Ford Focus 1.6 Zetec karavan
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Ford Focus 1.6 Zetec karavan
DOT 1011 znaci da je guma proizvedena 10te nedelje 2011. a ako ti je potrosnja toliko bitna trebao si dizela uzeti, sa tim motorom se neces bas usreciti sto se toga tice..
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
U pravim gradskim uslovima, sa kratkim relacijama, ne racunaj na potrosnju ispod 10 litara, realno! Meni je to minimum sto izvucem po Bg-u i to leti, dok zimi se krece oko 11 litara u istim uslovima.

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Uh,moja greska
deseta nedelja 2011.g tacno

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dax92
-
- Poruka: 7628
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Eto, dobio si vise odgovora i pre mene! 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Poruka: 15
- Član foruma od: ponedeljak, 31. okt. 2011. u 11:50h
jedno pitanje, kad dam kontakt danas sam primetio da ima lampica za pojas, medjutim bio vezan ili ne bio, ona se u toku voznje ne pali? Jel ja nesto pogresno tumacim, il mi taj sistem malo ne radi?
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Moguće je da je neko kome je smetao pojas malo prespojio taj sistem da mu ne bi pištalo.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- coanew
- Poruka: 112
- Član foruma od: petak, 17. dec. 2010. u 11:44h
radi normalno na tim focusima ne pisti lampica
ili bar nije kod mene
dok sam citao postove primetio sam da svi pricate o potrosnji ulja kod 1.6 zetec motora
meni se nije to desilo nikad, sipao ford 10w-40 i imao plin , a na satu 170 000
ili bar nije kod mene
dok sam citao postove primetio sam da svi pricate o potrosnji ulja kod 1.6 zetec motora
meni se nije to desilo nikad, sipao ford 10w-40 i imao plin , a na satu 170 000
- milanbil
- Poruka: 779
- Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h
Prema svim merilima u zetec se ide 5w30 ulje. Ja sam prešao na njega i za 4000 km sam dosipao 2 l ulja.
Sa 10w40 sam dosipao 1,5l na 10000 km. Znači mnogo manje.
Koliko dugo si u motor sipao 10w40?
Sa 10w40 sam dosipao 1,5l na 10000 km. Znači mnogo manje.
Koliko dugo si u motor sipao 10w40?
- coanew
3 godine
kupovao orginal ulje ford 10w-40 u AET-u novi sad
kap nije nikad falila
da jos dodam presao sa 100 000 na plinu bez ikakvih problema
kap nije nikad falila
- milanbil
Da pojasnimo nešto...Tvoj primer će biti veoma dragocen na ovom forumu iz dva razloga...coanew piše:3 godine
kap nije nikad falila
Pogotovo što je lično iskustvo a ne priča rekla kazala...
1. razlog - plin u zetec se motore 100 000 km bez problema...
2. razlog ulje 10w40 u zetec se motore bez problema - jer svi na forumu tvrde da će 10w40 oštetiti nepovratno motor ukoliko se duže koristi-
što nije potvrđeno ličnim primerom...
E sad ostaje pitanje - koliko kilometara si prešao vozeći sa uljem 10w40 gradacije za te 3 godine...i jel si imao neke karakteristične probleme sa kolima?
- coanew
izvinjavam se ako se udaljavamo od teme ali tvrdim a mogu i dokazati moje tvrdnje
a ti i svi koji neveruju u to mogu da mi se jave pa da im to i dokazem ,
i sad u focusu 1.4 80hp sipam isto ulje
jedno pitanje za tebe ; kako mislis ostetit ce ga to ulje (trajno)?
i ko to kaze da to ulje nije za taj motor
a ti i svi koji neveruju u to mogu da mi se jave pa da im to i dokazem ,
i sad u focusu 1.4 80hp sipam isto ulje
jedno pitanje za tebe ; kako mislis ostetit ce ga to ulje (trajno)?
i ko to kaze da to ulje nije za taj motor
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Mislim da postoji razlika izmedju auta kome sigurno znamo kilometrazu i znamo da motor ima jos dosta zivota u sebi (kao sto je to vrv bio kod tebe slucaj coanew) i izmedju auta koji je vec u Srbiju dosao poprilicno izrabljen i onda nastaju problemi 
Bar je to moje misljenje oko cele price sa zetec-se motorima. Kad je motor dobar onda mu ni 10w40 ulje nece previse skoditi, pa ni plin, ali kad predje vise kilometara i kad se dodaju neodgovarajuci faktori (10w40 umesto 5w30 i malo vise opterecenja usled plina), problemi se brze prikazu.
Moje licno misljenje, ne bih da se vezujete za njega i da ulazimo u bespotrebnu raspravku.
A neko ce kasnije vec ovo splitovati u posebnu temu.

Bar je to moje misljenje oko cele price sa zetec-se motorima. Kad je motor dobar onda mu ni 10w40 ulje nece previse skoditi, pa ni plin, ali kad predje vise kilometara i kad se dodaju neodgovarajuci faktori (10w40 umesto 5w30 i malo vise opterecenja usled plina), problemi se brze prikazu.
Moje licno misljenje, ne bih da se vezujete za njega i da ulazimo u bespotrebnu raspravku.
A neko ce kasnije vec ovo splitovati u posebnu temu.
Fiesta!!
- milanbil
coanew
Evo teme gde je o ovome dosta raspravljano i gde stoji ono za oštećenje motora...
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =35&t=6802
Predlažem da tamo nastavimo raspravu jer mislim da su ovo neki novi momenti...
Kad pročitaš raspravu u ovoj temi predlažem ti da daš neki svoj stav, mišljenje i iskustvo...
Pošto smo otišli u off i ja se izvinjavam poštenom sevtu...
Evo teme gde je o ovome dosta raspravljano i gde stoji ono za oštećenje motora...
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =35&t=6802
Predlažem da tamo nastavimo raspravu jer mislim da su ovo neki novi momenti...
Kad pročitaš raspravu u ovoj temi predlažem ti da daš neki svoj stav, mišljenje i iskustvo...
Pošto smo otišli u off i ja se izvinjavam poštenom sevtu...

- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ne znam da li je isto i na focusu ali na mondeu pistalica moze da se iskljuci i onda se bas tako ponasa: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 25#p143936hibiskus piše:jedno pitanje, kad dam kontakt danas sam primetio da ima lampica za pojas, medjutim bio vezan ili ne bio, ona se u toku voznje ne pali? Jel ja nesto pogresno tumacim, il mi taj sistem malo ne radi?
Djak pesak 

-
pitacu majstora za ovu lampicu da vidim sta ce mi on reci, inace i meni majstor preporucio (i sipao) 10-40 ulje, al sledeci put nece sigurno ili cu 5-30 ili 5-40. Stavio sam dve nove wintere napred i sad mi volan laksi bar 50% a i mnogo manje proklizava kad dam gas
.
Kako da proverim kakav mi je zupcasti, posto ga jos uvek nisam menjao (ovih dana treba da idem)?
Mislio sam da kazem i da mi pogledaju/ociste dizne na motoru koliko to moze da kosta?
Takodje lupkaju mi stabilizatori na prednjim tockovima, majstor rece da to nije veliki problem i da moze tako da se vozi dok ne otpadnu
, naravno neceu toliko voziti al opet da pitam koliko je to ozbiljno?

Kako da proverim kakav mi je zupcasti, posto ga jos uvek nisam menjao (ovih dana treba da idem)?
Mislio sam da kazem i da mi pogledaju/ociste dizne na motoru koliko to moze da kosta?
Takodje lupkaju mi stabilizatori na prednjim tockovima, majstor rece da to nije veliki problem i da moze tako da se vozi dok ne otpadnu

- coanew
toliko ozbiljno da bi trebao menjati majstora ocigledno
- djole3113
- Poruka: 142
- Član foruma od: ponedeljak, 27. dec. 2010. u 00:22h
- Kontakt:
Kod kog majstora ides? Vidim da mu proveravas svaku rec pa me bas zanima
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
1. Neko nepisano pravilo je da kad kupiš auto zajedno sa malim servisom promeniš i zupčasti (sa odgovarajućim španerima). Fora sa zupčastim je u tome što nikad ne možeš biti siguran u kakvom je stanju čak i da si u stanju da spolja kako-tako pregledaš i vidiš da izgleda kompaktno. Zupci mogu da su na ivici pucanja a njima ne možeš da priđeš dok ga ne skineš. A kad ga skineš... onda ga i promeniš.hibiskus piše:...
...
Takodje lupkaju mi stabilizatori na prednjim tockovima, majstor rece da to nije veliki problem i da moze tako da se vozi dok ne otpadnu, naravno neceu toliko voziti al opet da pitam koliko je to ozbiljno?
2. U principu ništa u vezi sa trapom nije neozbiljno.
3. Promeni majstora.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
-
nije da ne verujem majstoru, nego "community" zna sigurno vise od majstora a i vidim da je na forumu lepa razmena iskustava.
Jedna stvar koju sam zaboravio da stavim u prosli post, a vezana je za kvacilo, tj. jedan drugar rece da kvacilo previse visoko hvata i da zbog toga moze da mi ode lamela itd. Meni nit smeta nit sam primetio da je visoko, uvek pustam skroz kvacilo do kraja pa ne znam jel to visoko kvacilo mana ili ne.
p.s. Djole idem u Turicu u servis
Jedna stvar koju sam zaboravio da stavim u prosli post, a vezana je za kvacilo, tj. jedan drugar rece da kvacilo previse visoko hvata i da zbog toga moze da mi ode lamela itd. Meni nit smeta nit sam primetio da je visoko, uvek pustam skroz kvacilo do kraja pa ne znam jel to visoko kvacilo mana ili ne.
p.s. Djole idem u Turicu u servis
- totti
Visoko kvacilo ti je znak da je lamela pri kraju, nije to mana, vec pokazatelj
Inace, nema tu stelovanja visine i sl.

Inace, nema tu stelovanja visine i sl.

- Bojan79
- Poruka: 11
- Član foruma od: četvrtak, 28. jul 2011. u 16:33h
Поздрав колеге.
На почетку ове теме неко је поменуо да му потрошња код караван верзије иде у распону 7,5 на отвореном до 11 л град.
Вероватно је стил вожње у питању, али ставићу и ја своје искуство овде, можда неком буде занимљиво.
Од јула ове године сам власник Фокуса 2003.годиште, 1,6 16 V, Зетек СЕ. До сада сам прешао око 5000 км и моја искуства показују потрошњу око 5 - 5,5 л/100км на отвореном и до 7,5л/100км у локалу (градска вожња).
Што се тиче потрошње уља, одмах по куповини сам одрадио велики сервис и спао Фордово уље 5W-30. До сада ми је потрошио пун литар уља. У Фордовом сервису су ме осаветовали да следећи пут сипам 10W-40 јер је мотор прешао више од 100.000 км.
На почетку ове теме неко је поменуо да му потрошња код караван верзије иде у распону 7,5 на отвореном до 11 л град.
Вероватно је стил вожње у питању, али ставићу и ја своје искуство овде, можда неком буде занимљиво.
Од јула ове године сам власник Фокуса 2003.годиште, 1,6 16 V, Зетек СЕ. До сада сам прешао око 5000 км и моја искуства показују потрошњу око 5 - 5,5 л/100км на отвореном и до 7,5л/100км у локалу (градска вожња).
Што се тиче потрошње уља, одмах по куповини сам одрадио велики сервис и спао Фордово уље 5W-30. До сада ми је потрошио пун литар уља. У Фордовом сервису су ме осаветовали да следећи пут сипам 10W-40 јер је мотор прешао више од 100.000 км.
- totti
Nije u pitanju stil voznje, vec poimanje gradske voznje
Naime, meni u pravoj i surovoj gradskoj voznji (relacije 4-5 km, gomila semafora, kreni - stani) trosi leti kao dobar dan 10 lit, zimi 11 lit. I to sve sa laganom nogom na gasu, bez zaletanja pa kocenje itd.
Kad sam isao na posao u Zeleznik (predgradje Beograda) rano ujutru, kad nema guzve i toliko saobracaja, spustao mi je potrosnju na ispod 8 lit, ali se to nikako ne moze nazvati gradska voznja, iako se vozi po gradu
.

Naime, meni u pravoj i surovoj gradskoj voznji (relacije 4-5 km, gomila semafora, kreni - stani) trosi leti kao dobar dan 10 lit, zimi 11 lit. I to sve sa laganom nogom na gasu, bez zaletanja pa kocenje itd.
Kad sam isao na posao u Zeleznik (predgradje Beograda) rano ujutru, kad nema guzve i toliko saobracaja, spustao mi je potrosnju na ispod 8 lit, ali se to nikako ne moze nazvati gradska voznja, iako se vozi po gradu

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Nikako.Bojan79 piše:У Фордовом сервису су ме осаветовали да следећи пут сипам 10W-40 јер је мотор прешао више од 100.000 км.
- Bojan79
- Poruka: 11
- Član foruma od: četvrtak, 28. jul 2011. u 16:33h
Хвала Душане. А зашто? Има ли каква тема која се бави овом проблематиком детаљније?Dusan64 piše:Nikako.Bojan79 piše:У Фордовом сервису су ме осаветовали да следећи пут сипам 10W-40 јер је мотор прешао више од 100.000 км.
У праву си Тотти, није исто градска вожња у Краљеву и градска вожња у Београду. Врло вероватно да разлика отиче баш одатле. Али отворен друм ипак остаје разлика од 2 - 2,5 литара...totti piše:Nije u pitanju stil voznje, vec poimanje gradske voznje![]()
Kad sam isao na posao u Zeleznik (predgradje Beograda) rano ujutru, kad nema guzve i toliko saobracaja, spustao mi je potrosnju na ispod 8 lit, ali se to nikako ne moze nazvati gradska voznja, iako se vozi po gradu.
Poslednja izmena: BojanM, na dan četvrtak, 22. dec. 2011. u 19:14h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu, koristi umesto toga opciju "Uredi".
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu, koristi umesto toga opciju "Uredi".
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Prevrni malo forum i uvideces da je svako ko je sipao 10W40 u zetec-a uskoro zakljucio da je unistio motor i da pocinje da trosi nenormalne kolicine ulja.