Ford Taunus 2.0 - 1.1 - 1.6 by Drazen
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
Re: Ford Taunus 2.0 - 1.1 - 1.6 by Drazen
vidio...mom taunusu,ako ga nisu do sad ukrali,istice registracija za neki dan,mislim da ga necu ni registrovati a za fokusa nisu...ja kad sam vidio oglas bile su tri...ne cjeni ih covjek puno...kakve matice idu na njih?
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Valjda sa konusnim podloskama , za alu felne .
- DrazenNS
- Poruka: 198
- Član foruma od: subota, 29. avg. 2009. u 21:47h
- Kontakt:
Imam ih. Sve cetiri. To na kolima i jesu moje felne. Tj i 4 kao prednja i 4 kao zadnja.
Mada nisu skupe. Ne trazi puno.

- duci
- Poruka: 49
- Član foruma od: sreda, 2. sep. 2009. u 12:05h
Ako me secanje dobro sluzi mislim sam sa tobom komentarisao o tome na pumpi kada sam isao po felne.Iskreno, nisam se pokajao sto sam presao sa 13/175/70 na 15/205/55.
Manje je izrazen sportski osecan,ali zato mnogo bolje lezi.Problem sa trapom bih definitifno resio na drugi nacin, a o razlici u potrosnji ne zelim da razmisljam u tom slucaju.
Manje je izrazen sportski osecan,ali zato mnogo bolje lezi.Problem sa trapom bih definitifno resio na drugi nacin, a o razlici u potrosnji ne zelim da razmisljam u tom slucaju.
- DrazenNS
- Kontakt:
Jesi. Secam te se. Na benzinskoj Avia.
)) Pitao si me za felne. Znaci imas 205/55 R 15. Moje su 205/50 R 15. Dok sam imao 55 desavalo mi se da mi kace napred za nesto kada skrecem. Ali sada nema problema. Znaci zadovoljan si? Kakve felne imas? Kako te sluzi ford?
)))

- duci
- Poruka: 49
- Član foruma od: sreda, 2. sep. 2009. u 12:05h
Uh, pa sad trenutno nikako.Treba da ga farbam pa sam ga rascerupao, medjutim nikako da se oporavim sa finansijama pa da zavrsim bar sa tim delom price iako ce biti tu jos svega.
Napred sam stavio 195 zbog volana, zna nekad da cese o krilo, ali ako bas ne pazis.Silen blokovi su menjani, napred nisam jos nista dirao jer se sasvim korektno ponasa, tako da ne primetim
nista sto bi moglo da smeta ili ostavlja utisak nestabilnosti.Felne su sa 7 krakova, valjda od audia, morao sam da ih obradim zbog naleganja.Sve u svemu, ako sve funkcionise s`tim kako treba, ostaje da samo da se uziva u voznji.
Napred sam stavio 195 zbog volana, zna nekad da cese o krilo, ali ako bas ne pazis.Silen blokovi su menjani, napred nisam jos nista dirao jer se sasvim korektno ponasa, tako da ne primetim
nista sto bi moglo da smeta ili ostavlja utisak nestabilnosti.Felne su sa 7 krakova, valjda od audia, morao sam da ih obradim zbog naleganja.Sve u svemu, ako sve funkcionise s`tim kako treba, ostaje da samo da se uziva u voznji.
- DrazenNS
- Kontakt:
Da da. Video sam gde si ga pretstavio. Doduse setih se tek nakon poruke da potrazim ali video sam. To i mene muci. Ni ja svoj ne vozim evo danas je vec godinu dana. Isto finansije. Sta ces.... Takav nam horoskop. I ja sam na svom izmenjao selene, ali sam kupio i nove amortizere. Tako da verujem da ce da bude kako treba.
-
- Poruka: 26
- Član foruma od: petak, 29. jan. 2010. u 23:31h
postoji li neki diferencial da se nadje pa da ga 1.6 potera malo brze?van piše:Zadnja osovina trazi motor sa vecim obrtnim momentom , tako da ce sa tim 1.6 lose ubrzavati .
Stavi potkrila da ti ato ne bi pazao blato svugde .
Geometrija trapa plus losi selen blokovi ne vole presiroke gume .
- van
- VIP
Sta to znaci malo brze ?
Veca max brzina ili bolje ubrzanje . Vecu max brzinu neces moci da ostvaris jel je tu presuda snaga motora .
Bolje ubrzanje se postize kracim prenosom u diferencijalu , tj sto vecim brojem . Najkraca je zadnja osovina od 1.3 modela ...
Veca max brzina ili bolje ubrzanje . Vecu max brzinu neces moci da ostvaris jel je tu presuda snaga motora .
Bolje ubrzanje se postize kracim prenosom u diferencijalu , tj sto vecim brojem . Najkraca je zadnja osovina od 1.3 modela ...
- DrazenNS
- Kontakt:
Ili sa manjom dimenzijom tockova. Nabudzis 10" od Mini Morisa...
)))

-
- Poruka: 26
- Član foruma od: petak, 29. jan. 2010. u 23:31h
da da konkretno sam mislio na ubrzanje, primetio sam da bolje ubrzava sa 13ticama, ima vise snage, mada vozim 14 pozadi,
a sto se tice diferencijala, verovatno ima neka oznaka na njemu, kako se inace prepoznaje taj od 1.3 taunusa?
Da li je uopste neko probao tu varijantu diferencijala da prepakuje, moguce je da ovaj 1.6 motor hoce da pokida poluosovine na tom kracem diferencijalu
a sto se tice diferencijala, verovatno ima neka oznaka na njemu, kako se inace prepoznaje taj od 1.3 taunusa?
Da li je uopste neko probao tu varijantu diferencijala da prepakuje, moguce je da ovaj 1.6 motor hoce da pokida poluosovine na tom kracem diferencijalu
- DrazenNS
- Kontakt:
Evo da se pohvalim da sam konacno odvezao kola kod limara posle 18 meseci cekanja. Vec su uradjeni neki delovi i ja sam za sada prezadovoljan. Evo slicica tog srecnog dana.. 

Uploaded with ImageShack.us
Mislim da sam nasao jako dobre majstore. Rade ga dva majstora. Posebno limar, posebno farbar, ali rade zajedno tako da sam siguran da nece biti problema. Posle potrage za majstorom slucajno sam dosao do ove dvojce i to videvsi kola koja su radili. Siguran sam da ce i vas zanimati..
)

Falcona sam video samo iz daleka, ali par mojih drugova ga je videlo iz bliza, i kazu da izgleda savrseno. Tako da sam siguran da cu biti zadovoljan. Samo da ih ne ureknem.
) Sada sam u potrazi za tepatarom. Namontirao sam elektro podizace u sva vrata, ali i skinuo zbog rada na limariji. Samo napravio nosace. I sve radi super. Kupio jos dve nove gume koje sam jedva nasao, ali.... Tako da se nadam da ce za nekih mesec dana biti spreman da se druzimo...
))

Mislim da sam nasao jako dobre majstore. Rade ga dva majstora. Posebno limar, posebno farbar, ali rade zajedno tako da sam siguran da nece biti problema. Posle potrage za majstorom slucajno sam dosao do ove dvojce i to videvsi kola koja su radili. Siguran sam da ce i vas zanimati..

Falcona sam video samo iz daleka, ali par mojih drugova ga je videlo iz bliza, i kazu da izgleda savrseno. Tako da sam siguran da cu biti zadovoljan. Samo da ih ne ureknem.

-
- Poruka: 6
- Član foruma od: subota, 14. avg. 2010. u 12:01h
Zdravo Dražene.Pažljivo sam pročitao sav teks u predstavljanju tvog ljubimca pa pošto bih i sam da kupim isti auto molim te da mi odgovoriš na nekoliko pitanja.
1.Koliko troši benzina?
2.Ukoliko imaš plin koliko plina?
3.Koliko sam razumeo radio si polu-generalnu,menjao još neke delove novim te me interesuje gde si ih nabavljao?
4.Pasuju li novi delovi drugih modela ili čak drugih proizvođača na njemu?
5.Da li su visoke cene delova?
6.Jesi li remontovao možda karburator i koliko te je koštalo?
Unapred hvala na odgovorima.
1.Koliko troši benzina?
3.Koliko sam razumeo radio si polu-generalnu,menjao još neke delove novim te me interesuje gde si ih nabavljao?
Unapred hvala na odgovorima.
- van
- VIP
.Koliko troši benzina?
Odgovoriču ti ja ako nije problem , pošto se sa taunusom družim ceo svoj život .
Potršnja goriva je oko 10-12 l benzina po gradu, normalne vožnje , nezavisno da li je 1.3 , 1.6 ili 2.0 . V6 verzije mogu da troše i više . Plina , oko 12-15 po gradu . 55l plina Beograda do Budve . Možda može i malo manje ali ne mnogo .
Delove za remont motora imaš u prodavnicama auto delova za forda , jer su isti ti motori išli i u novije modele tipa siera - škorpion.
Ovo sam ti već odgovorio , a što se tiče delova za tako stara modele , oni su zamenski , od neke druge firme , nisu original ford , jer je to teško dostupni , a bili bi i preskupi .
Cene delova su isto kao i za druge automobile starije od 20 godina . Npr... bregasta sa svim potrebnim delovima je oko 100 e , oko 20 e je pumpa za vodu , 15-20 su kočioni diskovi , oko 10 e kočiona creva , 10 e zadnji paknovi .
Karburator se može pa remontovati , i zavisnosti od varijante ide i cena . Sem ako nije toliko oštećen da mu spasa nema .
Odgovoriču ti ja ako nije problem , pošto se sa taunusom družim ceo svoj život .
Potršnja goriva je oko 10-12 l benzina po gradu, normalne vožnje , nezavisno da li je 1.3 , 1.6 ili 2.0 . V6 verzije mogu da troše i više . Plina , oko 12-15 po gradu . 55l plina Beograda do Budve . Možda može i malo manje ali ne mnogo .
Delove za remont motora imaš u prodavnicama auto delova za forda , jer su isti ti motori išli i u novije modele tipa siera - škorpion.
Ovo sam ti već odgovorio , a što se tiče delova za tako stara modele , oni su zamenski , od neke druge firme , nisu original ford , jer je to teško dostupni , a bili bi i preskupi .
Cene delova su isto kao i za druge automobile starije od 20 godina . Npr... bregasta sa svim potrebnim delovima je oko 100 e , oko 20 e je pumpa za vodu , 15-20 su kočioni diskovi , oko 10 e kočiona creva , 10 e zadnji paknovi .
Karburator se može pa remontovati , i zavisnosti od varijante ide i cena . Sem ako nije toliko oštećen da mu spasa nema .
-
- Poruka: 6
- Član foruma od: subota, 14. avg. 2010. u 12:01h
Van puno ti hvala na gomili korisnih informacija i saveta.Pošto ne mogu da se revanširam u znanju na nekom okupljanju ću pivom.
- DrazenNS
- Kontakt:
Sto se tice karburatora nisam bas siguran koliko je to realno. Meni su za moj karburator trazili oko 2000 din za remont a ja sam 2000 ili 2200 platio komplet sta treba za karburator. Tako da on njega verovatno samo opere (ako i to) i to je to.
- kresa capri
- Poruka: 350
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 13:51h
koi karburator imas i gde si uzeo set za reparaciju?
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
I sta dodje u tom setu?
- DrazenNS
- Kontakt:
Set sam uzeo do momka ovde s foruma. Goran Mond. To mi je on poslao. Negde sam zapoceo temu o tome, i preko njega sam uzeo. I uzeo sam i sprej za ciscenje. Ovo mi je karburator:
http://img690.imageshack.us/img690/3036/img2014dg.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/8061/img2013m.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/6372/img2012x.jpg
http://img202.imageshack.us/img202/4841/img2011y.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/340/img2010a.jpg
A u kompletu ima jedna velika jedna mala membrana,dihtung na sredini,nivo dizna i jos nekih dihtungcica...Mogu tacno pogledati sta sve ima ili slikati pa vam pokazati. Nije problem.
http://img690.imageshack.us/img690/3036/img2014dg.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/8061/img2013m.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/6372/img2012x.jpg
http://img202.imageshack.us/img202/4841/img2011y.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/340/img2010a.jpg
A u kompletu ima jedna velika jedna mala membrana,dihtung na sredini,nivo dizna i jos nekih dihtungcica...Mogu tacno pogledati sta sve ima ili slikati pa vam pokazati. Nije problem.
- van
- VIP
Karburator sreba samo dobro sa se opere , da se poskiraju sve dizne i dobro produva sve komprimovanim vazduhom. Vrate se dizne , pogleda se stanje membrana , i one se zamene po potrebi ( problem je sto nekih membrana nema u prodaji ) , proveri se iglicasti ventil , proveri se nivo plovka . Sve se lepo sklopi ponovo , montira na auto , I odesi se smeša kada se motor zagreje .
Ako i rada ne radi lepo , ili je problem u lošim dihtunzima ili su dizne oštećene
ps.
Ja sam zainteresovan za EFI usisnu granu i pumpu za gorivo ...
Ako i rada ne radi lepo , ili je problem u lošim dihtunzima ili su dizne oštećene
ps.
Ja sam zainteresovan za EFI usisnu granu i pumpu za gorivo ...
- DrazenNS
- Kontakt:
Imam jedno pitanje tj trebao bi mi jedan savet. Posto mi ford nekih 18 meseci nije bio u voznom stanju i skoro citavo vreme je bio rastavljen. Pa izmedju ostalog i servo kocnica je bio skinut. Da li treba da uradim nek iservis na njemu i kakav? I gde bi mogao da kupim to sto mi treba? Hteo bi da sve pripremim dok mi auto dodje s farbanja, da posle ne moram da se zezam i da cekam, a da mi auto cuci u dvoristu.
- van
- VIP
Ako hoćeš da budeš siguran u kočnice , promeni zadnje cilindre , nisu skupi , promeni sva fleksibilna kočiona creva , očisti mehanizam zadnjih kočnica , obradni doboše ako su loši , napred rastiru kočiona klješta ,povadi klipove , lepo ih operi kao i stubline klipova da skineš naslage ( finom šmirglom 1000 isključivo trljajući popreko , po obimu ). Sve to lepo sklopi , vrati na svoje mesto , promeni kočione pločice .
Ako ti je umro glavni kočioni , promeni i njega ...
Ako ti je umro glavni kočioni , promeni i njega ...
- DrazenNS
- Kontakt:
Zadnje cilindre sam menjao taman pre rastavljanja. Tada sam menjao i diskove i plocice napred. Tako da tu ne bi trebalo da bude frke. Rastavljao sam taj zadnji kocioni sistem, i to bi trebalo da je ok. Ocistio ga i sredio. Prednji svejedno mislim da skidam jos jednom radi farbanja, pa cu onda iskoristiti priliku da to ocistim kako si rekao. Creva ja nisam menjao od kako imam taj auto jer ne cure nigde. Mislis da bi trebao bez obzira na to? Glavni kocioni i kocnice uopste su radile odlicno pre nego sto sam rastavio auto. Tako da se nadam da ce i dalje. A servo? Sta s njim?
- DrazenNS
- Kontakt:
Moze li mala pomoc u vezi karburatora? Na mom karburatoru ima neka elektronska dizna ili sta je vec. Pa me zanima na sta se ona veze? Tj odakle ide kabl na to? Cuo sam gomilu raznih opcija pa reko da pitam ovde. Sto je sigurno, sigurno je. Hvala. 

- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Ta "elektronska dizna" (elektro ventil) sluzi da prekine dovod goriva kada iskljucis motor. Kada das kontakt kljuc ona otvori "ventil" i propusta gorivo, kada iskljucis kontakt ona zatvori plolaz i nema dovoda goriva. Na taj nacin se sprecava da motor "dizluje", odnosno nastavi da radi po njegovom iskljucivanju (ume da nastavi da radi kada je niska oktanska vrednost goriva, a pritom je motor topao). Njena ispravnost se lako proverava. Prilikom remonta karburatora, odsafi se i dovede joj se pobuda 12V, i trebala bi da pomera kotvu.
Obicno je to crni kabl, i u njemu je prisutno 12V kada das kontakt i kada motor radi.
Obicno je to crni kabl, i u njemu je prisutno 12V kada das kontakt i kada motor radi.