocak ima tendenciju da se ispravlja ZBOG geometrije trapa. Ne zato sto "on tako hoce", sto je guma uza, sira, ovakva ili onakva 
Sto ti je veci zatur, to je veca "zelja" tocka da se ispravi. Da je 0, ne bi postojala, vrteo bi se kako god hoces, koja god da je guma, istog trenutka kad krenes. Sta mislis.. sto je viljuska na biciklu izbacena unapred?
Naravno.. vece trenje izmedju gume i asfalta je dodatak na "zelju", a lako je moguce da je cela prica i inace "na ivici" pa da mu treba malo da je predje, a to malo taman doda guma za stazu.
Opet.. ajmo na resavanje problema... briga te koje je boje macka, ako lovi miseve
ili odakle potice veci otpor i naprezanje/grejanje motora, ako imas kako da taj visak toplote odvedes.
Probaj da prvo utvrdis sta se tacno greje.
Nisam bas "na ti" sa tim autom.. jel to elektro pumpa koja tera hidrauliku, ili neka druga varijanta?

Sto ti je veci zatur, to je veca "zelja" tocka da se ispravi. Da je 0, ne bi postojala, vrteo bi se kako god hoces, koja god da je guma, istog trenutka kad krenes. Sta mislis.. sto je viljuska na biciklu izbacena unapred?
Naravno.. vece trenje izmedju gume i asfalta je dodatak na "zelju", a lako je moguce da je cela prica i inace "na ivici" pa da mu treba malo da je predje, a to malo taman doda guma za stazu.
Opet.. ajmo na resavanje problema... briga te koje je boje macka, ako lovi miseve

Probaj da prvo utvrdis sta se tacno greje.
Nisam bas "na ti" sa tim autom.. jel to elektro pumpa koja tera hidrauliku, ili neka druga varijanta?
Djak pesak 

-
- Poruka: 2093
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Jel si probao mozda sa update-om firmware za pscm ako je uopste dostupan? I zasto je tako nizak napon na modulu?
Edit: nisam gledao ali da li je moguce softverski smanjiti pomoc serva?
Edit: nisam gledao ali da li je moguce softverski smanjiti pomoc serva?
- zex24
Probao sam ali nije nasao update a koliko se secam nisam ni rucno mogao da ga nadjem. Probacu opet, mozda sam negde omanuo. Taman treba opet da iscitam greske.
Napon je nizak jer je zabelezio gresku u trenutku startovanja motora. Pise tamo ispod da se sistem startuje. Inace je OK napon.
Softversko smanjivanje asistencije bi bilo i najlogicnije resenje ali ga nema u opcijama.
Napon je nizak jer je zabelezio gresku u trenutku startovanja motora. Pise tamo ispod da se sistem startuje. Inace je OK napon.
Softversko smanjivanje asistencije bi bilo i najlogicnije resenje ali ga nema u opcijama.
-
- Poruka: 2093
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
U forscanu nema ali focccus? UCDS? Znam da za focus mk2 u elmconfig ima opcija ali elmconfig cini mi se ne radi za mk3 dok focccus radi na mk3 ali ne znam dal ima opciju (nisam imao mk3 pa da cackam)
- zex24
Na mk2 je mogla da se smanji asistencija. Na mk3 ne moze. Probao sam sve, citao i raspitivao po internetima (nisam jedini sa ovim problemom). 
Bio sam spreman da otvorim elektroniku i iscitam PIC, disasemblujem pa probam da nadjem nesto sto bi moglo da se izmeni ali postoji zastita iscitavanja tako da je to otpalo.

Bio sam spreman da otvorim elektroniku i iscitam PIC, disasemblujem pa probam da nadjem nesto sto bi moglo da se izmeni ali postoji zastita iscitavanja tako da je to otpalo.